Răspuns pentru LARISA - Galați, F. AS nr.1178 - "Fiul meu albește, la numai 6 ani"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Dacă în cazul persoanelor adulte, procesul de încărunțire a părului este, de cele mai multe ori, le­gat de înaintarea în vârstă și de capa­ci­tatea scăzută a melanocitelor de a mai produce pigment (eumelanina, pheomelanina), în cazul unui copil de 6 ani, lucrurile pot fi mai complicate și trebuie luate în calcul, pe lângă fac­torul genetic, unele carențe vita­mi­nice și minerale, de natură alimen­tară, sau chiar unele boli, cum ar fi cele de tip autoimun, anemia ori disfuncțiile tiroi­diene, știut fiind faptul că producția de melanină este strâns legată de buna funcționare a hormonilor tiroi­dieni.
În principal, albirea prematură a părului are drept cauză slaba irigare a scalpului, deficitul de oxigen și nutri­enți capabili să susțină o producție opti­mă de melanină. În acest context, se pot produce carențe importante la nivelul foliculului pilos, cum sunt deficiența de cupru (influențează direct sinteza de melanină), dar și de magneziu, fier, iod, zinc ori vitamine din complexul B (în special B9 și B12). În același timp, albirea prematură a părului se mai poate manifesta și ca urmare a expunerii la un climat nefavorabil (chimicale, toxine, agenți poluanți), dar și ca urmare a creșterii concentrației de hidrogen pe­roxid la nivelul rădăcinii firului de păr. În consecință, pentru a afla cauza exactă ce stă la baza încărunțirii premature a fiului dvs., este obligatorie efectuarea unor teste medicale care să pună în evidență posibilele carențe vitaminice și minerale mai sus menționate, dar și să depisteze posibilele patologii care ar putea avea drept efect albirea firului de păr.
În opinia mea, înainte de toate, investigațiile ar trebui începute cu analiza minerală tisulară a firului de păr, o metodă de laborator completă și neinvazivă, destinată evaluării stării de sănătate a unui pacient. Această metodă modernă, bazată pe spectrofoto­me­tria cu absorbție atomică, definește cu precizie acu­mu­lările de minerale toxice din organism, precizează faza de răspuns la factorii de stres și individualizează tipul metabolismului energetic, necesarul de minerale specific organismului respectiv, capacitatea de apă­rare antiinfecțioasă a organismului, eficiența hor­monilor la nivel tisular, metabolismul glucidic, para­metri care - coroborați cu celelalte examinări clinice și paraclinice - permit elaborarea unor strategii nutriționale pe baza unei combinații sinergice de vitamine, minerale și remedii din plante, conform cerințelor specifice organismului în cauză.
Trebuie menționat și faptul că, în unele situații, administrarea unor suplimente de magneziu și acid folic s-a dovedit benefică în procesul de stopare a încărunțirii premature, dar și în refacerea pigmen­tației inițiale a firului de păr.
Sper ca aceste precizări să vă fie de ajutor în soluționarea situației fiului dvs.!
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Băiețelul meu are psoriazis vulgar"
(Răspuns pentru Diana Tabacu, F. AS nr. 1105)


Stimată doamnă,
Povestea dumneavoastră nu este una neobișnuită și, într-adevăr, medicina convențională consideră că psoriazisul nu are leac. Părerea mea, bazată pe expe­riența proprie, profesională, este că are leac. Sper ca rândurile ce urmează să vă fie nu doar dumnea­voastră de folos, dar și altor persoane care suferă de această ingrată boală.
Psoriazisul este o boală inflamatorie, considerată și autoimună (în care siste­mul de apărare al orga­nis­mului își atacă propriul orga­nism). El afectează 2-3% din populația mondială, poa­te fi afectată orice vârstă, este mai frecventă la sexul feminin (doar forma care afectează ochiul este mai frecventă la bărbați). Un­deva în jurul a 10-15% din cei cu psoriazis sunt copii, precum fiul dumneavoas­tră. În principiu, pielea (inclusiv unghiile) este orga­nul principal afectat, dar articulațiile și ochii pot fi și ele afectate de psoriazis. Psoriazisul cunoaște peri­oade de remisie și de exa­cerbare. Factorii care pot predispune la apariția lui includ:
* rasa (este mai frecvent la rasele deschise la cu­loare);
* antecedente familiale (adică, cineva în familie suferă sau a suferit de psoriazis);
* prezența altor boli, cum ar fi HIV/SIDA, obezi­tate, diabet zaharat și infecția gâtului cu streptococ;
* fumatul (poate predispune la psoriazis și poate fi un declanșator al lui);
* stresul psihic.
Nu se știe cauza exactă a psoriazisului, însă ur­mă­torii factori contribuie la declanșarea lui:
* Gena - în unele familii există tendința ca boala să fie transmisă de la o generație la alta.
* Stresul psihic.
* Frigul.
* Traumele - leziunile de pso­riazis apar adesea în zone ale corpului care au fost traumatizate. Acest fenomen este cunoscut în dermatologie sub denumirea de fenomenul Koebner.
* Medicamente - cum ar fi cele pentru hipertensiune (beta-blo­cante), antipaludice, litiu (folo­sit în psihiatrie), toxina botulinică A (botox - folosit și pentru înfru­mu­sețare), medicamentele care conțin iod
* Infecții cu streptococ, stafi­lo­coc și HIV.
* Consumul excesiv de alcool.
Expunerea moderată la soare, sarcina, vremea caldă pot favoriza și ele erupțiile de psoriazis. Există situații de excepție în care expunerea solară (mai ales arsura solară) și vremea caldă agravează boala.
