Patru remedii de toamnă cu varză

Ilie Tudor
- Florile verzei sunt în formă de cruce. Coincidență sau nu, cruciferele, adică legumele aflate sub acest semn, au calități vindecătoare miraculoase -

A fost "domesticită" cu aproape cinci mii de ani în urmă, odată cu apariția primelor for­me de agricultură, după care a fost răspân­dită în toată lumea. În Dacia, se pare că varza a fost adusă de către celți, care o foloseau atât ca aliment, cât și ca medicament ori ca ingredient magic. Tot în această triplă calitate, era folosită și de medicii din Grecia și din Roma antică, unde varza era considerată un soi de remediu universal. În Evul Mediu, ea a jucat un rol important, mai degrabă ca aliment luat la bordul navelor sub formă de varză murată, în lungile călătorii ale marilor explo­ratori, care au descoperit America. Dar în ciuda vechimii ei ca leac popu­lar, varza a înce­put să fie cercetată de oamenii de știință abia în ulti­mele decenii, când aparatura de laborator, tot mai so­fisticată, a permis identificarea, în frunzele sale, a unor substanțe cu proprietăți antitumorale, antioxi­dante și antiinflamatoare excepțio­nale. În plus, stu­diile statistice realizate pe la începutul anilor '90 au mai pus în evidență un lucru uimitor: populațiile la care varza este aliment tradițional, fiind con­sumată murată sau crudă, în mari canti­tăți, se bucură de o neobișnuită imunitate, la o multitudine de forme ale bolii cance­roase. Vă propunem, în conti­nuare, să cu­noaștem cele mai puternice rețete care fo­lo­sesc acest remediu.

1. Salată de varză crudă - un redutabil anticancerigen

Spălată și curățată de frun­zele stricate sau îmbătrânite, varza se taie mărunt, cu aju­torul unui cuțit cu lamă de inox. Imediat după tăiere, se ames­tecă bine cu sare, cu puțin cimbru (pentru efect carminativ), cu ulei presat la rece și cu oțet sau lămâie, după gust. Se consumă cât de proaspătă posibil. Doza minimă, indicată pentru a beneficia pe deplin de efectele terapeutice ale legumei, este de 300 de gra­me pe zi. Cât despre calitățile salatei de varză crudă, nenumărate studii au obiectivat o multitudine de efec­te terapeutice, între care cele de prevenire și tra­ta­re a cancerului sunt de departe cele mai impor­tante. Principiile active din frunzele de varză induc celulelor maligne apoptoza (un program de autodis­trugere, folo­sit de organism pentru eliminarea celu­lelor îmbătrâ­nite), reglează acțiunea hormonilor ste­roi­dieni în organism (implicați în apariția a numeroase forme de cancer), reglează ritmul de diviziune celu­lară, induc o creștere a producției enzimelor respon­sabile de inactivarea și de eliminarea celulelor malig­ne. Iată formele de cancer care răspund la acest reme­diu:
* Cancerul vezicii urinare - medicii aus­tralieni au studiat cazurile a 697 de bolnavi de cancer al vezicii urinare, în paralel cu cazurile a 708 de persoane sănătoase, din aceeași grupă de vârstă și de aceeași rasă. Ei au observat că la persoanele care consumă de mai multe ori pe săptămână varză crudă (dar și alte legume înrudite, cum ar fi varza roșie sau broccoli) incidența cancerului vezicii urinare este cu 29% mai mică.
* Cancerul de prostată - persoanele care consumă legume în stare crudă au cu 35% mai mari șanse să nu facă această boală, iar la cei care consumă, la măcar o treime din mese, în mod special varză crudă și legume înrudite (broccoli, varză roșie), riscul de a face cancer la prostată scade cu 44%.
* Cancerul la sân - nu avem spațiu pentru a re­zuma toate studiile făcute despre efectele de prevenție ale consumului de varză în neoplasmul mamar, dar toate arată că femeile care consumă varză sau varză murată se bucură, într-o proporție foarte ridicată, de imunitate față de cancerul la sân. Cea mai ridicată rată a imunității o au femeile care au consumat varză încă de la vârsta de 12-13 ani, măcar o dată la 2-3 zile. În Polonia, de pildă, unde datorită obiceiurilor culinare, o femeie consumă încă din adolescență, anual, în medie, 25-30 kg de varză, cazurile de cancer mamar sunt mai rare, cu incredibilul procentaj de 72%, decât în celelalte zone ale lumii.
* Cancerul de colon și de rect - într-un studiu-gigant realizat în Olanda, au fost colectate date privind vulnerabilitatea față de cancerul de intestin, în raport cu obiceiurile alimentare, de la o sută de mii de persoane, pe o perioadă de timp de șase ani. Conform raportului final, la indivizii care consumă zilnic le­gume din familia cruciferelor, adică varză, varză roșie, conopidă și broccoli, incidența cancerului de colon și de rect este cu 49% mai redusă, fiind, practic, de două ori mai protejați de această teribilă afecțiune.
* Cancerul pulmonar - într-un studiu pe 2.141 de cazuri de cancer pulmonar, a fost verificat felul de a se ali­menta al bol­navilor, în com­parație cu persoane sănătoase, cu aceleași caracte­ris­tici genetice. S-a do­ve­dit că varza crudă și le­gumele înrudite cu ea reduc cu 37% riscul de apa­riție a cancerului pul­monar. Prin studii similare, făcute în China, s-a arătat că și fumătorii sau foștii fumători beneficiază de aceleași extraordinare efecte pozitive ale consu­mului de varză.

