Marcin Rudnicki, arheolog: Dacii sunt parte din istoria noastră

Ciprian Rus
LECȚIA POLONEZĂ

"Cum să cauți daci în Polonia și în Țările Baltice? Nu există așa ceva!", m-a "încurajat" un amic istoric, când i-am spus că și în anul acesta vom porni, cu revista "Formula AS", pe urmele dacilor, mai întâi la Varșovia și apoi în Țările Baltice. Dar când i-am vorbit despre informațiile pe care le găsisem în lucrări de ultimă oră, scrise de arheologi polonezi, profesorul mi-a urat succes: "Dacă la fața locului informațiile vor fi confirmate, cu subiect și predicat, de specialiștii polonezi, suntem în fața unor descoperiri cu adevărat spectaculoase!". În plină luptă între curentul "dacopat" - care amestecă și valorifică teorii și informații aiuristice despre daci, și înver­șunații săi critici, pentru care simpla invocare a dacilor te califică drept anacronic sau naționalist - specialiști de primă mână din străinătate vin cu informații extraordinare despre aria de răspândire și influența dacilor în Europa, mult dincolo de granițele provinciei romane Dacia, înspre nord, pe malurile Vistulei, în fostul Danzig german și pe țărmul Mării Baltice. Documente uluitoare, pe care ne bucurăm să le oferim, în premieră, cititorilor revistei "Formula AS".

"Comoara" lui Marcin

E blond, bine legat, și mă privește zâmbind, cu o expre­sie jucăușă în ochi. Oare ghicesc ce se află în cufă­rașul pe care îl ține în palme, ca pe un obiect de preț? Ridic din umeri nedumerit. Bărbatul din fața mea con­tinuă jocul și deschide caseta pe jumătate. "Ei?", mă în­trea­bă. Nu văd nimic în penumbra ei, și atunci arheologul polonez Marcin Rudnicki des­chi­de capa­cul cutiei. "Mica mea comoară daci­că", îmi spu­ne râzând și pune obiectul pe masă, în bi­roul său auster, amenajat la man­sarda Insti­tu­tului de Arheologie al Univer­si­tății din Varșo­via. În cutie se află, cu ade­vă­rat, o comoară: fragmentele unei brățări da­cice. Câteva bucăți de metal, care au împo­dobit mâna unui luptător. Cândva, în urmă cu două mii și mai bine de ani. Nu-mi vine să cred ce văd. Nu pot crede că este ade­vărat, deși evi­dența se află în fața mea: o desco­perire ar­heo­logică extraordinară, care dove­dește pre­zența dacilor în zonele nordice ale Europei. Bucuros de perplexitatea mea, Mar­cin Rud­nicki închide cutia și se pregă­tește să-mi spu­nă povestea "comorii" lui.

Dacia? "O mașină bună și ieftină"

Până acum câțiva ani, Dacia însemna pentru polonezi mașina scoasă de români cu tehnologie franceză, care le-a umplut șoselele și autostrăzile, mai cu seamă după succesele numite Duster și Sandero. Arheologul Marcin Rudnicki recunoaște că și pentru el, ca spe­cialist în istorie antică, Dacia a fost, ani de zile, un subiect minor. "Știam, în mare, po­vestea lor, știam de Burebista sau Decebal, dar dacii erau un subiect marginal pentru noi, polonezii, erau dintr-o realitate prea îndepărtată ca să ne intereseze cu adevărat". Cu toate astea, încă în 1970, celebrul arheo­log și profesor universitar Tadeusz Sulimirski, ulterior profesor de arheologie central și est europeană, la Universitatea din Londra, o so­mitate a istoriografiei poloneze, venise cu o teză absolut explozivă (căreia nici cercetătorii polo­nezi, dar nici măcar cei români nu i-au dat vreo­dată atenție): "arealul format de Carpații de Nord din zona Poloniei și colinele din jurul lor a fost locuit în pre­istorie de triburi traco-dace!". Sulimirski a murit la începutul anilor '80, lucrarea sa a fost trecută la in­dex, cu "vina" că ar folosi argumente prea "avântate", iar tema dacică a dispărut din dezbaterea științifică, înainte să se impună cu adevărat. Așa se face că, până acum zece ani, Dacia și locuitorii săi din antichitate lipseau cu totul din orizontul opiniei publice polo­ne­ze, pentru care universul antic al țării lor se îm­părțea între neamurile germanice și cele celtice. Punct!

