Să vezi și să nu crezi...

Cititor Formula AS
- Întâmplări adevărate, relatate de cititori -

Să credem în semne, vise, întâmplări?...

Întotdeauna am citit cu plăcere diferitele articole care consemnează lucruri ce par de domeniul fantas­ti­cului. Și, ca să fiu sincer, zâmbeam cu neîn­credere la ceea ce citeam, fie în articolele din re­vista "Formula AS" sau din alte reviste, despre senti­men­tele ani­malelor față de om sau despre anu­mite sem­­ne pe care natura le oferă omului, in­clusiv semni­fi­cația viselor și inter­pre­tarea lor.
Dar iată că în ultima lună am fost pus în fața unor situații pe care îndrăznesc să vi le povestesc și, drept urmare, să-mi zdruncin ironiile ce le făceam când ci­team articolele amintite mai sus.
Sunt un om în etate, am peste 70 de ani, profesor pen­sio­nar, care a trecut în viață prin multe întâmplări, fără a le da inter­pretarea și importanța cuvenită. Dar înlăn­țui­rea unor evenimente recente m-a făcut să reflectez mult și, ca atare, am îndrăz­neala de a le poves­ti și cititorilor dvs.
În urmă cu trei luni s-a pripășit în fața curții un cățe­luș care cerea cu insistență să intre înăuntru. Desigur că l-am primit, l-am îndrăgit, și împreună cu soția, i-am dat îngrijirile necesare. Iată însă că după scurt timp, soția mea, simțindu-se bolnavă, s-a internat la Spitalul Muni­cipal local, fiind însoțită de o vecină. Până la spital, care nu se afla prea departe de locuința noastră, au fost "con­duse" de cățe­lușul amintit, care sub nicio formă n-a putut fi "con­vins" să se întoarcă acasă. Ba mai mult, a intrat în ca­me­ra de gardă, si­tuată la parter, îm­preună cu soția, nepu­tând să fie scos afară. A trebuit ca vecina să-l ia în brațe și să plece cu el din spital, ca astfel să se liniștească lucrurile. Aceas­ta se întâmpla în jurul orei 10.00 dimineața. Soția a fost internată la etajul 4, salonul 1. Pe la ora 1.00 noap­tea, tot salo­nul s-a trezit speriat, din cau­za unor izbituri pu­ternice în ușă, a unor încercări dispe­rate de a se pă­trunde în interior. Soția mea, fiind cu pa­tul lân­gă ușă, a ieșit să vadă ce se petrece. Pe culoar se găsea cățe­lușul nostru, care la re­vederea cu "stăpâna" sa a în­ceput să se gudu­re, încer­când să-i sară în brațe. Cu mare greutate, soția l-a "convins" să plece. Cobo­rând trep­­tele, la fiecare pas se întorcea, parcă luându-și ră­mas bun de la ea. Și din acel moment, cățelușul s-a pier­dut, nemaivenind aca­să. Întrebările pe care mi le pun: cum a reușit cățe­lu­șul să vină singur din oraș la spi­tal, să urce la etajul 4, să se așeze în dreptul salo­nului 1, mai ales că era pri­ma ieșire a lui în centrul ora­­șului? A fost un semn, o încercare să-și ia ră­mas bun de la soția mea, ținând cont că peste puține zile ea a decedat?
În perioada zilelor de spitalizare a soției, fiind sin­gur acasă, am fost nevoit să-mi gătesc sumar ceva. Am curățat niște cartofi ca să-i prăjesc. Ce mi-a fost dat să gă­sesc în interiorul unui cartof? Formatul perfect al unei cruci, deși exteriorul cartofului era per­fect să­nă­tos, fără nicio urmă de deteriorare. Peste două zile, soția mea a murit!
Și un ultim eveniment. Un cunoscut de-al nostru, "nea Petrică", a venit în ziua morții soției mele să-mi spună că în noaptea din ajun a visat-o stând la o fereastră deschisă a locuinței noastre, cu coatele pe pervaz și ui­tându-se dispe­rată afară, unde se în­cru­cișau o serie de dru­muri. A venit să-mi povestească visul, neștiind că soția mea decedase în dimineața zilei.
Repet, n-am fost superstițios în viață, n-am crezut în sem­ne, vise etc., dar parcă prea multe întâmplări se leagă de un singur eveniment: moartea soției mele.
Prof. CONSTANTIN MANOLIU - Câmpina