Printre simptomele psoriazisului se numără: pie­lea roșie, îngroșată, cu scuame albe (argintii); zone cu pustule (leziuni pline de puroi), în special la nive­lul palmelor și tălpilor; mâncărimi, dureri de articu­lații (șold, degetele de la mâini). Poate exista o afec­tare a articulațiilor provocată de psoriazis, fără să fie însă însoțită de erupții cutanate; câteodată cu febră, ochi iritați, conjunctivită, afectarea pleoapelor, tul­burări ale aspectului unghiilor (îngălbenire, gropi, linii albe, îngroșare).
Din punct de vedere naturist, se apreciază că fac­torii psihici, ce tulbură în primul rând energiile fica­tului, sunt principalul vinovat. Ei pot declanșa și acu­mulări energetice la nivelul intestinului gros, ambele creând premize pentru acumularea căldurii patogene în corp, precum și pentru blocarea fluxului energetic prin canale. Același efect îl au, într-o măsură mai mare sau mai mică, fumatul, consumul excesiv de alcool și mâncărurile prea condimentate.
Există mai multe forme de psoriazis, printre care:
* Psoriazis cronic, în plăci (denumit și psoriazis vul­gar), care poate avea cauză familială (o rudă a su­ferit/suferă de el) sau poate fi sporadic.
* Psoriazis gutat (formă cu leziuni mici, "în pi­că­turi").
* Forme localizate (palmară, plantară sau pal­mo-plantară, la nivelul scalpului).
* Psoriazis al unghiilor (cu îngroșare, îngălbe­nire, gropi, linii albe).
* Psoriazis pustulos (unde leziunile conțin și puroi, fără microbi).
* Psoriazis inversat (cu leziuni predominante în pliuri, sub sâni, în axile, între fese, zona inghinală).
* Psoriazis eritrodermic (aproape toată pielea este roșie, și apare febra), poate constitui și o urgență me­dicală.
* Artrită psoriazică (cu dureri, înțepenire, umflare, deformări ale articulațiilor), orice articulație putând fi afectată, mai ales degetele mâinilor, șoldu­rile. Poate avea loc și fără să existe afectare cutanată.
* Psoriazis ocular - apare rar, fără afectare cuta­nată. Manifestările includ conjunctivită, afectarea pleoapelor, uscăciunea ochilor, iritarea lor, chiar și cicatrice.
Din cele spuse mai sus, este lesne de înțeles de ce oamenii care suferă de psoriazis au o calitate a vieții mai redusă. Boala este și un factor de risc pentru depresie, ușor de înțeles.
Posibile abordări naturiste includ:
* Gestionarea stresului. Stresul, ca atare, va exis­ta mereu, căci este un stimul permanent, venit din ex­terior. Felul în care știm să îl gestionăm este ceea ce contează. Așadar, este necesar să adoptăm o atitu­dine pozitivă, încrezătoare în vindecare.
* Legat de stres, yoga, tai qi, qi chong și medi­tația ar putea fi de folos în a induce stări psihice mai liniștite.
* Reducerea sau evitarea consumului de alcool.
* Încetarea fumatului.
* Exercițiul fizic are efect pozitiv asupra tonu­sului psihic, dar ajută și la pierderea în greutate, ceea ce reduce riscul de a dezvolta psoriazis.
* Expunere solară moderată.
* Dietă bogată în fructe și vegetale, mai săracă în condimente și în grăsimi animale.
* Ulei de pește (acidul gras omega-3 ar putea ajuta). Consumul de vitamina D.
* Hidratarea pielii - o ușoară umezire a pielii și aplicarea cremelor emoliente cât mai des are un efect favorabil, mai ales pentru calmarea mâncărimii și evitarea disconfortului provocat de fisurarea pielii.
* Oțet de mere, aplicat pe scalp, domolește simptomele de mâncărime (se clătește capul după ce se usucă oțetul, pentru a reduce riscul de iritare).
* Sarea de mare, pusă în baie, poate ajuta la calmarea pielii.
* Plante medicinale - cremele cu Aloe vera și cu ardei iute (Capsi­cum annum), pot contribui la calmarea iri­tării, a roșeții și a puseu­rilor de pso­ria­zis. De asemenea, șofranul indian (Curcuma longa), con­sumat intern, poate fi de ajutor. În plus, extractul Arborelui de ceai (Ma­laleuca alter­ni­folia), un arbust din Australia, fie sub formă de ulei, fie ca șampon, dă rezultate bune.
* Acupunctura este foarte bună în psoriazis, în special pentru problemele articulare.
(Atenție mare, însă, la tehnica de înțepare, care nu trebuie să fie foarte viguroasă, pentru a evita inducerea fenomenului Koebner descris mai sus.) Cele mai utile puncte de acupunctură se află pe meri­dianele Vezică urinară, Vezică biliară, Ficat, Intestin gros, Plămân, Cord, Vase - Sex.
* Homeopatia are un efect foarte bun, dat fiind și substratul profund psihic al psoriazisului. (Am arătat lucrul acesta și în lucrările mele științifice.) Prin homeopatie, leziunile se subțiază, încep să dispară, dinspre centru în afară, nu mai mănâncă, nu mai sunt atât de roșii. Atunci când tratamentul este aplicat corect, pacienții rămân fără leziuni. Deși medica­mente precum Calcarea carbonica, Hepar Sulphuris, Psorinum, Silicea, Sulphur ar putea fi de folos, suc­cesul durabil este obținut numai prin medicamente homeopate individualizate, realizate de un specialist.
Vă urez succes!