Dacii de pe malul Vistulei

Iată însă că în ultimii ani, săpăturile arheologice din Polonia scot la iveală (spre totala indiferență a istoricilor români) o cantitate tot mai mare de mate­rial dacic. Pur și simplu, subiectul nu mai poate fi neglijat! Pe de altă parte, aceste noi informații ajung pe mâna unor profesioniști tineri și ambițioși, infor­mați și lipsiți de prejudecăți, dornici să iasă din para­dig­mele ponosite ale interpretărilor istorice clasice. Așa se face că, studiate atent și comparate cu desco­periri similare din alte țări, multe dintre obiectele de podoabă sau resturile ceramice antice de pe șantierele Poloniei scapă de eticheta obișnuită a apartenenței lor la cultura celtică și intră în sfera de influență dacică. Arheologii Iwona Florkievicz (acum în Ger­mania, pe atunci la Universitatea din Rzeszow) și Marcin Rudnicki (Universitatea din Varșovia) sunt doar doi dintre cercetătorii polonezi care și-au dedicat ultimii ani clasificării, organizării și analizării urmelor dacice din zona Poloniei: numeroase vase, felurite figurine ceramice sau metalice, printre care un superb cap de bou încastrat în argint, capace de oale, cupe cu pi­cior înalt. Iwona Florkiewicz gă­sește toate aceste artefacte, de in­spi­rație sau pro­ve­­niență dacică, în jumătatea de sud a Poloniei, de-a stânga și de-a dreapta ma­lu­rilor fluviului Vistula, care se varsă în nord, la Marea Baltică (exact cum afir­mase și marele Va­sile Pârvan, în "Getica" sa: "Da­­cii nu sunt la Vistula o excepție, ci ei sunt foarte numeroși și în legătură unii cu alții"). E vorba despre nu mai puțin de 50 de desco­periri diferite, care se întind pe un interval de datare de mai bine de 300 de ani, înainte și după anul 0 al erei noastre, și pe o suprafață uriașă, de peste 400 de kilometri pătrați! La rândul său, după ce a găsit urme de brățări dacice pe un șantier din Polonia, arheo­logul Marcin Rud­nicki a publicat, într-unul din­tre studiile sale recente, o hartă a prezenței aces­tora în Polonia și în împrejurimi. O hartă impre­sionantă, pe care o desfășoară în biroul său. E plină Polonia de astfel de brățări dacice, din care au fost deja identificate aproape 20. Cele mai multe dintre ele sunt reprezentate pe harta lui Marcin, de puncte negre, înghesuite în sud, în jurul Cra­coviei, și în centrul țării, în jurul Var­șoviei. Dar câteva dintre ele se găsesc în zone unde era greu de bănuit influența dacilor: la Marea Bal­tică, la Lalendorf, în Germania, sau lângă Gdansk, în Polonia, peste drum de Scandinavia, și la doi pași de Lituania.

