Fețele fericirii

Redactia
ANCHETĂ

1. Puteți defini fericirea?

2. Dați cel puțin un exemplu care să dovedească faptul că sunteți sau ați fost fericiți.


"Fericirea nu poate fi definită. Ea trebuie trăită intens"

1. Nu există fericire, ci doar clipe de fericire. Ea este prea greu de suportat. Te apropii câteva clipe de rai, de Dum­nezeu, plutești. Important este să o re­cunoști și să o primești.
2. Când, copil fiind, plecam în va­canță la bunici, într-un sat de munte de pe Valea Buzăului, tremuram de feri­cire. Dar bunicii erau și mai fericiți. So­sea "fata"! Le curgeau lacrimile și râ­deau. Îi durea ceva? Fe­ricirea! Și tot ea o făcea pe bunica să zburde pe ulițele satului, spunând în dreapta și stânga că "fata" a reușit la facultate. Se mirau femeile în porți: oare ce producea atâta bucurie? Bunica știa. În viața ei de truditoare fără carte, acest fapt era as­pi­rația supremă a unui lung șir de fe­mei muncite și sacrificate. De atâta feri­cire, plângea și râdea și ținea mâna pe inimă, să nu-i iasă din piept. "Bulgărele de aur al lui ma­maie", a șoptit, și de i-ai fi dat un bulgăre de aur adevărat, nu puteai vedea o fericire mai mare. Am mers pe jos până acasă, să ne vadă tot satul. Fericirea aceea trebuia îm­părtășită, strigată celor din jur, ca să nu-i explodeze ini­ma de fericire... Și a venit apoi timpul meu, de fe­meie căsătorită. În activitățile zilnice mă opream la un moment dat, bine știut, și așteptam. Și imediat vedeam trecând pe la poartă o pereche foar­te în vârstă, ți­nân­du-se de mână. Simpli, sobri, tăcuți, ea puțin fardată, să pară mai tânără, el cu mers țanțoș, se ți­neau de mână și se uitau cu drag unul la altul. Și asta, în fie­care zi. Care era se­cretul? Voiam să am și eu așa ceva. Dar cum? Vremea a tre­cut, acum avem, eu și soțul meu, 56 de ani și o lungă convie­țui­re. Și simt, une­ori, când mă aștept mai puțin, la masa de prânz sau când ne uităm la televizor, o mână blân­dă care o caută pe a mea și o duce ușor la buze și o sărută. Ri­dic ochii și văd un zâm­bet atât de frumos, și la­crimi în ochii so­țului meu. Acum știu ce-i lega pe cei doi bă­trâni și ce-i făcea să se țină de mână, ca doi tineri îndră­gos­tiți. Fericirea nu poate fi de­finită, ea trebuie trăită in­tens.
LUCIA ENESCU - București

"Ca un parfum..."

1.
Eu am crezut că fericirea vine de la sine. Că mă voi po­meni într-o bună zi inundată de ea. Că o voi simți printr-o să­ru­tare, într-un dans, într-un pro­iect profe­sio­nal dus la capăt cu bine. Am așteptat și pe urmă am înțeles că fericirea trece mult prea repede pentru mine. Înainte să vină, s-a dus. Nu pot spune că îmi trântește ușa în nas, anunțându-mă că nu va mai reveni nicio­dată. Pur și sim­plu se risipește asemenea unui parfum.
2. Un scenariu: vacanță, seară, răcoare, o masă de lemn, un pahar de șampanie și un El care mă emo­țio­nează pentru simplul fapt că stă acolo, în fața mea. Asta poate fi o clipă de fericire. Dar peste câteva zile stau la aceeași masă, și lemnul ei nu mai miroase a lemn, șampania se trezește în pahar, iar El nu-mi mai stârnește nici un fel de emoție. A fost fericire sau doar iluzia ei?
ANA-MARIA, studentă, București

"O luptă imensă..."

