Ceaiul de zmeură
Foarte parfumat și înviorător, este recomandat în mod special în anotimpul rece. Se obține când boabele de zmeură nu sunt încă foarte bine coapte. Se culeg vârfurile ramurilor verzi, cu frunze și fructe imature. Uscarea se face în locuri lipsite de umiditate și călduroase, rămurelele fiind puse cât mai răsfirat. După uscare, se păstrează în pungi de hârtie și se folosesc la prepararea unui ceai cu gust ușor astringent și cu o aromă minunată, care aduce aminte de soarele verii.
Reteța este simplă: peste 1 linguriță de plantă mărunțită se pune o cană de apă clocotită, se lasă 10 minute acoperită, așa încât să nu se piardă aroma, apoi se filtrează și se consumă cât mai caldă.
Iată și câteva recomandări:
* Sensibilitate la frig, stări de depresie sau astenie - în aceste cazuri, ceaiul fierbinte de zmeură poate face adevărate minuni. Parfumul său plăcut are un efect tonic psihic rapid, în timp ce principiile active ale frunzelor ajută la dinamizarea circulației și normalizează activitatea sistemului nervos. Se recomandă consumul acestui ceai mai ales după-amiaza și seara, atunci când avem cea mai mare nevoie de efectul său deopotrivă relaxant și tonic.
* Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se bea ceaiul de zmeură ca atare, neîndulcit cu zahăr sau miere. Se pot adăuga câteva lingurițe de lapte.
Se beau 1-2 căni pe zi, administrarea acestui ceai fiind recomandată mai ales în perioada de toamnă și primăvara, când gastritele debutează sau recidivează. Ceaiul de frunze și fructe de zmeură are efecte cicatrizante și antiacide foarte bune.
* Graviditate - o cană de ceai de zmeură băut zilnic este un remediu excelent în timpul gravidității. Previne stările de greață, hemoragiile, reduce durerile și ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii. Fructele proaspete, în schimb, vor fi consumate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece în vechime erau folosite în mari cantități pentru a ușura nașterea, având efecte tonice uterine.
Ceaiul de mure
Se culeg vârfurile tufelor de mure (fructe și frunzulițe), făcându-se din ele mici buchețele care se pun în locuri foarte bine ventilate și aerisite. După uscare, se mărunțesc și se folosesc la obținerea unui ceai cu o ușoară aromă de fructe de pădure și cu proprietăți vindecătoare excepționale:
Rețeta: 1-2 lingurițe de plantă mărunțită se pun într-o cană de apă clocotită și se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească și se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.
Iată doar câteva dintre efectele sale:
* Tulburări digestive, dispepsie - se face o cură cu ceai de mure, vreme de 15-30 de zile, ceaiul fiind consumat cu miere și puțin suc de lămâie. Acest ceai acrișor, cu aromă discretă, pune în mișcare digestia, previne apariția indigestiilor și balonărilor. În cazul în care indigestia deja a apărut, ceaiul de mure poate provoca reflexul vomitiv, căruia va trebui să-i dăm curs, pentru că stomacul nostru are nevoie de o ușurare rapidă, după care ne vom simți mult mai bine.
* Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă - ceaiul de frunze și fructe de mur face minuni și în această categorie de afecțiuni. S-au înregistrat cazuri când tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nicio altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de mur consumat zilnic. Femeile care suferă de constipație nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe și frunze uscate, obținută cu ajutorul râșniței electrice de cafea - câte 4 lingurițe zilnic. Tratamentul este valabil ca adjuvant și în hemoragiile abundente.
* Diareea - se tratează rapid cu ceaiul obținut din frunzele și fructele murului. Acesta conține mari cantități de taninuri, care inactivează bacteriile și anumiți viruși din intestin, ajută la cicatrizarea pereților intestinali lezați de eventualele infecții. Se consumă 2-4 căni de ceai de mure pe zi, până la completa vindecare.
Ceaiul de afine
Se obține, la fel ca și celelalte, din fructele incomplet coapte, culese cu tot cu tulpinile înfrunzite ale plantei, care se mențin verzi până toamna târziu. Are un gust surprinzător de plăcut, iar efectele sale asupra sănătății sunt cu adevărat spectaculoase.
Ceaiul se prepară din două lingurițe de frunze și fructe de afin, opărite cu o cană de apă și lăsate un sfert de oră la infuzat. Cu cât sunt mai bine mărunțite frunzele de afin, cu atât extracția va fi mai bună, iar efectul terapeutic al ceaiului va fi mai puternic.
Dintre indicațiile sale medicale, cele mai importante sunt:
* Viroză respiratorie, viroze în general - sunt prevenite de principiile active din această plantă, care întăresc membrana celulară, combătând infectarea celulei, îmbunătățesc imunitatea în fața agresiunilor virale, cresc rezistența organismului la accesele de febră. Este important să se bea ceaiul cât de fierbinte putem suporta, pentru că astfel stimulează o reacție rapidă de apărare din partea organismului, atunci când simțim că ne prinde răceala.
* Diabet - se consumă câte 2-3 căni de ceai de afine zilnic, pe o perioadă cât mai lungă de timp. Încă nu se știe exact de ce, dar acest tratament simplu ajută la stabilizarea valorilor glicemiei - un element de maximă importanță la diabetici, mai ales la cei insulino-dependenți. Mai mult, cura cu ceai de afine previne bolile cardiovasculare, care sunt principala și cea mai periculoasă complicație a diabeticului.
* Gută - se consumă câte un litru de ceai de afine, pe o perioadă de timp de minimum 30 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu ceai de afine ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.