Răspuns pentru OANA VORNICEASA - Târgu Jiu, F. AS nr. 1174 - "Fetița mea are diaree cronică hemoragică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

"Boala inflamatorie a intestinului" este un termen utilizat de obicei pentru a descrie două afecțiuni ase­mănătoare, care implică tractul gas­tro-intestinal și a căror cauză nu a fost deocamdată identificată, boala Crohn și colita ulcerativă. Spre deosebire de boala Crohn, care poate afecta orice porțiune a tractului intes­tinal, colita ulcerativă (cazul fetiței dvs.) este localizată doar la nivelul colonului și reprezintă un proces pa­to­logic cronic, în care o reacție inflamatorie, carac­terizată prin mici ulcerații și abcese de dimensiuni reduse, se produce la nivelul stratului intern al colo­nului. Une­ori, colita ulcerativă poate să nu prezinte semne și simptome, însă în alte cazuri, se poate pro­duce inflamarea colo­nului, de­ter­minând diaree apoa­să, sub formă de puseuri ce pot alterna cu peri­oade de remisie. Atât colita ulce­rativă, cât și boa­la Crohn pre­zintă o simpto­ma­tologie asemă­nătoare, caracte­rizată prin diaree sangvinolentă, durere abdomi­nală, febră, pier­dere ponderală, dureri articulare, leziuni cutanate etc. Este foarte important de știut că, la apro­ximativ 15% dintre subiecții cu colită ulcerativă, boa­la afectează întregul colon și poate produce diaree sangvinolentă gravă, febră și durere abdo­minală. Semnele și simptomele, care se în­răutățesc progresiv, pot constitui chiar o urgență medicală, datorită riscului de dilatație a colonului (megacolon toxic) și de perforație a peretelui colonic puternic inflamat. La fel ca în boala Crohn, tratamen­tul colitei ulcerative are drept scop controlul procesu­lui infla­mator, ameliorarea și prevenirea compli­cațiilor.
Principalele medicamente utilizate în tratamentul colitei ulcerative sunt agenții antiinflamatori. Sul­fasa­la­zina este, de obicei, folosită în caz de acutizări mi­nore ale bolii și pentru menținerea remisiilor, Me­salamina, Olsalazina și Valsalazida sunt derivați de sulfasalazină, folosiți în cazurile în care se manifestă intoleranță la sulfasalazină sau când aceasta este ine­ficientă din punct de vedere terapeutic. (Mesalamina este disponibilă și sub formă de supozitoare sau clisme.)
Deși vorbim despre un copil de 6 ani, trebuie luat în calcul și tratamentul cu corticosteroizi, mai ales dacă apar semne și simptome mai severe. Sunt cu­nos­cute efectele secundare generate de aceste medi­ca­mente, mai ales dacă sunt utilizate pe termen lung și, de aceea, dacă procesul inflamator este localizat doar la nivelul rectului, clismele cu corticosteroizi pot fi utile pentru suprimarea inflamației și atenuarea simptomatologiei. Terapia imunosupresivă poate fi de ajutor în cazul formelor severe de boală. Ciclo­sporina (agent imunosupresor puternic) s-a dovedit promițătoare pentru tratamentul unor cazuri selectate de colită ulcerativă severă. Totuși, Ciclosporina poate avea efecte secundare semnificative, cum sunt hipertensiunea arterială și afectări ale ficatului sau rinichilor, iar utilizarea ei necesită supraveghere atentă din partea medicului.
În privința nutriției, trebuie menționat că nu a fost identificat nici un aliment care să înrăutățească sau să amelioreze colita ulcerativă, deși este bine să se evite alimentele care agravează semnele și simp­to­mele.
Și, dacă așa stau lucrurile în privința terapiilor alopate, medicina naturistă vine în sprijinul bolna­vi­lor cu boala inflamatorie cronica a intestinului și co­lită ulcerativă prin remedii consacrate pentru efectele lor antiinflamatorii, antihemoragice și reconstructive la nivelul tractului intestinal. De la caz la caz, se pot utiliza remedii cum sunt Eridiarom, Boswellia, Ghea­­ra-mâței, Chitosan, extractul din frunze de măslin, L-glutamina (efect regenerator al mucoasei intestinale lezate) sau extractul din radicele de viță-de-vie. Bineînțeles, tratamentul naturist trebuie să vină în completarea celui alopat și trebuie administrat în doze terapeutice corespunzătoare unui copil de 6 ani.
Sper ca aceste precizări să vă fie de folos în scopul de a gestiona cât mai eficient boala copilului dvs. ! Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Există tratament pentru constipație, care să nu dea dependență?"
(Răspuns pentru M.I. - Pitești, F. AS nr. 1107)


Stimată doamnă/stimate domn,
Din păcate, nu ați furnizat informații referitoare la sexul și vârsta dumneavoastră, precum și detalii legate de suferință, cu excepția tratamentelor abor­date. Sper ca rândurile de mai jos să vă fie de folos atât dvs. cât și altor cititori care se confruntă cu aceas­tă suferință.
Constipația este considerată un simp­tom, nu o boa­lă, un semn ce poa­te indica o sufe­rință mai gravă. Ea afectează o pro­porție sem­nificativă de oameni, unele statistici sugerând chiar peste 12% din popu­lație.
Factorii de risc pentru constipație includ vârsta înaintată, sexul feminin, dezhidratarea, dieta săracă în fibre ali­men­tare, lipsa de exerciții fizice, unele medicamente, precum și unele boli.