Burebista și ceștile dacilor

Fragmentele de brățară din fața mea au fost descoperite pe șantierul arheologic de la Pel­czys­ka. O poveste uluitoare, care justifică pe de­plin călătoria mea în Polonia, dând sens și călă­toriilor revistei "Formula AS", în căutarea de urme vechi românești. Marcin a fost intrigat de aceste "piese" metalice, cu care alți colegi de-ai săi nici măcar nu și-ar fi bătut capul. "În arheo­logia poloneză, acest tip de brățări au primit mereu interpretări greșite. Mulți le-ar fi declarat brățări de influență celtică și cu asta, basta!". Dar Marcin nu lucrează așa. A studiat atent spe­cificul lor și a încercat să afle unde se mai gă­sesc brățări de acest fel. Așa a aflat că sunt "bră­țări tip 3 Șimleul Silvaniei", brățări cu nodo­zi­tăți, cu "ferestre", cum li se mai spune cer­curi­lor de pe suprafața lor, niște podoabe tipic dacice. Marcin a luat legătura cu arheologi români și a aflat că e plină Transilvania de astfel de brățări, care erau un semn al puterii și erau purtate, cel mai probabil, de nobilii daci, fiind des­coperite mai cu sea­mă în zona cetăților din Ardeal. Dar marea surpriză a fost să găsească o mulțime de fragmente de brățări dacice, de același gen, în vreo alte 17 locuri din nor­dul Germaniei și al Poloniei, cele mai îndepărtate de Dacia antică fiind cele găsite pe țărmul Mării Baltice. A studiat aliajul din care erau făcute, iar concluzia a fost că ele nu puteau fi produse în zona Poloniei, deci proveniența lor clară era Dacia.
"Dar ce să caute aceste brățări dacice în Polo­nia?", rostește Marcin întrebarea care mă obsedează și pe mine, de când am plecat de la București. "Pre­zen­ța dacilor în zona Poloniei a început în secolul III înainte de Hristos, conform unor cercetări bazate pe descoperirea, la noi, a unor monede din arealul dacic. Motivul prezenței lor poate fi legat de im­pli­carea Daciei în bănosul comerț cu sclavi, de care Roma avea mare nevoie. Apoi, pe vremea regatului lui Bu­re­bista (în jurul anului 60 înaintea erei noas­tre), obosit de veșnicele incursiuni ale triburilor boi­lor pe teritoriul său, marele rege geto-trac trece la atac și provoacă, undeva pe râul Tisa, una dintre cele mai mari bătălii din istoria dacilor. Boii sunt, prac­tic, rași de pe fața pământului de daci. Acesta este momentul, în jurul jumătății primului secol înainte de Hristos, când cera­mica specific dacică apare masiv în nordul Slovaciei și în sudul Poloniei. Din punctul meu de vedere, această apariție este legată de extinderea regatului dac al lui Burebista spre nord. Pentru mine, prezența «ceștii dacice» și a altor forme de ceramică dacică, în zona noastră, e proba directă a prezenței fizice a daci­lor aici! Eu însumi am descoperit, într-un mormânt al unei așezări din Pelczyska, o ceașcă dacică. Să spui că o astfel de ceramică, făcută de mână (e foarte rudi­mentară), ar fi un import, e pur și simplu o prostie. E o ceramică foarte primitivă. Nu ai cum să imporți așa ceva la mii de kilometri distanță! Prezența ceștii da­cice în Polonia nu se poate explica decât prin faptul că dacii au venit aici cu tradițiile lor de olărit și cu obi­ceiurile de a le folosi. Foarte posibil, puterea lui Bu­rebista a fost atât de mare, încât să se fi extins până în Polonia", spune Marcin Rudnicki. Apoi scoate dintr-un sertar o ceașcă dacică, descoperită la Pelczys­ka, și o privește cu mândrie: "Nu e valoroasă ca obiect de patrimoniu, foarte va­loros e, însă, ce ne spu­­ne ea". Ceașca aceasta e argumentul suprem pen­tru a demonstra că dacii au trăit pe malurile Vistulei! Îmi dă voie să o ating. Are ceva din asprimea și ro­bus­tețea mâinilor care i-au dat viață, acum mai bine de 2000 de ani, frământând lutul de pe malurile Vis­tulei.
Marcin mai deschide o dată cufărul și îmi pune în față două monede de argint. "Ai o exclusivitate, sunt niș­te monede ciudate, pe care le-am descoperit foarte re­cent. Contactele dacilor cu nordul Europei erau mai pu­ternice decât ne imagi­năm, iar în acest sens, există in­formații nepublicate încă. Trebuie să scriu un articol despre asta! Majoritatea mo­­nedelor republicane romane, pe care le-am găsit în Polo­nia, nu vin direct din sud, pe direcția Moraviei, ci vin prin Dacia. Probele acestei teorii sunt monedele pe care le vezi aici, imitații dacice ale unor denari romani. Arată destul de bine, dar știm că sunt imi­tații, pentru că fața monedei este de la un tip de denar, iar reversul este de la altul, e un mix de două monede în­tr-una sin­gură. Avem tot mai multe descoperiri de acest fel, care sunt complet nepu­blicate! Se vede o imitație de inscripție romană, făcută în cel mai pur stil barbar, pen­tru că e evident că meșteșugarul dac nu știa să scrie, iar atunci a mâzgălit niște semne care aduceau, cumva, în mintea lui, cu literele alfa­betului latin. S-au găsit monede similare și în România, deci nu e niciun dubiu că nu ar fi dacice. Perio­dizările mone­delor de același tip găsite în Polonia și România se suprapun perfect, ceea ce e extraordinar, un alt argu­ment că ele au ajuns aici din Dacia. Nu e o coin­cidență! Toate aceste noi descoperiri aduc mari schim­­bări în informațiile noastre legate de daci. Pre­zența dacilor aici, în ultimul secol dinaintea lui Hris­tos, este certă."

