Răspuns pentru SIMINA - Tg. Mureș, F. AS 1177 - "Se poate reduce prolapsul genital fără operație?"

Redactia
Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

Dumneavoastră trebuie să decideți ce anume vă deranjează la acest prolaps. Dacă este un prolaps mic, în unele cazuri, în care musculatura locală este bună, exer­sarea mușchilor perineali, sub su­pra­veghere spe­cializată, poate amelio­ra prolapsul. În cazul unui pro­laps mo­derat, se pot încerca atât exercițiile, cât și dispozitive vaginale, ce sunt pur­tate pe perioada zilei, numite pesare. În cazul în care pacienta nu poate face sin­gură exercițiile, se pot efectua sti­mulări electrice ale mușchilor peri­neali. În cazul în care prolapsul este mare și are loc exte­rio­rizarea pere­telui vaginal, pot să apară compli­cații, cum ar fi le­ziunile vaginului prin frecare cu len­jeria, sau urinarea grea, cu golire incompletă și cistite frecvente, da­torate vezicii uri­nare care este co­bo­râtă, și ea, în acest prolaps. În acest caz, operația este soluția de ales.
Pierderea de urină la efort sau din grabă (im­pe­riozitate) este un simptom care nu e cauzat de prolaps și nici de așa-zisa "ruptură veche de perineu" și, ca urmare, trebuie abor­dată și tratată separat.


Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

"Tatăl meu a fost diagnosticat cu neoplasm laringian"
(Răspuns pentru SIMONA - Vaslui, F. AS nr. 1182)


Chiar dacă tatăl dvs. nu a fumat și nu a consumat alcool (factori principali în declan­șa­rea cancerului laringian, mai ales dacă sunt asociați), există și alte cauze po­si­bile, dintre care aș aminti alimen­tația ba­zată în special pe mân­căruri prăjite sau intens pro­cesate industrial, carne roșie, grăsimi ani­male și, în același timp, săracă în legume cu frun­ze verzi sau fructe proaspete.
În același timp, expunerea profesională la anu­mite substanțe poate favoriza, și ea, apariția acestui tip de cancer (gaze produse în timpul vopsirii, inha­larea de azbest, praf de cărbune, formaldehidă sau nichel). Nu în ultimul rând, trebuie luată în calcul și susceptibilitatea genetică, care poate reduce capaci­tatea laringelui de a repara țesuturile afectate de agre­siunea factorilor de mediu. Majoritatea cance­relor laringiene își au originea în celulele scua­moase (car­cinoa­me scuamocelulare), în a căror evo­luție modi­ficările genetice determină schimbări suc­cesive ale mucoasei laringiene, care - normală inițial - trece prin mo­dificări displazice (pre-ma­ligne), car­cinom in situ și carcinom invaziv.
Este foarte important să se știe că, în mare mă­sură, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes da­că este de­pistat precoce, orice ter­giversare sau ig­norare a simp­to­melor definitorii (du­rere la înghi­țire, tuse persistentă, res­pirație di­fi­cilă, modificarea tim­brului vocii, scădere ponderală inexpli­cabilă etc.) putând duce la răs­pândirea neo­plasmului în alte re­giuni ale gâtului sau chiar mai departe.
Cancerul laringian se poate trata în mai multe moduri, dar alegerea trata­mentului adecvat trebuie să țină cont de stadiul în care se află masa tumorală (stadializarea TNM), eta­jul laringian în care s-a dez­voltat (supraglotic, glotic, subglotic) și agresivitatea histologică. Chimioterapia, radioterapia, terapia biologică sau tratamentul chirur­gical sunt metodele consacrate în abordarea neoplas­mului laringian, iar conduita terapeutică va fi stabilită de medicul dvs. curant, în funcție de particularitățile specifice ca­zului în speță. Totuși, trebuie menționat că radio­terapia este, de multe ori, singura terapie cu poten­țial curativ pentru cancerul laringian, mai ales dacă neoplasmul se găsește în stadiul I sau II. Mai trebuie menționat că, deși în urma tratamentului, neoplas­mul a fost eradicat complet, posibilitatea unei recidive rămâne prezentă mai ales în primii ani, ast­fel că monito­rizarea periodică (examinare clinică, larin­goscopie, controale imagistice) trebuie să fie frec­ventă, în această perioadă.
Abordarea naturistă complementară a cancerului laringian trebuie să țină cont de unele aspecte im­por­tante (stadiul evolutiv al bolii, antecedente pato­lo­gi­ce, alte boli cronice, medicația cu­ren­tă etc.) și, de aceea, vă propun să mă contactați te­le­fonic, în ve­derea găsirii unei scheme terapeutice po­trivite pen­tru cazul tatălui dvs. Să auzim numai de bine!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Sufăr de sinuzită cronică și am frecvent dureri de cap"
(Răspuns pentru CORINA - București, F. AS nr. 1182)


