Remedii contra diabetului

Cititor Formula AS
Afin (Vaccinium myrtillus)

* Infuzie din 1 linguriță frunze uscate mărunțite sau pulbere de frunze, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 20-30 minute. Se stre­coară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.
* Infuzie din 1 linguriță frunze peste care se toarnă o cană cu apă în clocot (250 ml). Se lasă aco­pe­rită 20 de minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi timp de 40 zile. Se face pauză 14 zile, după care cura se repetă.

Brustur (Arctium lappa)

Infuzie dintr-o lingură rădăcină mărunțită, peste care se toarnă o cană (250 ml) apă în clocot. Se aco­peră 15 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.

Cartof (Solanum tuberosum)

Suc proaspăt, crud, extras din tuber­culi. Se bea câte 1/2 de pahar, de 4 ori pe zi, timp de o lună.

Castravete (Cucumis sativus)

Suc proaspăt obținut prin stoarcere. Se iau câte 2-3 linguri dimineața.

Căpșuni (Fragaria moschata)

* Cură de primăvară, prin con­sumarea în stare proaspătă a căp­șunilor, până la 300 g zilnic;
* Infuzie din 2 lingurițe plante uscate și mărunțite, peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.

Ciumărea (Galega officinalis)

Extract fluid, 50-100 picături înainte de a mân­ca. Tratamentul durează 8 zile, se face o pauză de 8 zile, apoi se reîncepe.

Dovlecel (Cucurbita pepo convar. giromontia)

Se consumă în preparate culinare obișnuite sau dietetice.

Dud-alb (Morus alba)

* Infuzie din 1-2 linguri frunze uscate și mă­run­țite peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi după mesele principale sau câte o lingură din oră în oră.
* Decoct din 2 linguri frunze uscate și mărunțite la o cană (250 ml) cu apă rece. Apa se pune peste plantă și se lasă 30 de minute, după care se fierbe 2-3 minute. Se strecoară. Se lasă la răcit până la călduț. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi după mese.

Dud-negru (Morus nigra)

* Infuzie din 1-2 linguri frunze uscate și mărunțite peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi după mesele principale sau câte o lin­gură din oră în oră.
* Decoct din 2 linguri frunze uscate și mărun­țite la o cană (250 ml) cu apă rece. Apa se pune peste plantă și se lasă 30 de minute, după care se fierbe 2-3 minute. Se strecoară. Se lasă la răcit până la călduț. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi după mese.

Prof. dr. CONSTANTIN PÂRVU