Există o serie întreagă de maladii, ca de pildă diabetul, excesul de colesterol sau hipertensiunea, pe care specialiștii le numesc "silențioase". Pentru că, realmente, ele evoluează de-a lungul anilor, fără a prezenta niciun simptom.
Dar atunci când simptomele se fac remarcate, este vorba, adeseori, de complicații cu consecințe grave: diminuarea vederii, a motricității picioarelor (în cazul diabetului) sau accidente vasculare cerebrale (în cazul hipertensiunii).
Controlați-vă, în mod regulat, starea sănătății. În funcție de ereditatea genetică și de igiena noastră de viață, suntem predispuși - în măsură mai mare sau mai mică - la anumite boli: dereglări ale glandei tiroide, glaucom, cancer etc. Din fericire, astăzi dispunem de un veritabil arsenal pentru depistarea anumitor patologii, chiar din momentul apariției lor.
Pentru a vă veni în ajutor, vă prezentăm în cele ce urmează un "calendar" care vă va indica controalele la care va trebui să vă supuneți. Fără a fi ipohondri, este bine să vă amintiți, de pildă, că dinții trebuie verificați o dată pe an și că vaccinul antigripal se face tot o dată pe an, toamna.
Pentru femei...
Frotiul
Din doi în doi ani
Începând de la 20 de ani, medicul dvs. ginecolog vă va face un frotiu cervico-vaginal, pe care îl va repeta din doi în doi ani. Această prelevare permite depistarea unei anomalii la nivelul celulelor, înainte ca ea să degenereze în cancer. Dacă luați pilule anticoncepționale, va trebui să faceți o analiză a sângelui pentru verificarea colesterolului, a trigliceridelor și a transaminazelor.
Mamografia
O dată la doi ani
Începând de la 40 de ani, acest examen permite depistarea unui eventual cancer într-un stadiu precoce. Se recomandă în special dacă există antecedente în familie (este vorba de cancerul de sân). Controlul devine sistematic după vârsta de 50 de ani.
Dozajul hormonal
De la caz la caz
Se face - în completare la frotiu - în preajma menopauzei. Scopul? Pentru a evalua amploarea reducerii estrogenilor, în caz că începeți să aveți transpirații nocturne sau alte simptome ce prevestesc menopauza.
Examenul glandei tiroide
Dacă este cazul
După 40 de ani, la persoanele cu antecedente de cancer tiroidian în familie. Dereglări apar, de asemenea, după sarcină sau la menopauză. Dacă aveți simptome neobișnuite (transpirație, palpitații, scădere în greutate, insomnii, iritabilitate), prezentați-vă la medic pentru un control mai amplu (palpare, ecografie, dozaj hormonal, eventual scintigrafie).
Osteodensitometria
Dacă este nevoie
La menopauză, medicul vă va face un control pentru măsurarea densității osoase, mai ales dacă sunteți mai slabe, fumați sau ați fost fumătoare. Sau dacă mama dvs. a suferit diverse fracturi - pe la 60 de ani -, în special la încheietura mâinii. Osteoporoza se află, efectiv, la originea a 130.000 de fracturi - inclusiv de col femural - în fiecare an.
Autopalparea sânilor
Este un examen care permite depistarea unui nodul neobișnuit sau o scurgere de lapte, în afara alăptării, și trebuie efectuat la circa o săptămână înainte de ciclu.
* Culcați-vă pe spate cu mâna dreaptă sub cap și palpați-vă sânul drept, cu mâna stângă, executând cercuri concentrice pornind de la mamelon. Strângeți mamelonul ușor între degete, pentru a vă convinge că nu există nicio scurgere, și reluați palparea pe cealaltă parte.
* Stați în fața oglinzii cu mâinile întinse de-a lungul corpului și examinați-vă sânii. Ridicați apoi brațele deasupra capului și încercați să depistați eventuale proeminențe sau retractări ale pielii.
Pentru toți cei care prețuiesc sănătatea...
Controlul permanent asupra sănătății este o problemă de vigilență personală. El constă verificări potrivite la momentul potrivit, sub controlul atent al medicului de familie.
Analiza sângelui
O dată pe an
Începând de la 40 de ani, o dată la doi ani, dacă nu aveți o igienă de viață perfectă, este important să vă faceți un examen sanguin. Pentru că excesele alimentare repetate - mai mult sau mai puțin "udate" - obosesc organismul și sporesc riscul dezvoltării unei patologii. O simplă analiză a sângelui permite evidențierea unui diabet, a unui exces de colesterol sau de trigliceride. Frecvența acestor controale variază de la o dată pe an la o dată la 5 ani, în funcție de factorii dvs. de risc: supragreutate, ereditate, tabagism...
Dantura
O dată pe an
După 20 de ani, ne place sau nu, trebuie să mergem la dentist pentru depistarea cariilor, a afecțiunilor gingiilor sau pentru detartraj. Adeseori, acest examen ne scutește pe viitor de probleme mai grave și de durere.
Examen dermatologic
O dată pe an
Începând de la 20 de ani este important ca medicul să poată urmări evoluția "micilor anomalii" pe care le prezintă pielea dvs. Diagnosticate la timp, tumorile cutanate pot fi tratate cu succes. În afară de aceasta, consultați medicul imediat ce vreun neg își schimbă volumul ori culoarea sau începe să sângereze.
Bilanț pneumologic și cardiologic
O dată la 3 ani sau la 5 ani
După 40 de ani, fumătorii înrăiți ar trebui să se supună unui control pneumologic și cardiologic: măsurarea tensiunii arteriale, electrocardiogramă, măsurarea capacității respiratorii. Constatarea că aceasta din urmă este afectată de tutun ar trebui să-i convingă să se lase de fumat.
Examen oftalmologic
O dată pe an
Începând de la 40 de ani este important să consultați un oftalmolog, chiar dacă nu purtați ochelari. Se estimează că o persoană din două ignoră faptul că are glaucom. Or, această afecțiune asimptomatică, datorată unei creșteri a presiunii oculare, atrage după sine diminuarea câmpului vizual și o reducere a vederii. Glaucomul nu poate fi înlăturat, dar dezvoltarea lui poate fi încetinită sau oprită.
Controlul tensiunii arteriale
O dată pe an
După 40 de ani, tensiunea arterială trebuie controlată în mod regulat. Căci dacă este prea ridicată, riscul unei boli cardiace sau al unui accident vascular cerebral se dublează.
Colonoscopie
O dată la 5 ani
După 50 de ani, se recomandă depistarea cancerului de colon. Dacă, însă, există antecedente în familie (la părinți, frați sau surori), medicul vă va recomanda acest control o dată la 5 ani, începând de la vârsta de 45 de ani.
Test de memorie
De la caz la caz
Începând de la 50 de ani, dacă remarcați (dvs. ori cei din anturajul dvs.) că vi se întâmplă să aveți goluri de memorie sau ușoare absențe, va trebui să vă supuneți unui test de memorie. De exemplu: medicul vă pune să memorați 5 cuvinte, cerându-vă să le repetați, după o serie de întrebări din diferite domenii. Este extrem de importantă diagnosticarea precoce a unei probleme de circulație cerebrală sau a unui început de Alzheimer. Tratamentul început la timp poate frâna evoluția bolii.
Controlul de prostată
(la bărbați)
După 50 de ani, bărbații sunt expuși unor probleme specifice: adenomul și cancerul de prostată. De aceea, se recomandă depistarea anuală a acestor afecțiuni.
În cazul unor antecedente familiale, este necesar un examen constând în tușeu rectal + dozaj sanguin specific, începând cu 45 de ani.