* Infuzie din 1 linguriță frunze uscate mărunțite sau pulbere de frunze, peste care se toarnă o cană (200 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 20-30 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.
* Infuzie din 1 linguriță frunze peste care se toarnă o cană cu apă în clocot (250 ml). Se lasă acoperită 20 de minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi timp de 40 zile. Se face pauză 14 zile, după care cura se repetă.
Brustur (Arctium lappa)
Infuzie dintr-o lingură rădăcină mărunțită, peste care se toarnă o cană (250 ml) apă în clocot. Se acoperă 15 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi.
Cartof (Solanum tuberosum)
Suc proaspăt, crud, extras din tuberculi. Se bea câte 1/2 de pahar, de 4 ori pe zi, timp de o lună.
Castravete (Cucumis sativus)
Suc proaspăt obținut prin stoarcere. Se iau câte 2-3 linguri dimineața.
Căpșuni (Fragaria moschata)
* Cură de primăvară, prin consumarea în stare proaspătă a căpșunilor, până la 300 g zilnic;
* Infuzie din 2 lingurițe plante uscate și mărunțite, peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2 căni pe zi.
Ciumărea (Galega officinalis)
Extract fluid, 50-100 picături înainte de a mânca. Tratamentul durează 8 zile, se face o pauză de 8 zile, apoi se reîncepe.
Dovlecel (Cucurbita pepo convar. giromontia)
Se consumă în preparate culinare obișnuite sau dietetice.
Dud-alb (Morus alba)
* Infuzie din 1-2 linguri frunze uscate și mărunțite peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi după mesele principale sau câte o lingură din oră în oră.
* Decoct din 2 linguri frunze uscate și mărunțite la o cană (250 ml) cu apă rece. Apa se pune peste plantă și se lasă 30 de minute, după care se fierbe 2-3 minute. Se strecoară. Se lasă la răcit până la călduț. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi după mese.
Dud-negru (Morus nigra)
* Infuzie din 1-2 linguri frunze uscate și mărunțite peste care se toarnă o cană (250 ml) cu apă în clocot. Se lasă acoperită 15-20 minute. Se strecoară. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi după mesele principale sau câte o lingură din oră în oră.
* Decoct din 2 linguri frunze uscate și mărunțite la o cană (250 ml) cu apă rece. Apa se pune peste plantă și se lasă 30 de minute, după care se fierbe 2-3 minute. Se strecoară. Se lasă la răcit până la călduț. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi după mese.
Prof. dr. CONSTANTIN PÂRVU