Secretele vindecătoare ale strugurilor: TESCOVINA

Florentin Popa
Farmacist ION BOBARU - "Dacă vrem să ne bucurăm de efectele miraculoase ale tescovinei, singura opțiune este s-o folosim ca preparate farmaceutice"

E toamnă iar. Viile au fost culese, strugurii s-au transformat deja în must sau în tulburel înțepător. Puțină lume știe însă că tescovina (amestecul de coji și semințe rezultat în urma stoar­ce­rii strugurilor) conține foarte mari cantități de resve­ra­trol - cel mai puternic antioxidant natural, reco­man­dat în numeroase boli. Majoritatea oamenilor transfor­mă tescovina în țuică sau o folosesc ca furaj pentru ani­male. Dar vechiul și prețiosul nostru colaborator, d-l farmacist Ion Bobaru, scoate din tescovină adevă­rate elixiruri pentru sănătate și frumusețe. Vi le pre­zen­tăm mai jos, poate vă inspiră să le fabricați și să le folosiți.

- Ați vorbit cu mult suc­ces des­pre tescovină într-un număr de anul trecut al re­vistei noastre, dar întrebări legate de valoarea ei ca me­­di­cament continuă să vină, pe adresa redacției. Vă pro­punem, deci, reluarea sin­tetică a subiec­tu­lui. Cum ați descoperit efectul tera­peutic al tescovinei?

- Ca farmacist, m-am aplecat asu­­pra virtuților tera­peutice ale tes­co­vinei cunos­când faptul că în stru­guri se găsește un polifenol renumit pentru virtuțile lui terapeu­tice - res­veratrolul. Toate fenomenele vitale ale ființei umane sunt de natură chi­mi­că. În urma reacțiilor biochimice, în organism rezultă așa-numiții radi­cali liberi, răspunzători de majori­ta­tea bolilor. Însă știm că radicalii li­beri pot fi neutralizați de anti­oxi­danți. Iar natura ne oferă un remediu eficient pentru eradi­carea acestor ucigași celulari: resveratro­lul din strugurii negri sau roșii. Pe lângă resveratrol, semințele din tescovină conțin și un ulei vegetal bogat în acizi grași nesaturați de tip Omega 3 și Omega 6. Acești acizi contri­buie la mărirea colesterolului bun (HDL) - necesar organis­mu­lui, și la micșorarea coles­terolului rău (LDL) - dăunător pentru organism. Și uleiul din semințe de struguri (unul dintre cele mai scumpe uleiuri vegetale folosite în alimentație) este foarte apreciat, fiind recomandat în dieta multor afec­țiuni: obezitate, ateroscleroză, hipercolestero­lemie etc. Vorbim, așadar, de efecte terapeutice cumu­late, care provin dintr-un singur produs!

- Resveratrolul nu "supraviețuiește" și în vinul sau țuica preparate în casă?

- Multă lume m-a întrebat de ce numai tescovina, nu și vinul sau țuica, pot fi folosite ca remedii terapeu­tice. Există o explicație: resveratrolul, ca substanță chi­mică, este puțin solubil în apă, dar în alcool de 96 de grade este solubil absolut. Deși strugurii conțin can­tități apreciabile de resveratrol, acesta nu trece în must (care este o soluție apoasă de zahăr), ci rămâne în cojile și semințele de struguri. Resveratrolul nu se găsește nici în țuica de tescovină; oricât de tare ar ieși țuica prin distilare, nu ajunge la concentrația în care resveratrolul să-și poate păstra efectul.
Se spune că francezii, datorită faptului că preferă să bea vin roșu, sunt mai puțin bolnavi de inimă, de afecțiuni cerebrale, și îmbătrânesc mai greu. Însă acesta e doar un mit! Dacă vrem să ne bucurăm de efec­tele miraculoase ale tescovinei, singura opțiune viabilă este s-o consumăm ca atare, sau sub diferite forme farmaceutice. Eu, de ani de zile, procesez stru­gurii toamna doar pentru tesco­vină, din care obțin diferite preparate farmaceutice. Pentru mine, vinul este un produs secundar; îl folosesc pentru producerea de vinuri medicinale - o formă farmaceutică des folo­sită în trecut, pentru tratarea diverselor afecțiuni.

- Pentru ca tescovina să-și păstreze principiile vindecătoare trebuie folosite numai anumite soiuri de struguri?

- Se recomandă strugurii roșii sau negri, care au un con­ținut mai ridicat de resveratrol decât strugurii albi. De aseme­nea, este bine să se folosească struguri din hibrizi producători. Hibrizii producători au o rezis­tență mai mare la boli și dău­nători decât alte soiuri, iar tratamentele fitosanitare pentru combaterea acestora sunt mai puține decât la soiurile nobile. Sunt cercetări care arată că rezis­tența la boli și dăunători a strugu­rilor de la hibrizii produ­cători s-ar datora tocmai concen­trației mai mari de resveratrol.

- Sezonul culesului de stru­guri e la final, iar gospodarii își pregătesc tescovina pentru alam­bicurile de țuică. Ce rețete le re­co­mandați, ca măcar o parte din ea s-o transforme în leacuri de sănătate?

