Stimată doamnă Mia Iordache,
În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru aprecierile și cuvintele frumoase pe care mi le adresați în preambulul scrisorii, înaintată spre publicare "Formulei AS", la "Pagina specialiștilor". Totodată, mă simt onorat că m-ați ales pe mine să răspund unei întrebări care, cu siguranță, stă pe buzele multor persoane confruntate cu probleme de sănătate și care, nemulțumite, ori chiar dezamăgite de soluțiile terapeutice convenționale (medicamente de sinteză, protocoale terapeutice invazive etc.), doresc să recurgă la tratamente naturiste, dar au îndoieli în privința efectelor pozitive ale acestor produse alternative. Cert este că, pe măsură ce oamenii încearcă să joace un rol cât mai activ în îngrijirea propriei lor sănătăți, mulți dintre ei se îndreaptă către tehnici aflate în afara principalelor domenii ale practicii medicale, dar al căror țel este tot obținerea vindecării. Medicina complementară și alternativă pot fi definite ca un complex de metode și tratamente care vizează menținerea stării de sănătate, dar nu sunt învățate pe scară largă în școlile de medicină, nu sunt utilizate în general în spitale și nu sunt acoperite de asigurările medicale. Totuși, unele metode terapeutice din medicina complementară sunt în conformitate cu medicina occidentală convențională și au devenit părți componente ale practicii clinice (kinetoterapia, acupunctura, homeopatia). Multe dintre aceste metode nu sunt noi. De fapt, unele, cum este acupunctura, sunt folosite de mii de ani. Altele s-au modificat de-a lungul timpului, deoarece s-au dovedit a fi periculoase sau le-au fost descoperite noi proprietăți. Spre exemplu, digitalina, extrasă din planta numită degețelul roșu, care era considerată un medicament fitoterapeutic, este utilizată astăzi de medici în tratarea bolilor cardio-vasculare.
În altă ordine de idei, produsele naturiste pe care le puneți în discuție sunt parte integrantă a fitoterapiei moderne, și vă asigur că se bazează pe studii complexe, fitochimice, farmacologice și toxicologice, pe studii clinice, pe indicații și contraindicații, tocmai pentru a proteja bolnavii față de o medicație inadecvată. Cu toate acestea, trebuie spus că opțiunea alegerii unui produs naturist nu trebuie să fie influențată de ceea ce auziți și citiți despre acel produs, deoarece, din păcate, multe publicații de duzină și multe canale TV fac o reclamă insistentă anumitor produse, așa-zis miraculoase, dar care pot induce în eroare multe persoane credule și disperate din cauza bolii. Nici internetul nu face excepție de la regula răspândirii unor informații greșite cu privire la unele remedii și produse complementare și, de aceea, când căutați pe Internet, cea mai bună metodă de a găsi informații de încredere este să accesați paginile despre sănătate ale centrelor medicale mari, ale organizațiilor și firmelor naționale de renume. În momentul în care luați în considerare un tratament cu produse naturiste, aflați mai întâi tot ce se poate afla despre acesta, evaluând cu atenție beneficiile, dar și riscurile administrării acestuia, ținând cont de evidența faptului că "natural" nu înseamnă lipsit de pericole.
Cu siguranță, ar mai fi multe lucruri de spus despre antiteza (fals întreținută de unii medici) dintre medicina convențională și cea complementară, despre asocierea dintre alopat și naturist în folosul recuperării optime a bolnavului sau despre similitudinea dintre unele medicamente des folosite în medicina convențională și echivalentele lor naturale, uneori, pe nedrept, denumite în mod peiorativ "leacuri băbești". Dar, nedorind să abuzez de spațiul redacțional, mă opresc aici, nu înainte de a-mi exprima speranța că răspunsul meu, departe de a fi exhaustiv, vă aduce lămuririle de care aveați nevoie.
Să auzim numai de bine!
P.S. Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă telefonic!
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, Str. Vasile Lascăr nr. 169, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
"De 10 ani mă chinuie o tuse seacă și dureri în piept și spate"
(Răspuns pentru ANDREEA TOMA, F. AS nr. 1091)
Tusea reprezintă un simptom reflex, produs de iritarea sau de excesul de mucus de pe tractul respirator. Răceala și gripa sunt cauzele cele mai frecvente ale tusei. Medicina chineză descrie 3 tipuri de tuse:
* Tipul rece: se caracterizează prin tuse puternică, flegmă albă și subțire, aversiune față de frig și absența transpirației. De obicei, apare iarna sau la începutul primăverii.
* Tipul cald: tuse frecventă, însoțită de respirație grea, răgușeală și flegmă galbenă, groasă. Apare la sfârșitul primăverii sau la începutul verii.
