Străbunica la festival - Mamaia și Callatis în haine noi

Dana Ene
- Când toată lumea se aștepta să fie duse pe ultimul drum, ca majoritatea "relicvelor" culturii de dinainte de bravii ani '90, cele două "mamaie", de la Mangalia și Constanța, se arată iarăși în lume, vioaie și tinerele. Un eveniment care merită urmărit -

Mamaia Music Awards

Mulți dintre noi încă trăiesc cu nostalgia "Festi­valului național de muzică ușoară de la Mamaia", pe a cărui scenă s-au lansat, vreme de peste 30 de ani, nume mari ale muzicii ușoare românești, precum: Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Angela Similea, Aura Urziceanu, Corina Chiriac, Dida Drăgan, Marina Scupra și, mai recent, Laura Stoica, Adrian Enache, Carmen Trandafir, Daniela Gyorfi, Paula Seling etc. Pentru nostalgici, dar și pentru "în­cepătorii" într-ale muzicii românești a apărut o alternativă ceva mai modernă a vechiului spectacol muzical, un nou festival, intitulat Mamaia Music Awards. Ajuns deja la ediția cu numărul trei, deși nu mai seamănă cu ce vedeam noi pe vremuri, stând strâns lipiți de televizor, și nu mai este un concurs dedicat descoperirii de noi talente, Mamaia Music Awards reușește să adune pe scena aflată pe malul mării muzicieni îndrăgiți de azi.
Debutul are loc la Mamaia, "perla" litoralului ro­mânesc, pe 7 august. În Piațeta Perla se va întinde covorul roșu, pe care vor păși o mul­țime de invitați, unii mai tineri, alții mai galonați, dar toți cu mușchii în­cordați ca să-și far­mece fanii cu mu­zica lor. La secțiu­nea "Cea mai bună voce", de exemplu, se bat pentru pre­miu clasicii în viață Cristi Minculescu, Paula Seling și Marcel Pavel; la cea pentru "Cel mai bun artist" îi găsim pe Marius Moga, Keo și Delia, iar la secțiunea dedicată "Muzicii de petrecere" se află în competiție Mahala Rai Banda, Gipsy Casual și Taraful Cleante. În fine, "Grupul Favorit" va fi ales dintre Bere Gratis, Proconsul și Compact. Oferte mari, deși surprizele nu se opresc aici, căci vor fi și invitați de peste hotare, precum artistul italian Fran­cesco Napoli (53 de ani).
(Organizatorii se așteaptă ca la acest eveniment să participe peste 20.000 de spectatori, "reprezen­tanți" ai turiștilor români și străini, aflați pe litoral.)

Callatis

În perioada 11-16 august, Mangalia își deschide, și ea, bătrânul port, pentru o nouă ediție a Festivalului Callatis - cea de-a XVIII-a. Scena plutitoare este deja pregătită de oaspeți, și gata să străfulgere nopțile verii cu reflectoarele și luminile ei. În ce-i privește pe invi­tați, ei se vor produce în seara de 11 august și sunt în majoritate tineri care s-au făcut remarcați pe la diverse concursuri muzicale din țară: Baroq (Alex Baroc), Misty, Bianca, Daniel Max Dragomir, Laura Vrân­ceanu, Alyanna, Bianca Constantinescu, Tara Holtea, Dominique, Adora, Karina, Diana Antonica și Sa­brina Diacov.
În cea de-a doua zi a festivalului, miercuri, 12 august, are loc "Diaspora Talent Show". După cum dezvăluie și numele, invitați să cânte aici sunt români talentați pe care soarta i-a purtat spre orizon­turi mai largi. Veți putea să-i ascultați pe: Dragoș Bădoi Grup - dance house (Irlanda), Denisa Curtașu, 17 ani, Italia (la a cărei reușită muzicală au pus umărul și cititorii revistei noastre, ajutând-o cu donațiile lor generoase, să-și desăvârșească studiile muzicale acolo), Manfred - Dragon of Transylvania - Ger­mania, Olga Bălan (Italia), Flavius Teodosiu (Germa­nia), Gazi Demirel Show (Turcia) și Ricki B (Suedia). În aceeași seară sunt programate grupul de dansatori "Y?ld?zlar - Karamu­rat" din comuna Mi­hail Kogălniceanu, pre­cum și concursul de fru­musețe "Miss Man­galia", dar și un con­cert Mandinga.
Cea de-a treia zi de festival găzduiește fol­clorul. Invitați de pe toată întinderea țării, care dovedesc că tra­diția este încă în top, la români. Vă vor face să cântați împreună cu ei: Nineta Popa, Ana Pa­catiuș, Anca Panțâru (Banat), Mariana și Adriana Anghel (Hunedoara), Gabriela Oancea (Si­biu), Anghelina Timiș Lungu și Iulia Lungu (Mara­mureș), Roxana Croitoru (Gorj), Iulia Vătafu (Vran­cea), Adriana Deaconu (Prahova), precum și ansam­blurile folclorice: "Bârzava" - Reșița, "Mugurelul" - Cernavodă și "Plai De Dor" - Albești. În aceeași zi este organizată și o paradă de modă, cu ii tradiționale.
Vineri, în cea de-a patra zi de festival, vor fi dis­tinse cu premii câteva personalități de ieri și de azi ale vieții culturale. Printre ele se numără actorii Mitică Popescu și Stela Popescu, tânărul Tică Darie, care primește o distincție pentru antreprenoriat social (Ro­șia Montană), dar și «greii» de la Cargo, care vor fi răsplătiți pentru cei 30 de ani de carieră muzicală. Un alt laureat este Manfred - Dragon of Transylvania (Manfred - Michael Seiler) a cărui melodie a fost tri­misă în spațiu de NASA și Andrei Roșu, care a în­cheiat cu succes anul acesta cursa "Enduroman Arch to Arc" (a alergat de la Londra la Dover 140 de kilometri, a traversat apoi înot Canalul Mânecii, după care a mai parcurs 300 de kilometri pe bicicletă, până la Paris). Tuturor le vor fi oferite drept trofee opere de artă ale sculptorului american de origine română Patrick (Pa­triciu) Mateescu. Ar­tistul a creat special pentru această ediție a festivalului replici din ceramică aurită ale cunoscutei statui al lui Eminescu ce "privește" marea, și pe care a donat-o ora­șului Mangalia, în anul 1995.
În aceeași seară cu Gala de premiere veți putea asculta și un recital Cargo.
Sâmbătă va fi din nou o zi dedicată fol­clorului, menită să ridice spectatorii în picioare. Recitalurile susținute de fanfara "Bârlădeanca" și ansamblul folcloric "Zestrea Branului" conduse de Marian Duicu, de Cătălin Ma­ximiuc, Liliana On­cioiu, Mariana Stănescu, Gheorghe Sorea și Andreea Jitea. Dar seara va da în clocot când vor intra în scenă mondialii, de-acum, Viorica și Ioniță, împreună cu Taraful din Clejani care vor face să dan­seze și marea, în acorduri lăutărești.
În ultima seară a festivalului îl puteți asculta, într-un recital, pe îndrăgitul Mihai Trăistariu.
(Nici iubitorii de teatru nu au fost uitați de orga­nizatori. De luni până duminică, de la ora 19, la Casa de Cultură Mangalia, puteți să vedeți spectacole susținute de absolvenți și masteranzi de la UNATC București. Prețul unui bilet la o astfel de piesă va costa în jur de 10 lei.)
Programul integral al festivalului îl puteți găsi online pe site-ul acestuia: callatis-fest.webnode.ro