Răspuns pentru MARINELA P. - Ploiești, F. AS nr. 1183 - "Știe cineva cum se poate elimina naturist lichidul din abdomen? Am ciroză hepatică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deoarece ascita este o acumulare în exces de li­chid în cavitatea abdominală, datorată hipertensiunii portale și nivelurilor serice reduse de albumină rezultate în urma alterării funcționale a ficatului, în principiu tratamentul constă în restricția aportului de sare în dietă și uti­lizarea unor diuretice pentru elimi­narea excesului de apă și sare. Dar extragerea repetată de lichid din cavi­tatea abdominală (paracenteza) și infuziile intrave­noase cu albumină pot fi benefice în anumite cazuri, deoarece ascita nu este o boala în sine, ci un semn în cadrul altor boli, iar în cazul dvs., reprezintă urmarea nedorită a cirozei hepatice. Gestionarea corectă a aces­tei fibrozări a parenchimului hepatic reprezintă scopul primordial al trata­mentului, în caz contrar, obstruc­ția fluxului sanguin la nivel hepatic și creșterea presiunii în sistemul port, asociate cu scăderea valorilor albu­minei serice vor cauza, cu siguranță, refacerea lichidului intra-abdominal. Mai mult, creșterea presiunii portale poate determina mărirea splinei și apariția unor vene dilatate (varice) la nivel esofagian și gastric, cu risc cres­cut de hemoragie prin ruperea acestora (complicație care apare la 2/3 persoane cu ciroză). Deși afectarea produsă de ciroză este irever­sibilă, scopul principal al tratamen­tului este preve­nirea și gestionarea complicațiilor, măsurile de autoîngrijire și terapia medicamentoasă putând ajuta la diminuarea afectării ulterioare a ficatului. Bineîn­țeles, aceste măsuri și abordări tera­peutice vor fi instituite și ghidate de medicul dvs. curant.
În ceea ce privește eliminarea excesului de lichid intra-abdominal, în afară de restricționarea aportului de sare și monitorizarea proteinelor din dietă (excesul de proteine poate conduce la complicații de tipul en­ce­fa­lopatiei hepatice), vă recomand următoarele re­medii naturiste:
* Pulbere de pelin - se administrează 3 lingu­rițe/zi, înaintea meselor principale.
* Se amestecă 150 g hrean ras cu sucul obținut din stoarcerea a 2-3 lămâi și se administrează 1 lin­guriță după fiecare masă principală.
* Extractul din mlădițe de cimișir - se admi­nistrează 50 de picături, diluate în 100 ml apă, de 3 ori pe zi, înainte de mese.
În același scop, se pot utiliza infuziile din frunze tinere de mesteacăn sau nuc, din sânziene, splinuță, cozi de cireșe și teci de fasole, precum și decocturile din scoarță de dud alb, rădăcini de leuștean, troscot și pir, cicoare, urzică și pătlagină.
Efecte deosebite în combaterea ascitei prezintă și uleiurile volatile de lămâie și ceapă, administrate pe cale orală, 3-5 picături, luate cu o linguriță de ulei neu­tru (măsline), de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Nu scap de negii genitali"
(Răspuns pentru LUCIAN - Oradea, F. AS nr. 1110)


Deși verucile (negii) genitale sunt considerate o pro­blemă infecțioasă, există și un alt substrat, cu sem­nificații importante, care trebuie avut în vedere. Mai întâi, este bine de știut faptul că verucile genitale sunt considerate o manifestare cutanată a unei infecții virale cu virusul papilloma uman (Human papilloma virus - HPV). Există peste 100 de tulpini de HPV descoperite până acum. Din­tre acestea, aproximativ 35 au pre­dilecție pentru zona genitală și colul uterin. Pericolul lor constă în faptul că unele dintre ele sunt asociate cu riscul de can­cer. Două tulpini - 6 și 11 - sunt asociate în 90% dintre cazuri cu verucile genitale, dar riscul lor de malignitate (de a produce cancer) este mic. Altele - 16 și 18 - sunt aso­ciate cu un risc sporit pentru can­cer, fiind asociate cu peste 70% dintre cancerele de col uterin, de vagin și de penis. Așa se explică de ce, atunci când vă duceți la medic, se face o verificare a tulpinilor de virus pe care le aveți (mai ales la femei). Virusul papilloma uman se răspândește prin contact di­rect, piele pe piele. Acest lucru poate avea loc fie prin contact sexual (vaginal, anal, mai rar oral) sau, mai puțin frecvent, prin contactul de la o mână infec­tată cu veruci pe organul sexual. Poate fi răspândit și prin atingerea organelor genitale, fără penetrare, sau prin jucăriile sexuale. În fine, se poate produce o răs­pândire și prin infecția de la mamă către prunc, în tim­pul nașterii. Poate să treacă o perioadă de câteva săptămâni, sau chiar ani, de la mo­men­tul inoculării, până la apariția le­ziunilor. Așadar, apariția leziunilor nu înseamnă că partenerul(a) dumnea­voastră vă înșeală, ci poate că a fost deja de mult infectat și doar acum apar le­ziunile. Locurile cel mai des afec­tate includ penisul (cazul dum­nea­voastră, probabil), vaginul, colul uterin, zona perianală și, mai frec­vent, gura și tractul respirator. Ulti­mele zone, deși nu sunt propriu-zis genitale, sunt incluse, ca urmare a prac­ticii sexuale asociate.
