Din rețetele domnului farmacist Bobaru: IEDERA (Hedera helix)

Redactia
Generalități

Iedera poate fi considerată o plantă ornamentală de top pentru amenajarea peisagistică a unei grădini. Se poate aranja sub formă de coloane, arcade ori gard viu, dacă este susținută pe un suport de lemn sau o plasă de fier. Când îmbracă pereții exteriori ai caselor, poate fi o sursă de răcoare în locuințe, pe timp de vară. Părerea că Iedera dete­riorează tencuiala caselor sau ajută la îmbolnăvirea lemnului este greși­tă. Realitatea stă exact invers: Iedera ferește casele de igrasie datorită rădăcinilor sale prevăzute cu peri sugători, care absorb apa din perete sau lemn. Totul este ca tencuiala să fie sănătoasă și nu într-o fază de degradare. Dar frumusețea decora­tivă a Iederei trece pe plan secundar față de puterile terapeutice pe care le posedă. Și dacă tot o ai în grădină, de ce să n-o folosești și ca leac?

Descrierea plantei

Iedera este o liană agă­țătoare, lungă de până la 20 de me­tri, cu frunze lu­cioase și pieloase. Când este lipsită de suport de susținere, de­vine târâtoare. Florile sunt grupate în umbrele galbe­ne-verzui, bogate în nectar, ce atrag în timpul înfloririi (sep­tem­brie-octombrie) albi­nele. Este deci și o plantă meliferă. Fructele sunt rotunde, la maturitate ne­gre-violacee. Sunt to­xi­ce mai ales pentru copii, care le confundă cu coa­căzele negre. Ele produc intoxi­cații involun­tare.
Iedera se confundă adesea cu vița japoneză sau cu vița de Canada (Parthenocissus sp.) care se fo­losesc și ele frecvent în scopuri decorative. Sunt tot liane cu frunze asemănătoare cu ale Iederii, dar mult mai mari și sectate, și cu vârful mai ascuțit, iar toam­na, odată cu căderea brumelor, se colorează roșu-cărămiziu aprins și, în final, cad. De aceea, vița ja­po­neză sau vița de Canada se numește și Iedera cu frunze căzătoare. La Iedera propriu-zisă, frun­zele nu cad, rămân verzi și-n timpul iernii. De ase­menea, vița japoneză sau Iedera cu frunze căzătoare nu are pe tulpină rădăcini cu peri pentru fixare. Ea nu pre­zintă importanță pentru medicină. (Pentru diferen­țiere, a se vedea pozele.)

Recoltare și uscare

În scopuri terapeutice se recoltează frunzele de Iederă (Hedera helicis folium), de pe ramurile tinere sterile, fără flori. Recoltarea poate începe din luna mai până-n septembrie, perioada optimă fiind în lunile iunie-iulie.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane, șoproane). După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie. Se păstrează până la momentul pro­­cesării ca plantă întreagă, o mărun­țire groscioară realizân­du-se înaintea utiliză­rii. (Pentru cei ce nu au timp să re­colteze și să usuce frunze de Iederă, dar le do­resc în farmacia casei, le pot achi­ziționa de la Far­macia Faltis din Brăi­la.)

Compoziția chimică

Frunzele conțin saponozide (he­dera­cozidă), flavonozide, rutozid, acizi poli­fenolcarboxilici (acid clorogenic și ca­feic), derivați de caroten (mai ales în frunzele foarte tinere) și diferite săruri minerale. Această compoziție complexă recomandă preparatele de Iederă pentru ameliorarea sau vinde­carea a numeroase boli.

Preparate din frunze de Iederă

Infuzie
Mod de preparare:
2 linguri frunze de Iederă uscate și mărunțite groscior se pun în 250 ml apă fier­binte, se lasă să dea un clocot, apoi se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se filtrează și se îndulcește după gust, cu zahăr sau miere

Tinctură
Mod de preparare:
2 linguri de frunze de Iederă, uscate și mărun­țite groscior, se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt pro­dus distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină lim­pezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se ob­servă depuneri pe peri­oada păstrării, se agită fla­conul înainte de utilizare.

Vin terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de Iederă uscate și mărunțite groscior se pun la macerat cu 1 litru vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat 6 zile, sepa­rându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Ter­menul de valabilitate este de un an de zile, la tem­peratura camerei, dacă vinul fo­losit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vi­nul medicinal se va păstra la fri­gider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, acestea nu li se recomandă conducă­tori­lor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Sirop de Iederă
100 g frunze de Iederă se fierb 15 minute, cu 500 ml apă, după care se filtrează. Se adaugă 500 g zahăr tos, se pune iarăși vasul pe foc și se mai lasă să dea un clo­cot. Când lichidul mai este căl­duț, se filtrează, pentru îndepăr­tarea eventualelor impurități din zahăr.

Ulei terapeutic
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Iederă uscate și mărunțite groscior se fierb, îm­preună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute pe vapori de apă, în flacoane de sticlă. Se lasă timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folo­sește extern, în boli dermatologice.

Oțet medicinal
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de Iederă uscate și mărunțite groscior se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet obținut din vin. Urmează filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se uti­lizează extern, în diferite boli prezentate mai jos.

