Opriți timpul!

Iulia Vlad
Să-și păstreze frumusețea pe ter­men lung, să întârzie semnele înaintării în vârstă este visul dintot­dea­una al femeilor. Iar unele dintre ele chiar reușesc, arătând că... se poate. Iz­bânda e susținută, adesea, de specia­liștii în "anti-vârstă", un domeniu avansat la rang medical. Preocupați de "tinerețea fără de bătrânețe", ei au sta­bilit câteva reguli de bază, care asigură "conservarea" trupului și-a obrazului.

Adăugați în mâncare fitohormoni
Un rol important în viața și sănă­tatea unei femei, în menținerea elasticității și supleții pielii, îl au hormonii. Cu vârsta, producția și metabo­lis­mul hormonilor scad, iar starea pielii se în­răutățește. Lipsa lor poate fi compensată cu fitoestrogeni, hormoni de origine vegetală. Câteva surse: mugurii și frunzele de zmeur, coa­căz, mur, soia, stru­guri, germeni de cereale - grâu, lucer­nă, orz, rodii, mărarul, plante medici­nale (conuri de hamei, brânca-ursului, salvie, lemn-dulce, crețișoară, traista-ciobanului, coada-șoricelului, trifoi roșu, urzică, mielărea, păducel), polen, lăptișor de matcă, ulei de măsline, de semințe de in, de porumb, de germeni de grâu. Le puteți include în dietă, sau le puteți lua separat, sub formă de su­plimente alimentare. Pentru piele, cău­tați produse cosmetice cu fitohormoni.

Insistați pe antioxidanți
Un alt tovarăș de drum al frumu­seții sunt antioxidanții, ei luptă împo­triva radicalilor liberi, cei mai de temut dușmani ai tinereții pielii. Vitaminele A, C, E, flavonoizii, zincul, seleniul, coenzima Q10, luteina, licopenul etc. au rol antioxidant, iar includerea lor în creme, loțiuni și alte produse cos­me­tice e esențială pentru lupta împo­triva îmbătrânirii. Alimentația bogată în an­tioxidanți este o altă modalitate de a beneficia de efectele lor. Pot fi găsiți din abundență în legume, fructe, plante medicinale, ouă, pește, semințe, cerea­le integrale.

Apă din belșug
Cu înaintarea în vârstă, bariera pro­tectoare de lipide a pielii devine mai subțire, iar apa se evaporă mult mai rapid, de aceea e nevoie de o hidratare suplimentară. Dați atenție binecu­nos­cutei reguli de sănătate și frumusețe, de a bea doi litri de apă pe zi, care ajută pie­lea să își mențină umiditatea necesară. Utilizați zi de zi o cremă hidratantă și aplicați, o dată pe săptămână, o mască hidratantă. O grijă deosebită e necesară pentru hidratarea pie­lii delicate din jurul ochilor.

Masajul facial
Prea puțin practicat, deși se face ușor acasă, masajul facial "înlătură", adesea, operațiile estetice. El fortifică mușchii obrazului, îi oprește să se lase și previne apariția ridurilor. Un masaj de 10 minute, în fiecare zi, e suficient pentru a păstra tonusul și a menține un chip fără riduri adânci.

Atenție la imunitate!
Organismul nostru e astfel con­ce­put încât, dacă sistemul imunitar "e jos", asta se vede cu ochiul liber, astfel că frumusețea va avea de suferit. For­tificați-vă permanent imunitatea, in­clusiv cu suplimente alimentare - echinacea, ginseng etc. Există și cos­metice imunostimulatoare, ce con­țin aloe vera, extract de drojdie, suc de echinacea.