Deși, aparent, tremorul necontrolabil și senzația de disconfort (fior) resimțite la nivelul piciorului drept îndreptățesc suspiciunea de sindrom al picioarelor neliniștite, diagnosticarea acestei afecțiuni nu poate fi posibilă în absența unui consult de specialitate (neurologic).
Într-adevăr, sindromul picioarelor neliniștite se poate manifesta printr-o senzație neplăcută, și progresivă, la nivelul membrelor inferioare, care cedează de obicei în momentul în care le detensionați (mișcați, întindeți). Persoanele cu sindrom al picioarelor neliniștite descriu senzațiile asociate acestei suferințe ca: fiori, tremor, furnicături, arsuri sau junghiuri, care debutează, de regulă, la scurt timp după ce se duc la culcare. Drept urmare, multor persoane ce au sindromul picioarelor neliniștite le este teamă să adoarmă, acuzând, astfel, somnolență în timpul zilei. Boala se manifestă și prin smucituri și contracturi involuntare ale picioarelor în timpul somnului, care pot configura așa-numita "tulburare de mișcare periodică a membrelor" (mioclonii nocturne), ce se poate manifesta independent sau în asociere cu sindromul picioarelor neliniștite.
Cauza sindromului picioarelor neliniștite nu este, până în prezent, cunoscută, dar, pe lângă istoricul familial, boala se asociază frecvent cu anemia, deficitul de fier ori cu unele patologii, precum insuficiența renală, diabetul sau maladia Parkinson.
Așa stând lucrurile, diagnosticarea sindromului picioarelor neliniștite trebuie precizată în urma evaluării simptomelor pe care le acuzați și prin efectuarea unor teste sanguine, pentru verificarea nivelului de fier și pentru depistarea altor afecțiuni, precum diabetul sau anemia. Dacă o afecțiune subiacentă, ca insuficiența renală sau neuropatia periferică, este cauza simptomelor dvs., tratarea acestor probleme va duce la dispariția simptomatologiei. Totodată, în cazul persoanelor cu simptome ușor-moderate, modificările stilului de viață pot, deseori, diminua sau îndepărta simptomele. Aceste măsuri de autoîngrijire presupun băi calde și masarea picioarelor înainte de culcare, efectuarea de exerciții fizice regulate și moderate (gimnastica exagerată și lucratul prea târziu, seara, vă pot agrava simptomele), evitarea consumului de alcool, de cafeină și tutun (aceste substanțe pot agrava sau declanșa simptomele) și, ocazional, administrarea unui analgezic (ex. ibuprofen), la momentul debutului simptomelor, pentru ameliorarea acestora.
Tratamentul medicamentos al sindromului picioarelor neliniștite presupune, cel mai frecvent, administrarea de agoniști dopaminici (dopaminergice), utilizați pentru boala Parkinson: pramipexol, pergolid sau o combinație de carbi și levodopa. Aceste medicamente diminuează gradul de mișcare și disconfort la nivelul membrelor inferioare. Medicamentele pentru inducerea somnului, în mod particular benzodiazepinele (donazepam, diazepam) nu îndepărtează complet senzațiile din picioare.
În cazul simptomelor mai severe, se pot utiliza narcotice (codeină) pentru inducerea relaxării, sau medicamente care scad activitatea celulelor nervoase (antiepileptice), precum gabapentin ori lamotrigin. Ocazional, se utilizează clonidina, medicament antihipertensiv care, la rândul lui, poate diminua activitatea neuro-musculară.
Medicina naturistă abordează sindromul picioarelor neliniștite prin administrarea de infuzii care calmează și relaxează activitatea nervilor (mușețel, balsam de lămâie, gura-lupului, verbină, floarea-pasiunii), spălarea picioarelor cu infuzie de gura-lupului sau masarea lor, înainte de culcare, cu o cremă care conține această plantă. La fel de utile sunt și uleiurile esențiale de mușețel, trandafir și levănțică, luate în combinație cu uleiul de migdale. Totodată, administrarea suplimentelor de fier (combaterea anemiei), în asociere cu Rhodiola (stimulează acțiunea serotoninei și a dopaminei, crescând, în același timp, capacitatea de utilizare a oxigenului celular), poate fi soluția optimă pentru ameliorarea simptomatologiei.
