Despre iubire, în fel și chip

Cititor Formula AS
"Nisip în palmă"

Vreau să vă povestesc despre miracolul "dezdrăgostirii". Știu, nu există acest cuvânt, este unul inventat de mine, dar ceea ce vrea el să exprime există, e real.
Se întâmpla într-o dimineață. Neapărat într-o dimineață, după ce te trezești din somn, înainte de a purcede spre treburile zilnice. Când ai cinci minute față în față cu tine. Nu e nevoie de oglindă. Tu știi că ești doar tu, cu tine. Dar uneori se întâmplă și seara, în penumbra camerei tale, după ce te întorci obosită din lumea reală. Și ești iar, doar tu cu tine. Atunci, în minutele acelea puține, claritatea gândurilor tale te lovește cu forța unui val. Ții minte, din copilărie, puterea valului care te lovea când erai în vacanță la mare. Atunci era o sur­pri­ză și râdeai fericită. Așa e și acum. E ca o iluminare. Totul e clar. Te simți ușoa­ră, plutești, te eli­be­rezi. Parcă lanțuri grele cad fără zgo­mot la picioarele tale. Îți dai seama fără echivoc că to­tul s-a terminat. Par­­tea aceasta din viața ta piere acum, se strecoară printre degetele tale ca ni­sipul pe plajă. Du­pă ce te-a izbit un val. Nu trebuie să stai să mai judeci și nici să-ți mai pui între­bări. Tot ce-a fost de spus s-a spus mai înainte. Tot ce-a trebuit să tră­iești în această re­lație s-a trăit. E vre­mea să o iei din loc. Poate în primul mo­ment, după reve­la­ția "dezdrăgostirii", picioarele refuză să te as­cul­te. Nu vor să plece. Poate nici mintea ta nu vrea să accepte. Dar e numai un efect de moment. Fi­ința ta vrea să te ademenească încă o dată. Ultima dată... Cum să întorci spatele unei conviețuiri de 21 de ani? Obișnuința vrea să te tragă înapoi, își întinde tentaculele și îți susură la ureche, cu ultimele forțe, cântecul atât de cunoscut de tine: "Unde vrei să pleci? Aici ești în siguranță, nu da cu pi­ciorul, întoarce-te, chiar dacă nu mai ești fericită". Dar tu știi că nu mai poți continua. Iar când această idee s-a format în mintea ta, lumea pe care o știai se sfărâmă ca un glob de cristal. Frag­mente minuscule mai sclipesc trist în soarele dimineții sau în apusul sângeriu. Apoi ești liberă. Viața ta începe din nou. Ezitant, ca un copil când învață să meargă. Și nu trece mult și fericirea te cuprinde în brațele ei. Miracolul s-a înfăptuit. De ce e un miracol "dezdrăgostirea"? Pentru că îți dă posibilitatea unei noi îndrăgostiri! Și viața o ia de la capăt. Chiar dacă ai 46 de ani! Undeva, în lu­me, există o nouă dragoste care va fi a ta. Deja a pornit spre tine.
Cu drag, pentru "Formula AS",

CRINA DELIA

P.S.: Vă doresc să vă găsiți toți dragostea, indiferent de vârstă, așa cum am găsit-o și eu...



În tren

Era o seară călduroasă, de vară, iar eu toc­mai mă urcam în tren pentru a mă întoarce în București. Atunci am întâlnit-o pe Andreea. Era cam de aceeași înălțime cu mine, ochii căprui, părul șaten și era studentă la Facultatea de Arhitectură. Încă de prima oară când am văzut-o, am simțit că va fi ceva special între noi. Eu stă­team chiar pe locul din fața ei. Mă uitam pe geam, dar când am observat că se uită la mine, ochii noștri s-au întâlnit. Am simțit cum inima mi se strânge în piept. Ce m-a atras la ea, nu-mi dau sea­ma, m-am în­drăgostit, pur și simplu, pe loc. Eram gâtuit de emoție și nu-mi puteam lua pri­virile de la ea. Ea a fost pri­ma care a în­ceput con­ver­sația. Când vor­bea simțeam o fericire pe care abia mi-o pu­team stăpâni. De­și că­lă­toria a du­rat toa­tă noap­tea, nu ne-am pierdut nicio cli­pă din ochi. A­junși la des­­ti­nație, ne-am lu­at cu greu rămas bun, și înainte să cobor din tren, am sărutat-o re­pede pe frunte, fără să-i ofer o șansă de împo­trivire, ca o pro­misiune de re­ve­dere.
Zilele care au urmat îmi păreau fără rost. Lucru­rile pe care le fă­ceam cu plăcere nu mai aveau niciun farmec. Îmi imaginam chipul ei în fiecare față pe care o vedeam, obsedat că trebuie să o mai întâlnesc. În­tr-o zi de octombrie, mergeam pe stradă, prin cen­trul orașului, zgribulit de frigul care începea să devină tot mai puternic. Aerul părea mai sub­ți­re și mai curat. La o trecere de pietoni, așteptând să se schimbe roșul, am simțit, brusc, o emoție vio­lentă. Pe cealaltă parte a străzii era Andreea. Am luat-o la fugă spre ea, deși rămăsese pe mar­gi­nea trotuarului, neclintită, de parcă i-ar fi lipit cineva picioarele de pământ. Părea că vrea să îmi vor­bească, dar amuțise, așa cum amuțisem și eu. Cu un curaj stârnit de teama că o voi pierde din nou, m-am dus la ea și am luat-o în brațe. Am să­rutat-o acolo, în mijlocul străzii. Mirosea ca toam­na, ca bruma. "Îți rămăsesem dator", i-am zis. "Și eu", mi-a răspuns. De atunci au trecut multe toam­ne, au căzut multe brume peste oraș, dar eu și An­dreea ne ținem și acuma în brațe, fericiți că trenul în care ne-am cunoscut a devenit trenul vieții noas­tre.

ALEX - București

(Vă mulțumesc că ne găzduiți în paginile re­vistei.)