Un leac neașteptat pentru sănătate: RECUNOȘTINȚA

Redactia
Pentru starea dvs. de bine

- Cercetătorii au descoperit că unul dintre cele mai frumoase sentimente omenești, recunoștința, are efecte dovedite în laborator, asupra sănătății -

* CREIERUL. Conform unui studiu realizat în Ma­rea Britanie, recunoștința trăită în mod conștient înlătură hormonii stresului mai eficient decât multe medica­mente de profil. La același rezultat au ajuns și cercetătorii de la Grant MacEwan University din Canada: persoanele care seara își iau un răgaz să scrie pe un caiet ce întâm­plări ale zilei trecute îi fac să fie recunoscători în mod special dorm mai bine și mai mult. Și depresiile sunt mult mai rare la oamenii recu­nos­cători.
* INIMA. Prețuirea conști­en­tă pentru lucruri și întâmplări po­zitive scade presiunea sângelui în artere și reglează ritmul ini­mii.
* PLĂMÂNII. Oamenii care se simt recunoscători pen­tru mer­sul vieții lor fumează mai puțin. În urma unor experimente făcute pe grupuri paralele de voluntari, s-a constatat că ei aveau plămâni sănătoși și așteptări de viață mai lungă.
* GREUTATEA. Studenții care au răspuns la o an­che­tă realizată în Suedia, afirmând că sunt recunoscători pentru realizările lor și pentru sprijinul pe care l-au pri­mit în familie, se simțeau îndemnați să răspundă acestui avantaj prin mișcare, atenți la sănătatea trupului lor. Rezultatul: cei 192 de participanți la anchetă au declarat că n-au probleme legate de kilograme în plus. Concluzia specialiștilor: grăsimea este și rezultatul unui sentiment de neîmplinire.
* SISTEMUL IMUNITAR. Recunoștința duce la așteptări pozitive, la speranța că binele din viața ta se va repeta. Și după cum afirmă specialiștii, optimismul este un fortificant extrem de puternic al sistemului imunitar.

Minte sănătoasă în corp sănătos

Oamenii care fac sport după vârsta de 40-50 de ani - aleargă sau merg pe bicicletă - elimină în mod radical riscul de a se îmbolnăvi de demență senilă la bătrânețe (Alz­hei­mer). Rezul­ta­tul aparține unui studiu realizat în Finlanda, pe 20.000 de participanți, vreme de 38 de ani (din 1971 până în 2009). Împărțiți în două gru­pe, unii sedentari, cei­lalți activi, la finalul experimentului, când au fost testați pe banda de alergare, s-a dovedit că cei care făcuseră sport prezentau un risc de boală Alzheimer cu 57% mai mic decât cei ce stătuseră la televizor. Ex­plicația: în urma mișcării fizice, celulele creierului co­mu­nică mai bine între ele, iar pe de altă parte, se for­mează celule noi.

O zi ideală

Program propus de cercetătorii americani, pentru o zi împlinită și productivă

1. Dimineața - începeți ziua cu un ritual care vă face bine și vă dă liniște sufletească: o rugăciune sau o me­di­tație scurtă, în care să vă proiectați ziua care începe într-un mod optimist. Mâncați micul dejun și beți-vă cafeaua sau ceaiul fără radio sau televizor. Creierul are nevoie de liniște ca să se încarce de energie pentru întreaga zi.
2. Timpul până la prânz - nu vă lăsați absorbiți de lucruri exterioare. Nu citiți e-mail-urile și nu răspundeți la ele până la prânz, fiindcă cer timp și rup concentrarea. Puneți telefonul mobil pe silențios, dacă nu așteptați un apel urgent. Folosiți-vă prospețimea de dimineață pen­tru sarcini importante și creative.
3. După masa de prânz faceți un scurt bilanț. Ce-am reușit să fac până acum? Ce mai am de făcut? Recu­noaș­terea unor sarcini împlinite ne motivează puternic.
4. După-amiaza. Întâlnirile, e-mail-urile și telefoa­ne­le trebuie rezolvate acum. Multe dintre ele sunt timp pier­dut, enervează, obosesc, sentimente pe care ni le per­mi­tem mai ușor, după ce datoria dimineții a fost împli­nită.
5. Seara - acum recapitulați în minte ce aveți de fă­cut ziua următoare. Nu mai mult de câteva minute: ce ur­gențe se cer împlinite, care din ele trebuie pusă în frun­tea listei? În felul acesta, diminețile dvs. vor deveni pro­ductive, lă­sându-vă tot mai mult timp liber după-amiaza și seara.
Feriți-vă de televizor și internet dimineața. Vă dau întreaga zi peste cap. Mărunțișurile casnice, treburile administrative trebuie, și ele, lăsate pe după-amiază. Organizarea corectă a unei zile este cheia succesului și a unei stări sufletești de bine, ne asigură cercetătorii americani.