Vizitatorii nocturni

Redactia
- În lumea întreagă, mii de oameni susțin că au fost atacați în timpul somnului de niște entități psihice. De unde vin aceste agresiuni? Din lumea spiritelor, sau din regiuni încă necunoscute ale creierului nostru? -

Era ora 4.20 dimineața, când Ronald Sei­gel, pro­fesor de psihologie la Univer­si­tatea din Los Angeles, a fost trezit de ușa ca­merei sale care se deschidea. A auzit pași apro­piindu-se de pat și o respirație foarte puternică. Ca și paralizat, Seigel a rămas întins pe spate. Entitatea necunoscută care se apropia de el degaja un miros de mucegai.
"Simțeam un fel de prezență tulburătoare în ca­meră", își amintește Seigel. "Am încercat să mă ri­dic, dar parcă eram legat de pat. Parcă aș fi avut o greutate așezată pe piept. Inima îmi bătea foarte pu­ternic și îmi era greu să respir". Atunci, creatura i-a atins gâtul, apoi brațele, și i-a murmurat ceva la ureche. "Fiecare cuvânt era în­soțit de un puternic mi­­ros de tu­tun", își amintește Seigel. "Erau rostite în­tr-o limbă stră­ină, se­mă­nând puțin cu engleza vor­bită invers". Încă in­capabil să se miște, Seigel a arun­cat o privire spre cea­sul așezat pe noptieră și și-a spus: "Nu, nu este un vis". Brusc, entitatea s-a deplasat și s-a așezat călare pe Siegel. Patul în­cepuse să scâr­țâie. "Avea o puternică co­no­tație sexu­a­lă. În­cepusem să îmi pierd cunoștința. Entitatea s-a oprit subit. Am simțit că intrusul ieșea încet din cameră. Încetul cu încetul, respirația a început să îmi revină la normal". Era ora 4.30. Ronald Seigel tocmai su­portase o agre­siu­ne din partea a ceea ce unii numesc o entitate psihi­că.

Baba Cloanța intră în acțiune

De-a lungul secolelor, în culturi din lumea în­trea­gă, au fost descrise agresiuni asemănătoare. În gene­ral, acest fenomen se petrece în timpul nopții, ime­diat înainte ca victima să adoarmă. În toate cazurile, aces­te agresiuni provoacă o paralizie completă, o sen­zație de apăsare pe piept și de excitare sexuală. Ca pentru multe alte episoade "supranaturale", similitudinile constatate între diversele experiențe de acest tip trăite în lumea întreagă par să indice faptul că ar fi vorba despre un fenomen real. Dar de unde vin aceste "prezențe"?
Dacă ar fi să ne luăm după credințele populare, aceste entități sunt spirite malefice, con­dam­nate să bântuie fără odihnă pământul. Cei ce ne atacă în timpul somnului nu sunt altceva decât de­moni și vrăjitoare. Una din tradițiile folclorice cele mai răspândite este cea a "Bătrânei Vrăjitoare" (Ba­ba Cloanța), așa cum este ea numită în Canada. Este vorba despre un personaj terifiant, care acționează în special în timpul nopții. La scandinavi, ea se nu­mește "Mara", iar la greci, "Mora".
Tradiția "Bătrânei Vrăjitoare" posedă și o altă va­riantă, cea a incubului, numit și "amant-demon", un fel de spirit care se de­­dă la raporturi sexu­ale cu cei vii. (Zona de munte a Banatului e plină de asemenea întâmplări, re­latate de femei care se jură că le-au trăit.) Ter­me­nul de incub provine din latinescul "incu­bare", care în­seamnă "a se culca peste". De fapt, in­cu­bul este con­siderat deseori responsabil de această senzație de apăsare pe piept și de sentimentul de ex­citare sexua­lă care însoțesc aceste agresiuni noc­turne.
Căutând explicații științifice cu privire la aceste experiențe universale, psihologii se orien­tează spre un fenomen foarte cunoscut, dar despre care se vorbește foarte rar: parali­zia somnului.

Paralizia somnului

În fiecare noapte, fie că ne amintim sau nu, toți visăm. Noaptea, creierul nostru este foarte activ, în timp ce corpul rămâne inert. Această paralizie a trupului este indispensabilă căci, în caz contrar, am acționa conform viselor noastre și consecințele ar fi dezastruoase. În ge­neral, mușchii sunt complet rela­xați și nu reac­țio­nează la semnalele trimise de creier. Doar respirația și mușchii ochiului nu sunt atinși de această paralizie. Uneori, se întâm­plă ca mecanismul care separă visarea de sta­rea de trezire să se blocheze. În acest caz, sim­țim apariția para­liziei în momentul ador­mirii sau al trezirii și suntem conștienți de faptul că nu putem nici să ne mișcăm, nici să vor­bim.
Este vorba despre paralizia somnului, care este însoțită aproape de fiecare dată de o accelerare a ritmului cardiac, de o dificultate de a respira și de un sentiment de frică. Experiența este cu atât mai terifiantă cu cât subiectul este perfect conștient de ceea ce îl înconjoară. Este vorba despre o stare crepusculară, între somn și deșteptare, în care visele noastre sunt într-atât de clare, încât ne temem că ele sunt reale.
La numeroase persoane atinse de acest rău, primul semn al instalării paraliziei somnului este un zgomot straniu. Se vorbește de sfo­răi­turi, de smior­căieli, dar în același timp, poate fi vor­ba sau nu despre un zgo­mot, de un hârâit de motor, sau chiar de "țipete pătrun­ză­toare sau râsete stri­dente". Corpul poate începe să vibreze, unii descriind tre­murături și convulsii. Pot fi văzute lumini stranii plu­tind prin cameră. Poate fi vorba de licăriri, de mici ste­luțe sau de forme incan­des­cente. Uneori, întreaga cameră pare a fi luminată de o irizare supranaturală, iar obiec­tele sunt încon­ju­rate de un halou de culori sau de sclipiri stranii.
Totuși, ceea ce înspăimântă cel mai mult în cazul paraliziei somnului este sentimentul unei prezențe foarte apropiate. Se poate spune că nu vezi nimic, dar totuși, fără nicio urmă de îndoială, ești convins, ești sigur că în cameră, alături de tine, mai este cine­va. În numeroase cazuri, această prezență este chiar vi­zibilă (ochii sunt deseori deschiși în timpul para­liziei somnului) și poate adopta nenumărate forme - umane, animale, demoni sau chiar extratereștri. Și, aparent, prezența își poate schimba forma după cum dorește.

