Luând în considerare istoricul medical (premenopauză dificilă, dureri în sânul drept și axila dreaptă etc.), se poate spune că îngrijorările dvs. legate de riscul unei evoluții nefavorabile nu sunt lipsite de temei. Totuși, trebuie înțeles că nu orice inflamare și tumefiere a unui ganglion limfatic sau a unui grup ganglionar conduce spre prezumția de boală neoplazică. Deseori, limfadenita (inflamația ganglionilor limfatici) este o afecțiune produsă de infecții bacteriene, virale, fungice sau cu alte microorganisme. Așadar, acest proces patologic, caracterizat prin mărirea ganglionilor limfatici, însoțit de sensibilitate sau durere, poate fi urmarea unei infecții streptococice, stafilococice, dar poate apărea și după orice altă infecție bacteriană, virală sau fungică. Pentru o mai bună înțelegere vă informez că adenopatiile determinate de boli neoplazice sunt asociate cu semne constituționale, precum febră, anorexie (lipsa poftei de mâncare), dureri și crampe nespecifice, transpirații nocturne (leucemiile și limfoamele prezintă de obicei aceste caracteristici). Practic, în cazul dvs. vorbim despre o adenopatie de tip regional (axilară), care ar putea fi generată de cauze comune, cum sunt zgârieturile de pisică, infecțiile și iritațiile locale ale pielii, dar și de o vaccinare recentă în zona brațului, prezența unei artrite reumatoide sau a unui limfom non-Hodgkin (în cel mai rău caz). Așa stând lucrurile, sfatul meu este să nu vă rezumați doar la investigații de tipul mamografiei, ci să aflați cauza exactă care determină adenopatia axilară dreaptă de care suferiți. În acest scop, vor fi necesare teste medicale care includ hemocultura, evidențierea numărului de leucocite și, eventual, practicarea unei biopsii (importantă pentru precizarea diagnosticului etiologic). Mai mult decât atât, precizarea unui diagnostic diferențial, pe afecțiuni ca leucemia limfoblastică acută, fibroza chistică, boala Hodgkin, sarcoidoza, lupusul eritematos sau toxoplasmoza (patologii care prezintă semne și simptome asemănătoare limfadenitei), este necesară în scopul eliminării suspiciunii prezenței unor patologii preexistente.
În concluzie, tratamentul adenopatiei este determinat de cauza specifică ce o produce, iar tratamentul antibiotic trebuie administrat doar dacă se constată o infecție bacteriană. În medicina naturistă, adenopatiile se pot controla prin administrarea de Echinacea (2x2 capsule pe zi), pulbere de Lipicioasă (foarte bun drenor și anticongestiv ganglionar) - 3-4 lingurițe pe zi, și cataplasme locale cu pulbere de Schinduf (înmuiat în apă călduță).
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic! Să auzim numai de bine!
Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69
"Știe cineva o metodă naturistă pentru scăderea colesterolului?"
(Răspuns pentru LIVIU - Galați, F. AS nr. 403)
Colesterolul mărit are diverse cauze. Nivelul înalt de colesterol e cauzat în principal de alimentația bogată în grăsimi. Acest factor se poate spune că este "rădăcina". Mâncarea grasă și multă, săritul peste micul dejun, stresul și mai ales medicamentele care pot face rău ficatului sunt alți factori pentru colesterol mărit. Cea mai eficientă metodă pentru scăderea nivelului de colesterol din organism este să încercăm să reducem nivelul acestuia din alimentație. Mâncarea este un capitol serios, asupra căruia trebuie să fim atenți. De aceea, ne putem folosi de rețete naturiste, ce ajută corpul să rămână în echilibru.
* Salată de ceapă și ciuperci "urechi de lemn" (se găsesc în comerț, la magazinele cu produse naturiste). Se curăță ceapa și se taie ca pentru salată. Ciupercile se pun în apă până se hidratează bine și se umflă. Se amestecă cu ceapa tocată. Se adaugă oțet și sare, după gust. Salata se mănâncă în fiecare zi.
* Usturoi murat în oțet. Se pune usturoi la murat, folosind oțet și puțin zahăr. Se consumă timp de o lună.
* Soia neagră și soia galbenă. Se amestecă în cantități egale și se prăjesc puțin, apoi se pun în oțet timp de 2 săptămâni, până se murează. Se consumă timp de 2 săptămâni, în fiecare zi, dimineața și seara, câte 10 bucăți, în timpul mesei.
* Supă de soia verde. Se pune în apă fiartă timp de 40 de minute, apoi se răcește. Supa se mănâncă în fiecare zi. Pe lângă faptul că reduce nivelul crescut al colesterolului, ajută și la detoxifierea organismului.
* Mâncați cât mai multe ciuperci.
* Ceai din fructe de goji. Se beau zilnic 400 ml ceai.
* Ceai de salcâm. Se beau zilnic 400 ml.
* Ceai de ganoderma. Se beau 400 ml de ceai pe zi.