1.
Fericirea se află în noi. Mai exact, starea de fe­ricire. Ea este o forță imen­să, pe care trebuie s-o di­ri­jăm spre bi­ne, să ne umplem mintea și sufletul cu gân­duri de pace și armonie. Trebuie să ne dorim să fim fericiți. Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru acest lucru și El ne va ajuta.
2. Sunt o femeie de 40 de ani, am trei copii, sunt căsătorită de 20 de ani și, deși mi-a fost destul de greu în viață, nu m-am dat bătută și am descoperit pașii spre fericire, deși am ajuns la ea cam târziu. După Re­vo­luție, când am rămas șomeră la 30 de ani (fu­sesem o simplă funcționară), cu copiii încă mici și cu salariul modest al soțu­lui meu, am crezut că s-a sfârșit lumea. Eram deprimată și veșnic bolnavă. M-am considerat ultimul om. Trăiam un senti­ment enorm de inferio­ritate. Au fost ani de coșmar, dar Dumnezeu nu m-a lăsat. Mi-am adunat forțele, am început să învăț, și la 33 de ani eram studentă la Fa­cultatea de Istorie, plătindu-mi ta­xele (era facultate particulară) din ba­nii mei, pe care îi câștigam din croi­to­rie. Am terminat prin­tre primii facul­tatea, iar licența am luat-o cu 9,25, la Stat. Astăzi, sunt pro­fesoară de istorie, mă simt împlinită, sunt res­pec­tată, copiii și soțul mă admiră și mă iubesc, colegii și elevii mă apreciază, iar toate astea mă fac fericită. În cazul meu, fericirea a fost o luptă. O luptă cu mine, cu propriile mele in­hi­biții. De fapt, ade­vărata fericire constă în faptul că am fost în stare să-mi dovedesc, în pri­mul rând mie, ce pot. De-a lungul acestei lupte am devenit un alt om.
prof. EUGENIA POPA - București

"Dar ceresc"

1.
Nu cred că fericirea este ceva ce se poate cons­trui dinadins. Ea n-are le­gătură cu disciplina și cu vo­ința. Vine pe neașteptate, ca un dar ceresc.
2. L-am văzut pentru prima oară la un curs de anatomie și m-am îndră­gostit nebunește de el. Pur și simplu. N-are nimic special, nu-i frumos, nici urât, poa­te cam neglijent, pentru gus­tul meu de fată cres­cută de o bunică greco-catolică, dar când îl văd, simt că mi se taie picioarele. Pe atunci, nu știam că e logo­dit. Multă vreme, relația noastră a plutit în vag, nu ști­am dacă se va decide în final pentru mine sau dacă va rămâne cu prietena lui. Mus­trări de conștiință nu îmi făceam, pen­tru că nu eu eram cea care trebuia să de­cidă. În vacanța de iarnă am plecat acasă, în Ardeal, și nu ne-am văzut două luni. Dar am vorbit tot timpul la telefon și încet, încet, am simțit că se va hotărî, în final, pen­tru mine. Și a venit apoi ziua întoarce­rii din va­canță, și când l-am vă­zut așteptându-mă în gară, în mână cu un tran­dafir, am început, pur și simplu, să plâng. A fost o fericire pe care mi-e greu s-o descriu. Mi se înmuiaseră ge­nun­chii și tremu­ram. Mi-am dat seama cât sunt de îndrăgostită și mă bucur să spun că lu­crul acesta mai durează și astăzi și că luna viitoa­re ne vom căsători. La mine, fericirea a ve­nit pe neaș­teptate, sub for­ma iubirii. Un senti­ment extraordinar!
DANIELA MOȚ, medic stagiar - Cluj

"Suntem vii"

1.
Fericirea? Ea e legată de vârstă. Cel mai bine a de­finit-o un mare poet român, Lucian Blaga. Vă amin­tiți? Fe­ri­cirea copilului este jocul, a tânărului este iu­birea, iar a bătrânului înțelep­ciu­nea. Important este să știi să o re­cunoști.
2. Am 86 de ani, și când mă trezesc dimineața, primul lucru la care mă gân­desc este dacă mă doare ceva. Am reu­matism, amețeli, dar cel mai tare mă su­pără faptul că nu mai văd. Am glau­com și nu mai pot să citesc, deși căr­țile au fost marea pasiune a vieții mele, și nici la televizor nu mai pot să mă uit, deși în privința aceasta, pierde­rea este mai mică, fiindcă nu ai nimic de văzut. Cu toate astea, în unele zile mă simt fericită. Sau este, poate, doar un sentiment de re­cu­noștință față de Dumnezeu? Îl simt în toate, de la o vre­­me, când stau afară, în curte, și soarele îmi atinge obrazul, când îmi sare pisica în brațe și se freacă de pieptul meu, când mi se pare că păsările cântă anu­me ca să-mi alunge singurătatea, când - o dată pe an - ne­potul meu, pe care l-am crescut și care acum e plecat în Canada, vine acasă și își pune capul în poala mea, așa cum făcea în copilărie. Când ne despărțim de via­ță, Dumnezeu ne învață să ne bucurăm de lucruri pe care altădată nu le înțelegeam, să ne bu­curăm de fă­râme, de clipe, să renun­țăm la bucuriile mari ale vie­ții, fiindcă nu le putem lua dincolo. În­cet-încet, ne rezumăm la fericirea care ne-a fost dăruită prin naș­tere, aceea că suntem vii. La 86 de ani, viața însăși este o feri­cire.
SEVASTA MANOLIU - Iași