Piramida din Moscova

Rusia trăiește adevărate minuni. Pe un deal din apropiere de Moscova, a fost înălțat un monu­ment absolut unic prin ciudă­țenia lui: o piramidă din plastic înaltă de 44 de metri. Rostul ei este de-a vindeca. Mii de pelerini își îndreaptă pașii într-acolo, în­so­țiți de copii și animale de casă (moda occi­den­tală i-a cucerit și pe ruși, posesorii ce­lui mai mare număr de pisici din întrea­ga lume), de sacoșe cu ali­mente și medica­men­­te, toți și toate ur­mând a fi expuse pu­terii mi­ra­culoase a pi­ramidei. Intrarea e liberă. În mij­locul ei, câți­va oameni medi­tea­ză profund, cu pal­mele întoarse în sus. Alții își deschid sticlele cu apă minerală pen­tru ca "infor­mația pozitivă" a pira­mi­dei, cum o nu­mește constructorul ei, Ale­xan­der Moloz, să pătrundă înă­untru, înno­bilând-o.
Cu multă răbdare, el le transmite pe­lerinilor următorul mesaj: "Struc­turile spațiului ce ne înconjoară au intrat într-o stare de agitație, aceasta fiind cauza tu­tu­ror relelor de pe pă­mânt. Piramida - spu­ne el - instau­rează armonie pe în­treaga emisferă nordică eu­ro­peană, din Si­beria în Scan­di­navia, efectul simțindu-se până în Europa centrală, ca un ecran îm­po­triva cu­tremurelor. Peste zece ani, nu vor mai exis­ta SIDA și hepatita. În schimb, vor fi recolte mai mari, lapte mai mult în uge­rele vacilor, legume mai rezistente și o viață mai lungă".
Înclinați dintotdeauna spre misti­cism, rușilor le plac prognozele "pa­ra­normale". Mulți sunt convinși că viața lor depinde de niște forțe misterioase care îi guvernează din Univers. Sute de mii de șomeri mosco­viți își câștigă existența din noile meserii apărute în ultimul timp: vână­tori de fan­to­me la do­mi­ciliu, magi care își eli­be­rează conce­tă­țenii de "o­chii dia­volu­lui", spe­cia­liști ai pen­du­lului, care de­tec­tează e­ner­giile negative. Su­per­sti­ția, adânc înră­dăcinată în țara din Răsărit, le in­ter­zice rușilor să dea mâ­na cu ci­neva peste prag sau să fluiere în casă. Iar atunci când vreo pasăre lo­veș­te cu cio­cul în geam, e semn că cineva va muri.
În primele zile, piramida din plastic a creat mai degrabă neli­niș­te: vecinii, de­ran­jați de cozile nesfârșite de ma­șini, au în­ce­put să-l ocărască pe Mo­loz, iar pre­otul bi­se­ricuței din sa­tul înve­ci­nat este nemul­țumit pentru că lăcașul în care slujește a rămas pustiu. Un "instructor" al pi­ra­midei susține că în spațiul ei, ba­teriile descăr­cate se încarcă într-o sin­gură noapte, că la­mele se ascut de la sine, că pietrele se încarcă de forțe care le mișcă din loc și că orice lu­cru se energizează, devenind un soi de me­dicament.
Au existat și minuni, firește: un mun­citor a scăpat de impotență în timp ce lu­cra la construcția piramidei, iar o bătrână poate să citească ziarul fără a mai folosi ochelari...
Moloz nu e la unica sa încercare. Pri­ma lui pira­midă a fost construită în 1989, la Zaporoje, în Ucraina. Ea mai există și azi, înaltă de 11 metri. "Aici au loc tot felul de fenomene paranormale", scrie un zia­rist de la o revistă locală, relatând faptul că întreprinderile pis­cicole din zonă aduc în piramidă icrele peștilor pen­tru ca pu­ie­ții să fie mai numeroși. "Nu-i o șarla­ta­nie", declară Moloz. "Deasupra piramidei există un strat de ioni, la fel de puternic ca cel existent dea­supra unei centrale atomice", adăugând că în interior apa nu îngheață nici la - 39°C.
Costul proiectului a fost de 500.000 de dolari, dar sponsorii își iau partea lor din vânzarea de apă mi­nerală "înnobilată", globuri de cristal și bibelouri în for­mă de piramidă, a 175 de dolari bucata. Dar visul lui Moloz este altul: "Aș vrea să construiesc o pira­midă în emisfera su­dică, în Australia sau Bra­zilia", spune el. "Vreau să câr­pesc gaura de ozon de dea­­su­pra Antarcticii."