Verucile genitale sunt conside­rate a fi boala transmisibilă sexual cel mai des întâlnită. Deși leziunile se văd mai ales la bărbați, boala este mai frecventă la femei. Per­soanele între 17-33 ani sunt grupa de vârstă cea mai afectată.
Factorii de risc (factori care predispun la infecție) includ: * începerea vieții sexuale la o vârstă mică; * sexul neprotejat cu un partener cu istoric sexual necunoscut; * sexul cu cineva infectat; * infecția cu o altă boală transmisibilă sexual; * istoric cu mulți par­te­neri sexuali; * fumatul; * contraceptivele orale.
Prevenția principală este folosirea prezervativelor. Această metodă nu este însă 100% sigură, căci boala fiind transmisă prin contact direct, piele-piele, zonele neacoperite de prezervativ pot fi afectate. Altă mă­sură de prevenție este să vă limitați la relații mono­game, iar dacă apelați la accesorii sexuale ("jucării"), să nu le folosiți înainte de a le igieniza perfect, mai ales dacă le dați o întrebuințare curentă.
Simptomele includ prezența unor leziuni ridicate (mici protuberanțe de forma unei conopide), de cu­loa­rea pielii, brune sau mai închise la culoare, în zonele genitale; mâncărime; sângerarea la contact sexual; secreții vaginale.
Complicațiile includ cancerul și transmiterea infecției nou-născutului.
Din punct de vedere naturist, următoarele sfaturi ar putea fi utile că tratament:
* Încercați să rămâneți într-o relație monogamă, ba­zată pe respect. Evitați relațiile amoroase superficiale.
* Opriți fumatul, căci este un factor de risc.
* Alcoolul se consumă în cantități rezonabile, excesul dăunează sistemului imunitar și, evident, starea de ebrietate însăși prezintă un risc de com­portament sexual necontrolat.
* Dietă săracă în alimente rafinate, dar bogată în fructe, legume, care ajută la întărirea imu­nității.
* Mișcarea fizică tonifică trupul și, în consecință, întărește sistemul imunitar.
* Extracte de plante medicinale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai (Tea tree oil - Malaleuca alter­nifolia) aplicat local; ceaiul verde (Camelia sinensis) consumat intern, sau cremă de ceai verde aplicată local; usturoi crud (Allium sativa), aplicat local, pen­tru scurte perioade (altfel poate irita), gheara-pisicii (Uncaria tomentosa) administrată intern și ulei de semințe de grepfruit (Citrus paradise). Atenție! Ghea­ra-pisicii și grepfruitul pot interfera cu multe medi­camente!; aplicații locale cu partea internă a cojii de banană; uleiul de ricin (Rici­nus communis) apli­cat local, dar nu la copii mici; extras de tuia, aplicat local.
* Homeopatia este o metodă excelentă pentru tra­tamentul verucilor, în general. Medicamentele adec­vate includ: Antimonium crudum, Causticum, Nitricum Acidum, Thuja, printre altele. Însă efectul cel mai bun se obține prin aplicarea unui tratament individualizat, deci constituțional.
* Acupunctura prezintă efectul important de a reechilibra energiile organismului, făcând terenul neprielnic pentru virusuri. Vă urez succes!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Cum pot scăpa de sechelele rahitismului?"
(Răspuns pentru MIHAI - Craiova, F. AS nr. 842)


Rahitismul este o afecțiune metabolică, ce apare în copilărie, produsă de carența în vitamina D3 (Co­le­calciferol), ca rezultat al unei diete deficitare și ex­pu­nerii insuficiente la lumina solară. Foarte im­por­tant! Când aportul alimentar și dieta zilnică sunt nor­male, principala cauză a rahitismului este deficitul unui hormon de la nivelul glandelor paratiroide (cal­citonina), ce controlează absorbția calciului în orga­nism. Mai trebuie precizat că unii bolnavi sunt rezis­tenți la acțiunea vitaminei D din cauza unor afec­țiuni ereditare sau alterării metabolismului la nivelul ficatului. Carența de vitamina D împiedică sărurile de calciu și fosfor să se depună în oase și intestine, cel mai mult fiind afectate oasele lungi, care încep să se curbeze, devenind moi, și cutia toracică. Pentru a preîntâmpina pe parcursul vieții o decal­cifiere pro­nun­țată și apariția osteoporo­zei, este necesar consumul zilnic de su­plimente naturiste (Biocalciu, Kal. Mag Plus "D", Omega 3 Salmon Plus, Cal­cium Com­plex Bone Formula). Sa­van­ții au stabilit necesarul zil­nic de vita­mină D3 la 3 ug. Introdu­ceți obligatoriu în dietă lapte, brânzeturi, ficat de vită și pui, legume și zarzavaturi, fulgi de cereale, argilă, 20 de zile lu­nar; ulei din ficat de cod, unt, ouă, margarină, pește gras (hering, sardine, somon, macrou), drojdie de bere. Vă doresc multă sănătate!