TIA ȘERBĂNESCU - "Asistăm la o schimbare de garnitură. Și în politică, și în administrație, și în afaceri"

Claudiu Tarziu
Analiza politică a lunii AUGUST

"Prioritatea zero pentru Parlament este Codul Fiscal"

- Începe o nouă sesiune parlamentară, după o vară destul de apatică, în care n-au lipsit, totuși, ne­gocierile politice între Putere și Opoziție, pe anumite subiecte majore. Care este situația ta­berelor în pragul unei alte confruntări parlamentare?

- Noua sesiune parlamentară ordinară trebuie spus că vine după o sesiune parlamentară extraordinară, care a eșuat. Fusese convocată pentru reanalizarea Codului Fiscal, după câteva discuții tehnice purtate între echipele de negociere ale principalelor partide, dar a fost anulată de liderul PSD, Liviu Dragnea. El a considerat că ministrul de Finanțe, Eugen Teo­do­rovici, și-a depășit mandatul pe care i-l dăduse în mod expres. În acest punct e bine să observăm că ministrul Teodorovici nu a fost mandatat să negocieze cu Opo­ziția de către premierul Victor Ponta, cum era normal, ci de către șeful PSD. De altfel, între Ponta și Dragnea se vede o tot mai pronunțată disociere, care va pro­duce efecte și în acțiunile din Legislativ, nu doar din Executiv. Mai mult, Dragnea caută să-și subordoneze politic guvernul. Revenind la Codul Fiscal, remarcăm că discuțiile asupra lui, ca și sesiunea extraordinară, nu au fost bine pregătite, pe fondul plecării în vacanță a principalilor lideri politici. Atât președintele sta­tului, Klaus Iohannis, cât și premierul Victor Ponta au fost foarte secretoși în privința plecării în concediu și a locului unde ar putea fi eventual găsiți. Putem ac­cepta că și liderii politici au nevoie de odihnă din când în când, chiar dacă nu s-au omorât cu munca, dar nu e normal să nu știi unde sunt. Au fost atât de... conspirativi, încât nimeni nu putea lua legătura cu ei. Prin urmare, în sesiunea parlamentară ordinară, Co­dul Fiscal va fi prioritatea zero.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a intervenit, între timp, încă o dată în dezbaterea despre Codul Fiscal, atrăgând atenția că nu ne permitem și relaxare fiscală, și mărirea salariilor în același moment. Poate și poziția dumnealui a influențat un acord de principiu între PSD și PNL, care au convenit asupra reducerii TVA de la 24% la 20% pentru anul 2016 și la 19% abia din 2017, precum și asupra menținerii supra-ac­cizei la carburanți și a taxei pe stâlp pentru încă un an de-acum încolo. Mai rămâne de văzut ce soluție vor adopta parlamentarii în chestiunea salarizării bugeta­rilor, astfel încât să nu strice echilibrul economic de care încă ne bucurăm.

- Premierul Ponta a tot repetat că sunt bani pen­tru măriri spectaculoase de salarii și pentru pro­fe­sori, și pentru medici, și pentru funcționari publici, că avem o creștere economică de 4%...

- Asta, dacă nu cumva se modifică datele până la sfârșitul anului, având în vedere seceta care a făcut ravagii în agricultură și ținând cont de cum vor in­fluența economia românească evenimentele externe. Să nu uităm conjunctura internațională în care suntem siliți să evoluăm: situația din Ucraina, valul de emi­granți din Orientul Mijlociu, căderea burselor asia­tice... Dar chiar dacă am avea creștere de 4%, din aceasta nu pot fi suportate, în mod logic, și reducerea fiscalității, și majorarea lefurilor bugetare. Cât despre Victor Ponta, acesta vrea, probabil, să câștige cât mai mult capital pe final de mandat, apăsând până la capăt pedala populismului: "Eu sunt singurul care vă dau. Dau și profesorilor, dau și medicilor, dau tuturor"... De-ți vine să zici: "Domnule, nu mai da, că doare. Fără violență!". Pe urmă se scuză: "Eu v-aș da, dar, uite, nu mă lasă oamenii ăștia răi, care îmi tot închid canalele". E un joc destul de simplu, dar de efect. Spe­ră ca astfel să-și păstreze, dacă nu chiar să-și creas­că popularitatea și, eventual, să câștige urmă­toarele alegeri. Pare-se însă că Liviu Dragnea și Ga­briel Oprea (vicepremier și lider al UNPR), au sesizat pericolul de a destabiliza economic țara și încearcă o temperare a elanurilor lui Victor Ponta. Prin aceasta se marchează nu doar o distanțare între prietenii de altădată, ci și o armonizare a liderilor coaliției de gu­vernare cu cei ai Opoziției. Mai cu seamă Gabriel Oprea, care a făcut figură de conducător al țării în ulti­ma vreme, în lipsa președintelui și a prim-minis­tru­lui, dă semne de compatibilizare a poziției UNPR cu cea a PNL. El a declarat, în repetate rânduri, că îl susține pe președintele Klaus Iohannis și a fost de partea PNL la votarea șefului SIE și la votarea stra­te­giei de apărare a țării, propusă de președinte. În dez­baterea pe Codul Fiscal, a luat o oarecare distanță față de populismul debordant al lui Ponta...

"Daunele populismului se vor vedea după plecarea PSD de la guvernare și vor trebui suportate de altcineva"

- Un populism care a declanșat o avalanșă de cereri din partea unor categorii de bugetari nevizate inițial de măririle salariale.