Spectacol la fereastra unui vagon

Ceea ce voi relata s-a întâmplat în 25 octombrie 1995. Țin minte cu exactitate data, deoarece în 25 octombrie este ziua de naștere a fiicei mele, Dia­na. Eram în acceleratul de Baia Mare. Mă întorceam de la Cluj sau - cum îmi place să spun - mă întorceam "de acasă". Aveam locul lân­gă geam, cu fața spre lo­co­motivă. Com­par­ti­mentul era ocupat în întregime. Mă stră­duiam să dezleg cuvinte încrucișate, dar mâna îmi obosea destul de repede și eram nevoită să fac mereu câte o pauză. Eram după un AVC ischemic cu pareză dreaptă. Făcând o mică pauză, mi-am privit tovarășii de călătorie - toți foarte tineri, toți tăcuți. Deodată, mi-am întors privirea spre stânga, ca și cum cineva m-ar fi atenționat s-o fac. Am zărit la o dis­tanță destul de mare un obiect argin­tiu, cu o coadă incan­descentă, care se de­plasa în sens invers direcției tre­nului. Spun "se deplasa", pentru că în momentul în care l-am zărit, părea că "staționează" în drep­tul gea­mului de unde eu priveam. Trenul era în mișcare, deci și obiectul era în miș­care. Nu pot spune cât a durat to­tul pen­tru că pier­dusem noțiunea tim­pu­lui. Brusc, obiectul s-a îndepărtat în ace­lași sens, dispă­rând din raza mea vizuală spre dreapta, cu mișcări elipsoidale. Ca să pot vedea acest lucru, m-am ridicat în pi­cioa­re, mi-am lipit fruntea de geam și chiar m-am deplasat spre ban­cheta din fața mea.
Când nu l-am mai zărit, m-am așezat, și atunci am rea­lizat că ceilalți călători n-au se­si­zat mișcările mele și nu le-am stâr­­nit curiozitatea... De obicei, când ci­ne­­va se oprește brusc și privește în sus, îi de­termină pe cei din jur să facă la fel. Cum vă spuneam, nimeni nu a sesizat miș­­cările mele. Păreau absenți, dar ni­meni nu dormea, nici măcar nu moțăia.
M-am așezat la locul meu și mi-am zis că mi-am închipuit totul. Dar la scurt timp, obiectul a reapărut, de data aceasta având aceeași direcție de mers cu a tre­nu­lui. La fel ca prima oară, a părut că "sta­țio­nează" în dreptul geamului, după care brusc s-a pierdut în zare, tot pe o tra­iectorie în formă de elipsă, dar spre stânga. De data aceasta, nu a mai fost ne­voie să mă ridic în picioare, pentru că întreg com­par­timentul se mutase la geam, contemplând fenomenul.
Abia așteptam să ajung la Baia Mare pentru a le povesti alor mei cele văzute. Fiul meu, care atunci avea 17 ani, m-a as­cul­tat cu atenție, dar puțin "in­vidios" că văzusem ceva deosebit. Soțul meu și fiica mea au spus că mi s-a părut. Cu toate că au trecut ani de atunci, când îmi amin­tesc cele văzute, retră­iesc mo­men­tele acelea cu puțină tea­mă, puțină ne­liniște și, în același timp, multă curio­zi­tate. Oricum, în­tâm­­plarea aceea va rămâne o enigmă.
LEONTINA CIUCĂ - Baia Mare

