Dacii de la Marea Baltică
Seamănă cu un wiking. Înalt, blond, zdravăn, cu ochii albaștri și cu aer de navigator abia descins pe pământ. Binevoitor, zâmbitor, plin de entuziasm, ai zice că toată viața i-a așteptat pe cei șase reporteri români, porniți spre nordul baltic al Europei, în căutare de daci. Roșu la față, cu ochii pe jumătate închiși, vorbește cu o însuflețire molipsitoare, care îi trădează, și știința de carte, și pasiunea care-i însuflețește meseria de arheolog. Director al marelui Muzeu din Kernave (vechea capitală a Lituaniei) s-a mutat și cu domiciliul la locul de muncă, într-o căsuță acoperită cu șiță, ca să fie cât mai aproape de săpăturile lui, efectuate într-un câmp cu dealuri retezate, pe care le poți înlocui oricând cu cetățile noastre din Munții Orăștiei, fără să se cunoască schimbarea de peisaj. Cu mâinile la spate, ca un elev scos la tablă, Aleksiejus Luchtanas, așteaptă întrebările pentru interviu.
"Până în secolul 19, teoria originii dacice a balticilor s-a bucurat de mare interes"
- Suntem șase reporteri români, porniți într-o călătorie spre Țările Baltice, în căutarea strămoșilor noștri daci. O mulțime de studii scrise în perioada medievală, dar și mai târziu, afirmă că dacii ar fi ajuns aici, încă înainte de secolul unu. Scorneală sau adevăr?
- Sunt șanse mari să fie adevărat. Până târziu, în secolul 19, teoria orginilor dacice ale lituanienilor, letonilor și estonienilor s-a bucurat de mare interes, multe argumente ieșind la iveală odată cu săpăturile executate la tumulii funerari din sudul Dunării, în Tracia preistorică. Există multe surse documentare, din toate perioadele, care vorbesc despre originile comune ale dacilor cu populația Țărilor Baltice, și ele nu pot fi ignorate.
- Colegul nostru, Ciprian Rus, tocmai a sosit din Polonia, unde au fost găsite urme arheologice ale civilizației dacice: ceramică, bani și brățări. S-au făcut și aici astfel de descoperiri?
- Legăturile noastre sunt mai vechi decât perioada dacică! Vă propun să pornim cu zona preistorică a muzeului Kernave, ca să vedeți concret descoperirile. Expoziția cuprinde perioada în care populațiile din regiunea Lituaniei și a Țărilor Baltice au contactat alte civilizații, și în mod special, civilizația de pe malurile Dunării. De altfel, în mitologia lituaniană întâlnim foarte des Dunărea. Pare bizar ca un râu care udă teritoriul României să facă parte din folclorul și legendele de aici. Aceasta este dovada că pentru strămoșii lituanienilor, zona Dunării nu era necunoscută. Aceste contacte au început încă din neolitic. Un timp îndelungat, populația de aici a fost silvestră, trăia în pădure sau în apropierea pădurilor, agricultura nu era atât de dezvoltată. Ea a venit dinspre Dunăre, cultura neolitică a ajuns aici și s-a dezvoltat. Vorbim, în principal, de cultura Cucuteni, venită la noi cu toate beneficiile cunoscute ale acestei civilizații, în special ceramica. Acesta a fost primul val venit dinspre teritoriul actualei Românii către noi. Așa au ajuns la noi, atât dezvoltarea agriculturii, cât și sculptura de dimensiuni reduse, figurinele modelate din lut, cu formele lor specifice. Este vorba despre acele figurine mici, înfățișând femei sau zeițe, simboluri ale fecundității. În această zonă nordică, populația a început să le facă și din chihlimbar, el găsindu-se din belșug aici, și fiind cel mai prețuit material, cu puteri magice. Acesta a fost primul contact dintre sud și nord, dintre populațiile ce aveau să fie mai târziu numite dacică și baltică.
"Tot ce este fabricat din bronz pe teritoriul Lituaniei de azi poartă amprenta dacică"
- Observăm că și multe din obiectele de metal expuse în muzeu seamănă izbitor cu obiectele dacice din muzeele românești.
