Fructele de păducel - medicamentul nr. 1 în bolile cardiovasculare

Ilie Tudor
- Au fost supranumite "fructele inimii", deoarece sunt unul dintre cele mai bune medicamente din lume pentru bolile cardiovasculare. Au maximul forței terapeutice chiar acum, la început de toamnă, iar efectul lor vindecător este atât de intens, încât se pot "lupta" de la egal la egal, cu cele mai puternice medicamente de sinteză -

Sub numele de păducel, mărăcine alb sau gher­ghinar sunt cunoscute cinci specii de arbori de mici dimensiuni, înrudiți între ei, toți cu efecte terapeutice similare, având denumirea științifică de Crataegus. Primăvara, păduceii încântă privirea decorând dealurile și lumini­șu­rile pădurilor cu explozii florale de un alb pur și incandescent. Toamna, fructele lor, de un roșu in­tens, alcătu­iesc mari pete de culoare la marginea pădurilor, pe pajiști sau în luncile râurilor. Culesul fructelor se face la sfârșitul lui septembrie - începutul lui octombrie, înainte de a da prima bru­mă. Boabele ajunse la maturitate, cu o colorație roșie inten­să (nu roz sau de un roșu închis), se culeg de pe crengi și se pun în să­cu­leți de pânză sau de hârtie. Fructele de păducel se usucă în locuri um­bri­te, ferite de umezeală, în strat foar­te subțire (pe cât posibil, fructele nu trebuie să se atingă între ele). Pro­ce­sul de uscare este destul de înde­lun­gat (1-3 săptămâni) și se încheie atunci când pulpa fructelor este total deshidratată și ușor casan­tă, rupân­du-se când le desfa­cem cu un cuțit. Dintr-un kilo­gram de fruc­te proas­păt culese rezultă, după us­care, aproxi­mativ 300 de gra­me de fructe de păducel deshi­dratate.

Carte de vizită

Păducelul este, prin exce­len­ță, o plantă europeană, folosită în medicina popoare­lor de pe bă­trânul continent din timpuri ime­moriale. Primele consemnări des­pre această plantă de leac, în medicina cultă, au o vechime mai mare de două mii de ani și aparțin me­dicilor greci Galen și Dioscoride. Multe secole mai târziu, în Evul Mediu, folosirea păducelului ca me­dicament apare în medicina mo­nastică (catolică și ortodoxă deopotrivă), dar și în alchimie. Călugărița benedictină Hildegard von Bingen folosea pasta de fructe de păducel cu miere pentru tratarea inimii slă­bite, dar și pentru a ameliora accesele de febră înde­lungate. Celebrul chimist și alchimist Paracelsus in­tro­ducea florile, fructele și frunzele acestui arbore în celebrele sale elixiruri de tinerețe și de viață lungă, men­ționându-le și în scrierile sale. În secolul XIX, farma­ciștii germani au creat din fructele de păducel primele extracte în alcool, pe care le administrau, împreună cu camforul sau melisa, contra tulburărilor de ritm cardiac sau contra puseelor de hipertensiune. În timpurile noastre, păducelul este una din cele mai bine studiate plante medicinale, proprietățile sale vin­decătoare fiind recu­noscute de către comunitatea știin­țifică internațională mai ales pentru tratarea boli­lor cardiace, a tulburărilor circulatorii sau emoționale.

Preparate pe bază de fructe de păducel

Ceaiul de fructe de păducel

Într-un sfert de litru de apă, se pun la macerat, vreme de 8-10 ore, 3-6 linguri de pulbere de păducel, după care lichidul se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fier­be în alt sfert de litru de apă, vreme de două minute, după care se lasă să se răcească. În final, se amestecă cele două extracte, obținându-se aproxima­tiv jumă­tate de litru de infuzie combinată, care se adminis­trea­ză pe parcursul zilei. Pe cât posibil, în timpul pre­parării este bine ca extractele să nu intre în contact direct cu metalul din strecurătoare (sunt pre­ferate strecurătorile de plastic sau tifonul), din vase (cele mai bune sunt cele de sticlă) sau din oale (vor fi pre­ferate cele teflonate), metal care va cataliza oxi­darea vitaminelor și flavonoidelor.

Siropul de fructe de păducel

Într-un borcan de sticlă prevăzut cu capac, se pun, alternativ, un strat de fructe proaspete de păducel tocate cât mai mărunt, un strat de miere (fiecare cu grosime de aproximativ două degete), până se ajunge la gura reci­pientului, unde se pune ultimul strat de miere. Se închide ermetic vasul și se lasă la întuneric și răcoare sau în­gropat în pământ, vreme de patru-opt săptămâni. După trecerea acestui in­terval de timp, se filtrează conți­nutul (sâmburii nu trebuie să ajungă în pre­paratul final), iar siropul obținut se trage în sticle închise la culoare. Este un elixir calmant pentru psihic și sis­temul nervos, un exce­lent tonic car­diac și susținător de efort. Se ia câte o lingură, de 4 ori pe zi, în cure de lungă durată.