* Păducel în combinație cu frunze de Lotus. 12 grame păducel, 12 grame frunze de lotus. Amestecul se fierbe o jumătate de oră în 300 ml apă. Se strecoară și se bea.
* Zeamă de ridiche albă. Se obține în storcătorul de fructe. Se beau 30 ml, de două ori pe zi. În total, se consumă 60 ml pe zi, timp de 15 zile.
* Soia verde și alge - 100 g soia verde + 100 g alge. Se face ceai care se bea în fiecare zi.
* Ceai de păducel, goji și crizantemă uscată. Păducel 50 g + goji 10 g + crizantemă 10 g. Din amestec se prepară 500 ml de ceai, care se bea timp de 3 săptămâni.
Recomandare: favorizați în alimentație ciupercile de orice soi. Mai mult: porumb, păducel, mere, ovăz, mei, cartofi dulci, topinambur, dovleac, spanac, morcov, țelină, pește și roșii.
Dr. ing. GHEORGHE NEAG - fitoterapeut, Poiana Horea, jud. Cluj, tel. 0729/66.81.08, e-mail: info@alimente-geriatrice.ro, www.alimente-geriatrice.ro
"Sufăr de parodontoză și nu știu ce să fac"
(Răspuns pentru NUȚI - Buzău, F. AS nr. 1169)
Faptul că sunteți afectată de parodontopatie la doar 27 de ani nu este un lucru obișnuit. Ar trebui să vă prezentați de urgență la medicul de familie, pentru o îndrumare de specialitate și pentru analize complete, în scopul de a înlătura suspiciunea unor afecțiuni mai grave și pentru a identifica originea bolii. Eu vă recomand o metodă care stopează evoluția parodontopatiei, prin acțiunea cumulativă a două tratamente:
* Periajul dentar - folosind, în loc de pastă de dinți obișnuită, un amestec uscat, format din pulbere de ardei iute (70% din compoziție) și sare gemă fină (30% din compoziție). Nu se va folosi boia de ardei iute din comerț, deoarece este denaturată, prin tratare termică și adaos de aditivi. Proporțiile pot fi ajustate ușor de dumneavoastră, astfel încât gustul compoziției să nu vă deranjeze. Această pulbere are un efect pronunțat de vitalizare, întărire și curățare a dinților și gingiilor prin:
- blocarea activității microbilor din gură, ca urmare a modificării reacției mediului bucal;
- stimularea circulației sângelui la rădăcina dinților;
- menținerea capacității de rezistență a mucoasei gurii;
- vindecarea rănilor și leziunilor din cavitatea bucală;
- stimularea secreției salivare, cu efect asupra eliminării toxinelor din organism.
Cum procedați? Introduceți în gură o linguriță din compoziția descrisă mai sus și încercați să o amestecați cu salivă. Umeziți cu apă periuța de dinți și începeți spălarea dinților, așa cum ați proceda cu o pastă de dinți normală. Frecați cu periuța atât dinții, cât și gingiile. Se recomandă ca spălarea dinților să dureze minimum 3 minute. Periajul dentar se va face dimineața, imediat după trezire, și după fiecare masă.
* Administrarea internă a unei pulberi de muguri de brad. Pentru combaterea parodontopatiilor, ca să acționați asupra cauzei, vă recomand să folosiți zilnic, după ce ați mâncat și după ce v-ați spălat pe dinți, câte o linguriță de pulbere de muguri de brad. Puteți să o luați cu puțină apă și să o țineți mai întâi sub limbă, pentru înmuiere cu salivă, iar apoi să o "distribuiți" cu limba la rădăcina dinților. În gură se va forma o pastă lichidă, care după circa 10 minute se va înghiți cu un pahar de apă. Prin substanțele din compoziția sa, pulberea de muguri de brad determină o acțiune complexă, de remineralizare și stimulare a formării țesutului din dinți și oase, de asimilare și fixare a calciului, de stimulare a eritropoiezei. În plus, pulberea de muguri de brad este recunoscută pentru acțiunea sa antiinflamatorie, antibacteriană, antivirală, imunostimulatorie nespecifică și de precipitare a proteinelor din tubul digestiv. Pentru a vă întări convingerea să recurgeți la aceste tratamente, vă mărturisesc că și eu m-am confruntat cu un început de parodontopatie, în jurul vârstei de 45 de ani, și am reușit, cu aceste tratamente, să-mi păstrez dinții și să nu mai am probleme dentare. Am renunțat însă definitiv la pasta de dinți din comerț și folosesc pulberea de ardei iute, cu sare gemă fină, alături de pulberea de muguri de brad. De ce atâta grijă pentru dinți? Mai multe studii demonstrează că afecțiunile dentare ne pot îmbătrâni repede, fiind asociate cu bolile cardiovasculare, accidentele vasculare și deteriorarea sistemului imunitar. Urmare a acestei interdependențe nefaste, s-a ajuns la concluzia că bacteriile care cauzează boala parodontală produc și o reacție imunitară ce duce la inflamarea arterelor.