Unguent pentru celulită și vergeturi
Mod de preparare:
100 ml de tinctură de Iederă, obținută după metoda prezentată mai sus, se evaporă la foc mic, într-un vas emailat sau din inox, până se obține un extract siropos de consistența mierii. Când este cald încă, se adaugă 50 de grame de untură de porc topită, 30 g margarină și aproximativ 10 ml ulei de floarea-soarelui. Se ia de pe foc și se continuă amestecarea până la răcire. Un unguent de calitate su­perioară se obține dacă înlocuim 10 grame din can­titatea de margarină cu 10 grame de lanolină (aceasta se poate procura din farmaciile care au la­bo­rator. Farmacia Faltis are lanolină pe stoc). Ex­tractul care se obține este siropos, de consistența mie­rii, și se poate amesteca cu o cremă cosmetică (100 g) cumpărată de la magazinele cosmetice. (Far­macia Faltis prepară o cremă anticelulită ce are în compoziție extract moale din Iederă și semințe de struguri, alături de alantoină, obținută din rădăcină de tătăneasă.)

Tratamente pentru bolile interne

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii, însoțite sau nu de tuse sau expectorație
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi. În afec­țiunile aparatului respirator, rezultate foarte bune se obțin prin folosirea combinată a mai multor plante medicinale. Acest amestec poartă numele de specii pectorale. Ele se pot prepara din scoarță de salcie, flori de tei, de soc, de lumânărică, de Iederă, frunze de pătlagină, frunze de nalbă, muguri de pin, mă­ceșe etc. Tehnica de preparare este una combi­nată: scoarța se fierbe în apă 15 minute, după care se adau­gă frunzele și florile și se lasă la infuzat alte 15 minute, după care se filtrează. (Pentru tuse și expec­to­rație, Farmacia Faltis prepară un sirop ce are în compoziție o soluție extractivă obținută din scoarță de salcie, flori de tei, soc și frunze de Iederă.)
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei (după masă).
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Siropul: se iau câte 2-3 lingu­rițe pe zi, în medicina pediatrică.

* Antinevralgic - în tratamentul durerilor de cap și al nevralgiei de trigemen
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă. Dacă durerea de cap este rezultatul unei circulații cere­brale deficita­re, se asociază tinc­tura de Iederă cu tinctura de sas­chiu.
Vinul: se iau 50 ml, de 2 ori pe zi.
Siropul: se iau 2 linguri, de 2 ori pe zi, toate acestea după masă.
(Pentru durerile rebele de cap și nevralgia de tri­gemen Farmacia Faltis prepară picături antal­gice pe bază de tinctură de Iederă, omag, beladonă. Administrarea acestor picături trebuie strict indivi­dualizată.)

* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi. În bo­lile virale specifice sezonului rece, un ceai combi­nat se poate obține din asocierea frunzelor de Iederă cu scoarța de salcie. Pentru preparare, se folosește metoda decoctului și a infuziei: se fierb 2 linguri de scoarță de salcie cu 250 ml de apă, timp de 15 minute, se adaugă 2 linguri de frunze de Iederă și se lasă la infuzat alte 15 minute. Se strecoară, se în­dulcește. Se beau 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi.
Vinul: se iau 50 ml, de 2 ori pe zi.
Siropul: li se dau 2-3 lingurițe pe zi copiilor de peste 3 ani, după masă.

* Colici abdominale (dureri de burtă)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mentă.
Vinul: se iau câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi.
Siropul: se iau câte 2 lin­guri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Calmant în crizele hepatobiliare
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de anghinare.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi.
Siropul: se iau câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Antispastic în bolile renale - cistite, colici renale, micțiuni (urinări) frecvente
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de roiniță sau mentă.
Vinul: se iau 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Miorelaxant în crampele musculare (cârcei), provocate de o circulație periferică deficitară
Infuzia: se bea câte o cană de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 1/2 linguriță pe zi, adăugată într-o cană de ceai de saschiu. Se reco­mandă asocierea tincturii de Iederă cu tinctură de castan. (La Farmacia Faltis din Brăila se găsește o asemenea combinație.)
Vinul: se iau 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, la apariția crampelor.
Când crampele au o anumită frecvență, se face un tratament continuu de cel puțin 30 de zile.

* Celulită și vergeturi apărute în urma unei slăbiri excesive
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, puse în puțină apă.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi.
Siropul: se iau câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul intern se asociază cu cel extern, prin aplicarea unor creme.

* Dureri de ureche - otite acute și cronice
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se administrează câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Vinul: se iau câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi.
Siropul: se iau câte 2 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Gută și dureri articulare de natură reumatismală
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

Tratamente externe

* Tamponări locale pentru curățirea diver­selor ulcerații de la nivelul pielii. Se folosește o fiertură obținută din 2 linguri de frunze de Iederă și 250 ml apă. Acestă fiertură se poate îmbogăți dacă se adaugă și o lingură de rădăcină de tătăneasă.

* Gargarisme pentru bolile gurii - afte, gin­givite, stomatite, ulcerații produse de proteze den­tare. Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de Iederă.

* Pensulații în afecțiunile pielii și în bolile alergice, cu tinctură, oțet sau ulei, în aplicații locale, seara.

* Masaj local pe zonele afectate de celulită cu crema preparată în casă, după formula prezentată mai sus sau achiziționată de la Farmacia Faltis.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.