TEST: Cum stați cu sistemul imunitar?

Gilda Fildan
- Abia în momentul când sistemul nostru imunitar slăbește, ne dăm seama cât de important este el pentru noi. Nu lăsați lucrurile să ajungă atât de departe -

Cum funcționează apărarea naturală a organismului
Îndeplinind rolul unei asigurări personale de să­nătate, sistemul nostru imunitar depistează și elimină zi și noapte germenii patogeni și substanțele nocive, ne protejează de infecții sau asigură desfășu­rarea nor­mală a procesului de vindecare. Însă există diverși factori care pot deschide breșe în acest sistem de pro­tecție. Nu e o dramă, dacă ne prinde pentru câteva zile o răceală sau un deranjament intestinal. Dar meca­nis­mele noastre de apărare trebuie să intre în acțiune și atunci când este vorba de infecții peri­culoase ori de boli cu adevărat grave.

Cum vă ajută acest articol
Sănătatea reprezintă obiectul unei munci în echi­pă. Contribuie și stilul dvs. de viață, de pildă nivelul stresului, somnul, sportul sau alimentația. De aseme­nea, joacă un anumit rol afecțiunile cronice, precum și medicamentele pe care le luați. Este nece­sar să vă identificați factorii de risc individuali. Unii pot fi ex­cluși, iar pentru alții se va găsi eventual o po­si­bilitate de compensare. Cu ajutorul testului de față veți reuși să aflați cât de activ este sistemul dvs. imu­nitar și, în cazul când unele aspecte ale modului dvs. de viață actual au nevoie de unele retușuri, ce anume ar trebui să faceți pentru a le îmbunătăți.

Cum funcționează testul
La fiecare întrebare, bifați unul dintre răspunsuri - pe cel care vă corespunde sau care se apropie cel mai mult de situația dvs. Apoi, calculați suma punc­telor (semnificația punctajului dvs. vă va fi explicată în partea finală).

TEST

Ce vârstă aveți?
1 = Mai puțin de 65 de ani.
3 = Peste 65 de ani.

Suferiți frecvent de infecții, de exemplu viroze, cistite, herpesuri?
4 = Da, mereu, de mai multe ori pe an.
2 = Da, din când în când.
1 = Foarte rar.
0 = Nu, niciodată.

Care este situația vaccinurilor dvs.?
2 = În copilărie, am fost vaccinat împotriva bolilor infecțioase curente, dar nu mi-am mai verificat calendarul vaccinurilor de o veșnicie.
4 = N-am idee.
1 = Sunt vaccinat și îmi repet vaccinurile, ori de câte ori este necesar.
4 = Eu sunt categoric împotriva vaccinurilor.

Aveți o meserie stresantă?
0 = Nu.
2 = Uneori am perioade stresante, dar ele nu mă afec­tează în mod deosebit.
4 = Da - și asta mă împovărează enorm.
1 = Nu (mai) sunt activ profesional.

Și cum stați cu stresul la dvs. acasă?
4 = Griji, enervări, stres - câteodată mi se pare că am ajuns la capătul puterilor.
2 = Acceptabil, totul e în limite normale.

Care dintre afirmațiile de mai jos descrie cel mai bine viața dvs. personală?
1 = Îmi rezerv destul de mult timp pentru cercul meu de prieteni/hobby-ul meu.
2 = Sunt mulțumit cu starea de lucruri prezentă.
3 = Sincer vorbind, mă simt deseori singur.

Faceți sport?
0 = Da, un sport de rezistență, de două-trei ori pe săp­tămână.
3 = Da, însă nu regulat.
1 = Fac yoga/Pilates.
4 = Nu.

Ați urmat un tratament cu antibiotice în ultimele șase luni?
3 = Da.
0 = Nu.

Suferiți de una sau mai multe boli cronice (ex. diabet, alergii, afecțiuni cardiovasculare, reumatism, psoriazis)?
0 = Nu.
2 = Da, de una dintre ele.
4 = Da, de mai multe.

Ce fel de medicamente vă administrați în mod regulat?
2 = Analgezice.
4 = Citostatice.
3 = Imunosupresive (ex. cortizon).
1 = Niciunul din cele amintite mai sus.

Aveți deseori probleme în zona aparatului digestiv?
3 = Da, am tendința să mă constip.
3 = Da, am frecvent diaree.
2 = Da, sufăr de o intoleranță alimentară, ex. la gluten, lactoză, fructoză.
1 = Nu.

Cum ați descrie deprinderile dvs. alimentare?
4 = Mănânc des meniuri fast-food și semipreparate.
3 = Mănânc ce am poftă sau ce îmi stă la dispoziție în momentul respectiv.
2 = Mănânc prea puține legume și/sau fructe.
0 = Mănânc zilnic mai multe porții de le­gume și fructe și, când gătesc, în­tre­buințez de regulă ingre­diente proaspete.

Cât de des consumați alcool?
3 = De fiecare dată seara, la cină, câte un pahar de vin sau o bere.
2 = Cam o dată, poate de două ori pe săptă­mână.
1 = Rareori sau niciodată.
4 = Când încep să beau, nu rămân la un sin­gur pahar de vin sau la o bere.

Fumați?
4 = Da.
2 = Uneori, când mă aflu în com­pania altora.
0 = Nu, n-am fumat niciodată.
1 = Am renunțat la țigări.

Ați făcut vreodată o analiză pentru determinarea nivelului vitaminei D?