Extractul de fructe de păducel

Este genul de re­mediu pe care cardiacii, dar și cei care fac efor­turi fizice sau intelec­tuale intense, este bine să îl aibă în orice moment la îndemână prin casă. Se obține din tinctură de fructe de păducel, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere roșie­tică fină, dulce-acrișoară și extrem de concentrată în principii active - extractul de păducel. Acest ex­tract conține de 5-6 ori mai multe principii active decât simpla pul­bere, fiind și mult mai ușor asi­milat decât planta ca atare. Se administrează câte 200-500 mili­grame de extract uscat de păducel, de două-trei ori pe zi. În afecțiunile cardiace sau vasculare, cura cu acest extract durează 60-90 de zile. Ca susținător de efort sau calmant psihic, extractul de păducel se poate fo­losi în cure mai scurte, de 10-20 de zile.

Păducelul și prevenirea infarctului

În momentul de față, nu există un alt remediu natural care să aibă o acțiune atât de complexă și de intensă ca păducelul, pentru preve­nirea infarctului miocardic, care este prima cauză de mortalitate la nivel mondial. Un studiu realizat în Franța, pe 1000 de pacienți su­ferind de insuficiență cardiacă, a dat rezultate uimitoare. Con­form acestui experiment, peste 65% din­tre bolnavii cardiaci se simțeau mult mai bine sau bine, după 6 luni de tratament intensiv cu păducel, iar la alte 10 procente dintre parti­cipanți, se constata o îmbunătățire a stării de sănătate. Pe termene lungi, admi­nistrarea păducelului re­duce incidența infar­ctului mio­cardic, cu mai bine de 40%, in­clusiv la persoanele hipertensive, care suferă de tulburări de ritm car­diac ori care au valori ale coles­terolului și ale trigliceridelor mă­rite. Cura cu păducel se face vreme de 3-6 luni pe an, timp în care se administrează 200 miligrame de ex­tract de fructe, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Cel mai bun moment pentru ținerea curelor cu extract de fructe de păducel este la venirea sezonului rece, când aparatul cardio­vascular și sistemul nervos fac un mare efort de adaptare, dar și în perioadele foarte călduroase, când riscul de infarct crește exponențial. Păducelul, în special fructele, sunt printre cele mai bine tolerate medicamente din lume, 98% dintre cei tratați cu extract neprezentând niciun fel de reacție adversă, iar ceilalți, doar simptome ușoare.

