Din rețetele domnului farmacist Bobaru: ANGHINAREA și VARZA

Redactia
ANGHINAREA (Brassica oleracea) - Îngerul păzitor al ficatului

Carte de vizită

În lumea plantelor de leac, puterea lor tămădui­toare se adresează, cu predilecție, unui singur organ, deși efectele lor ating și alte zone din corp. Dacă păducelul, de pildă, este folosit mai des ca re­me­diu pentru bolile inimii, saschiul pentru cap, pă­pădia pentru rinichi, pătlagina pentru apa­ratul respi­rator, Anghinarea și-a do­bândit cele­britatea ca leac al fica­tului și al căilor biliare. Și cum în epo­ca modernă bo­lile acestea au "ex­­plo­dat", am con­siderat că prezentarea Anghinarei în paginile revistei le-ar fi multora de folos.

Descrierea plantei

Anghinarea este o plantă exclusiv de cultură, cu tulpina viguroasă, dreap­tă și înaltă, ajungând până la 2 metri înălțime. Frunzele sunt mari, seg­mentate, terminându-se cu un vârf ascuțit, uneori spinos, late de 30-40 cm, iar lungimea lor poate să ajungă până la 75-80 cm. Pe partea supe­rioară sunt de culoare verde deschis iar pe cea inferi­oară, albicioase, datorită perilor moi și deși. Florile - de culoare roșie-violacee - sunt grupate în­tr-o inflo­rescență globuloa­să. Nu rezistă la temperaturi sub 10 grade. Poate ierna doar dacă se acoperă tul­pinile cu pământ sau cu folie de poli­etilenă, peste care se pun paie sau alte resturi vege­tale.

Recoltare și uscare

Materia primă este constituită din frunzele de An­­ghinare (Cynarae folium).
O tufă de Anghinare cultivată în grădina de lângă casă poate asigura necesarul familiei în caz de ne­voie. Anghinarea nu ar trebui să lipsească din gră­dina unor așezăminte din zonele sudice ale țării propice cultivă­rii ei: mânăstiri, cămine de bătrâni, pentru a avea la îndemână un medicament natural minunat, pentru bolile ficatului și ale căilor biliare. În plus, Anghina­rea joacă și un rol decorativ, prin măreția sa. O con­curează în acest sens doar nalba de grădină. Dacă nu reușim să o menținem mai mulți ani ca plantă perenă, o putem semăna în fiecare an, în luna aprilie.
Recoltarea frunzelor este o lucrare foarte impor­tantă, atât pentru asigurarea conținutului în principii active al frunzelor, cât și pentru a-i asigura plantei con­tinuarea nestânjenită a vegeta­ției. Recoltarea frun­zelor trebuie să se facă în momentul când pețiolul și nervura prin­cipală sunt încă fragede.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, șoproane sau bal­coane). După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la mo­mentul procesării ca plantă întreagă, o mă­runțire groscioară realizându-se înaintea fo­losirii ei.
În gastronomie se folosesc, pentru sa­late, bobocii florali proaspeți, nedes­făcuți.

Compoziția chimică


În frunzele de Anghinare s-au iden­tificat: com­puși polifenolici (cinarina), flavonoide (cinarozida și scolimozida), un principiu amar (cinaropicrina), com­puși sterolici (taraxasterolul, stigma și beta sitosterolul), săruri de potasiu și magneziu.

Preparate din Anghinare

Pulberea
Frunzele de Anghinare uscate bine se macină prin­tr-o râșniță de cafea, până se obține o pulbere foarte fină.

Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Anghinare uscate și mă­run­țite groscior se pun la fiert cu 250 ml apă fierbinte, se lasă să dea într-un clocot, se infuzează timp de 30 de minute, după care se fil­trează și se îndulcește după gust cu miere.

Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de An­ghinare uscate și mă­runțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o de­plină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Da­că se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de An­ghinare uscate și mă­run­țite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se fil­trează, fără stoarcerea rezi­duului, și apoi se lasă la decan­tat alte 6 zile, separându-se par­tea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
(Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă administrarea lor în cazul conducătorilor auto sau al persoanelor cu intole­ranță la alcool.)

Tratamente pentru boli interne

Bolile ficatului

* Ciroze și icter hepatic

Pulberea: se ia de 3 ori pe zi câte o jumătate de linguriță de plantă, amestecată cu miere, sirop sau suc, după masă.
Infuzia: se bea o cană de ceai pe zi, după fiecare masă principală.

