Atunci scade capacitatea de muncă și memorare, dispare apetitul, crește senzația de sete, apar somnolența, anemia, mirosul de amoniac în gură, urinarea nocturnă abundentă, prezența sângelui în urină, hipertensiunea arterială. Bolnavul se plânge de dureri în regiunea lombară, palpitații, senzație de ardere în tălpi. În unele cazuri, chisturile renale apar și în ficat, iar în creier se formează anevrisme, care provoacă dureri puternice de cap. Perspectivele sunt sumbre, de aceea trebuie să luptăm cu chisturile de pe rinichi, folosind toate metodele posibile, inclusiv dietă și fitoterapie. Vă propun câteva rețete populare, pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Dacă în rețetă nu se specifică durata administrării, preparatul se bea până la apariția stării de bine. Câteva precizări:
* Pe toată perioada tratamentului cu plante se renunță la remediile anticoncepționale, deoarece hormonii sintetici neutralizează acțiunea vindecătoare a preparatelor fitoterapeutice.
* Dacă folosiți rostopască, trebuie să consumați mai mult lapte și iaurt sau lapte prins, pentru diminuarea toxicității.
* Tratamentul cu plante începe a doua zi după luna plină.
* Durata depinde de vechimea afecțiunii, poate fi și 6-8 luni, în funcție de reacția organismului. Rețetele se schimbă periodic, după pauze sau la fiecare 6 săptămâni.
Rețete simple
Suc de brusture
Brusturele (Arctium lappa) este considerat de fitoterapeuți drept cea mai eficace plantă în lupta cu chisturile, inclusiv renale. Pe vremea când medicina nu ajunsese la sate, țăranii se tratau cu suc stors din frunzele verzi ale plantei, culese de dimineață, spălate și zvântate. Sucul se strică repede, de aceea se storc cantități mici. O cură cu suc durează 30 de zile. Primele două zile se bea câte o linguriță de suc dimineața și seara, înainte de masă, în următoarele două zile aceeași cantitate, de trei ori pe zi, apoi câte o lingură, de trei ori pe zi. Pentru un efect mai sigur, tratamentul cu suc se asociază cu pulberea din frunze uscate de plop tremurător. În fiecare lingură de suc se adaugă pulbere, cât putem lua între două degete. În pauza dintre cure, se bea decoct din rădăcini de brusture. Două lingurițe de rădăcină uscată și tocată mărunt se opăresc cu 200 ml de apă fierbinte și se țin pe foc mic, 20 de minute. După răcire, decoctul se strecoară și se bea, în 3-4 reprize. Concomitent, se aplică în zona rinichilor frunze de brusture, cu partea albicioasă (interioară) spre corp. Se ține compresa 8-10 ore. Pentru iarnă, frunzele se usucă întregi și se opăresc înainte de folosire.
Scoarță de plop tremurător
Se usucă bine scoarța de plop tremurător (Populus nigra), se râșnește, apoi se cerne prin sita pentru mălai. Bucățelele mai mari care rămân în sită se folosesc pentru infuzii, iar pulberea fină se păstrează în borcan cu filet. Timp de 14 zile, se consumă câte o jumătate de linguriță de scoarță, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă, luată cu o ceașcă de apă călduță. Între cure, se face pauză de 7 zile.
Frunze și rădăcină de pătrunjel
Frunzele și rădăcinile pătrunjelului acționează benefic asupra activității renale, dereglate de prezența chisturilor. Se amestecă în proporții libere frunzele proaspete sau uscate cu rădăcină tocată mărunt. Se opăresc 400 g de amestec, cu un litru de apă clocotită, se infuzează timp de 8 ore, în termos sau în vas acoperit și învelit într-o pătură groasă. Se bea infuzia strecurată, câte 100 ml, din oră în oră, în timpul zilei.
Pulbere din semințe de morcov
Când chisturile renale provoacă creșterea tensiunii arteriale, se folosește pulbere din semințe de morcov râșnite. O lingură (10 g) de pulbere se fierbe timp de 10 minute, în 500 ml lapte. Dacă tensiunea este mai mare de 180-95, în lapte se adaugă și 7 căței mari de usturoi nedecojiți, doar străpunși cu un cuțit în două locuri. După o cură de 27 de zile, se face o pauză de 10 zile. Se bea preparatul până la reglarea stabilă a tensiunii.