2. Varza fiartă și supa de varză - un truc genial pentru slăbit
Acum câțiva ani, cura cu supă de varză devenise o adevărată modă de slăbit, alimentată de faptul că pierderile în greutate erau... reale și considerabile. Un întreprinzător a scos chiar o capsulă care conținea, ce credeți, extract de supă de varză, dar care nu a avut nici pe departe efectul scontat. Ca atare, "remediul re­vo­luționar" a căzut în uitare, după ce a năruit speran­țele a mii de supraponderali. De ce acest eșec? Pentru că într-o capsulă nu poate fi sintetizată uriașa cantitate de substanțe nedigerabile, numite fibre alimentare, pe care le conține varza. Datorită acestor fibre, varza, pre­­parată ca supă sau ca fiertură, este unul din alimen­tele cele mai sărace în calorii și care, pe de altă parte, estompează senzația de foame, făcând cura de slăbire mult mai suportabilă. Totuși, cura cu această legumă fiartă presupune și ceva eforturi de voință. Varza fiartă trebuie consumată de trei ori pe zi, înainte de a ingera orice alte alimente. În afară de varză, se vor putea con­suma doar cantități limitate de proteine (din gălbenuș de ou, polen, soia), iar ca grăsime, poate fi consumat doar uleiul presat la rece, nu mai mult de două linguri pe zi. Sunt excluse complet: carnea, toate alimentele care conțin zahăr, făină albă, margarină, grăsimi rafi­nate, aditivi sintetici, înlocuitori de zahăr, lactate. Cu­ra durează minimum 10 zile, iar pierderile în greutate sunt de aproximativ 1-2 kilograme la cinci zile.

3. Cataplasma cu varză - remediul universal pentru piele

Foile de varză se zdrobesc pe o planșetă de lemn și apoi se pun direct pe locul afectat, unde vor fi înfă­șurate cu un tifon, așa încât să nu cadă. În general, o aplicație externă cu varză se face vreme de 2-4 ore pe zi, dupa care zona tratată se lasă să se usuce la aer. Iată câteva dintre indicațiile acestui tratament intern:
* Cancer de piele - pe zona afectată se pune zilnic și se ține, vreme de 4-6 ore, o cataplasmă. Foar­te multe persoane cu epiteliom bazocelular și spinoce­lular au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care dă rezultate acolo unde cele mai savante și invazive metode de tratament dau greș.
* Entorsă, luxații - se ține cataplasma pe zona afectată, vreme de 4 ore pe zi. În primele două zile de la producerea accidentului, se pun deasupra cataplas­mei și pungi cu cuburi de gheață. Practica arată că, datorită acestui tratament, timpul de refacere a liga­mentelor se scurtează, durerile sunt atenuate, pungile cu lichid sinovial care se formează sunt mai mici.
* Arsuri de gravitate mică și medie - se fac spălături și se pun comprese cu frun­ze zdrobite de varză, vreme de 30 de mi­nute, de câte 2-3 ori pe zi. Are efect anti­infec­țios, ajută la o vindecare mai rapidă și estetică, previne formarea cicatricelor che­loide.
* Dureri reumatice - pe zona afectată, se pun dimineața și, eventual, seara, frunze de varză bine zdrobite. Se țin mini­mum două ore. Intern, se consumă câte 1-2 pahare de suc proaspăt de varză pe zi, în cure de 40 de zile, urmate de 14 zile de pauză.

4. Salata de varză murată - doctorul intestinului

Murată, varza păstrează doar par­țial vitaminele și celelalte substanțe vindecătoare ale legumei proas­pete, în schimb, are conținutul de minerale, de fibre alimen­tare intact și, important, are substanțe care ajută la îmbunătățirea digestiei, mai ales a digestiei grăsi­milor și a proteinelor. Aceasta este și explicația pentru care varza murată (la fel ca și castraveții murați) este nelip­sită de la mesele cu mâncăruri grele, pentru că simțim, instinctiv, că ne ajută digestia și metabo­lismul. Asupra intestinului, varza murată are cele mai puternice efecte, deoarece:
* Stimulează tranzitul intestinal - fibrele pe care le conține împing afară, asemeni unui piston, con­ținutul colonului, curățând totodată pereții intestinali. Sarea din moarea de varză amplifică, și ea, efectul laxativ.
* Reface flora normală - în timpul procesului de murare, în frunzele de varză și, mai ales, în lichidul în care este cuprinsă (moarea) se dezvoltă milioane de bacterii cu efect benefic asupra intestinului și a tubului digestiv. Din acest motiv, varza murată este eficientă în candidoza digestivă, în tulburările intesti­nale care apar după administrarea antibioticelor, la fel ca și în cazul sindromului de colon iritabil.
* Previne apariția formațiunilor tumorale - sulforafanii, o categorie de substanțe care dau mi­ro­sul specific verzei murate, sunt un puternic antitu­mo­ral, care previne apariția și multiplicarea celulelor ma­ligne în pereții intestinali.