Pruncul de sub lighean

Mă numesc Radu S. și, din feri­cire sau din nefe­ricire, sunt primarul unei co­mune din județul Brăila. Din cauza preocu­pă­rilor mele, ani de zile n-am avut ră­ga­zul să trec cu ochii prin ziare, dar de când am descoperit "Formula AS", aștept cu multă ne­răbdare ziua săp­tămânii în care apare la chioș­curile din localitate această revistă atât de îndrăgită de toți. Nu am crezut vreodată că va izbuti cine­va să pună la dispoziția omului o pu­bli­cație atât de folositoare. Este sin­gura revistă care spune adevărul și vindecă omul de orice suferință. Eu - care umblam numai cu me­di­ca­men­tele în buzunar și credeam că n-o să mai am niciun leac pe lumea asta - am ajuns să mă cred cel mai să­nătos om din sat nu­mai datorită rețe­telor publi­cate în re­vistă, sfaturilor fără egal date de către unii medici sau per­soa­ne trecute prin sufe­rințe de tot felul.
Cu mult interes studiez pagina de "Spi­ritualitate" a revistei și tare sunt pus pe gânduri când văd câte minuni dum­ne­zeiești se întâmplă pe pământ și oa­menii tot nu se întorc cu fața că­tre cre­dință. În sensul acesta, am să încerc să vă relatez și eu un caz rar întâlnit pe fața pămân­tului...
De comuna noastră aparține și satul Filipești, aflat doar la doi kilo­metri distanță. În anul 2002, în ziua de 14 septembrie, în casa lui Anghelescu Gheorghe, s-a găsit un co­pil nou-născut, băgat sub un li­ghean și încuiat într-un grajd. S-a do­vedit că era al fetei omu­lui respectiv, care de frică, îl lepădase acolo, să moa­ră. Șase zile a stat pruncul acolo, nealăptat și ne­îm­brăcat, fără să fie ciupit de furnici, mân­cat de șo­bolani sau de cine știe ce animale aciuite în grajdul acela părăsit de multă vreme. Ne-am pus și noi, și poli­ția sosită la fața locului, întrebarea: cum de a su­pra­viețuit șase zile și șase nopți, acoperit de un li­ghean metalic, fără nicio cârpă sub el și nealăptat? Am găsit expli­cația imediat: Maica Domnului a fost lângă el. Ridicat și pus sub îngrijire me­di­cală, co­pilul și-a revenit și acum este mare și drăgălaș. Ma­ma lui îl îngrijește cu drag și este bu­curoasă că am salvat-o de la un mare păcat, precum și de ame­nin­țările fos­tului ei concubin, care o obli­gase să lase copilul să moa­ră. Nu a fost să fie așa. Bunul Dum­nezeu a avut grijă ca acel su­flet ne­vi­novat să trăiască și ne bucu­răm că, la insis­tențele tatălui fetei, am acționat ra­pid.
Cu toată stima și considerația pentru între­gul colectiv redacțional al revistei.
RADU S.

Noaptea Caloianului

A fost așa: într-o noapte, mama a ieșit tiptil în gră­dină, cu nacinicul aprins și cu o floare de regina-nopții în mână. Pregătise de cu ziuă, într-un loc dosnic, ceva ce se­măna cu o păpușă de lut. Era Noaptea Caloianului, când dorințele se îm­pli­nesc. Mama a îngenuncheat, a ri­dicat frun­tea către cerul spuzit de stele și, iz­buc­nind în plâns, l-a rugat pe Atotputernicul s-o ajute. Iar Atot­pu­ter­nicul, la ora aceea când și cucii dorm, i-a strigat din ce­­rurile unde hălăduiește: "Fetițo, cu lucrurile a­cestea nu se glu­meș­te. Ești abia o copilă, câți ani ai îm­pli­nit?". "Șaisprezece", a răs­puns mama. "Ce știi tu cum să dai via­ță unui chip de pământ, când și eu mă căiesc de multe din facerile pe care le-am izvodit? Te-am văzut cum ai moșmondit toată ziua la a­ră­tarea aceea. Dar, fie cum vrei tu. Re­gina-nopții e pentru mine? Am și uitat de când nu am mai primit o floare de pe pământ. Dă-mi-o!" Și floarea dispăru în înal­tul cerului, luată de un vânt, de s-au răsucit pomii din în­che­ieturi. Apoi, deodată, s-a lă­sat o liniște mare. Mama și-a fă­cut cruce și, plecân­du-și frun­­tea, a în­ceput să sufle peste pă­pușa de lut. Dar lutul ră­mâ­nea lut și pace. A dat să plece, când a auzit un scân­cet. Și, plân­­gând de bucurie, a dus făp­tura în­viată în casă.
Am crezut povestea as­ta, pe care mi-o spunea bu­nicul, legănând copaia ca să adorm, și încă o mai cred, fiindcă ast­fel am venit eu pe lume. Că acum arăt ca o ciudățenie, că par venit de pe altă lume, este din cauza Caloianului. Nu am cu­nos­cut dragostea, ci doar suferința singu­ră­tății și a nenorocului. Pe cine să învi­no­vă­țesc? Mâna mamei, firavă și ne­în­­dem­na­tică? Cum i-aș mai săruta-o, da­că ar mai fi... Zadarnic cad în genunchi și îi cer iertare, că am blestemat noaptea aceea... Uneori, caut locul acela în care am venit pe lume. Buruieni și oase albe de pisici. Dar sub arborii verzi, la un ceas anume, în pacea asfin­țitului, când livada se cufundă într-o tristețe stranie și adoar­me în parfumul reginei-nopții, sufletele părinților și ale bunicilor foșnesc prin iarbă și le aud gâfâitul gră­bit, fiindcă au făcut cale lungă, aflând că le caut amin­tirea și misterul ființei mele.
PAUL MOVILEANU - București

