Inconștiența, acest terorism care ne distruge

Ciprian Rus
Asistăm neputincioși și stupefiați, zilele acestea, cum decerebrații membri ai Statului Islamic aruncă în aer sau distrug cu barosul obiective de cea mai mare valoare ale patrimoniului universal, cum sunt templul zeului Baal Shamin (obiectiv protejat UNESCO), Arcul de Triumf din cetatea an­ti­că Palmira (Siria), ca și atâtea și atâtea opere unice din muzeele orașelor care încap pe mâ­na lor.

Comori care au dăinuit, în picioare, pes­te 2000 de ani, înfruntând o vreme și niște vre­muri pe care le credeam mai tulburi decât ale noastre, ajung să fie rase de pe fața Pământului - ce ironie! - într-un an în care descoperirile NASA (Agenția Spațială Nord-Ame­ri­cană) ne fac să visăm mai mult ca oricând la viața pe Marte.
Într-o epocă în care informația e mai accesibilă ca oricând, când scuza necunoașterii a încetat să mai fie va­lidă, când până și ultimii emigranți din calea sărăciei și a războaielor, care au ajuns să sufoce Europa, au telefoane mobile și acces la Internet, astfel de orori întunecă, zilnic, ecranele televiziunilor de știri. Din păcate, deși mai puțin me­diatizate, asemenea schilodiri ale istoriei milenare se pe­trec și la noi, chiar sub ochii noștri, în plină Uniune Eu­ro­peană, la mii și mii de kilometri distanță de zonele de conflict din Orient: clădiri de patrimoniu lăsate deli­be­rat în paragină, ca să le poată lua locul diverși mamuți imo­biliari, șantiere arheologice de cea mai mare importanță îngropate la hei-rup sub un strat de asfalt, că nu e timp de pierdut, și câte și mai câte situații de genul acesta. Ultimul exemplu vine din județul Sălaj, acolo unde membrii unei asociații a crescătorilor de bovine nu și-au găsit ceva mai bun de lucru decât să "niveleze" zona în care se aflau ruinele cetății dacice de la Stârciu, din comuna Horoatu Crasnei. Oamenii doreau să tragă un drum forestier, așa că au făcut una cu pământul zona în care se afla cetatea. Luat la întrebări de presă, primarul din localitate admite că nici mă­car nu avea habar că pe teritoriul pe care îl admi­nis­trează se afla o veche cetate dacică! Asta, în condițiile în care, spun reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, existența acelui sit arheologic este repre­zen­tată pe Planul Urbanistic General al comunei. Tot pri­mă­riei îi revenea și rolul de a marca acest obiectiv cores­pun­zător, astfel ca până și ultimul crescător de bovine să își dea seama că nu poate intra acolo așa, tam-nesam, cu bul­dozerul. "Sunt zone în care a fost distrus totul - valuri de pă­mânt, șanțuri dacice. Și, din păcate, nu este singurul loc din județ în care s-a întâmplat asta", i-au declarat cei de la muzeul din Zalău corespondentului ziarului "Ade­vărul". Și, din păcate, nu e nici singurul loc din țară în care, din ignoranță sau din lăcomie, sunt distruse valori inestimabile ale patrimoniului național. În loc să le îngri­jim și să ne mândrim cu ele, le radem cu buldozerul și-apoi tragem, deasupra, un rând de pietriș sau de beton.