Secretele turcoaicelor

Iulia Vlad
Turcoaicele au fost mereu com­parate cu niște prințese ale Orientului: piele albă, pomeți înalți, dimensiuni voluptuoase, completate de o personalitate puternică și senzua­lă. Asemenea unor cadâne din "1001 de nopți", ele nu s-au mulțumit nicio­dată doar cu darul naturii, sporindu-și frumusețea cu elixiruri și ritualuri se­crete. Cum ar fi:

Apa de trandafiri

Unul dintre motivele pentru care turcoaicele au pielea mereu întinsă și mătăsoasă este apa de trandafiri, pe care o pulverizează pe față în fiecare dimineață, pentru a avea tenul întins și catifelat. Este un tonifiant natural și oferă pielii o strălucire aparte. Iată o rețetă simplă, de preparare a apei de trandafiri: puneți la macerat o mână de petale de trandafiri, într-o jumătate de pahar de apă. Lăsați-le la macerat de seara până dimineața, apoi filtrați lichidul. Separat, tur­nați o jumătate de pa­har de apă clocotită, peste o mână de pe­tale de flori, lăsați-le la infuzat 20 de mi­nute, apoi strecurați. Combinați infuzia cu maceratul și veți ob­ține apă proaspătă de trandafiri, care rezistă la frigider, nu mai mult de 3 zile.

Cojile de fructe și legume

Turcoaicele își masează pielea, cu cojile fructelor sau legumelor pe care le au la îndemână. Iată cum: desprin­deți coaja de banană, măr, gutuie etc. și frecați-o cu interiorul pe piele, cu mișcări circulare. Exfoliază și alimen­tează pielea cu vitamine. Puteți folosi și coji de avocado, de castraveți, pier­sici, dar și de portocale, lămâi, grape­fruit.

Iaurtul

Iaurtul făcut în Turcia este vestit pentru gustul său delicios, așa că nu e deloc de mirare că multe mâncăruri apetisante îl au în compoziția lor. Fe­meile din Turcia își prepară în mod obiș­nuit o mască din iaurt, amestecat cu puțin suc de lămâie, și o aplică pe față și pe întregul corp, pentru a-și hrăni și a-și întineri pielea.

Rodia

Pe vremuri, rodia era considerată un fruct "al regilor", fiind destinată sultanului și apropiaților săi. Astăzi e nelipsită din delicatesele culinare, dar și sub formă de extract, în compoziția unor produse cosmetice "de lux". Rodia e "încărcată" de substanțe valo­roase, care sunt echivalente cu "tine­rețea veșnică". Cine mănâncă rodie are piele tânără la orice vârstă. De ase­menea, rodia și uleiul de rodie, aplicate pe piele, sunt un adevărat elixir de fru­musețe. Iată câteva rețete la care ape­lau turcoaicele "din lumea bună", pen­tru înfrumusețare:

Mască cu rodie și miere
Ingrediente: câteva semințe de ro­die zdrobite, o lingură de miere.
Amestecați bine semințele cu mie­rea, până devin o pas­tă, și aplicați-o pe față și pe gât. Clătiți cu apă călduță. A­plicați de 2-3 ori pe săptămână.

Mască cu rodie, iaurt și mentă
Ingrediente: câ­te­va semințe de rodie zdrobite, o lingură de iaurt, 2-3 frunze de mentă mărun­țite.
Faceți o pastă din câteva semințe de rodie, adăugați iaurtul și menta și a­mes­tecați bine. Aplicați pe față și pe gât, iar după 20 de minute, clătiți. Re­generează pielea.

Epilarea cu zahăr

Pentru a scăpa de firele de păr ne­do­rit de pe trup, dar și pentru o exfo­liere în profunzime a pielii, turcoaicele folosesc din vechime zahărul. După epilarea cu zahăr, pielea rămâne suplă și fără iritații.
Aveți nevoie de 2 cești de zahăr, un sfert ceașcă de apă, un sfert de ceașcă suc de lămâie, pe care le amestecați și le puneți pe foc, până se transformă în caramel. Trageți apoi vasul deoparte, și când este călduț, întindeți cu o lo­pățică de lemn pe o porțiune de piele, în sensul creșterii firelor de păr. Aco­periți apoi locul, cu o fâșie de material (in, cânepă) și trageți rapid, în direcția opusă creșterii părului.