Control medical pe vârste

Redactia
- Pentru menținerea capita­lu­lui de sănătate, cea mai bu­nă metodă este controlul medical. Desco­pe­rindu-vă punctele slabe, el vă va per­­mite să reacționați imediat, evi­tând, astfel, complicațiile. "Pa­­norama" pe care o prezentăm vă va ajuta să vizualizați zo­­nele sensibile, de-a lungul întregii dvs. vieți -

Există o serie întreagă de maladii, ca de pildă dia­be­tul, excesul de colesterol sau hi­perten­siunea, pe care specialiștii le nu­mesc "silen­țioase". Pen­­tru că, real­mente, ele evoluează de-a lun­gul anilor, fără a prezenta niciun simp­tom.
Dar atunci când simptomele se fac remarcate, este vorba, adeseori, de com­plicații cu consecințe grave: dimi­nua­rea vederii, a motricității picioa­re­lor (în cazul diabetului) sau acci­den­te vasculare cerebrale (în cazul hi­per­tensiunii).
Controlați-vă, în mod regulat, sta­rea sănătății. În funcție de ereditatea genetică și de igiena noastră de viață, suntem predispuși - în măsură mai mare sau mai mică - la anumite boli: dereglări ale glandei tiroi­de, glaucom, cancer etc. Din fericire, astăzi dis­punem de un veritabil arsenal pentru depistarea anumitor patologii, chiar din momentul apariției lor.
Pentru a vă veni în ajutor, vă pre­zentăm în cele ce urmează un "ca­lendar" care vă va indica controalele la care va trebui să vă supuneți. Fără a fi ipohondri, este bine să vă amin­tiți, de pildă, că dinții tre­buie verifi­cați o dată pe an și că vaccinul anti­gripal se face tot o dată pe an, toam­na.

Pentru femei...

Frotiul
Din doi în doi ani

Începând de la 20 de ani, me­dicul dvs. ginecolog vă va face un frotiu cervico-vaginal, pe care îl va repeta din doi în doi ani. Această prelevare per­mite depistarea unei anomalii la nivelul celulelor, înainte ca ea să degenereze în cancer. Dacă luați pilule anti­con­cep­ționale, va trebui să faceți o analiză a sânge­lui pentru ve­ri­ficarea colesterolului, a triglice­ri­delor și a transaminazelor.

Mamografia
O dată la doi ani

Începând de la 40 de ani, acest exa­men permite depistarea unui even­tual cancer într-un stadiu pre­coce. Se recomandă în special dacă exis­tă antece­den­te în familie (este vorba de cancerul de sân). Con­trolul devine sistematic după vârsta de 50 de ani.

Dozajul hormonal
De la caz la caz

Se face - în completare la frotiu - în preajma menopauzei. Scopul? Pentru a evalua amploarea reducerii estrogenilor, în caz că începeți să aveți transpirații nocturne sau alte simp­tome ce preves­tesc menopauza.

Examenul glandei tiroide
Dacă este cazul

După 40 de ani, la persoanele cu an­tecedente de cancer tiroidian în familie. Dereglări apar, de ase­me­nea, după sarcină sau la menopauză. Dacă aveți simp­­tome neobișnuite (trans­pi­rație, palpitații, scă­dere în greutate, insomnii, iritabilitate), prezenta­ți-vă la medic pentru un control mai amplu (palpare, ecogra­fie, dozaj hormonal, eventual scintigrafie).

Osteodensitometria
Dacă este nevoie
La menopauză, medicul vă va face un control pentru măsurarea densi­tății osoase, mai ales dacă sun­teți mai slabe, fumați sau ați fost fumătoare. Sau dacă mama dvs. a suferit diverse fracturi - pe la 60 de ani -, în special la încheietura mâinii. Osteo­poroza se află, efectiv, la originea a 130.000 de frac­turi - inclusiv de col femural - în fiecare an.

Autopalparea sânilor
Este un examen care permite de­pistarea unui nodul neobișnuit sau o scurgere de lapte, în afara alăptării, și trebuie efectuat la circa o săptămâ­nă înainte de ciclu.
* Culcați-vă pe spate cu mâna dreaptă sub cap și palpați-vă sânul drept, cu mâna stângă, executând cer­curi concentrice pornind de la ma­melon. Strângeți mamelonul ușor în­tre degete, pentru a vă convinge că nu există nicio scurgere, și reluați palpa­rea pe cea­laltă parte.
* Stați în fața oglinzii cu mâinile în­­tin­se de-a lun­gul cor­pu­lui și exa­mi­nați-vă sâ­nii. Ridicați apoi brațele dea­su­pra ca­pu­lui și în­cercați să de­pis­tați even­tua­le proe­minențe sau retrac­tări ale pielii.