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Cum să mă vindec de fibromialgie?"
(Răspuns pentru CARMEN MOLDOVEANU - Brașov, F. AS 1115)
Stimată doamnă,
Descrierea dumneavoastră nu este prea detaliată, însă este foarte posibil să suferiți de fibromialgie, un sindrom dureros, cu cauze puțin cunoscute. Durerile sunt diseminate, însoțite de tulburări de somn, memorie, de variații ale stării emoționale. În SUA, suferința este mult mai frecvent întâlnită la femeile tinere sau de vârstă mijlocie. Diagnosticul de fibromialgie este unul de excludere, ceea ce înseamnă că, înainte să se pună acest diagnostic, alte posibile boli trebuie eliminate din calcul.
Simptomele cele mai importante pentru acest diagnostic includ:
* Dureri persistente, cu durata depășind trei luni, având caracter diseminat (apar în ambele părți ale corpului, deasupra taliei și sub ea).
* Senzație de înțepenire.
* Tulburări de discernământ/ comportament.
* Oboseală constantă.
* Somn deranjat, care nu odihnește.
* Tulburări în activitățile cotidiene.
Este bine de știut că boli precum hipotiroidia, artrita reumatoidă, lupusul eritematos, polimialgia reumatică, alte boli autoimune, boli cardiace și respiratorii pot da simptome asemănătoare, deci trebuie eliminate din calcul.
Nu există o cauză recunoscută pentru această boală. Există însă o tendință familială a prezenței sale, deci se poate moșteni. De asemenea, este recunoscut că mediile de viață stresante și dificultatea de a le depăși ar putea duce la acest sindrom.
Factorii de risc includ sexul feminin, bolile reumatismale sau autoimune și antecedentele familiale. Una dintre cele mai importante probleme asociate cu această boală este că ar putea trece nediagnosticată, iar pacientul poate fi supus unor tratamente inutile, inclusiv chirurgicale.
Trei grupe importante de bolnavi indică direcții diferite de evoluție a bolii.
* Pacienții descurcăreți ("Adaptive copers") răspund prin a se descurca singuri cu problemele de somn, oboseală, dureri, fără a căuta ajutor extern.
* Pacienții cu o suferință interpersonală ("Interpersonally distressed") ar putea beneficia de consiliere.
* Pacienții disfuncționali ("Dysfunctional patients") au nivele mari de durere și anxietate, se descurcă greu și tind să abuzeze de droguri.
Ca atare, fibromialgia nu prezintă un risc letal semnificativ, însă pacienții netratați tind să aibă percepția înrăutățirii calității vieții lor, ceea ce duce la reducerea voluntară a programului de lucru, schimbarea locului de muncă cu unul mai puțin solicitant, rată potențial crescută de suicid și de abuz de droguri.
Din punct de vedere naturist, cauza fibromialgiei ar putea fi o tulburare a energiei Ficatului, din cauza unei tendințe spre furie nestăpânită, fie o afectare a energiei Intestinului/ Plămânului, din cauza unei acumulări mari de griji/ tristețe. Durerile trădează, cel mai des, locuri de blocaj energetic.
Prin urmare, la întrebarea dumneavoastră, dacă se poate vindeca de acest sindrom, se poate răspunde cu "DA". În situația când vă puteți situa în "grupul pacienților descurcăreți" (menționat mai sus), veți putea dezvolta un tonus pozitiv continuu, care să producă tendința de a trăi normal.