* Exces de colesterol
Cauza principală a bolilor cardiovasculare și cerebrale (infarcte, ischemii) o reprezintă depunerea de colesterol rău (LDL), sub formă de ateroame, pe vasele sanguine. Un colesterol crescut poate fi de cauză alimentară sau provocat de o dereglare de sinteză a colesterolului la nivelul ficatului. Acest proces poate fi împiedicat prin folosire regulată a preparatelor din frunze de Anghinare.
Pulberea: se ia de 3 ori pe zi câte o jumătate de linguriță de plantă, amestecată cu miere, sirop, suc sau compot, după masă.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele sau vol­bură.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Detoxifiant al ficatului
Alimentele și medicamentele absorbite din tubul digestiv sunt metabolizate în ficat. Când este bolnav, ficatul suferă leziuni de pe urma produșilor de metabolizare ai acestora. Refacerea acestor leziuni este posibilă folosind preparate din frunze de An­ghinare. Există chiar și o practică medicală de a recomanda, în vederea protejării celulei hepatice, produse din Anghinare, atunci când pentru trata­mentul bolilor se folosesc mai multe medicamente alopate.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Pulberea: se ia de 3 ori pe zi câte o jumătate de linguriță de plantă, amestecată cu miere, sirop sau suc, după masă.

Bolile bilei

* Insuficiență biliară

Se știe că un rol important în digestia și absorbția alimentelor îl joacă secreția de acizi biliari. O insu­ficiență biliară se manifestă, în principal, prin stare de vomă, grețuri, vărsături, diaree, frisoane, cunos­cute popular sub numele de "mi s-a aplecat". Prin efectul coleretic și colagog, preparatele din Anghi­nare sunt cele mai eficiente pentru reglarea secreției și drenarea bilei.
Pulberea: se administrează de 3 ori pe zi câte o jumătate de linguriță de plantă, amestecată cu miere, sirop, compot sau suc, după masă.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers sau în puțină apă.
Vinul: se adminis­trea­ză câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
În colicile biliare, un ceai eficient se poate prepara după urmă­toa­rea formulă: 2 lin­gurițe frunze de An­ghinare și o lin­guriță frunze de men­tă se infuzează cu 200 ml apă fierbinte. Infuzia se bea neîndulcită, cât mai caldă, cu înghițituri mici, de preferință după masă.

* Calculoză biliară
Calculii biliari sunt niște aglomerări de colesterol localizate la nivelul căilor biliare și au o frecvența mai mare la femei. Prezența calculilor biliari este prin­ci­pala cauză a apariției crizelor de colică biliară, acestea fiind de cele mai multe ori urgențe medicale. Formarea acestor cal­culi poate fi împiedicată dacă se folosesc, regulat, preparatele din Anghinare. Odată formați, acești calculi nu pot fi îndepărtați decât chirurgical, prin colecistectomie, eficacitatea altor terapii fiind destul de modestă.
Pulberea: se ia de 3 ori pe zi câte o jumătate de linguriță de plantă, amestecată cu miere, sirop sau suc, după masă.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers sau în puțină apă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Diuretic
Simpla mărire a diurezei poate rezolva pre­ve­nirea sau chiar vindecarea unor boli, ca hiperten­siunea arterială, litiaza urinară, guta, boala uremică, eradicarea unor infecții bacteriene localizate la ni­velul vezicii urinare, ascita (acumularea de apă în abdomen). Frunzele de Anghinare sunt recomandate pentru eliminarea apei din organism, favorizând astfel diureza.
Pulberea: se ia de 3 ori pe zi câte o jumătate de linguriță de plantă, amestecată cu miere, sirop, compot, suc.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mătase de porumb.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

VARZA
(Brassica oleracea)


De Varză mă leagă o întâmplare din vara anului 1970. Proaspăt absolvent al unui liceu agricol, aveam prima opțiune de a mă înscrie la Institutul Agronomic, ca să devin inginer agronom. Eu am optat însă pentru farmacie. După afișarea rezultatelor la Facultatea de Farmacie din București, aflând că am fost admis, am plecat, bucuros, să colind pe străzile Capitalei. Ajungând în Piața Unirii, mi-a atras atenția un afiș pe care se lăfăia o varză uriașă, sub care scria: "Varza face cât o farmacie". Am fost intrigat. Mi s-a părut că pro­fesia pentru care optasem era luată în derâdere, și apoi, la liceu, noi studiaserăm varza doar ca legumă. Abia după ce am devenit farmacist, am înțeles că reclama aceea era întemeiată: Varza este un medi­cament minunat, care n-ar trebui să lipsească din nicio casă.

