A fost "domesticită" cu aproape cinci mii de ani în urmă, odată cu apariția primelor forme de agricultură, după care a fost răspândită în toată lumea. În Dacia, se pare că varza a fost adusă de către celți, care o foloseau atât ca aliment, cât și ca medicament ori ca ingredient magic. Tot în această triplă calitate, era folosită și de medicii din Grecia și din Roma antică, unde varza era considerată un soi de remediu universal. În Evul Mediu, ea a jucat un rol important, mai degrabă ca aliment luat la bordul navelor sub formă de varză murată, în lungile călătorii ale marilor exploratori, care au descoperit America. Dar în ciuda vechimii ei ca leac popular, varza a început să fie cercetată de oamenii de știință abia în ultimele decenii, când aparatura de laborator, tot mai sofisticată, a permis identificarea, în frunzele sale, a unor substanțe cu proprietăți antitumorale, antioxidante și antiinflamatoare excepționale. În plus, studiile statistice realizate pe la începutul anilor '90 au mai pus în evidență un lucru uimitor: populațiile la care varza este aliment tradițional, fiind consumată murată sau crudă, în mari cantități, se bucură de o neobișnuită imunitate, la o multitudine de forme ale bolii canceroase. Vă propunem, în continuare, să cunoaștem cele mai puternice rețete care folosesc acest remediu.
1. Salată de varză crudă - un redutabil anticancerigen
Spălată și curățată de frunzele stricate sau îmbătrânite, varza se taie mărunt, cu ajutorul unui cuțit cu lamă de inox. Imediat după tăiere, se amestecă bine cu sare, cu puțin cimbru (pentru efect carminativ), cu ulei presat la rece și cu oțet sau lămâie, după gust. Se consumă cât de proaspătă posibil. Doza minimă, indicată pentru a beneficia pe deplin de efectele terapeutice ale legumei, este de 300 de grame pe zi. Cât despre calitățile salatei de varză crudă, nenumărate studii au obiectivat o multitudine de efecte terapeutice, între care cele de prevenire și tratare a cancerului sunt de departe cele mai importante. Principiile active din frunzele de varză induc celulelor maligne apoptoza (un program de autodistrugere, folosit de organism pentru eliminarea celulelor îmbătrânite), reglează acțiunea hormonilor steroidieni în organism (implicați în apariția a numeroase forme de cancer), reglează ritmul de diviziune celulară, induc o creștere a producției enzimelor responsabile de inactivarea și de eliminarea celulelor maligne. Iată formele de cancer care răspund la acest remediu:
* Cancerul vezicii urinare - medicii australieni au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, în paralel cu cazurile a 708 de persoane sănătoase, din aceeași grupă de vârstă și de aceeași rasă. Ei au observat că la persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână varză crudă (dar și alte legume înrudite, cum ar fi varza roșie sau broccoli) incidența cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică.
* Cancerul de prostată - persoanele care consumă legume în stare crudă au cu 35% mai mari șanse să nu facă această boală, iar la cei care consumă, la măcar o treime din mese, în mod special varză crudă și legume înrudite (broccoli, varză roșie), riscul de a face cancer la prostată scade cu 44%.
* Cancerul la sân - nu avem spațiu pentru a rezuma toate studiile făcute despre efectele de prevenție ale consumului de varză în neoplasmul mamar, dar toate arată că femeile care consumă varză sau varză murată se bucură, într-o proporție foarte ridicată, de imunitate față de cancerul la sân. Cea mai ridicată rată a imunității o au femeile care au consumat varză încă de la vârsta de 12-13 ani, măcar o dată la 2-3 zile. În Polonia, de pildă, unde datorită obiceiurilor culinare, o femeie consumă încă din adolescență, anual, în medie, 25-30 kg de varză, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decât în celelalte zone ale lumii.
* Cancerul de colon și de rect - într-un studiu-gigant realizat în Olanda, au fost colectate date privind vulnerabilitatea față de cancerul de intestin, în raport cu obiceiurile alimentare, de la o sută de mii de persoane, pe o perioadă de timp de șase ani. Conform raportului final, la indivizii care consumă zilnic legume din familia cruciferelor, adică varză, varză roșie, conopidă și broccoli, incidența cancerului de colon și de rect este cu 49% mai redusă, fiind, practic, de două ori mai protejați de această teribilă afecțiune.
* Cancerul pulmonar - într-un studiu pe 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, a fost verificat felul de a se alimenta al bolnavilor, în comparație cu persoane sănătoase, cu aceleași caracteristici genetice. S-a dovedit că varza crudă și legumele înrudite cu ea reduc cu 37% riscul de apariție a cancerului pulmonar. Prin studii similare, făcute în China, s-a arătat că și fumătorii sau foștii fumători beneficiază de aceleași extraordinare efecte pozitive ale consumului de varză.