Vise extraterestre

Această impresie de a primi o vizită i-a făcut pe numeroși cercetători să creadă că scenariul răpirilor extraterestre ar fi în realitate o manifestare a pa­raliziei în somn. Baker, un celebru psiholog ame­ri­can, a relatat ceea ce i s-a întâmplat lui Whitley Strieber, pe care l-a interogat după ce acesta a de­clarat că fusese răpit de extratereștri: "M-am trezit brusc, în toiul nopții", explică Strieber. "Cineva se afla foarte aproape de patul meu. Niște ochi mari îmi indicau clar despre ce era vorba. Eram inca­pabil să mă mișc sau să strig. Toți mușchii corpului meu erau întinși la maximum, fiind pe punctul de a se rupe. Abia mai puteam să respir".
"Poveștile sunt aproape identice", spune Baker. "Singura diferență esențială și semnificativă este aceea că victimele paraliziei somnului, care consul­tă un terapeut competent, vor fi informate despre pa­ralizia somnului și despre halucinațiile pe care aceasta le poate provoca, în timp ce cei care au consul­tat persoane care cred în răpirile extra­terestre sunt convinși că au fost răpiți. Zumzetele și vibrațiile stranii caracteristice paraliziei somnului devin zgomotul unei nave spațiale, iar senzațiile de plutire în aer și de zbor devin călătorii spre stele".
Totuși, teoria lui Baker este departe de a explica toate cazurile de răpiri. Există nenumărate cazuri în care răpirea are loc în plină zi și în care mai multe persoane au trăit aceeași experiență. Privind aceste fapte, este imposibil să atribuim toate așa-zisele în­tâlniri "supranaturale", simplului fenomen al pa­ra­liziei somnului.

Vizitatori dintr-o altă lume

Psihologului David J. Hufford i se datorează o evaluare mai obiectivă și mai echilibrată a paraliziei somnului. Într-una din lucrările sale, Hufford afirmă că paralizia somnului nu se reduce doar la niște himere create de un creier tulburat, care-i joacă feste celui care doarme. David Hufford a fost uimit de ca­racterul constant al halucinațiilor care apar în timpul fenomenului paraliziei somnului, și - în particular - de agresiunile din partea "Bătrânei Vrăjitoare". Conform opiniei lui, cel mai curios lu­cru este că aceste agresiuni sunt semnalate de oa­meni normali și sănătoși, din lumea întreagă. De­se­ori este vorba des­pre persoane care nu au avut ni­ciun contact cu tradițiile populare legate de acest fenomen și care neagă orice credință în paranormal, chiar și orice interes pentru acest gen de lucruri. Hufford a tras următoarea concluzie: oamenii de știință încă nu au început să își pună adevăratele întrebări cu privire la acest domeniu, în prezent ei fiind preocupați doar de analiza proceselor psi­ho­logice care par să pro­voa­ce paralizia somnului. Se pare că există o ex­plicație - ce-i drept, destul de bizară - pentru aceste experiențe stranii și înfri­co­șătoare: fenomenul este datorat existenței unei alte dimensiuni, la care se ajunge doar prin intermediul inconștientului, o di­men­siune la fel de reală pentru cei ce o expe­ri­mentează, ca și lumea exterioară. Dar atâta timp cât acest fenomen nu este studiat cu seriozitate, nu-l vom putea înțelege pe deplin!

Miturile paraliziei somnului

Numeroase culturi populare din lumea în­treagă cunosc mitul "Bătrânei Vrăjitoare" care îi bântuie pe cei adormiți:
* În Vietnam, o fantomă cenușie apare la miezul nopții, ducându-și victimele între munți.
* În Japonia există Kanashibari, un personaj fantastic, care apelează la magie pentru a-și paraliza victimele în timpul somnului.
* În Zanzibar, înfricoșătorul Popobawa apasă pe pieptul celor care dorm, făcându-i să scoată țipete care nu se aud.
* În sudul Statelor Unite există credința într-un demon oribil, care intră în camera celor ce dorm, apăsându-le pieptul.

LIVIU ȘUTEU