Tratamente interne

* Hipertensiune și hipotensiune
- da, ați citit bine: fructele acestei plante medicinale chiar pot trata eficient aceste două afecțiuni diametral opuse. A­ceasta, deoarece fructele de păducel acționează prin­­tr-un complex de substanțe active, care au un efect reglator asupra tensiunii arteriale, ajutându-i deopotrivă pe cei care au pusee de hipertensiune, dar și pe cei care au tensiunea mai scăzută decât cea normală. Contra hipertensiunii, păducelul este foarte adesea asociat cu talpa-gâștei (Leonurus cardiaca), extractele din cele două plante având efecte tera­peutice fenomenale, inclusiv în cazurile de tensiune oscilantă sau de hipertensiune rezistentă la trata­men­tul medicamentos. Într-un număr de anul trecut al revistei, am prezentat produsul românesc Tensio, care are la bază chiar păducelul și talpa-gâștei, cu care medicii au obținut rezultate excepționale în tratarea hipertensiunii arteriale, în toate formele și gradele de gravitate. Contra hipotensiunii, păducelul se poate asocia cu măceșul, cele două plante fiind un excelent tonic pentru sistemul cardiovascular.
* Boala coronariană (insuficiența cardia­că) - numeroase studii făcute cu fructe de păducel arată că această plantă este un tonic cardiac excep­țional. Este bine de știut, însă, că doza și forma de administrare a păducelului este foarte importantă în cazul afecțiu­nilor cardiovasculare. Fără doar și poate, extractul de fructe de păducel este cel mai eficient, însă în studiile făcute cu doze reduse, efectele sunt foarte modeste asupra celor cu insuficiență cardiacă. În schimb, la cei care au folosit doze mari de extract (peste 900 mg pe zi), pentru o perioadă de peste 8 săp­tămâni, acțiu­nea terapeutică a fost cu adevărat re­marcabilă. Din a patra săptămână de cură, capacitatea de efort a crescut, dispneea de efort s-a diminuat, la fel ca și senzația de oboseală, oxigenarea țesuturilor a fost mai bună, la fel ca și starea fizică și psihică pe ansamblu a pa­cienților cardiaci.
* Angina pectorală - o doză de 400 mg de extract de păducel, luată de 3-4 ori pe zi, duce la rărirea frecvenței crizelor cardiace dureroase, dar și a inten­sității acestora. Mai mult, extractul de păducel influen­țează în bine și starea emoțională a pacienților, în condițiile în care tensiunea emoțională este impli­cată în apariția a peste 60% din crizele de angină pec­torală. Fructele acestui arbore au efect ușor sedativ, reduc excitabilitatea psihică, calmând stările de pa­nică, de anxietate, care conduc la apariția crizei de angină pectorală.
* Valori ridicate ale colesterolului - fla­vonoidele sunt acele substanțe care dau culoarea roșie a fruc­telor de păducel și tot ele au un puternic efect antioxi­dant, îmbunătățind metabolismul grăsimilor și împie­di­când depunerea acestora pe artere. Studiile pe ani­male au confirmat aceste efecte benefice ale pădu­ce­lului asupra nivelului colesterolului, dar și observa­țiile clinice făcute pe pacienți umani. Se recomandă curele cu ceai de fructe de păducel, din care se bea câte un litru pe zi, vreme de 3-4 săptămâni.
* Ateroscleroza - tratamentul cu păducel sto­pează evoluția acestei afecțiuni și, important, previne multe dintre complicațiile sale. Se iau capsule cu extract de păducel, câte 4-6 pe zi, în cure de 3 luni, ur­mate de 1-2 luni de pauză, după care administrarea se reia. Suplimentar, se consumă ulei de măsline virgin, câte 30-50 de mililitri zilnic.
* Aritmia cardiacă - studiile arată că la aproxi­mativ 40% dintre cei tratați cu extract de păducel, câte 900 mg pe zi, ritmul cardiac (la fel ca și tensiu­nea arterială) este stabilizat. Efecte foarte bune se obțin prin asocierea păducelului cu talpa-gâștei (Leo­nurus cardiaca), care este un alt anti-aritmic consa­crat. Pe timpul tratamentului cu păducel, se vor con­suma alimente bogate în potasiu asimilabil (banane, mere, cartofi fierți, pepeni).
* Sechele post-infarct - studii de medicină expe­rimentală, făcute în mai multe laboratoare din lume, au pus în evidență faptul ca adminis­tra­rea de păducel după infarctul miocardic favorizează revascularizarea mușchiu­lui cardiac, stabilizează valorile tensiu­nii arteriale, ajută la mărirea calibrului vaselor de sânge care alimentează ini­ma. Se administrează extractul de fructe și pulberea de flori de pă­ducel, câte 200 de miligrame din fiecare, de patru ori pe zi.
* Circulație periferi­că deficitară - la venirea sezo­nului rece, se face o cură de 60 de zile cu sirop de păducel, din care se iau câte 3-4 linguri pe zi. O va­riantă mai puternică a acestui tratament este cel cu sirop de păducel asociat cu pulbere, fără sâmburi, de măceșe (Rosa canina), din care se iau de trei ori pe zi câte două lingurițe. Aceste tratamente îmbunătățesc circu­lația la nivelul vaselor de sânge de mici dimen­siuni, precum și circulația de la nivelul finei rețele de vase capilare. De asemenea, bioflavonoidele din pul­pa ambelor fructe întăresc pereții vaselor de sânge, fiind eficiente contra fragilității capilare.
* Stări de anxietate, atacuri de panică - se face un tratament cu ceai de păducel, din care se beau trei pahare pe zi. De regulă, acest preparat se admi­nis­trează pe stomacul gol, cu 15 minute înaintea me­selor principale. Are un efect calmant și de stabilizare a emoțiilor, fiind în mod special recomandat pacien­ților care acuză și simptome cardiovasculare, confir­mate sau nu de analizele de specialitate.

Aplicații externe

* Piele sensibilă la frig
- se face o baie fier­binte, cât putem suporta, cu frunze și fructe de pădu­cel, vreme de 15-20 de minute, după care se aplică pe piele un ulei de sâmburi de struguri. Este un tratament extraordinar de prevenire a uscării pielii, care stimu­lează circulația și ne dă o anumită imunitate la frigul iernii care se apropie. Procedura se face măcar o dată pe săptămână, în timpul sezonului rece.
* Insomnie - se face o baie cu frunze și fructe de păducel, în care se adaugă și 20 de picături de ulei de lavandă. Imediat după baie, ne ștergem tot trupul, ne învelim bine și ne relaxăm ușor. Somnul va veni numaidecât.

Precauții și contraindicații

În cazuri foarte rare, păducelul poate avea așa-numitele efecte paradoxale, traduse prin dereglări de ritm cardiac și stări de indispoziție (dureri de cap, greață etc.). Din acest motiv, păducelul va fi adminis­trat, în primele 2-3 zile de tratament, în cantități mici (100-200 miligrame de extract pe zi), doza crescând până la cea normală, doar dacă nu apar reacțiile adverse menționate.
Supradozarea păducelului, adică depășirea de 10-20 de ori a dozelor normale, care sunt 30 de grame la planta întreagă și 16 grame la extract, pot produce arit­mie cardiacă, greață și hipotensiune.