Leacuri monahale rusești

Iulia Vlad
În vechime, oamenii aflați în suferință, bolnavii, și mai ales săracii, primeau, la mânăstiri, o vorbă bună, mângâiere sufletească și vindecarea trupu­lui cu ajutorul cunoștințelor medicale și leacurilor de­ținute de călugări.

Pe lângă mânăstirile mari, func­ționau și așa-numitele "bolnițe", unde bolnavii primeau "tra­tamente" și erau îngrijiți la fel ca într-un spital. Monahii care le purtau de grijă erau buni cunoscători ai științei tămăduirii cu ajutorul plantelor, preluată din tradiția mânăstirii și a celei locale, sătești. Leacurile pe care vi le propunem au fost adunate, de-a lungul timpului, de maicile de la Mânăstirea Diveevo, aflată în apro­piere de orașul Novgorod, din Rusia. Maicile au ur­mat exemplul sfântului Se­rafim de Sarov, ale că­rui moaște se află depuse în mânăstire și care, în urmă cu aproape 300 de ani, și-a dedicat viața aju­to­rării persoanelor aflate în suferință. Se spune că la ușa chiliei sfântului aștep­tau zi de zi sute de persoane ve­nite de la mare depărtare, pentru a primi vindecarea sufletului și a trupului.

Mierea

* Gingii care sângerează, dureroase: se masează cu miere amestecată cu rădăcini de nalbă pisate.
* Tuse: urzici fierte în vin se strecoară, se adaugă miere, se iau câteva lingurițe pe zi.
* Bronșită, boli ale plămânilor, răceală: se face un litru de ceai de pătlagină concentrat, se stoarce o lămâie și se adaugă 4 linguri de miere. Se bea pe par­cursul unei zile.
* Abces, panarițiu, furuncul: se face o pastă din miere, făină de secară, se mai adaugă și puțină ceapă coaptă, gălbenuș de ou și unt și se pune pe locul bolnav, ca să "tragă" infecția.
* Leac pentru răceală: se pune la gât un șervet înmuiat în apă caldă, sărată, se bea ceai cald ori lapte cald, bătut cu gălbenuș de ou, se face gargară cu apă săra­tă amestecată cu petale de mac fierte; se unge gâtul pe afară cu tinctură de iod.
* Leac pentru bronșită, astm, răceală, gripă, traheită: se face ceai de isop și se bea după mesele principale, cu o linguriță de miere. Se mănâncă chimen pisat, presărat pe pâine.
* Leac împotriva reumatismului: în 5-6 litri de apă se pun frunze și coji de nuci verzi, se fierb o jumătate de oră. Se adaugă apoi în apa caldă din cadă, se face o baie la 2-3 zile, până trec durerile.
* Leac pentru probleme digestive (dischinezie biliară, balonare, gastrită, hepatită, lipsa poftei de mân­care, constipație, paraziți intestinali): pulbere de pelin uscat se amestecă miere și se iau dimineața, pe stoma­cul gol, 2 lingurițe, sau se face ceai de pelin și se bea câte o cană, înaintea meselor principale
* Leac împotriva petelor de pe piele: radeți o ridiche albă, o puneți într-o sticlă. Turnați peste ea oțet de vin până se umple. Astupați și lăsați sticla expusă la soare 14 zile, apoi strecurați și țineți-o la loc răcoros. Cu lichidul obținut tamponați petele.
* Leac pentru menstruație abundentă: se culege rădăcină de crețușcă, din luna mai până în iunie, se face fiertură (decoct) și se beau 2 căni pe zi.
* Leac pentru dureri de burtă: se pune pe locul dureros un săculeț cu ovăz încălzit.
* Leac pentru hemoroizi: se fierb praz sau scum­pie, pătlagină și orz, și cu fiertura se spală hemoroizii de mai multe ori pe zi.
* Leac pentru constipație: se iau 4-5 foi de viță-de-vie, se spală bine, se toarnă peste ele o cană de apă clocotită și se lasă să stea acoperit un sfert de oră. Se bea o cană seara, înainte de culcare
* Leac împotriva pietrelor la rinichi și la vezica biliară: semințe (fără coajă) de pepene verde, se macină bine, se amestecă cu puțină miere. Se iau 2 linguri pe zi. În paralel, se bea ceai de coada-calului și se pun pe rinichi sau în zona hepato-gastrică comprese ceai sau macerat de coada-calului.