Prima vacanță la mare

Adriana Bittel
Tata avea o colegă de bi­rou, doam­na Frasco­vici, care apă­rea frec­vent în poves­ti­ri­le lui.

Observasem nuan­ța sar­cas­tică a mamei când îi pro­­nunța nu­mele, sau poate însăși so­no­ri­tatea lui era plez­nitoare. Și eu mă trezeam excla­mând, când nu-mi ieșea rezultatul unui exer­cițiu la al­ge­bră sau când mă înțe­pam cu acul de cusut, "ei Fras­co­vici!". Știam din au­­zite despre aceas­­tă doam­nă o mul­țime de lu­cruri: că pune tarhon în su­pa de cartofi și își clătește părul cu o fiertură de nuci. Că are un leac uni­­ver­sal - picătu­rile Da­vila - și ro­­man­ța ei prefe­rată e "Din cio­buri de iu­bire". Că-și coase sin­gu­ră, de mâ­nă, rochiile și-și pre­pară parfu­muri din petale de flori.
Pe vremea aia o duceam ca vai de lume. Trăiam toți din salariul mic al ta­tei și înainte de chenzină abia ne mai rămânea ceva mă­run­țiș pentru pâi­ne. De plecat în va­canță nici nu pu­­­tea fi vorba. Fra­tele meu avea un grup de prieteni cu care mergea la ștrand, la "cea­iuri", la meciuri, dar pe mine nu voia să mă ia. Cei câțiva ani dintre noi contau la vârsta aia, pre­tindea că distracțiile lor "nu erau pen­­tru copii". Copiii din vecini plecau va­ra care la rude la țară, care în ta­bere, și îmi petreceam zilele lungi de cani­culă citind ro­mane polițiste jer­pe­lite, furnizate conspirativ de fra­te­le meu, care avea oa­rece remuș­cări știind cât mă plictisesc. Ofertele ma­mei de a o însoți la piață sau în vizite la rude bă­trâne nu mă atră­geau, iar la jocurile de cărți o bă­team întot­dea­una, fiindcă nu era în stare de nici o "strategie". Ju­ca în silă, doar ca să-mi umple tim­pul. Aveam 13 ani și nu știam ce vreau. Cred că voiam "să mă fac mare" mai repede, să scap de plic­ti­seală, să pot merge la ștrand, la cea­iuri, la meciuri.
Într-o seară de iulie, la cină, când mestecam în silă pâinea cu mar­me­ladă și beam ceai de tei, tata m-a anun­țat că în curând o să plec la mare. De surpriză m-am înecat cu ceaiul. Doamna Frasco­vici obținuse prin relațiile ei la sindicat două bi­lete la "Vasile Roai­tă" și mă lua cu dânsa în con­cediu. Pe gratis.
După un moment de ezitare sus­picioasă, mama a apreciat că e gentil din partea doamnei Fras­covici și că s-ar cuveni să-i facem un cadou, poa­te tacâmurile de peș­te pe care nu i le pri­mise la Con­signația, dar tata a re­pli­cat că nu e cazul, oricum îi rezolvă el lucrările mai dificile, fapt fără de care de mult ar fi fost dată afară, cu toate pilele ei. Ce folos că are o inimă de aur, dacă n-are cap de contabil! Părerea lui e că, luând fata la mare, a vrut să se achite de o obli­gație mo­rală față de el, care o ține de atâția ani în spate. Fra­tele meu a pufnit în râs, ima­gi­nându-și scena la propriu. Ma­ma era în continuare încruntată: bine-bine, pe gratis, dar fata asta n-are nici costum de baie, nici rochie de plajă, nici măcar san­da­le ca lu­mea. Oricât s-ar fi schim­bat vremu­rile, fă­ră astea nu se poate, ne facem de râs, doar n-o să umble ca pe aici, prin casă, în ma­ieu și chiloți tetra. E drept că garderoba mea nu conținea decât niș­te bluze