ROISIN MURPHY - marea revenire

Dana Ene
- Pe 18 septembrie, la Arenele Romane din București, o veți putea asculta, din nou, pe excentrica irlandeză Roisin Murphy. Diva muzicii electronice, fostă membră a trupei Moloko, a mai cântat la noi în 2008 - în cadrul festivalului B'Estfest, și într-un concert la Sala Polivalentă. Anul acesta, revine cu un show inedit, cu ocazia lansării noului album, "Hairless Toys", după o absență de aproape 8 ani de pe piața muzicală -

Roisin a cucerit scena muzicală și cluburile de dans din întreaga lume, pe la mijlocul anilor '90, mai întâi împreună cu Mark Brydon, alături de care a format duo-ul Moloko (1994-2003), apoi de una singură, ca solistă. Precursoare, în extrava­ganță, a lui Lady Gaga, ea a șocat mereu prin ținutele șuie și prin mesajele ironice ale melodiilor ei. Apoi, brusc, în plină glorie, a dispărut din lumina reflectoarelor și o bună bucată de vreme și-a "văzut doar de viața personală", după cum mărturisea. Și-a avut ce vedea! În cei aproape 8 ani de întrerupere, Roisin a trăit două iubiri furtunoase și a devenit de două ori mamă. "Aproape că nu-mi vine să cred că au trecut opt ani. Dar trec. Anii trec foarte, foarte re­pede", spunea intr-un inter­viu recent.

Un pulover strâmt - drumul spre celebritate

Roisin Marie Murphy s-a născut pe 5 iulie 1973, în Arklow, un mic orășel din sudul Irlandei, într-o familie romano-catolică. Avea 12 ani când părinții ei s-au mutat în Anglia, la Manchester. La început, micu­ța Roisin a făcut o pasiune pentru modă, îndeosebi pentru piesele vestimentare vintage și cele excentrice, în lungile-i plimbări prin târgurile de vechituri, alături de mama ei, care era de profesie anticar. Muzica a îndrăgit-o și-a învățat-o mai târziu, la școală, dar s-a ferit multă vreme să cânte în public, deoarece vocea ei se pare "că aducea mai degrabă cu a lui Elaine Paige" - o actriță de musical, cunos­cută de la BBC, pe care micuța n-o prea plăcea. După trei ani petrecuți în Anglia, părinții ei divorțează și se întorc din nou în Irlanda, dar Roisin o convinge pe mama ei s-o lase să ră­mână de una singură, la studii, la Londra. O bună bucată de vreme va locui acasă la prietena ei cea mai bună, asta, până ce a împlinit 16 ani și s-a putut înscrie pentru un ajutor social, ca să se mute de una singură. "Nu știu cum de i-am convins să mă lase de capul meu. Și, sincer, nu știu cum de am reușit să nu intru în mai multe încurcături decât am făcut-o... Toți prietenii mei erau niște ciudați: muzicieni, pictori, ar­tiști de tot felul. Mama a crezut că mă drogam deja de la vârsta aceea. Eram nebuni cu toții, dar nu ne-am apropiat de droguri până ce nu am sărit de 17-18 ani", spunea ea cu sinceritate. La 17 ani, se mută în Shef­field, cu gândul să se înscrie la Colegiul de Artă, însă o întâlnire ne­pre­văzută, la o petrecere, avea să-i schim­be total cursul vieții. "Am cunoscut un tânăr producător din Sheffield (Mark Brydon - n.n.), pe care l-am făcut să zâmbească atunci când m-am dus direct la el și l-am între­bat: «Îți place puloverul meu cel strâmt?!». Aveam 18 ani și eram foarte încrezută și în­drăzneață. Apoi el, pur și simplu, a făcut să-mi zboare pământul de sub pi­cioare. M-a dus la studioul lui și m-a învățat tot ce era de învățat în meseria asta. Mi-a arătat cum se face un disc, cum trebuie să cânt ... Nici nu știu ce-a fost de fapt: destin, dragoste...", declara într-un interviu. Apoi, Cole­giul de Artă a fost tăiat de pe listă, căci a luat naștere tru­pa Moloko și, în 1995, a apărut primul lor album de studio "Do You Like My Tight Swea­ter?" (Îți place pulo­ve­rul meu cel strâmt?). Au urmat apoi alte trei discuri, iar faima celor doi a început să creas­că. În schimb, povestea lor de iubire se apro­pia cu pași repezi de final și, odată cu ea, și exis­tența trupei Moloko. După lan­sarea, în 2003, a dis­cu­lui "Sta­tues", trupa era deja istorie. "Ne-am despăr­țit după un tur­neu de succes. Ne-am dat mâ­na, ne-am spus «la reve­dere», și de-atunci nu ne-am mai vor­bit ni­cio­dată. Nu cred că ne vom mai reuni vreo­dată și nici nu-mi mai doresc așa ceva", spu­nea artista.