- Ar fi păcat ca tescovina să fie transformată într-o simplă țuică, când o putem valorifica în exce­len­te remedii terapeutice. Dar con­tează foarte mult cum procesăm tescovina. Eu procedez astfel: după zdro­birea și presarea stru­gurilor, tescovina se așea­ză în strat subțire, în spații bine aerisite și ventilate (în po­duri, șoproane sau chiar pe acoperișul caselor, dacă tim­pul o permite), răsfirându-se zilnic, pentru a se evita muce­găirea. În funcție de tempe­ratura din atmosfe­ră, uscarea poate dura între 15 și 20 de zile. Pentru a putea fi măci­nată, tescovina se mai usucă circa o oră în cuptorul unui aragaz (la foc mic, cu ușa întredeschisă) sau într-un cuptor electric cu convecție, unde pot fi setate temperatura (90°C) și timpul de uscare. Acest trata­ment termic este important, pentru că ajută și la pas­teurizarea (sterilizarea) tescovinei, distrugându-se astfel microorganismele patogene care ar fi putut im­purifica produsul pe timpul manipulării.
Odată uscată, tescovina se macină într-o râșniță de cafea și se poate folosi ca atare, sub formă de pulbere - îndulcită cu miere ori suc. Din pulberea de tescovină se poate prepara și tinctură, cu con­diția să folosim alcool concentrat de 96 de grade.
La farmacia Faltis preparăm din tesco­vină urmă­toarele forme farmaceutice: pul­bere de tescovină; tinctură de tescovină; siropuri de tescovină (pentru imunitate, sirop energizant); capsule gelatinoase din semințe de struguri; creme antiîmbătrânire și antirid, cu extract moale din tescovină.

- Să înțelegem că resveratrolul are efec­te bene­fice și în uzul extern?

- Ca orice alt organ, și pielea îmbătrâ­nește - ceea ce pentru femei este o mare problemă. Colectivul farmaciei Faltis a pus la punct o tehnică de preparare a unor creme de față pe bază de extract moale din tesco­vină, recomandate tenurilor îmbătrânite și ridate. Efi­cacitatea acestor creme este substanțial îm­bună­tățită, dacă înainte de aplicare se face un peeling cu Pulberea Faltis, realizată din semințe de struguri albi și rădă­cină de tătăneasă.

- Ce boli pot fi tratate cu tescovină?

- Cele mai spectaculoase rezultate pentru sănăta­tea omului se obțin atunci când terapiile naturiste se folosesc ca metode de prevenire a bolilor de către omul încă sănătos. Din păcate, în România, consumul de suplimente terapeutice - în care se încadrează și pre­paratele din tescovină - nu are o mare pondere. Ape­lăm la ele de multe ori prea târziu, când deviza "E mai ușor să previi decât să vindeci" nu mai este vala­bilă. Dacă o boală s-a instalat în organism, preparatele fitoterapeutice nu rămân altceva decât terapii com­plementare la medicația alopată recomandată de me­dicii curanți. Cu toate acestea, multe boli pot beneficia de virtuțile terapeutice ale tescovinei, dacă preparatele se folosesc ca terapii integrative: afecțiuni cardiovas­culare (insuficiență cardiacă, nevroză cardiacă, an­gină pectorală, stări post-infarct), boli cerebrale (Alz­heimer), boli oftalmologice (degenerescență macula­ră, glaucom, cataractă), afecțiuni neurologice (boala Parkinson), boli metabolice și endocrine (diabet za­ha­rat, afecțiuni ale tiroidei, insuficiență cor­tico­su­pra­­renală), afecțiuni ale vârstei a treia, stresul cotidian.

- Care sunt dozele recomandate și cât durează tratamentul?

- Ca regulă generală, pulberea de tescovină se ad­ministrează în doze de două lingurițe pe zi (dimi­neața și seara), ca atare sau cu puțină miere ori suc na­tural; capsulele gelatinoase cu semințe micronizate de stru­guri - câte 3 pe zi, după mese; tinctura - câte 30 de picături, de două ori pe zi.
Preparatele din tescovină adminis­trate alături de medicația alopată, atunci când bolile s-au declanșat, își vădesc efectele benefice după peri­oa­de îndelungate (3-6 luni), având în vedere că fito­terapia este o medi­cație blândă, care acționează în timp, dar e mult mai ușor suportată de organism și nu are reacții adverse.

- Dvs. realizați aceste "leacuri" naturale în labo­ratoarele proprii. Cât costă și cum pot fi procurate?

- Produsele pe bază de tescovină pot fi procurate de către cei interesați direct de la Farmacia Faltis, sau pot fi comandate prin email ori telefonic, cu plata ram­burs, la primirea coletului. Un flacon cu pulbere de tescovină de 150 grame, un flacon cu 60 capsule gela­­tinoase și un flacon cu 30 ml de tinctură costă la fel: 20 de lei.


D-l farmacist ION BOBARU poate fi contactat la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239.61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com