rămase cam mici, fus­ta pli­sată de pionier și două rochii de stambă decoltate. Până atunci nu ob­servasem că erau uzate și prea scur­­te, toți copiii din jur erau la fel de prost îmbrăcați, iar o hai­nă nouă, pe care n-ai voie s-o mur­dă­rești sau rupi, ar fi fost stân­je­nitoare la joacă. La mare însă, unde nu fusesem nicio­dată, era pen­tru mine un ne­cu­nos­cut supe­rior în care - sugerase mama - n-aveam voie să distonez și nici mă­car fusta pli­sată nu se ridica la ce­rin­țele situației. Trebuia musai să mă asortez presupusei eleganțe a doam­nei Frascovici, care mă adop­ta tem­po­rar. Dar cum? Eram înainte de chen­zi­nă, telefonul neplătit nu mai avea ton, ajunse­sem la ceai cu mar­me­ladă și ne spălam pe corp cu săpun de rufe.
Eu am dormit buștean, în timp ce mama s-a fră­mântat toată noaptea. Salvarea a găsit-o la vecina noastră, fostă ren­tie­ră, acum croitoreasă clan­destină, care dădea drumul tare la radio, să nu se audă zgomotul mași­nii de cu­sut. Chemată în ajutor, a­ceas­ta s-a apucat să-mi croiască, din resturi de materiale rămase de la cli­en­te, un costum de baie din două bu­cate, "cum se poartă", și o rochie de pla­jă trico­loră, cu bretele. "Lucrările" au fost gata până la prânz, iar ini­moa­sa ve­ci­nă a refuzat și ea tacâ­mu­rile de peș­te, ex­plicându-ne că nu se pri­mesc la Consignația (a avut un ser­viciu la fel și l-a dat lăp­tăresei, în schimbul câ­tor­va ouă). Mi-am probat noile toalete în fața oglinzii de la șifo­nier: cel mai tare m-a încântat su­tie­nul, care nu prea avea ce să aco­pe­re și spân­­zura de­zumflat de un șnur pe­trecut după gât. Iar rochia de pla­jă, fă­cută din fâșii roșii, albe și albas­tre, îmi venea grozav. "Vai, dar sunt cu­lo­rile Fran­ței" - s-a arătat mama îngri­jo­rată - "poa­te ar fi mai bine să-i coa­sem și niște buline pe al­bas­tru..." - și așa m-am ales cu cea mai dragă ro­chie a mea (am purtat-o ani în șir, până s-a făcut ferfeniță). A doua zi în zori, cu o servietă în care-mi pusesem pu­ținele lucruri, am plecat cu tata la gară, emoționată și ne­răbdătoare s-o cunosc în sfârșit pe faimoasa doamnă Frasco­vici. Mă suisem în vagon, cu ziarele și sticla cu apă la în­de­mână, iar tata rămă­sese pe peron să o aș­tep­te. În­târzia. Tata se plimba ner­vos în­colo și-ncoa­ce, iar eu, la geamul com­parti­men­tu­lui, îmi lungeam gâ­tul, din ce în ce mai panicată. Aproa­pe în ulti­mul mo­ment, am văzut aler­gând pe tocuri înalte, în urma unui ha­mal cocoșat de o imensă valiză, o învol­bu­rare de vo­lane, eșarfe, șu­vițe, pe care tata a abur­cat-o după valiză și trenul s-a pus în miș­care. Prăbușită pe ban­che­ta din fața mea, învolbu­rarea gâ­fâi­toare s-a calmat încet și a luat chi­pul Saritei Mon­tiél, cum îl știam de la cine­ma. Sau ceva pe aproape. S-a tamponat în­delung cu ba­tista pe frun­te, pe cea­fă, pe decol­teul adânc, apoi a început să-și facă vânt cu poalele ju­po­nului în­dan­telat, dezgo­lindu-și pi­cioa­rele până sus. Toți cei din com­par­timent căs­caseră o­chii la pulpele ei des­făcute și m-am înroșit de ru­șine. M-a bătut gândul că lumea de acolo ar fi putut crede că sun­tem rude, poa­te chiar că sunt fata ei, și am ținut să ri­sipesc orice du­biu, adre­sându-mă Sa­ritei Mon­tiél, care conti­nua să se răco­reas­că în felul ei necu­viincios:
- În primul rând, doamnă, țin să vă mulțumesc din partea pă­rin­ților mei și a mea personal pen­tru deose­bita amabilitate. Apoi, dacă doriți, vă pot da ziarul ăsta să vă faceți vânt sau puțină apă. Mama a avut grijă să nu ne lip­sească, căci e o zi... căl­du­roasă, doamnă Frascovici. Vă rog!
A luat sticla și a tras câteva înghi­țituri, lăsând urme de ruj, apoi i-am au­zit prima oară vocea - joasă și o idee răgușită, ca a Saritei:
- Uite ce-i, drăguță, pe mine să nu mă iei cu po­litețuri din as­tea înțe­pate, că nu mi-ești chiar străină, știu des­tu­le des­pre tine de la tac-tu, care mi-e amic. Își făcea sânge rău că freci men­ta în vacanță și n-are cum să te scoată din împuțitul ăsta de Bucu­rești. Și da­că tot s-a ivit ocazia, de ce să nu fac și eu o faptă bună, că bine­le, să știi de la mine, mai devreme sau mai târ­ziu, se întoarce...
- Doamnă, vedeți că vi s-a ridi­cat fus­ta și vi s-a întins rujul pe obraz - nu m-am putut abține.
- Ia nu mă mai dădăci, măi, zgâm­boi, a râs ea, că nici eu n-am de gând să te dădăcesc. Suntem fete destul de mari ca să ne purtăm sin­gure de grijă, fiecare cu treaba ei...
Fusta și-a tras-o totuși peste ge­nunchi, dar nu mi-a mai dat nici o aten­­ție. A intrat în vorbă cu vecinii din compartiment, trăn­că­nind verzi și uscate, despre tar­honul din supă și fier­tura pentru păr, despre Fras­co­vici de care divorțase că era gelos și des­pre cum poți să faci un geam mat cu bere. Mă uitam curioasă la ea, căci nu mai văzusem un aseme­nea speci­­men. Mă frapase cum spu­sese tac-tu, freci menta, îm­puțit, la noi în casă nu se vorbea așa. Nu puteam să-mi re­prim o undă de antipatie și chiar dis­preț pen­tru cuvintele ei grosolane și pen­tru familiaritatea cu persoa­nele necu­noscute din comparti­ment (îi aver­tiza că la mare e pri­mejdie de diaree și că picăturile Davila iau cu mâna cram­pele), pen­tru mirosul greu, de garoa­fă, al coamei negre cu fir gros. Mă gân­­deam cu îngrijorare cum voi supor­­ta conviețuirea cu ea timp de două săptămâni și parcă deja mi se fă­cuse dor de mama.
Cred că am ațipit în legănarea și ritmul monoton, când, deodată, m-am simțit smulsă de pe ban­chetă, vocea "spa­niolească" spu­nea A­gi­gea și îmi arăta fe­reastra pe care se ză­rea ma­rea. Uluirea m-a făcut să scot un chiot pre­lung. Doam­na Frascovici m-a strâns la pieptul ei și m-a pupat în aburi de garoafă, impresio­na­tă de în­cân­tarea mea sau poate că vederea mă­rii îi dădea și ei o exal­tare ce se ce­rea împărtășită. A­tunci mi-a venit s-o poreclesc Agi­gea, un nume ce intuiam că ar cu­prin­de-o, cu fru­mu­sețea ei coap­­tă, cu co­che­tăria țipă­toare, cu di­rec­tețea neru­și­nată. Agi­gea conținea malițios, pen­tru copilul ce încă eram, și ceva pro­ve­nit din stra­turi lingvis­tice primare - papa, caca... - atră­gător și respin­gă­tor în ace­lași timp, după cum erau și senti­mentele mele față de "amica" atât de diferită de noblețea delicată a mamei.