- Da, odată cu sesiunea parlamentară, va începe și o sesiune de proteste sindicale. Era previzibil că se va ajunge aici. Când spui că vei mări salariile unora, vor cere și alții. Medicii au amenințat cu greva gene­rală, după ce prim-ministrul a anunțat majorarea sala­riilor unor demnitari. Profesorii amenință și ei cu blo­carea anului școlar. Pe urmă, au apărut protestele de la mina Băița, de la Uzina de apă grea din Mehedinți, la Romatsa... Ne așteptăm și la altele, acum, că Ponta a dat ordonanță de urgență pentru creșterea salariilor medicilor cu 25%. Din această perspectivă, are drep­tate Alina Gorghiu, co-președinte al PNL, când spune că Ponta plasează bombe cu efect întârziat, după mo­delul Tăriceanu. Daunele adevărate ale populismului se vor vedea după plecarea PSD de la guvernare și vor trebui suportate de altcineva.

"Mă aștept la o masivă remaniere guvernamentală, sugerată de mișcările lui Liviu Dragnea"

- Luând în calcul toate schimbările de poziție de la vârful politicii românești, preconizați confi­gu­ra­rea unei noi majorități parlamentare în această toam­nă, în urma căreia PSD să iasă de la guver­nare?

- Nu. Este improbabilă, pentru că PNL nu are forța de a convinge UNPR și UDMR să i se alăture. Oferta PNL nu este convingătoare. PNL vede defec­tele guvernării PSD, dar nu e în stare să propună ceva credibil și substanțial diferit, în loc. Mai degrabă mă aștept la o masivă remaniere guvernamentală, suge­rată de mișcările lui Liviu Dragnea, liderul interimar al PSD. El a cerut o evaluare a tuturor miniștrilor și se pare că vizează schimbarea celor apropiați de Ponta - Eugen Teodorovici de la Finanțe, Rovana Plumb de la Muncă și Protecție Socială, Nicolae Bănicioiu de la Să­nătate - și a celor veniți din PLR-ul lui Călin Po­pescu-Tăriceanu - Grațiela Gavrilescu de la Mediu, An­drei Gerea de la Energie și IMM-uri și Sorin Câm­peanu de la Educație. Astfel, Ponta va fi și mai izolat decât este deja, chiar dacă va fi menținut premier încă o vreme. Istoria ne arată că, de obicei, cele mai se­rioase lovituri asupra unor guverne au fost date din interiorul majorității parlamentare, nu din exterior, și cred că așa se va întâmpla și acum. O dovedesc pregă­tirile în teritoriu făcute de Dragnea, care a schimbat șefii de filiale fideli lui Ponta, cu alții, ai lui, chiar da­că ei erau "baroni" care au ținut capul de afiș al scan­da­lurilor publice ani și ani. Dacă Dragnea însuși a trecut peste momentul condamnării sale la închisoare, cu suspen­dare, în cazul referendumului din 2012, de ce să ne mirăm, de pildă, că Gheorghe Nichita a revenit în fruntea PSD Iași, ocazie cu care acesta a și făcut o de­clarație interesantă. El a spus: "Nu mi se va mai în­tâm­pla nimic. M-am înțeles cu generalul Flo­rian Col­dea (adjunctul șefului SRI - n. red.), el con­duce țara". Frază importantă în contextul actual, în care mai toată lumea care ajunge la ananghie în Jus­tiție arată spre SRI, zicând: "Suntem victimele Secu­rității". Mai mult, Adrian Severin, care la rându-i are probleme în Justiție, după cum știm, pretinde că are informații cum că la DNA ar exista și un birou al FBI. Deci, americanii dirijează tot, iar el și alții ca el sunt victime ale sistemului planetar.

"Senzația mea este că Justiția, făcându-și bine treaba, contribuie la schimbarea vechii garnituri cu alta proaspătă"

- E de înțeles ca Justiția să fie acuzată de subiec­tivitate de către cei vizați, dar mai are ea susținere politică?

- Are, cel puțin oficial, din partea PNL, care este obligat să se plieze pe discursul anticorupție al pre­șe­dintelui Klaus Iohannis. Și, de asemenea, a primit și sprijinul UNPR, și nu doar declarativ. Gabriel Oprea, care a afirmat că o va susține pe Codruța Kovesi pentru un nou mandat de șef al DNA, a aprobat, când a fost premier interimar, încă 50 de posturi de procu­rori pentru DNA. Acum se dă concurs pentru aceste angajări. Senzația mea este că Justiția, făcându-și bine treaba, contribuie la schimbarea vechii garnituri cu alta proaspătă. Și în politică, și în afaceri, și în administrație. Adică, pe undeva, s-a zis: "Stop! 25 de ani v-ați distrat, v-ați îmbogățit, v-ați bucurat de ono­ruri, acum să vină alții". Nu e vorba de schimbare de generații, căci pot fi oameni din generații diferite, dar oameni noi. Dacă va fi o garnitură mai bună sau mai rea rămâne de văzut. Cert este că era așteptată, având în vedere uzura la care au fost supuse și scandalurile în care au fost implicate, în ultimul sfert de veac, cla­sa politică și cea a oamenilor de afaceri din Ro­mânia. Acestea nu mai prezintă nicio încredere și nu mai pot da speranțe nimănui. Pentru o revigorare a vieții po­litice și economice este nevoie de nume noi, cu o vizi­une nouă și cu mai multă poftă de treabă.