Compoziția chimică

Varza este foarte bogată în săruri minerale esen­țiale, în nutrienți alimentari, diverse vitamine hidro­solubile, din care se detașează vitamina U și sulfo­rafanul, conține fibre alimentare bogate în derivați celulozici și pectine. Varza roșie are în plus anto­cianozide, care sunt "la modă" în combaterea feno­menului de îmbătrânire.

Tratamente interne

* Ulcer gastric și duodenal

Cura cu suc de Varză dă rezultate favorabile în tratamentul ulcerului, datorită conținutului în vita­mina U, cu puternic efect antiulceros. În ulcerul gastric se administrează câte o cană de suc înainte de mese, iar în ulcerul duodenal se ia câte o cană de suc, la o jumatate de oră după masă.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii
Se administrează sucul proaspăt, obținut din frunze de Varză, câte un pahar de 200 ml, de 2 ori pe zi, pe toată perioada bolii și a convalescenței.

* Laxativ
Persoanele cu probleme de tranzit intestinal îl pot regla, bând câte un pahar de suc de Varză după fiecare masă.

* Diuretic în boli ale aparatului urogenital - cistite, pielite, nefrite
Diureza este un fenomen fiziologic abso­lut necesar pentru viața orga­nismului uman. Prin diureză se elimină o parte din toxi­nele rezultate în procesul de metabolizare. Sunt boli (hipertensiunea arterială, ascita, edemele localizate la nivelul mâinilor și picioarelor) care se pot trata doar forțând diureza fiziologică.
Există o multitudine de plante medicinale ce au pro­prietăți diuretice: păpădia, so­cul, trei-frați-pătați, merișorul. Față de plantele de mai sus, Varza are și un mare avantaj că, pe lângă acțiunea ei diuretică, este și un aliment nelipsit de pe masa românilor.
Se consumă cel puțin o porție de salată pe zi, la masa de prânz, timp de minimum 3 săptămâni.

* Antitumoral și antidiabetic de prevenție
Se consumă cât mai des Varză albă sau roșie, sub formă de salată sau suc, de cei care au o pre­dis­poziție ereditară către aceste boli.

* Îmbătrânirea poate fi întârziată, dacă se con­sumă regulat Varză roșie, sub formă de salată sau suc. Răspunzătoare de efectul contra îmbătrânirii sunt antocianozidele care dau și culoarea roșie Verzei.
Doza zilnică recomandată este de o porție (100 g) de salată sau un pahar de suc proaspăt, câte 15 zile pe lună.

* Boli hematologice, anemie (datorită conținutului bogat în vitamina B12)
Se consumă Varza sub formă de salată sau suc, timp de cel puțin o lună de zile, cura repetându-se de câteva ori pe an.
Neajunsuri în cura de Varză. Nu toate persoanele tolerează consumul regulat de Varză crudă, deoarece pot apărea balonări, meteorism sau crampe abdo­minale. Toate acestea pot fi atenuate prin adăugarea în salate de condimente bogate în uleiuri volatile: cimbru, rozmarin, busuioc.

Tratamente externe

* Prișnițe (cataplasme)

Frunzele de Varză se folosesc în medicina popu­lară alături de frunzele de pătlagină, în furunculoze și panarițiu. Se aleg câ­te­va frunze exterioare (să fie puternic verzi), se opăresc și se aplică pe zona afectată, acoperindu-se cu o folie de nailon, timp de 2-3 ore. (Acest tip de pansamente se cheamă pansamente ocluzive.)

* Pansamente umede (comprese)
Se folosesc în arsuri superficiale, provocate de cauze diverse, iritații, eriteme, entorse, luxații. Se îmbibă fâșii de tifon sau alt material din bumbac în suc de Varză și se aplică pe zona suferindă.

* Măști cosmetice
Se aplică suc proaspăt de Varză, seara, pe față, înainte de cul­care, lăsându-l să acționeze și pe timp de noapte. Dacă nu este neaparat nevoie, pe față să nu se aplice niciun fel de cremă sau loțiune. Revigorează tenul.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.