4 = Nu.
0 = Da, iar de atunci iau un supliment nutrițional.
1 = Da, însă rezultatul a fost în ordine.

Mergeți la saună?
0 = Da, regulat.
2 = Ocazional sau niciodată.
1 = Nu, dar la sfârșitul dușului mă clătesc cu apă rece sau îmi aplic jeturi după metoda Kneipp.

Vă simțiți în formă?
3 = Deloc. Mai degrabă apatic și lipsit de putere.
2 = Sunt adesea obosit.
1 = Mă simt totdeauna bine, am destulă energie.

Aveți un somn bun?
0 = Da.
2 = Da, însă prea scurt, adică nu dorm suficient.
3 = Nu, sufăr de mai multă vreme de tulburări de somn: adorm greu, respectiv mă trezesc în cursul nopții.

Cum vă comportați când v-a prins o viroză?
0 = Mă bag în pat și dorm cât simt nevoia, până mă fac bine.
3 = Trebuie s-o duc pe picioare și să-mi văd mai de­parte de treburi, doar n-am să mă închid în casă. Cel mult, înghit niște tablete energizante.
1 = Iau un preparat pe bază de plante, ca să-mi ame­liorez simptomele, beau multe ceaiuri și încerc să mă menajez, pe cât se poate.

Stați deseori în spații închise, împreună cu mulți alți oameni (ex. în mijloacele de transport în comun sau în birouri mari)?
3 = Da.
1 = Nu.

Sunteți sau nu pregătiți pentru sezonul rece?

Testul a pus sub lupă stilul și condițiile dvs. de viață. Punctajul vă dezvăluie situația prezentă a capa­cității de autoapărare a organismului dvs. Deoarece însă ea poate fi influențată de numeroase aspecte și amă­nunte concrete, este posibil ca rezultatul final să fie complet diferit, la un moment ulterior. De aceea, vă sugerăm să repetați testul după câteva luni - pentru a observa eventualele schimbări.

10-20 puncte
Felicitări, vă puteți mândri cu imunitatea dvs.!

Managementul intern al sănătății funcționează ireproșabil în corpul dvs. Când se întâmplă să pătrun­dă germeni patogeni, celulele imunitare își fac datoria fără întârziere, anihilându-i pe agresori. Se poate ca, în timp ce se derulează programul natural de apărare, dvs. să aveți o ușoară indispoziție, dar ea este rapid depășită. La acest proces de autovindecare participă o serie întreagă de organe, de aceea și vorbim de un sistem imunitar. Rețeaua de apărare funcționează op­tim, atunci când tuturor membrilor echipei - limfa, măduva osoasă, sângele, splina, intestinele, timusul - li se îngăduie să lucreze, fără a întâmpina impe­di­mente. Cum puteți contribui la realizarea acestui scop? Mențineți-vă stilul de viață sănătos.

21-45 puncte
Sunteți bine protejați. Dar aveți grijă ca lucrurile să rămână astfel

În general, sistemul dvs. imunitar acționează așa cum trebuie. Pentru ca situația să nu se schimbe, ar trebui să cunoașteți factorii de risc care vă pot slăbi imunitatea. Mai aruncați o privire asupra rezultatelor dvs.: răspunsurile care v-au adus trei sau patru puncte dintr-odată indică tocmai acele elemente capabile să vă submineze mecanismele de autoapărare, dacă se vor perpetua pe termen lung. Însă dvs. aveți posi­bilitatea ca, prin mici modificări de comportament, să consolidați cei trei piloni principali, pe care se spri­jină sistemul imunitar. Unde ar fi cazul să corectați câte ceva? În alimentație (pilonul nr. 1), este impor­tant să folosiți ingrediente cât mai proaspete, care să vă asigure un aport diversificat de substanțe nutritive, indispensabile organismului. Mișcarea (pilonul nr. 2), făcută consecvent și de preferință în aer liber, activează circulația, mărind totodată cantitatea de oxigen din sânge. Aceasta aduce beneficii întregului organism. Și în sfârșit, pilonul nr. 3: relaxarea. O ban­dă de cauciuc, de care trageți prea mult și în forță, se va rupe într-o bună zi. Învățați să trăiți într-un ritm moderat.

46-70 puncte
Sistemul dvs. imunitar are urgentă nevoie de ajutor

Cinstit vorbind, dvs. știți și singuri că nu aveți o stare de sănătate prea bună. Poate că nu puteți renunța la niște deprinderi greșite - o alimentație nu îndeajuns de variată, fumat, consum prea mare de alcool - sau există unele afecțiuni cronice, cu care organismul dvs. este obligat să se lupte, în orice caz, sistemul imunitar nu mai face față, pur și simplu. Abia ați lichidat o infecție și vă apare alta, nu vă mai regăsiți energia și rezistența de altădată. Trageți frâna de siguranță și începeți să schimbați ceea ce depinde de dvs., adică stilul de viață. Îngrijiți-vă să vă aprovizionați corpul cu toate substanțele care-i sunt necesare, în cantitate suficientă, faceți mai multă mișcare și introduceți pau­ze de odihnă în programul dvs. cotidian. Nu vă des­curajați. Este adevărat că stresul ori enervările nu pot fi evitate întotdeauna, dar aveți posibilitatea de a vă însuși diverse tehnici de relaxare (exerciții de res­pirație, yoga, antrenament autogen), care vă vor liniști trupul și sufletul. Și nu uitați: chiar și practicarea unui hobby sau cultivarea relațiilor cu cercul dvs. de prieteni vă stabilizează sistemul imunitar.