Uzual, se spune că un om este con­sti­pat atunci când are mai puțin de 3 scau­ne pe săptămână. Mai cu­prin­ză­toa­re este descrierea ce se regăsește în cri­te­riile "ROME III", re­cu­noscute internațional de specialiști din domeniu și care stabilesc o prezență a consti­pației atunci când persoana în cauză are două din urmă­toarele semne, într-o pe­rioadă de 3 luni: * mai puțin de 3 scaune/săp­tămână * scaune dure * for­țarea la defecare * senzația de blocaj în zona anorec­tală * senzația de defecare incompletă * nevoie de manipulare manuală pentru defecare.
Printre simptomele constipației sunt incluse și: * ba­­lonare * durere la defecare * sângerare din rect * du­reri lombare * diaree falsă (din cauza blocajului rec­tului cu o bucată de materie fecală dură, mate­ria fecală mai moale poate scurge pe lângă, dând im­pre­sia de diaree) * senzația permanentă de defecare.
Foarte îngrijorătoare sunt simptomele cum ar fi pierderea în greutate, voma, incapacitatea de a eli­mina gazele, sângerări din rect. Ele cer o vizită ime­diată la medic.
Constipația poate fi împărțită, după cauze, în 2 mari grupe:
1. Constipație primară, fără cauză cunoscută, sau așa-zisa constipație funcțională. În această categorie se regăsesc mai ales persoanele de sex feminin, cu așa-numitul colon leneș (subactiv/hipoactiv). Sindro­mul începe din copilărie și rămâne uneori toată viața.
2. Constipație secundară, care se datorează urmă­toarelor cauze:
* Alimentație incorectă - lipsa fibrelor alimen­tare, consumul redus de apă, consumul lac­tatelor, în special lapte.
* Exces de cafea, ceai sau alcool.
* Sedentarism.
* Ignorare frecventă a senzației de defecare.
* Sarcină - 1 din 5 gravide au constipație, din mo­tive hormonale.
* Tulburări endocrine - hipotiroidie, hiper­para­tiroidie și diabet zaharat.
* Tulburări neurologice - boala Parkinson, scle­roză în plăci, accident vascular.
* Tulburări metabolice - exces de calciu sau deficit de potasiu în sânge.
* Toxine - exces de plumb.
* Medicație - unele medicamente psihiatrice, tablete cu fier, antiinflamatoare (diclofenac), laxative (și ele pot produce constipație, prin folosire exce­sivă).
* Tulburări psihice - anxietate, depresie, ano­rexie.
* Boli autoimune - lupus eritematos, sclero­dermie.
* Cancer de colon sau în altă zonă din abdomen, care apasă pe colon.
Din punct de vedere naturist, constipația ar avea drept cauze o slăbire a intestinului gros, o dietă care nu permite ca funcția de eliminare să aibă loc, și chiar o tendință de reținere psihologică (în spe­cial față de necunoscut/nou) a persoanei în cauză. Unor astfel de persoane umorul colectiv le spune oa­meni "consti­pați". Această cau­ză psihologică este important de reținut atunci când se prescriu medicamente homeo­pate.
Constipația cronică poate duce la unele com­pli­cații, cum ar fi:
* Fisuri anale (rupere în zona anusului).
* Hemoroizi (protruziunea venelor din anus).
* Blocajul anusului și al rectului (adesea la cei bă­trâni și infirmi).
* Prolaps al rectului (situație în care o parte a intestinului iese prin anus).
Abordări naturiste:
* O dietă bogată în fibre, multe legume verzi și fructe. Fibrele expansionează în intestin, ceea ce îi sti­mulează motilitatea. Ele absorb deșeurile din intestin, excesul de coles­terol și ajută la reglarea populației bacteriene a intesti­­nului.
* Reducerea sau încetarea consumului de lapte la persoanele intolerante la lactate.
* Reducerea consumului de cafea, ceai și alcool. Printre altele, ele pot duce la o dezhidratare a organis­mului, făcând scaunul mai dur.
* Mișcarea zilnică este importantă pentru a îm­bu­nătăți tonusul intestinal.
* Nu ignorați nevoia de a merge la toaletă.
* Este de mare ajutor un program cotidian de mers la toaletă, ceea ce înseamnă un timp convenabil, în care să nu ne grăbim. Intes­tinele vor fi "educate" să răspundă și produc scaunul.
* Sorbitolul este un fel de zahăr, conținut în fruc­te, care stimulează miș­carea intestinală. Se găsește în cantități mari în fructele uscate și semiuscate.
* Prunele conțin multe fibre și sunt un remediu cunoscut pentru consti­pație. Unii sugerează o combi­nație de prune, stafide, smochine, câte o porție din fiecare, tăiate mărunt și înmuiate în apă. Se consumă câte 2 linguri, de două ori pe zi.
* Plante medicinale: rabarbăr (Rheus officinale), Crușin (Rhamnus frangula), Soc (Sambucus).
* Acupunctura reechilibrează intestinul, elimină tulburările pulmonare și cutanate, care ar fi putut con­tribui la boală. Duce la reechilibrarea psihică, care ar putea sta la baza constipației. Meridianele uti­le includ Intestinul gros, Plămân, Stomac, Vezică uri­nară, Vasul guvernator.
* Homeopatia este de mare efect. Unele medica­mente, cum ar fi Bryonia, Calcarea carbonica, Caus­ticum, Ignatia, Lycopodium, sunt utile. Ideal este un tratament alcătuit chiar de medic și adresat indi­vidual, fiecărei persoane în parte.
Este important de reținut că la bebeluși, copii și tineri, constipația poate fi cauzată de o problemă din naștere, care cere ajutor specializat. La adulți, mai ales cei mai în vârstă, constipația cronică este un semn, dar și un factor de risc pentru cancerul de colon. Persoanele care fac parte din aceste două categorii trebuie să consulte medicul fără în­târ­ziere.