* Tipul uscat: este caracterizat prin tuse uscată, cu mâncărime și uscăciunea gâtului. Mucusul lipsește sau se elimină greu. Tipul uscat apare la sfârșitul verii și începutul toamnei.
Pentru combaterea tusei vă prezint 7 rețete din medicina tradițională chineză:
1. Se folosesc: o ridiche albă, 6 bucăți praz alb, 15 g ghimbir, 1 l apă.
Mod de preparare: se pune la fiert ridichea timp de 20 de minute, apoi se adaugă prazul, împreună cu ghimbirul, încă 10-15 minute. Se bea pe parcursul zilei.
Rețeta este recomandată pentru tuse rece, frig și dureri de mușchi.
2. Se folosesc: zahăr roșu sau negru 50 g, ghimbir 5 g, curmale 30 g, 1 litru apă.
Mod de preparare: Curmalele și ghimbirul se fierb împreună. După 15 minute se pune zahărul. Se strecoară și se bea pe parcursul zilei.
Rețeta este recomandată pentru tuse rece, stomac rece, pentru femeile lăuze.
3. Se folosesc: o ridiche, miere 30 g, piper alb - două boabe.
Mod de preparare: Se taie ridichea felii. Se fierbe în aburi, jumătate de oră, împreună cu mierea și piperul. Se lasă să se răcească, apoi se filtrează. Se bea cald.
Dacă se produc transpirații, atunci răceala va trece mai repede. Rețeta este recomandată pentru tuse rece.
4. Se folosesc: 50 g zahăr, 1 ou, 5 g ghimbir.
Mod de preparare: zahărul se fierbe împreună cu apa. Se bate oul într-un castron și se toarnă fiertura peste ou. Se adaugă ghimbirul.
Rețeta este recomandată pentru tuse cronică.
5. Se folosesc: o pară și 30 g miere.
Mod de preparare: Se scoate miezul de la pară, împreună cu semințele, și se pune mierea înăuntrul perei. Se așează într-un castron și se fierbe pe baie de aburi, 15-20 minute.
Rețeta este recomandată pentru tusea uscată.
6. Se folosesc: 3 căței de usturoi, 6 bucăți zahăr candel, 100 ml apă.
Mod de preparare: Se pisează usturoiul și se pune într-un castronel. Separat, se fierbe zahărul candel în jumătate de castronel cu apă (100 ml), pus la fiert pe baie de aburi timp de 15 minute. Se amestecă cu usturoiul.
Rețeta este recomandată pentru tusea la copii cu vârsta peste 1 an.
7. Se folosesc: o portocală, sare.
Mod de preparare: Portocala trebuie tăiată la capătul de sus, unde se presară puțină sare și se amestecă cu o linguriță miezul fructului. Se pune la loc capacul portocalei și se fierbe așa întreagă, pe baie de aburi.
Rețeta este recomandată pentru tuse caldă. (Dacă tusea este rece se schimbă portocala cu o mandarină.)
Cum se fierb preparatele pe baie de abur?
Avem nevoie de o oală încăpătoare cu capac. În interiorul oalei se vor turna două degete de apă, în care se va așeza castronelul/bolul cu alimentele pe care dorim să le fierbem la abur. Se acoperă oala cu capac și se lasă la fiert, după timpul recomandat fiecărei rețete.
(După o săptămână, dacă simțiți că rețeta nu are efect, consultați medicul specialist.)
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Mama mea are hepatită D și nu suportă interferonul"
(Răspuns pentru MARIA, F. AS nr. 1177)
Printre simptomele ce vă determină să vă adresați medicului, enumăr: stare de oboseală, grețuri, dureri articulare, febră moderată, lipsa poftei de mâncare, jenă sau durere în partea dreaptă, sub coaste, icter etc.
Faceți analize: dvs., soțul (dacă sunteți căsătorită), mama și tatăl dvs, copiii.
Tratamentul este identic cu cel pentru hepatita B. Regimul alimentar este obligatoriu, cel puțin până când încărcătura virală scade la normal.
Dacă mama urmează încă terapia cu interferon, în vederea diminuării efectelor secundare, va lua dimineața, înainte de masă, 2 tablete Ganoderma Lucidum.
Tratamentul naturist (pe lângă cel alimentar), cuprinde o gamă largă de produse menite să stimuleze secreția de interferon și refacerea hepatocitelor (Super Coriolus, Liver Blend, Astragalus, Schizandra, Interferonat, Total Cleanse Liver, Silivit F, Hepatic Stem, Fortifikat etc.)
Schema de tratament trebuie făcută de un terapeut care va monitoriza evoluția bolii.
Atenție! La acest tip de hepatită, tratamentul se face toată viața, pentru a preîntâmpina recăderile!
Pentru dieta alimentară și ceaiuri, sunați-mă la telefon. Multă sănătate!
(Răspuns valabil și pentru EDUARD din București, F. AS nr. 1180)