- Sigur că da! A doua etapă a fost în epoca bronzului, la fel de importantă. Această fază a ajuns la noi tot din Carpați! Tot ce este fabricat din bronz pe teritoriul Lituaniei de azi poartă amprenta dacică. Deoarece în această zonă nu aveam metale, ele au venit din Carpați, cu tot cu cei care știau să le folosească și să le lucreze. Acolo era o puternică cultură a metalului, și întreaga Europă centrală a fost influențată de ea, inclusiv populația baltică. Dacă tehnica de lucru poate să fie câteodată diferită, venind probabil cu un ocol și de prin alte părți ale Europei centrale, metalul folosit este absolut sigur din regiunea Carpaților, probabil a Apusenilor. Dar în această etapă, schimburile se făceau pe rute deja cunoscute, pe legături deja stabilite. Erau schimburi între populații cu un trecut și cu o cultură deja comune.
- Istoricul danez Gudmund Schüte a publicat o hartă a nordului Europei, copiată după harta geografului grec Ptolemeu din Alexandria (sec. I), în care, pe zona din vecinătatea Mării Baltice, sunt trecuți geto-dacii. Asta înseamnă că nu doar cultura dacică, ci dacii înșiși au ajuns, cândva, până aici.
- Cu siguranță că înainte cu un secol de Hristos, deja putem vorbi de legături cu populația dacă și geto-dacă, statul geto-dac fiind deja în formare. Din datele pe care le avem acum, se pare că legăturile cu ei s-au oprit atunci, o perioadă, nu se știe de ce. Însă la un secol după Hristos, de la anul 200-300 înainte, un nou val puternic de populație vine dinspre Dacia aici. Sunt astfel reluate vechile legături și relații, este o relansare a lor. Între timp, Dacia devenise provincie romană și romanii erau interesați de această regiune baltică, unde dacii aveau legături puternice. Contacte cu Imperiul Roman, prin diferite provincii ale sale, mai existaseră, însă de data aceasta, romanii încercau să pătrundă spre nord mai ușor, prin intermediul dacilor, care cunoșteau mai bine căile de acces și aveau relații mai strânse cu nordicii.
Românii dorm!
- Ați descoperit urme arheologice care să adeverească ceea ce afirmați?
- Cercetătorii lituanieni, o spun cu părere de rău, nu au legături strânse cu omologii lor din România. Noi cunoaștem mișcarea dacilor pe aceste teritorii, însă ne lipsește expertiza românească pe această problemă. Sunt obiecte din Carpați descoperite până în Crimeea, dar niciun istoric român nu a aprofundat până acum contextul în care ele au ajuns acolo, sau legătura noastră cu sudul, pornind de la artefactele descoperite. Este bine studiată doar perioada neolitică, unde am găsit multe dovezi ale relațiilor cu spațiul României.
Pentru epocile ulterioare, ca obiecte descoperite, avem aceste brățări și inele, cu terminații de cap de șarpe, ca cele dacice, și știm că unele dintre ele vin din zona Vistulei, așa cum certifică și descoperirile arheologice poloneze despre care vorbeați. Asemenea podoabe sunt întâlnite în tot centrul Europei.
- Lituanienii, la fel ca și dacii, s-au desprins greu de păgânism. Printre simpatizanții de astăzi ai animismului, circulă ideea că Romuva, religia păgână a lituanienilor, păstrează urme de zamolxianism. Există dovezi depre aceste legături?
- Noi avem o lungă tradiție a păgânismului, creștinismul fiind acceptat formal abia în secolul 14. Cu siguranță că dacă au existat legături între zona Dunării și Marea Baltică, ele s-au manifestat și în zona religioasă. Dacii și lituanienii aveau în comun animismul, dar și anumite tradiții, anumite mitologii sau ritualuri. Avem informații despre înmormântare, de exemplu. În epoca bronzului, avem în paralel cu tradiția înmormântării în tumuli, și un anumit ritual al arderilor. Acesta este venit dinspre Dacia, cu cinci-șase secole înainte de Hristos. Informațiile sunt puține din acea perioadă, este posibil să existe și alte similitudini, cum este, de pildă, existența concomitentă, în România și Lituania, a Doinei și Dainei, în care este vorba, adesea, de... Dunăre.
- Ce-ar trebui făcut, pentru ca cercetările legate de prezența civilizației dacice în Țările Baltice să avanseze?
- Avem o colaborare bună cu arheologii din Basarabia, dar, din păcate, nu avem deloc contacte cu arheologii din România. Poate dacă ar exista legături mai strânse cu cercetătorii români, mult mai multe lucruri importante pentru istoria noastră comună ar ieși la suprafață. M-aș bucura ca interesul lor pentru descoperirile din Lituania să fie mai mare și îi așteptăm cu brațele deschise.
(În numărul viitor: "Dauno, Dauno, apă dulce...")