*

Trăgând amândouă de valiză am ajuns la o baracă împărțită în celule, fiecare cu două paturi de fier și un du­lap. Closetele și du­șurile comune se aflau în altă ba­racă, mai mică, urât mirositoare. Totul în plin câmp, în afa­­ra sta­țiunii, printre ciulini și mu­șu­­roaie de cârtițe. Doar prosoapele și cos­tumele de baie întinse la geamuri dă­deau puțină viață peisajului dezo­lant. Ni s-a repartizat o că­mă­ruță cu miros de mucegai și DDT. Când am des­chis geamul au năvălit înăuntru roiuri de muște. Dar nimic din toate astea nu pă­rea s-o indispună pe Agi­gea. Își despacheta fre­donând hainele mirobolante, își înșira pe pervaz fla­coa­ne și cutiuțe și, după ce a golit va­liza și a în­ghesuit-o sub pat, și-a scos într-o cli­pă totul de pe ea, fără nici o jenă. Pe mama nu o văzu­sem nici măcar în furou și mi-am ple­cat privi­rea cât și-a tras pe ea costu­mul de baie su­praelas­tic, mulat ca o a do­ua pie­le, verde, pe sânii mari, pe ta­lia sub­țire, pe șoldurile arcuite. Mă gră­­bea să mă schimb și eu, cău­tam din ochi un loc ferit unde să o fac, fiind­că fuse­sem crescută cu ideea că e ruși­nos să-ți expui anu­mite părți ale tru­pului și că neres­pectarea pu­do­rii te trans­for­mă din om în animal. Aveam îndo­ieli că Agigea ar fi un ani­mal, se­măna a om și râdea: "Hai, măi, că mă în­torc cu spatele, mișcă-te oda­tă, că de-abia aștept să facem o baie".
Am luat-o peste câmp, printre flori violet de ciulin, printre tufe de imor­tele, maci și cicoare. Cu­lo­rile lor vii, mi­rosul indescrip­ti­bil adus de briză, nuanța intensă a cerului, soare­le fier­binte pe umeri îmi dădeau o frenezie care m-a fă­cut să alerg spre plajă și, odată ajun­să în fața mării, să-mi ies din corp, să mă întind volatilă până la orizont, să revin pe va­luri și să mă ri­si­­pesc în milioane de gră­un­țe cu iri­zări, în aerul vi­brant. Ex­tazul m-a fă­cut să uit de Agi­gea, și doar după un timp am zărit-o țopăind în valuri, chi­cotind ca o apucată și chemându-mă la ea.

*

Cu Agigea totul pă­rea simplu. În zi­le­le următoare m-a în­vățat să înot. În jurul cearceafului nostru s-a adu­nat un grup vesel de sindicaliști cu care mâncam pier­sici, jucam cărți și bă­team min­gea. Doar serile mă des­păr­țeam de prietena mea, căci, după ce se gătea îndelung, se ducea la Club, la dans, unde pielea ei netedă și bronzată, felul cum se unduia și tre­pida în ritmul muzicii, râsul în cas­ca­de o făceau foarte curtată. O înso­ți­sem o dată, dar de plicti­seală și fiind­că înotasem toată ziua, ador­mi­sem cu capul pe ma­să. Mult mai bine mă dis­tram cu fetele și băieții care se adu­nau sea­ra pe plajă, cântau la ghi­tară, spuneau bancuri sau povesteau istorii de groază. La înce­put ni­meni nu-mi dă­duse atenție, dar când am în­ceput și eu să poves­tesc, toți ochii s-au în­drep­­tat spre rochia tricoloră. Adap­tam la per­soana I, pretinzând că fuse­sem mar­toră, su­biectele romanelor po­lițiste citite la în­ceputul verii și se vede că poves­team bine de vreme ce din marginea cercului, ajunse­sem în centrul lui, iar un băiat cu ghitară mi-a dedicat într-o seară cu lună La Adelita a lui Nat King Cole. Răgea fals, dar cu mult su­flet. De la Agigea am învățat atunci ce înseamnă să te simți bine în pielea ta, să primești fi­resc și cu încredere ce-ți aduce ziua, să te distrezi și să-ți aduni provizii luminoase pentru mai târziu.

*

Acum e pentru mine destul de târziu, dar prima vacanță la mare tot mai luminează ca soarele pe ape. Îmi aduc aminte de drumul de întoarcere din acea vacanță, când din goana tre­nu­lui, în apro­piere de Agigea, am vă­zut marea rămânând în urmă, dis­pă­rând. Un fel de dezlipire sfâșie­toare, ca și cum chiar cea pe care o nu­meam în secret Agigea s-ar fi în­de­­păr­tat, dis­părând în acel tărâm al vacanței.
În compartiment, doamna Fras­­co­vici își făcea vânt cu poa­lele jupo­nului, descoperindu-și coap­sele bron­zate și le explica to­varășilor de călă­torie ce gust bun dă tarhonul supei de cartofi.