Pentru toți cei care prețuiesc sănătatea...

Controlul permanent asupra să­nă­tății este o problemă de vigilență personală. El constă veri­fi­cări potrivite la momentul potrivit, sub controlul atent al medicului de familie.

Analiza sângelui
O dată pe an

Începând de la 40 de ani, o dată la doi ani, dacă nu aveți o igienă de viață perfectă, este im­portant să vă faceți un examen sanguin. Pentru că exce­sele alimen­tare repetate - mai mult sau mai puțin "udate" - obosesc or­ga­nis­mul și sporesc riscul dezvoltării unei patologii. O simplă ana­liză a sân­gelui permite evi­den­țierea unui dia­bet, a unui exces de co­les­terol sau de tri­gliceride. Frec­vența aces­tor con­troa­le variază de la o dată pe an la o dată la 5 ani, în funcție de factorii dvs. de risc: supragreutate, ereditate, ta­ba­­gism...

Dantura
O dată pe an

După 20 de ani, ne place sau nu, trebuie să mer­gem la dentist pentru depistarea ca­riilor, a afecțiunilor gin­giilor sau pentru detartraj. Ade­seori, acest examen ne scutește pe viitor de probleme mai grave și de durere.

Examen dermatologic
O dată pe an

Începând de la 20 de ani este im­portant ca medicul să poată urmări evoluția "mici­lor anomalii" pe care le pre­zintă pielea dvs. Diagnos­ti­cate la timp, tumorile cutanate pot fi tratate cu succes. În afară de aceasta, con­sultați medicul imediat ce vreun neg își schimbă volumul ori culoarea sau începe să sângereze.

Bilanț pneumologic și cardiologic
O dată la 3 ani sau la 5 ani

După 40 de ani, fumătorii în­răiți ar trebui să se supună unui con­trol pneumologic și cardio­logic: măsurarea tensiunii arte­riale, electrocardio­gra­mă, măsu­rarea capacității respi­ra­to­rii. Constatarea că aceasta din urmă este afectată de tutun ar trebui să-i convingă să se lase de fumat.

Examen oftalmologic
O dată pe an

Începând de la 40 de ani este im­portant să con­sultați un oftal­mo­log, chiar dacă nu purtați oche­lari. Se esti­mează că o per­soană din două ig­noră faptul că are glaucom. Or, a­ceas­tă afec­­țiune asimptomatică, datorată unei creșteri a presiunii ocu­lare, atra­ge după sine diminuarea câm­pului vi­zual și o reducere a vede­rii. Glau­co­mul nu poate fi înlăturat, dar dez­vol­­tarea lui poate fi înce­tinită sau oprită.

Controlul tensiunii arteriale
O dată pe an

După 40 de ani, tensiunea arteria­lă trebuie contro­lată în mod regu­lat. Căci dacă este prea ridi­ca­tă, ris­cul unei boli car­diace sau al unui accident vascular cerebral se dublează.

Colonoscopie
O dată la 5 ani

După 50 de ani, se reco­mandă de­pistarea canceru­lui de colon. Dacă, în­să, există antecedente în familie (la pă­rinți, frați sau surori), medicul vă va re­comanda acest control o dată la 5 ani, începând de la vârsta de 45 de ani.

Test de memorie
De la caz la caz

Începând de la 50 de ani, dacă re­marcați (dvs. ori cei din anturajul dvs.) că vi se întâmplă să aveți goluri de memorie sau ușoare absențe, va trebui să vă supu­neți unui test de memorie. De exemplu: medicul vă pune să memorați 5 cuvinte, cerându-vă să le repetați, du­pă o serie de întrebări din diferite do­menii. Este extrem de im­por­tantă diag­nosticarea precoce a unei pro­ble­me de circulație cerebrală sau a unui început de Alzhei­mer. Tra­tamentul înc­eput la timp poate frâna evoluția bolii.

Controlul de prostată
(la bărbați)

După 50 de ani, bărbații sunt ex­puși unor pro­bleme specifice: ade­no­mul și cancerul de prostată. De aceea, se recomandă depistarea anuală a aces­tor afecțiuni.
În cazul unor antecedente fami­liale, este necesar un exa­men cons­tând în tușeu rectal + dozaj sanguin spe­cific, începând cu 45 de ani.