Maria din Dovînga

În Masivul Racovăț, de pe te­ri­toriul localității Ilovița din județul Me­he­dinți, cu multă vreme înain­te de anul 1900, se afla un mic grup de case as­cun­se în pădu­rile seculare, din cauza turcilor car­e aveau o garnizoană în insula Ada­kaleh, de unde făceau in­cursiuni de jaf prin împrejurimi.
În urma cumplitei molime de ciumă pe care is­to­ria o precizează în veacurile trecute, cea mai mare parte din această populație a dispărut, și cei rămași în viață au părăsit locul și s-au mutat în loca­litățile vecine. Pe locul acela nu au mai rămas decât mor­min­te și încă și astăzi se mai zice la "Cracul cu mor­minți". Alături, tot în zona respectivă, locului un­de se aflau casele, și acum i se zice "la Ciumini". Între­gii zone i se mai zice "Do­vîn­ga".
După părăsirea așezării de cei rămași în viață, multă vreme, un spirit, care apă­rea nu­mai noaptea și lua chipul unei fe­mei deo­se­bit de frumoase ce cânta mereu, a bân­tuit locurile din împrejurimi, până spre localitățile vecine, Negrușa și Moi­sești. Probabil că acest suflet zbuciumat își căuta rudele ce dispăruseră lovite de ciu­mă sau se mutaseră în altă parte. Oa­menii au botezat-o "Maria din Dovînga". Cântecul ei se muta foarte repede la dis­tanțe destul de mari. Dacă pe drum se afla din întâmplare vreun bărbat, îl stri­­ga pe nume, iar dacă nefericitul făcea im­prudența să-i răspundă, îi pornea ime­diat sângele pe nas.
Se apropia numai de bărbați și fugea de femei. Legenda spune că unii bărbați au avut chiar relații de dragoste cu ea și, dacă făceau imprudența să po­ves­tească, mureau în mod misterios. Bătrânele sa­te­lor îi sfătuiau pe cei care plecau noap­tea și se auzeau stri­gați pe nume să nu-i răspundă și totdeauna să-și ia soțiile cu ei.
În războiul din 1916, întreaga zonă a fost ocupată de trupele române, sub co­man­da generalului Ion Dragalina. În fur­tuna luptelor ce se dădeau zi și noap­te, pădurile au fost răscolite de gloan­țe și proiectile. Trupele române s-au retras, iar zona respectivă a fost ocupată de tru­pele austro-ungare. Cum frontul se muta mereu, regiunea a rămas mai multă vre­me pustie. Când locuitorii satelor ce fu­seseră mu­tați în alte localități au revenit și si­tuația s-a liniștit, "Ma­ria" a mai apă­rut de vreo câteva ori, după care a dis­pă­rut definitiv. Acest suflet de femeie poate își stri­ga cu durere viața ei secerată de cumplita mo­li­mă, poate își cânta iubirea ei neîm­plinită și to­tul a intrat în legendă sau într-o di­men­siune pe care noi încă nu am descoperit-o.
Au mai rămas doar de­numirile locu­rilor care amintesc de vre­murile tre­cute și de această apariție fantomatică.
Înv. (pensionar) BORDEA STELIAN - Negrușa, jud. Mehedinți