Răspuns pentru MIA IORDACHE, F. AS nr. 1188 - O întrebare de interes general: "Putem avea încredere în produsele naturiste?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Stimată doamnă Mia Iordache,
În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru apre­­cierile și cuvintele frumoase pe care mi le adre­sați în preambulul scrisorii, înaintată spre publicare "Formulei AS", la "Pa­gina specialiștilor". Totodată, mă simt onorat că m-ați ales pe mine să răs­pund unei întrebări care, cu sigu­ranță, stă pe buzele multor persoane con­fruntate cu probleme de sănătate și care, nemulțumite, ori chiar deza­mă­gite de soluțiile terapeutice con­ven­ționale (medicamente de sinteză, protocoale tera­peutice invazive etc.), doresc să recurgă la tratamente naturiste, dar au îndoieli în privința efectelor pozitive ale acestor produse alternative. Cert este că, pe măsură ce oamenii încearcă să joace un rol cât mai activ în îngrijirea propriei lor sănătăți, mulți dintre ei se îndreaptă că­tre tehnici aflate în afara prin­cipalelor domenii ale prac­ticii medicale, dar al căror țel este tot obținerea vinde­cării. Medi­cina complemen­tară și alter­nativă pot fi defi­nite ca un com­plex de metode și trata­mente care vizează men­ținerea stării de sănătate, dar nu sunt învățate pe scară largă în șco­lile de medicină, nu sunt uti­lizate în general în spitale și nu sunt acoperite de asigurările me­dicale. Totuși, unele metode terapeutice din medi­cina comple­men­tară sunt în conformitate cu medici­na occidentală convențională și au devenit părți com­ponente ale prac­­ticii clinice (kinetoterapia, acupunc­tura, homeo­patia). Multe dintre aceste metode nu sunt noi. De fapt, unele, cum este acupunctura, sunt fo­losite de mii de ani. Altele s-au modificat de-a lun­gul timpu­lui, deoarece s-au dovedit a fi periculoase sau le-au fost descoperite noi proprietăți. Spre exem­plu, digita­lina, extrasă din planta numită degețelul roșu, care era considerată un medicament fitotera­peutic, este utilizată astăzi de medici în tratarea bo­lilor cardio-vasculare.
În altă ordine de idei, produsele naturiste pe care le puneți în discuție sunt parte integrantă a fitote­rapiei moderne, și vă asigur că se bazează pe studii complexe, fitochimice, farmacologice și toxicolo­gice, pe studii clinice, pe indicații și contraindicații, tocmai pentru a proteja bolnavii față de o medicație inadecvată. Cu toate acestea, trebuie spus că opțiunea alegerii unui produs naturist nu trebuie să fie influen­țată de ceea ce auziți și citiți despre acel produs, deoarece, din păcate, multe publicații de duzină și multe canale TV fac o reclamă insistentă anumitor produse, așa-zis miraculoase, dar care pot induce în eroare multe persoane credule și disperate din cauza bolii. Nici internetul nu face excepție de la regula răspândirii unor informații greșite cu privire la unele remedii și produse complementare și, de aceea, când căutați pe Internet, cea mai bună metodă de a găsi informații de încredere este să accesați paginile des­pre sănătate ale centrelor medicale mari, ale organi­zațiilor și firmelor naționale de renume. În momentul în care luați în considerare un tratament cu produse naturiste, aflați mai întâi tot ce se poate afla despre acesta, evaluând cu atenție beneficiile, dar și riscurile administrării acestuia, ținând cont de evidența fap­tului că "natural" nu înseamnă lipsit de pericole.
Cu siguranță, ar mai fi multe lucruri de spus des­pre antiteza (fals întreținută de unii medici) dintre me­dicina convențională și cea complementară, des­pre asocierea dintre alopat și naturist în folosul recu­pe­rării optime a bolnavului sau despre similitudinea dintre unele medicamente des folosite în medicina convențională și echivalentele lor naturale, uneori, pe nedrept, denumite în mod peiorativ "leacuri bă­bești". Dar, nedorind să abuzez de spațiul redac­țional, mă opresc aici, nu înainte de a-mi exprima spe­ranța că răspunsul meu, departe de a fi exhaustiv, vă aduce lă­muririle de care aveați nevoie.
Să auzim numai de bine!
P.S. Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă telefonic!


Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, Str. Vasile Lascăr nr. 169, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"De 10 ani mă chinuie o tuse seacă și dureri în piept și spate"
(Răspuns pentru ANDREEA TOMA, F. AS nr. 1091)


