• Vinul trebuie întotdeauna gustat înainte de a fi turnat în pahar. Poate fi acru, fermentat sau cu gust de dop. Gustul de dop, prezent câteodată în vin, dispare dacă treceți încet lichidul dintr-o sticlă în alta, printr-o pâlnie în care vârâți un fir de cupru.
• O jumătate de pahar de vin are exact atâtea calorii cât are o lingură de unt.
• Sticlele de vin trebuie ținute întotdeauna culcate orizontal. Vinul trebuie să fie permanent în contact cu dopul, pentru a-i menține umiditatea.
• Vinul de țară trebuie pus imediat după cumpărare în sticle, altfel își schimbă culoarea și gustul.
• Vinul fiert, amestecat cu miere, un praf de scorțișoară și două felii de lămâie este un antidot ideal contra răcelii.
Vinul alb
• Vinul alb este un "detergent" ideal pentru obiectele din bronz. Umeziți o cârpă moale în vin și frecați-le. Ele își vor redobândi luciul.
• Vinul alb, necesar pentru prepararea fripturilor și a sosurilor, poate fi substituit prin două lingurițe de zahăr dizolvate într-un pahar de oțet.
Vinul roșu
• Vinul roșu, amestecat cu puțină apă, este un îngrășământ ideal pentru plantele din ghiveci. Le conferă vigoare și forță.
• Vinul roșu vărsat pe fața de masă sau pe o rufă se scoate întotdeauna cu vin alb. Dacă pata persistă, folosiți apă oxigenată.
Cum se asortează vinurile la felurile de mâncare:
- fructe de mare: vin alb sec.
- pește la grătar: vin alb sec.
- pește pane: vin alb sau roșu.
- carne roșie: vin roșu.
- carne albă: vin rose.
- vânat cu pene: vin roșu.
- vânat cu blană: vin roșu.
- ficat "fois gras": vin alb, parfumat, sau șampanie.
- brânzeturi: vin rose.