Abordările naturiste includ:
* Atitudine pozitivă față de viață. Viața modernă, "civilizată", este supraîncărcată de factori de stres. În loc să le catalogăm impactul asupra noastră ca "eșecuri", ar fi de ajutor să le considerăm "experiențe", "moduri de procesare" a realității. Astfel, nu vom fi hărțuiți de nevoia permanentă de a face față în mod victorios încercărilor, ci ne vom baza pe posibilitățile proprii de adaptare. Atâta pot, atâta fac.
* Cultivarea constantă a unei reacții emoționale pozitive față de orice situație cu care ne confruntăm. Nu ne paște o nenorocire, ci o încercare. Chiar dacă am fost lezați, o reacție de furie, de mânie, nevoia de răzbunare sau de a "demonstra" celuilalt că suntem "cine suntem" nu poate să fie decât păguboasă pentru noi. Autoapărarea ar putea fi realizată fără stres, cu o atitudine pozitivă, dacă nu chiar iubitoare.
* Rugăciunea este esențială! Rugăciunea presupune recunoașterea CREATORULUI și a Voinței LUI drept mobilul existenței noastre. Împlinirea umană, deci fericirea și sănătatea, nu pot fi realizate cu adevărat în afară acestei Voințe. Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră, care suferiți de fibromialgie? Dacă vă vedeți de treabă, adică încercați să trăiți corect și etic, în concordanță cu această Voință, nu o să mai aveți probleme de sănătate. Cu o condiție: rugăciunea dumneavoastră trebuie să devină mulțumire. Nu putem să ne rugăm, cerând ajutor, în mod sincer, dacă nu recunoaștem aceasta Voință mai presus decât noi.
* Sfatul de a ne înconjura cu oameni ce au o atitudine pozitivă are valoare mare în cazul acestei boli. Oamenii "pozitivi" evită subiectele negative, cultivă un tonus intern care înalță sufletește, prin urmare, ajută la eliminarea situațiilor care vă scufundă în gânduri negative.
* Mișcarea fizică este importantă, pentru că ea forțează mobilizarea energiilor corpului, prin canalele blocate, stimulând zona creierului, responsabilă pentru plăcere. În afară de aceasta, mișcarea fizică este în sine o acțiune pozitivă, ce are șanse să combată tendințele negativiste ale celor care suferă de fibromialgie. În acest sens, puteți practica mersul pe jos sau cu bicicleta, înotul, gimnastica ușoară.
* Meditația, gimnastica, yoga, qi gong-ul sunt tehnici orientale care ne ajută să ne relaxăm.
* Odihna și somnul sunt importante. Ele cer și o igienă bună a somnului, adică dormitorul să fie doar pentru somn, telefonul și televizorul să nu se afle acolo, pentru a nu da prilejul unui deranj.
* Nu vă suprasolicitați. Plănuiți-vă sarcinile de așa manieră, încât să aveți șansa să le puteți îndeplini. Altfel, riscați să fiți mereu în urmă, prin urmare, mereu stresat, mereu încărcat negativ.
* Găsiți timp pentru lucrurile care vă fac plăcere. Adică, nu doar muncă, ci și joc, relaxare, alături de familie, prieteni etc.
* Eliminați tutunul, alcoolul, cofeina și, în special, drogurile (ce includ stimulenți, pentru a ne ține treji).
* Folosiți plante medicinale, în fruntea cu sunătoarea (Hypericum) și levănțica. Sunt de ajutor.
* Masajul ajută la detensionarea mușchilor și la restabilirea fluxului energetic prin canale.
* Acupunctura elimină blocajele energetice, calmează energiile tulburate ale Ficatului, Plămânului și Intestinului gros.
* Homeopatia dă rezultate foarte bune în această boală, ea abate atenția de la boală, care are impact emoțional negativ. Ea și ruda ei apropiată, terapia Bach, ajută la restabilirea armoniei interne. Adresați-vă unui specialist, pentru a vă elabora un tratament homeopat individualizat.
Vă urez succes!