Mărețele falsuri dacice

"Subiectul mi se pare fascinant, așa că voi conti­nua să cercetez prezența dacilor în Polonia. Acum ne e clar că pentru cei care au trăit aici, cu excepția lu­mii celtice, a doua cea mai importantă civilizație pre-romană a fost cea dacică. Majoritatea monedelor romane nu au venit direct și pe cel mai scurt drum, ci ocolit, prin intermediul dacilor. Deci, cei de aici erau mai conectați cu dacii decât cu romanii și mai mult decât cu oricine altcineva. Mă gândesc că ar fi foarte interesant să facem un proiect comun cu colegii români, ca să cercetăm împreună materialele de proveniență dacică! Eu degeaba aflu din ce e fă­cută o brățară care ar pu­tea fi dacică, dacă nu am datele să o compar, dacă nu am analize si­mi­lare fă­cute pe descope­ri­rile din Ro­mâ­nia... În is­torio­grafia noastră, ima­ginea dacilor nici măcar nu e cris­ta­li­zată. Am des­cope­rit abia acum trei ani mo­nedele acestea extra­or­di­nare din Dacia, încă nu am pu­blicat nimic. E doar în­ceputul unui nou episod legat de prezența și de influența lumii da­cice în această parte a Europei. Până acum câți­va ani, lumea dacică era ceva foarte îndepărtat pen­tru noi, o lume diferită. Acum e clar că dacii nu sunt de pe altă lume, că sunt parte din realitatea noastră preistorică, sunt parte din istoria noastră!"

Argumente românești

Interesat de istoria "dacilor liberi", arheologul săt­mărean Robert Gindele crede că prezența dacă din nor­dul continentului a fost consolidată mult după răz­boa­iele daco-romane, când mai multe grupuri de daci s-au retras către nord din fața trupelor romane, respec­tiv în perioada răz­boaielor marcomanice (160-180 d. Hr.), și mai apoi, în urma pătrunderii masive a van­da­­lilor în spațiul nord-vestic al României. "În ultimii ani, în nord-vestul României am identificat un imens centru de producție ceramică al dacilor liberi din Câm­pia So­meșului, la Medieșu Aurit. Pe 18 hectare, au fost iden­tificate vreo 200 de cuptoare de ars cera­mică, situl devenind, astfel, cel mai mare centru in­dus­trial cera­mic din spațiul european aflat în afara gra­nițelor Im­periului Roman. Grupuri de populație de daci liberi au pornit atunci spre nord, ducând atât marfa pro­dusă la Medieșu Aurit, cât și știința legată de cera­mica la roată. Exact în această perioadă încep să producă marile centre ceramice din zona Cra­co­viei de azi: toate cuptoarele sunt de modelul celor de la Medieșu Aurit".

Lituania: o brățară pierdută

Într-o lucrare publicată în 1941, în limba franceză, în revista "Dacia", fon­dată de marele nostru istoric Vasile Pârvan, cercetătoarea româncă Hortensia Dumitrescu vorbește despre un tip de brățări, catalogate ulterior ca fiind "tip Firighiaz 2", având spirale la ambele ca­pete, descoperite în mai multe locuri din Europa, inclusiv, spu­nea autoarea, în Li­tuania. Am încercat să găsim acest tip de bră­țară pe țărmul Balticii, dar nu am reușit, de­mersul cerând vreme îndelungată, în schimb, arheologul Aleksiejus Luchtanas, de la Mu­zeul din Vilnius, ne-a con­fir­mat, cu o bună­voință de excepție, ipo­­teza puternicei in­fluențe a culturii da­cice în zona Lituaniei de azi. "Întreaga noas­­tră cultură mate­rială e inspirată de arealul Dunării", a­fir­mă distinsul cer­ce­tător. După ce a studiat imagini cu brățările de tip Firighiaz, el însuși m-a îndrumat spre Muzeul Național de Istorie din Vilnius, unde aveam să găsesc inele imi­tând perfect modelul prezentat de Hor­tensia Dumi­trescu, cu mai bine de jumătate de secol în urmă, semn indubitabil că influența respectivă atinsese zona Litua­niei. Despre brățări însă nu știa. "E foarte posibil să existe brățări dacice și în Țările Baltice, și ei nici măcar să nu știe asta", m-a liniștit Marcin Rud­nicki. "E ca și cu monedele de la noi, din Polonia. Și, de fapt, ca și cu brățările. Pot să îți arăt publicații de acum 10 ani, în care ele sunt clasificate ca celtice, deși sunt identice cu cele din România". Unde a dispă­rut brățara de tip Firighiaz din Lituania? O nouă pro­vocare - a câta, în ultimii ani?! - pe care "Formula AS" o propune isto­ricilor români...