Iarbă-mare
Iarba-mare este o plantă folosită în vindecarea chisturilor, indiferent de localizare. Pentru chisturile renale, se prepară o băutură, după următoarea rețetă: în 1,5 litri de apă fiartă și răcită se dizolvă o lingură de drojdie, 2 linguri de zahăr sau miere de albine, apoi se adaugă 4-5 linguri de rădăcină de iarbă-mare tocată mărunt. Borcanul se acoperă cu tifon și se lasă 2-3 zile la întuneric, la temperatura camerei, după care se păstrează la rece. Se beau câte 100-150 ml, de 3 ori pe zi, între mese, până se consumă tot lichidul. Cura se repetă după o pauză de trei săptămâni. Se pot adăuga la fermentare câte 3 linguri de rădăcini de brusture sau troscot și o lingură de rostopască.
Gălbenele și lumânărică
Iată o rețetă universală, pentru chisturi de orice localizare: un borcan cu filet se umple până la jumătate cu flori de gălbenele uscate (fără presare), deasupra se pune aceeași cantitate de flori de lumânărică uscate, peste care se toarnă țuică, astfel ca florile să fie acoperite cu un deget de alcool. Se închide vasul etanș, se ține la macerat 14 zile. Tinctura strecurată se ia de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Primele 5 zile se ia câte o linguriță, apoi câte o lingură de tinctură.
Desert cu nuci verzi
Se amestecă cantități egale de nuci verzi și miere de albine, se macerează timp de o lună, în borcan închis etanș și pus la întuneric. Se consumă câte o lingură de 3 ori pe zi, între mese. Preparatul se amestecă cu 15 picături de echinacea. O cură durează 6 luni.
Rețete complexe
Rețetele următoare se țin în cure de 3 săptămâni, cu o săptămână pauză între ele.
* Se prepară un amestec din cantități egale de frunze de merișor de munte, mătase de porumb, semințe de in, flori de tei, rădăcină de păpădie, talpa-gâștei, turiță mare, trei-frați-pătați. E bine să treceți amestecul prin mașina de tocat. Se pun 2 linguri de amestec într-un termos și se toarnă deasupra 500 ml de apă fierbinte. Se infuzează 8-10 ore. Se beau câte 60-75 ml, de 3 ori pe zi.
* Se amestecă bine câte o lingură de frunze de mesteacăn, urzică, foi de dafin, flori de mușețel, frunze de coacăz, semințe de mărar, fructe de măceș. Se toacă mărunt. Se macerează 4 ore, în 250 ml apă rece, apoi se strecoară. Peste plante se toarnă 250 ml de apă clocotită, se infuzează încă 4 ore, apoi se strecoară. Se amestecă cele două lichide și se beau câte 75 ml, de 3 ori pe zi, între mese.
Ceaiuri pentru insuficiență renală
În pauzele dintre cure, tratamentul nu se întrerupe, ci se înlocuiește cu ceaiuri pentru insuficiență renală.
* O lingură de fructe de ienupăr se opărește cu 200 ml apă clocotită, se infuzează o oră în termos sau sub o pernă, se strecoară. Se bea câte o lingură, de 3-4 ori pe zi.
* O lingură de rădăcină de soc tocată mărunt se opărește cu 200 ml de apă fierbinte, se fierbe timp de 5 minute după primul clocot. Lichidul strecurat se bea în timpul zilei, cu înghițituri mici. O cură este de 2-3 săptămâni.
* Se prepară un amestec din următoarele plante: câte 2 linguri scoarță de soc și rădăcină de pătrunjel, câte o lingură flori de albăstrele și muguri de plop negru. Se pune pe foc o crăticioară cu 250 ml de apă și o lingură de amestec de plante. Se ține pe flacără mică, până se evaporă jumătate din lichid. Se infuzează până la răcire și se strecoară. Se beau câte 2 linguri de decoct, de 3 ori pe zi, cu o oră după masă.
* Pentru copiii care suferă de insuficiență renală cronică se face un amestec din 3 părți lichen de piatră, câte 2 părți frunze de mesteacăn, coada-calului, urzică, rădăcină de osul-iepurelui. O lingură de amestec se infuzează timp de o oră, în 250 ml de apă clocotită, se strecoară. Se beau câte 2 lingurițe, de 4 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă și înainte de culcare.
Pe durata tratamentului, din meniul bolnavului se elimină categoric alcoolul, cafeaua, produsele rafinate, margarina, napolitanele, prăjituri din făină albă, carne grasă, pește afumat, griș, zahăr și dulceață. Fumatul distruge efectul preparatelor fitoterapeutice, precum și pastilele hormonale.
În dietă se introduce ceaiul verde, amestecat 1:1 cu lapte, îndulcit cu 1-2 lingurițe de miere de albine. Se beau câte 2 pahare de ceai pe zi.
Se recomandă consumul alimentelor cu fibre: cereale, legume, fructe, citrice, uleiuri nerafinate, presate la rece, din semințe de dovleac, susan, armurariu, masline, nuci. La fel de bune sunt leguminoasele, arahidele, frunzele și rădăcinile de țelină.