"O rețetă gratuită"

1.
Rețeta fericirii diferă de la om la om. Câte miliarde de oameni sunt, tot atâtea rețete de fericire.
2. Bunica mea spunea că numai ne­bunii pot fi fericiți tot timpul. Oamenii "sănătoși la cap" nu au motiv să râdă așa, din senin. Viața-i grea și nu ai mo­tive de râs. Săraca, ea era fericită când nu o dureau în­cheieturile, căci suferea de reumatism. Pentru mama, fericire însemna să iau note mari la școală, iar pe tata îl simțeam fericit atunci când mă lua de mână și-mi povestea despre anii copilăriei. Ne plimbam prin gră­di­na bunicii și-l ascultam depănând po­vești de demult. Îi plă­ceau grozav va­can­țele la țară. Odată, l-am vă­zut stând ne­mișcat mul­tă vreme, de teamă să nu spe­rie o veveriță ca­re sărea necontenit pe ra­murile unui copac. După un timp, s-a în­tors și mi-a spus zâm­bind: "Ai văzut? Aici e frumu­se­țea!"... Și pă­rea din cale afară de fericit. Copil fiind, nu înțele­geam mo­ti­ve­le acestea de ferici­re. Pe mine nu mă du­reau în­che­ietu­ri­le ca pe bu­nica, nu aveam co­pii de școală, ca ma­ma, și nici nu înțe­le­geam fru­­musețile ca­re îl fă­ceau să vibreze de fericire pe tata. Prie­te­nii mei și cu mi­ne aveam un joc pre­fe­rat. Se numea "Ce-ți dorești cel mai mult și mai mult?". Noi, fetele, ne do­ream pala­te și rochii scumpe, iar băieții râvneau după ma­șini luxoase. Tata ne-a auzit, și mân­gâindu-mă pe creștet, mi-a spus: "Să știi că în viață, cel mai mult te bu­curi de lucrurile care vin de la sine". "Adică pe gratis?", am întrebat eu naiv, fiindcă nu-mi închipuiam că aș putea primi pe de­geaba atâtea daruri. "Chiar așa", mi-a răspuns tata. "În­seam­nă că n-o să fiu niciodată fericită", am spus. Acum, nu mai visez la rochii scumpe și palate. Asta nu înseamnă că m-am resemnat, ci că am învățat să apreciez "bucuriile gratuite". Să stau de vorbă cu ma­ma, la cafeaua de dimineață, să glumesc cu prietenii mei cei mai buni, să zâmbesc unei dimineți cu soare, să miros o creangă de iasomie - "aici e frumu­se­țea". Și în fru­mu­sețea asta simplă și gratuită, găsesc întot­deauna fe­ri­cirea. Tata nu mai e acum lângă noi, dar mi-a lăsat cel mai frumos dar cu putință: "Rețeta fericirii gratuite".
ANA PRICOP - Brașov

"Fericirea are multe culori..."

1. Este galbenă, albastră, aurie, pu­foasă sau dură, dul­ce sau acrișoară, cu gust de scorțișoară sau de va­nilie.
2. Eu îmi prepar singură fericirea. Portocale, lămâi, mere, pere, banane sau struguri. Nu prea multe, fiindcă n-am destui bani. Întotdeauna ameste­cate cu iaurt și fulgi de porumb. Sună așa de banal, că nu-mi vine nici mie să cred. Și totuși, funcționează: inima mea bate mai puternic dimineața, când, îmbrăcându-mă ca să merg la serviciu, observ că sunt mai energică și că nu mai am probleme cu fermoarul. Seara, când mă întorc obosită acasă, mă bag în patul ca o cetate din perne. Eu sunt înăuntru, lumea rămâne afară și mă con­sider un om fericit. Fericirile mici sunt mai durabile decât fericirile mari.
LUISA SPATZ - Sighișoara