Din leacurile bunicii

Rodica Demian
Comprese cu aburi

Cum acționează
Și la compresele cu aburi - la fel ca la cataplas­mele fierbinți - este vorba exclusiv de folosirea unei cantități cât mai mari de căldură umedă. Compresa fierbinte, înfășurată într-un prosop uscat, produce aburi, iar căldura lor se împrăștie asupra pielii, prin stratul intermediar de pânză subțire uscată, care se umezește puțin. În felul acesta suportăm mai bine căl­dura, și compresa rămâne mai multă vreme fierbinte, datorită pânzei îndoite de mai multe ori.

Domeniile de utilizare
* Contracturi la nivelul cefei și al umerilor
* Dureri de cap, provocate de contracturile cefei
* Dureri de spate
* Crampe stomacale și intestinale
* Indigestii
* Crampele sugarilor
* Dereglări de somn
* Nervozitate/ stres
* Dureri menstruale
* Dureri abdominale
Compresa cu aburi poate fi folosită cu succes și aplicată pe ficat sau pe rinichi.

Materialul
Scutecele de flanel (dar în funcție de situație și fe­șele de tifon) sunt cele mai po­trivite, atât ca dimensiune, cât și ca ma­terial, pentru straturile in­terioare și intermediare.
* 1-2 feșe (scutece) nu prea subțiri, ca strat inte­rior
* 1 pânză interme­diară
* 1 fular de lână
* 1 lighean nu prea înalt
* 1 prosop de frotir pentru înmuiat și stors
* apă clocotită
* 1 buiotă cu apă fierbinte
* material pentru fixare.
La "cerere", în apă se pot adăuga 2-5 pi­cături de ulei eteric (de preferință diluat în pu­țin lapte), de ex. de levănțică, pentru cal­mare.

Prepararea
Întindeți pânza intermediară pe buiota cu apă fierbinte și prosopul de frotir peste li­ghean. Luați apoi fașa (stratul intermediar) îm­păturită de câteva ori (sau două feșe, dacă zona este mai mare), puneți-o peste prosopul de frotir de deasu­pra ligheanului și turnați peste ea apă clo­co­tită. Înfășurați-o puternic cu prosopul de frotir, stoar­ceți-o cât mai bine, scoateți-o din prosop, întin­deți-o peste pânza intermediară de pe buiotă și pliați peste ea mar­ginile pânzei intermediare.
Mergeți până la pat cu compresa pe buiotă și aplicați-o (doar compresa) cu partea fierbinte pe piele. Înveliți apoi zona cu șalul de lână și puneți buiota peste șal.

Aplicare simplificată

Dacă sunteți co­mozi sau vă aflați de­par­te de casă, puteți pro­ceda în felul următor:
Cereți un termos cu apă clocotită și o buiotă. Rulați un prosop mic (sau o mă­nușă de baie), înmuiați-l în apă fierbinte, stoarceți-l cât mai bine (cu ajutorul altui prosop) și aplicați-l pe abdo­men. Acoperiți-l cu un fular sau cu alt prosop, trageți deasupra panta­lonii de trening sau de pijama și puneți peste ei buio­ta puțin umplută. Veți simți imediat efectul binefăcă­tor!
Recomandare! În caz de migrenă, aplicați pe ochi un prosop mic înmuiat în apă clocotită și stors bine. Relaxarea nu se lasă așteptată! Iar dacă simțiți nevoia de rece, aplicați pe ochi un prosop înmuiat în apă de la gheață.

Compresă cu aburi de aplicat pe burtica bebelușilor

Materialul
* Compresă cu aburi
* Scutece de flanel
* Ace de siguranță speciale pentru fixat.

Prepararea
Pentru bebeluși, temperatura apei nu trebuie să fie prea ridicată, doar atât ca să puteți stoarce compresa cu mâna. În general, la bebeluși, procedurile bazate pe căldură trebuie efectuate cu foarte mare atenție.
Verificați căldura compresei, ținând-o timp de 1 mi­nut pe partea interioară a antebrațului dvs. Dacă vi se pare plăcută, aplicați compresa pe burtica bebe­lu­șului și urmăriți reacția acestuia. Dacă are o reacție de plă­cere, puneți peste compresă o pânză mai mare, înfă­șurați-o în jurul corpului și fixați-o.
Pentru a preveni o eventuală urinare - care este de așteptat în timpul procedurilor bazate pe căldură - luați un alt scutec de bumbac și pu­neți-l ușor între piciorușele bebelușului (mate­rialul trebuie să permită pătrunderea aerului, pentru a nu se stoca umiditatea). Îmbrăcați, apoi, copilul, cu o pijama, luați-l în brațe și lipiți-l de dvs. Este cel mai bun mod de păs­trare a căldurii, care ajută, în plus, la calmarea bebelușului.

"Cilindri" fierbinți

Cum acționează
Cilindrul fierbinte este o formă practică a proce­du­rilor locale cu căldură umedă și au un ușor efect de ma­saj. Ameliorează irigarea sanguină și relaxează. Avan­tajul lor este dozarea gradată, de la căldura blândă, la cea intensă, care face posibilă adaptarea continuă la su­portabilitatea individuală.

Domenii de utilizare
* Probleme digestive (de ex. constipație)
* Afecțiuni cronice ale ficatului și vezicii biliare
* Boli reumatice cronice
* Nervozitate
* Dereglări ale somnului.

Materialul
* 5 prosoape de frotir
* 1 l de apă clocotită.

Prepararea
"Cilindrul" fierbinte este foar­te potrivit pentru autotratament. Îm­pă­turiți, pe lung, 4 prosoape de frotir și rulați primul prosop, în așa fel încât, în final, pe una din laturi să iasă în exterior un vârf în formă de spirală, formându-se în partea opusă o adân­citură în for­mă de pâlnie. Rulați la fel al doi­lea prosop. Al treilea și al pa­­trulea se ru­lează astfel în­cât pâlnia să nu se mai a­­dân­ceas­că. Ci­lindrul tre­buie să fie rulat cât mai strâns posibil.
Turnați apoi exact 1 l de apă clo­­cotită în pâlnia cilin­dru­lui, care - dacă este bine strâns - absoarbe ab­solut toată apa, fără să picure prin el absolut nimic.
Înveliți cilindrul cu cel de-al cincilea prosop, în așa fel încât în ambele părți să iasă în afară cu câte un capăt, pentru a prinde bine cilindrul cu mâi­nile.

Utilizarea în caz de constipație, ca exemplu al execuției tehnice
De îndată ce căldura devine suportabilă, rulați cilin­drul fierbinte cu mișcări blânde, ca de masaj, pornind de la abdomen și urcând, peste zona ficatului, până la arcul costal și coborâți, apoi, pe partea stângă, până în zona inferioară a abdomenului (în sensul acelor de cea­sornic). Nu intervine răcirea, pentru că cilindrul ajunge în perioade scurte de timp peste toată întinderea de pie­le. Foarte curând se produce o înroșire a acesteia, ca­re se menține puțin chiar și după încetarea tratamentului.
Dacă ultimul prosop (din exterior) nu mai e sufi­cient de cald, îl puteți derula, înlocuindu-l cu urmă­torul, care are temperatura dorită.
Cilindrul fierbinte își păstrează până la sfârșit tem­peratura incipientă, aceasta nemodificându-se, practic, până la stratul cel mai interior, care nu se mai derulea­ză, ci se împăturește și se lasă pe zona respectivă cât este plăcut de cald.