2. Varza fiartă și supa de varză - un truc genial pentru slăbit
Acum câțiva ani, cura cu supă de varză devenise o adevărată modă de slăbit, alimentată de faptul că pierderile în greutate erau... reale și considerabile. Un întreprinzător a scos chiar o capsulă care conținea, ce credeți, extract de supă de varză, dar care nu a avut nici pe departe efectul scontat. Ca atare, "remediul revoluționar" a căzut în uitare, după ce a năruit speranțele a mii de supraponderali. De ce acest eșec? Pentru că într-o capsulă nu poate fi sintetizată uriașa cantitate de substanțe nedigerabile, numite fibre alimentare, pe care le conține varza. Datorită acestor fibre, varza, preparată ca supă sau ca fiertură, este unul din alimentele cele mai sărace în calorii și care, pe de altă parte, estompează senzația de foame, făcând cura de slăbire mult mai suportabilă. Totuși, cura cu această legumă fiartă presupune și ceva eforturi de voință. Varza fiartă trebuie consumată de trei ori pe zi, înainte de a ingera orice alte alimente. În afară de varză, se vor putea consuma doar cantități limitate de proteine (din gălbenuș de ou, polen, soia), iar ca grăsime, poate fi consumat doar uleiul presat la rece, nu mai mult de două linguri pe zi. Sunt excluse complet: carnea, toate alimentele care conțin zahăr, făină albă, margarină, grăsimi rafinate, aditivi sintetici, înlocuitori de zahăr, lactate. Cura durează minimum 10 zile, iar pierderile în greutate sunt de aproximativ 1-2 kilograme la cinci zile.
3. Cataplasma cu varză - remediul universal pentru piele
Foile de varză se zdrobesc pe o planșetă de lemn și apoi se pun direct pe locul afectat, unde vor fi înfășurate cu un tifon, așa încât să nu cadă. În general, o aplicație externă cu varză se face vreme de 2-4 ore pe zi, dupa care zona tratată se lasă să se usuce la aer. Iată câteva dintre indicațiile acestui tratament intern:
* Cancer de piele - pe zona afectată se pune zilnic și se ține, vreme de 4-6 ore, o cataplasmă. Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular și spinocelular au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care dă rezultate acolo unde cele mai savante și invazive metode de tratament dau greș.
* Entorsă, luxații - se ține cataplasma pe zona afectată, vreme de 4 ore pe zi. În primele două zile de la producerea accidentului, se pun deasupra cataplasmei și pungi cu cuburi de gheață. Practica arată că, datorită acestui tratament, timpul de refacere a ligamentelor se scurtează, durerile sunt atenuate, pungile cu lichid sinovial care se formează sunt mai mici.
* Arsuri de gravitate mică și medie - se fac spălături și se pun comprese cu frunze zdrobite de varză, vreme de 30 de minute, de câte 2-3 ori pe zi. Are efect antiinfecțios, ajută la o vindecare mai rapidă și estetică, previne formarea cicatricelor cheloide.
* Dureri reumatice - pe zona afectată, se pun dimineața și, eventual, seara, frunze de varză bine zdrobite. Se țin minimum două ore. Intern, se consumă câte 1-2 pahare de suc proaspăt de varză pe zi, în cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauză.
4. Salata de varză murată - doctorul intestinului
Murată, varza păstrează doar parțial vitaminele și celelalte substanțe vindecătoare ale legumei proaspete, în schimb, are conținutul de minerale, de fibre alimentare intact și, important, are substanțe care ajută la îmbunătățirea digestiei, mai ales a digestiei grăsimilor și a proteinelor. Aceasta este și explicația pentru care varza murată (la fel ca și castraveții murați) este nelipsită de la mesele cu mâncăruri grele, pentru că simțim, instinctiv, că ne ajută digestia și metabolismul. Asupra intestinului, varza murată are cele mai puternice efecte, deoarece:
* Stimulează tranzitul intestinal - fibrele pe care le conține împing afară, asemeni unui piston, conținutul colonului, curățând totodată pereții intestinali. Sarea din moarea de varză amplifică, și ea, efectul laxativ.
* Reface flora normală - în timpul procesului de murare, în frunzele de varză și, mai ales, în lichidul în care este cuprinsă (moarea) se dezvoltă milioane de bacterii cu efect benefic asupra intestinului și a tubului digestiv. Din acest motiv, varza murată este eficientă în candidoza digestivă, în tulburările intestinale care apar după administrarea antibioticelor, la fel ca și în cazul sindromului de colon iritabil.
* Previne apariția formațiunilor tumorale - sulforafanii, o categorie de substanțe care dau mirosul specific verzei murate, sunt un puternic antitumoral, care previne apariția și multiplicarea celulelor maligne în pereții intestinali.