Tusea reprezintă un simptom reflex, produs de iritarea sau de excesul de mucus de pe tractul respi­ra­tor. Răceala și gripa sunt cauzele cele mai frecvente ale tusei. Medicina chineză descrie 3 tipuri de tuse:
* Tipul rece: se caracterizează prin tuse puter­nică, flegmă albă și subțire, aversiune față de frig și absența transpirației. De obicei, apare iarna sau la începutul primăverii.
* Tipul cald: tuse frecventă, însoțită de respirație grea, răgușeală și flegmă galbenă, groasă. Apare la sfârșitul primăverii sau la începutul verii.
* Tipul uscat: este caracterizat prin tuse uscată, cu mâncărime și uscăciunea gâtului. Mucusul lipsește sau se elimină greu. Tipul uscat apare la sfârșitul verii și începutul toamnei.
Pentru combaterea tusei vă prezint 7 rețete din medicina tradițională chi­neză:
1. Se folosesc: o ridiche albă, 6 bucăți praz alb, 15 g ghimbir, 1 l apă.
Mod de preparare: se pune la fiert ridichea timp de 20 de minute, apoi se adaugă prazul, împreună cu ghim­birul, încă 10-15 minute. Se bea pe parcursul zilei.
Rețeta este recomandată pentru tuse rece, frig și dureri de mușchi.
2. Se folosesc: zahăr roșu sau ne­gru 50 g, ghimbir 5 g, curmale 30 g, 1 litru apă.
Mod de preparare: Curmalele și ghimbirul se fierb împreună. După 15 minute se pune zahărul. Se strecoară și se bea pe parcursul zilei.
Rețeta este recomandată pentru tuse rece, stomac rece, pentru femeile lăuze.
3. Se folosesc: o ridiche, miere 30 g, piper alb - două boabe.
Mod de preparare: Se taie ridichea felii. Se fierbe în aburi, jumătate de oră, împreună cu mierea și pipe­rul. Se lasă să se răcească, apoi se filtrează. Se bea cald.
Dacă se produc transpirații, atunci răceala va trece mai repede. Rețeta este recomandată pentru tuse rece.
4. Se folosesc: 50 g zahăr, 1 ou, 5 g ghimbir.
Mod de preparare: zahărul se fierbe împreună cu apa. Se bate oul într-un castron și se toarnă fiertura peste ou. Se adaugă ghimbirul.
Rețeta este recomandată pentru tuse cronică.
5. Se folosesc: o pară și 30 g miere.
Mod de preparare: Se scoate miezul de la pară, împreună cu semințele, și se pune mierea înăuntrul perei. Se așează într-un castron și se fierbe pe baie de aburi, 15-20 minute.
Rețeta este recomandată pentru tusea uscată.
6. Se folosesc: 3 căței de usturoi, 6 bucăți zahăr candel, 100 ml apă.
Mod de preparare: Se pisează usturoiul și se pune într-un castronel. Separat, se fierbe zahărul candel în jumătate de castronel cu apă (100 ml), pus la fiert pe baie de aburi timp de 15 minute. Se amestecă cu ustu­roiul.
Rețeta este recomandată pentru tusea la copii cu vârsta peste 1 an.
7. Se folosesc: o portocală, sare.
Mod de preparare: Portocala trebuie tăiată la ca­pă­tul de sus, unde se presară puțină sare și se ames­tecă cu o linguriță miezul fructului. Se pune la loc capacul portocalei și se fierbe așa întreagă, pe baie de aburi.
Rețeta este recomandată pentru tuse caldă. (Dacă tusea este rece se schimbă portocala cu o mandarină.)
Cum se fierb preparatele pe baie de abur?
Avem nevoie de o oală încăpătoare cu capac. În in­teriorul oalei se vor turna două degete de apă, în care se va așeza castronelul/bolul cu alimentele pe care dorim să le fierbem la abur. Se acoperă oala cu capac și se lasă la fiert, după timpul recomandat fiecărei rețete.
(După o săptămână, dacă simțiți că rețeta nu are efect, consultați medicul specialist.)


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Mama mea are hepatită D și nu suportă interferonul"
(Răspuns pentru MARIA, F. AS nr. 1177)


Printre simptomele ce vă determină să vă adresați medicului, enumăr: stare de oboseală, gre­țuri, dureri articulare, febră moderată, lipsa poftei de mâncare, jenă sau durere în partea dreaptă, sub coaste, icter etc.
Faceți analize: dvs., soțul (dacă sun­teți căsătorită), mama și tatăl dvs, copiii.
Tratamentul este identic cu cel pentru hepatita B. Regimul alimentar este obli­gatoriu, cel puțin până când încărcătura virală scade la normal.
Dacă mama urmează încă terapia cu interferon, în vederea diminuării efectelor secundare, va lua di­mi­neața, înainte de masă, 2 tablete Ganoderma Luci­dum.
Tratamentul naturist (pe lângă cel alimentar), cuprinde o gamă largă de produse menite să sti­mu­leze secreția de interferon și refacerea hepatocitelor (Super Coriolus, Liver Blend, Astragalus, Schizan­dra, Interferonat, Total Cleanse Liver, Silivit F, He­­patic Stem, Fortifikat etc.)
Schema de tratament trebuie făcută de un terapeut care va monitoriza evoluția bolii.
Atenție! La acest tip de hepatită, tratamentul se face toată viața, pentru a preîntâmpina recăderile!
Pentru dieta alimentară și ceaiuri, sunați-mă la telefon. Multă sănătate!
(Răspuns valabil și pentru EDUARD din Bucu­rești, F. AS nr. 1180)