Viața ca un film

"După ce ne-am despărțit, m-am simțit aeriană. Mi-a trebuit ceva timp să-mi revin. Am hotărât că era mo­mentul să fac ceva nou, chiar dacă nu știam precis ce", se confesa Roisin. Și s-a reorientat rapid. A pornit într-o ca­rieră solo, ajutată de renumele vechii ei trupe și de imaginea excentrică pe care deja și-o crease. Astfel a luat naș­tere primul ei disc solo - "Ruby Blue" (2005). Vocea ei teatrală și costu­mațiile spectacu­loase au fost un atu destul de puter­nic ca s-o propulseze în topurile preferințelor muzicale. "Azi nu mai sunt dispusă să mă îmbrac chiar în costumațiile nebu­nești ale casei de modă Viktor & Rolf. Când mi-am început cariera muzi­cală, în '90, apăream pe scenă în­tr-o rochiță minusculă, încălțată cu sandale cu toc cui, apoi mă urcam într-un coș de cățel cu un os în gură și o lesă în jurul gâtu­lui... Era doar un mod de a atrage atenția. Nu știu e­xact de ce am fost socotită o avangardistă a modei. Pe scenă, toate acele costu­me aveau o logică, dar nu mă îm­brăcam așa ca să influențez lumea modei. Vroiam doar să-i șochez pe oameni. Ple­cau de la spec­tacolele mele cu mai multe întrebări de­cât răspun­suri", povestea ea. Și, spre deosebire de Lady Gaga, Roisin nu s-a ascuns în viața reală după o mască.
După primul ei succes, urmează un nou disc, inti­tulat "Overpowered" (2007), dar și un turneu de promo­vare, destul de bine primit de critică și de pu­blic. Numai că tânăra irlan­deză începuse să obosească și își căuta, în continuare, punc­tul de echilibru pier­dut după despărțirea de Mark. Este perioada în care se îndrăgostește nebunește de regizorul Simon Henwood (50 ani). Iubirea lor nu a fost însă de lungă durată. La doar nouă luni după naș­terea fetiței lor - Clodagh (15 decembrie 2009), cei doi se despărțeau. Apoi, Roisin l-a cunoscut pe pro­ducătorul italian Sebastiano Pro­perzi (45 ani). Și cu acesta a făcut un copil. Bă­iețelul lor, Tadhg, s-a născut în septembrie 2012. Din fericire, se pare că Sebastiano este ceea ce căuta. Cei doi lo­cuiesc împreună, în Londra, dar își petrec o bună bucată din an și la vila lui Sebastiano, din Ibiza.
În ciuda lungii vacanțe de 8 ani pe care și-a luat-o, Roisin nu a renunțat de tot la muzică și a compus. Anul trecut, a scos un mini-disc (ce conține doar 6 me­lodii) intitulat "Mi Senti", cu piese celebre ale unor ita­lieni precum Mina, Patty Pravo, Lucio Battisti și Gino Paoli, influențată fiind, bineînțeles, de noul ei iu­bit. Dar nu s-a limitat la atât. Anul acesta, pe 13 apri­lie, a lansat discul "Hairless Toys" și are ma­terial mu­zi­cal pentru încă unul. "Cred că am așteptat mo­mentul potrivit. Instinctul meu îmi zice că ăsta era albu­mul pe care trebuia să-l creez. Niciunul dintre discurile mele de până acum nu mi-a trezit un senti­ment de împlinire, așa cum o face ăsta...", spunea ea.
Dacă sunteți curioși cum a evoluat Roisin după anii de absență, aveți prilejul să mergeți s-o ascultați. Un bi­let la concertul ei de la București costă 135-180 lei.