Moldovenii nu mai pot
Nemulțumirea și dezamăgirea au atins cote alarmante în Republica Moldova. Eșecul politicienilor pro-europeni, care guvernează țara din 2009 până în prezent, este astăzi cât se poate de vizibil. Buzunarul moldoveanului nu s-a umplut cu bani europeni, ci mai mult cu vise europene în timpul guvernării pro-europene. Visele cer sacrificii, pe care populația din Republica Moldova nu mai vrea să le ofere politicienilor, mai ales după ce furtul de un miliard de dolari nu a fost anchetat, iar agenda de reforme europene necesare (ce derivă din Acordul de Asociere semnat cu Uniunea Europeană) stagnează. La toate acestea se adaugă un climat economic foarte instabil, cu fluctuații dese și necontrolate ale monedei naționale. Mai durează până se va ajunge la un acord cu FMI, care înseamnă, în primul rând, stabilitate pentru Moldova. Cine strigă la Chișinău "DNA, treceți Prutul!" trebuie să știe că mulți rechini financiari de-ai locului se sperie de un eventual export de justiție din partea României. Până la urmă, Moldova vrea normalitate, stabilitate și liniște. Însă contextul geopolitic regional nu-i mai oferă posibilitatea să se descurce de una singură, să-și gestioneze problemele interne, financiare sau sociale, prin resurse proprii. În definitiv, istoric, Moldova va trebui să aleagă între Rusia și România!
Protestele, mai mult politice decât anti-guvernamentale
Protestele de la Chișinău sunt mai mult anti-politice decât anti-guvernamentale. Cei aflați în stradă, adăpostiți în corturi, solicită demisia întregii clase politice, fie că vorbim de forțele pro-europene sau de forțele pro-rusești. Pe lângă aceste chestiuni, protestatarii mai vor: anchetarea celebrului furt al miliardului de dolari (a șasea parte din PIB-ul Moldovei care, conform raportului Kroll, a fost furată prin complicitatea mai multor bănci din Moldova cu capital rusesc, chiar înainte de summit-ul de la Riga), recuperarea banilor și pedepsirea vinovaților, precum și modificarea constituției, astfel încât președintele Moldovei să fie ales prin vot direct. Toate aceste cerințe nu pot fi îndeplinite de forțele pro-europene aflate la guvernare. Soluția străzii: alegeri anticipate. Oamenii din stradă afirmă simplu: "Așa cum i-am dat jos pe comuniști, așa îi vom da jos și pe pro-europeni". Ruptura dintre stradă și palatele puterii pare definitivă în acest moment. Alegerile anticipate ar însemna sfârșitul guvernării pro-europene, deoarece partidele pro-europene (care dețin astăzi majoritatea în parlament, cu 55 de locuri din 101, ca urmare a alegerilor din 30 noiembrie), la un nou scrutin parlamentar, nu ar mai fi în stare să acumuleze procentele necesare pentru a mai putea crea o alianță cum este ea configurată astăzi legislativ, pe fondul erodării politice masive cu care se tot confruntă.
Cum va alege să acționeze România, având în vedere contextul mai larg al protestelor de la Chișinău? Ce discurs ar trebui să adopte politicienii români? Unde începe și se termină solidaritatea, când cheia este politică și geopolitică?
Alexandru Filimon, Chișinău