Cronicizarea unei rino-sinuzite este determinată de modificări histologice importante ale cavităților sinusale, din cauza unor pusee repetate de infecție dentară sau rino-sinusală, cu obstrucție nazală (devia­ție de sept, hipertrofie de cornet etc.) și de o fra­gi­litate consti­tu­țională a mucoasei respiratorii (rinită alergică, tul­bu­rări de metabolism și imu­nitate).
Rino-sinuzita cronică se ma­ni­festă cu rinoree purulentă (scurgeri anterioare sau poste­rioare în fa­ringe), obstrucție nazală (nas în­fun­dat), sensibilitate subor­bitară, ce­falee matinală, tuse sea­că, hi­posmie (scăderea mirosului), ca­cos­mie (miros urât), halenă fetidă, iritație faringiană și disfonie (ră­gușeală) la trezirea din somn, sub­febrilități etc.
Strategia terapeutică a rino-sinu­zitei cronice se clasifică în tratament medicamentos conser­vator (stadiul incipient) și trata­ment chirurgical, în for­mele complicate. Tratamentul inițial constă în: de­con­gestionante nazale topice, antibio-fungi-terapie de elecție după antibio-fungi­gramă, antinfla­ma­toare, vitaminoterapie, antialergice și imunomo­dulatoare (Imunorezistan Forte (imuno­stimulent) sau Ceai Imunitate Fares - cu extract din Echinacea herba).
Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua în dis­cuție, când tratamentul medical corect efectuat a eșuat, după o perioadă de 3 luni, și urmărește îm­bu­nătățirea ventilației și drenajului sinu­sal.
Tratamentul complementar al si­nu­­zitei maxilare cronice se schemati­zează astfel:
* Dimineața și seara, după mân­care, se efec­tuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu "OCNASEPT", o soluție salină saturată, care se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin mu­saj (suflat).
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, dintr-o soluție preparată în laboratorul Sanomed.
* Instilațiile nazale sunt urmate de 10 ședințe de ae­rosoli medicamentoși și in­halații cu uleiuri volatile aro­matice. Aerosoloterapia me­di­camentoasă se poate face la domiciliu sau în poli­clinică (2-3 ședințe/zi), cu nebuli­zatoare (aparate de ae­rosoli), iar aeroso­lo­terapia naturistă, cu "Ocnasept" spray (inhalații și pulveri­zații, seara, înainte de culcare). ("Ocnasept" este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi comandat prin tel/fax: tel. 0269/21.78.61; la 0733/67.87.85, sau e-mail: sanmed@online.asconet.ro.)


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37

"Caut o metodă pentru a stopa o tumoră la ficat"
(Răspuns pentru ANA BLAGA - Roman, F. AS nr. 1179)


Stoparea dezvoltării unor noi celule tumorale se poate realiza atât prin chimioterapie, cât și prin acti­varea celulelor Natural Killer din siste­mul imunitar, specializate în a depista și distruge acest tip de celule. Un mare om de știință, doctorul Arthur Furst, unul dintre primii cercetători ai acestei mala­dii, a realizat câteva programe nutrițio­nale capabile să susțină corpul uman în această luptă. Aceste programe activează și modulează imunitatea proprie și, în același timp, împiedică celulele tumorale să se mai înmulțească și să migreze. Pro­gramele nu au reacții adverse, sunt bio­compatibile în totalitate cu corpul uman și pot fi luate pe termen îndelungat, fără să apară rezistență la ele. Ele conțin nutrienți ce fac parte din grupe biologice cum sunt flavonele, resveratrol, crucifere, fitosteroli, caroteni, acizi grași polinesaturați și alte elemente specifice, cercetate clinic și în laborator.
Pentru o evaluare completă și o individualizare a programului, vă puteți programa telefonic.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Băiețelul meu a fost diagnosticat cu neutropenie"
(Răspuns pentru MIRON ALBESCU - Craiova, F. AS nr. 1177)


Înainte de a iniția un tratament pentru băiețelul dvs., fie el și naturist, este necesar a se preciza cau­zele care produc boala. Reducerea numărului de granulocite neutrofile din sângele periferic (neutro­penia) se poate datora unor defecte congenitale, tu­mori ale măduvei osoase, boli infecțioase bacte­riene - bruceloză, anemie aplastică, leucemie acută limfoblastică, toxicitate medicamentoasă produsă de fenotiazină, metamizol, derivați de penicilină, medi­camente antitumorale, terapii radiochimice, boli virale (gripă, hepatite), diverși alergeni etc.
Printre cauzele neutropeniei mai amintim: defi­citul de vitamine (în spe­cial B12, acid folic), carba­mazepina, boala Gaucher, Cloramfe­ni­colul, sin­dro­mul Chediak-Higashi, mo­nonu­cleo­za infecțioasă etc.
Numărul normal de neutrofile este de 2-7,5x109/l sânge, având rol de pro­tecție împotriva infecțiilor, de a distruge și ingera bacteriile.
Pentru a preîntâmpina agranulo­ci­toza, o formă gravă de neutropenie, urmăriți ca numă­rul de granu­lo­cite neutrofile să nu scadă sub va­loa­rea de 1000/mm3.
Atenție! Trimiteți-mi he­mo­leucogra­ma completă a co­pilului, a dvs. și a mamei copi­lului, și comuni­cați-mi dacă s-au urmat ședințe cu doze mari de cito­statice.
Tratament alopat - mă­du­va osoasă poate fi aju­tată în sinteza acestor globule albe (creșterea lor), uti­li­zând Granulochine (Neu­po­gen).
Tratament naturist - Colostrum Plus Pro­bio­tics, Multi Vitamin & Mineral, Vitamina C Li­quid - Child, Infant Flu Shield - sirop.
Multă sănătate!