Răspuns pentru MONICA ROȘU - Predeal, F. AS nr. 1173 - "Ce să fac pentru ganglioni axilari inflamați?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Luând în considerare istoricul medical (preme­nopauză dificilă, dureri în sânul drept și axila dreaptă etc.), se poate spune că îngrijorările dvs. legate de riscul unei evoluții nefavorabile nu sunt lipsite de temei. Totuși, trebuie înțeles că nu orice in­flamare și tumefiere a unui ganglion limfatic sau a unui grup ganglionar conduce spre prezumția de boală neo­plazică. Deseori, limfadenita (in­flamația ganglionilor limfatici) este o afecțiune produsă de infecții bacteriene, virale, fungice sau cu alte microorganisme. Așadar, acest proces patologic, caracterizat prin mărirea ganglionilor lim­fatici, însoțit de sensibilitate sau durere, poate fi urmarea unei in­fecții streptococice, stafiloco­cice, dar poate apărea și după orice altă infecție bacteriană, virală sau fungică. Pentru o mai bună înțelegere vă informez că adenopatiile determinate de boli neoplazice sunt asociate cu sem­ne constituționale, precum febră, anorexie (lipsa poftei de mân­care), dureri și crampe ne­spe­cifice, transpirații nocturne (leu­cemiile și limfoamele prezintă de obicei aceste caracteristici). Practic, în cazul dvs. vorbim des­pre o adenopatie de tip regional (axilară), care ar pu­tea fi generată de cauze comune, cum sunt zgârie­turile de pisică, infecțiile și iritațiile locale ale pielii, dar și de o vaccinare recentă în zona brațului, pre­zența unei artrite reumatoide sau a unui limfom non-Hodgkin (în cel mai rău caz). Așa stând lucru­rile, sfatul meu este să nu vă rezumați doar la investigații de tipul mamografiei, ci să aflați cauza exactă care determină adenopatia axilară dreaptă de care suferiți. În acest scop, vor fi necesare teste me­dicale care in­clud hemocultura, evidențierea numă­rului de leuco­cite și, eventual, practicarea unei biop­sii (importantă pentru precizarea diagnosticului etio­logic). Mai mult decât atât, precizarea unui diag­nostic diferențial, pe afecțiuni ca leucemia limfo­blastică acută, fibroza chistică, boala Hodgkin, sarcoi­doza, lupusul eritema­tos sau toxoplasmoza (pa­tologii care prezintă semne și simptome asemănă­toare limfadenitei), este nece­sară în scopul eliminării suspiciunii prezenței unor patologii preexistente.
În concluzie, tratamentul adenopatiei este deter­minat de cauza specifică ce o produce, iar tratamentul antibiotic trebuie administrat doar dacă se constată o infecție bacteriană. În medicina naturistă, adeno­patiile se pot controla prin administrarea de Echina­cea (2x2 capsule pe zi), pulbere de Lipicioasă (foarte bun drenor și anticongestiv ganglionar) - 3-4 lingu­rițe pe zi, și cataplasme locale cu pulbere de Schinduf (înmuiat în apă călduță).
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă tele­fonic! Să auzim numai de bine!


Dr. Li LuoXi - specialist în medicină tradițională chineză - București, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"Știe cineva o metodă naturistă pentru scăderea colesterolului?"
(Răspuns pentru LIVIU - Galați, F. AS nr. 403)

Colesterolul mărit are diverse cauze. Nivelul înalt de colesterol e cauzat în principal de alimentația bogată în grăsimi. Acest factor se poate spune că este "rădăcina". Mâncarea grasă și multă, săritul peste mi­cul dejun, stresul și mai ales medicamentele care pot face rău ficatului sunt alți factori pentru colesterol mărit. Cea mai eficientă metodă pentru scăderea nivelului de colesterol din organism este să încercăm să reducem nivelul acestuia din alimentație. Mân­carea este un capitol serios, asupra căruia trebuie să fim atenți. De aceea, ne putem folosi de rețete natu­riste, ce ajută corpul să rămână în echilibru.
* Salată de ceapă și ciuperci "urechi de lemn" (se găsesc în co­merț, la magazinele cu produse natu­riste). Se curăță ceapa și se taie ca pentru salată. Ciu­percile se pun în apă până se hi­dra­tează bine și se umflă. Se amestecă cu ceapa tocată. Se adaugă oțet și sare, după gust. Salata se mănâncă în fiecare zi.
* Usturoi murat în oțet. Se pune usturoi la murat, folosind oțet și puțin zahăr. Se consumă timp de o lună.
* Soia neagră și soia galbenă. Se amestecă în cantități egale și se prăjesc puțin, apoi se pun în oțet timp de 2 săptămâni, până se murează. Se consumă timp de 2 săptămâni, în fiecare zi, dimineața și seara, câte 10 bu­căți, în timpul mesei.
* Supă de soia verde. Se pune în apă fiartă timp de 40 de minute, apoi se răcește. Supa se mănâncă în fiecare zi. Pe lângă faptul că reduce nivelul crescut al colesterolului, ajută și la detoxifierea organismului.
* Mâncați cât mai multe ciuperci.
* Ceai din fructe de goji. Se beau zilnic 400 ml ceai.
* Ceai de salcâm. Se beau zilnic 400 ml.
* Ceai de ganoderma. Se beau 400 ml de ceai pe zi.
* Păducel în combinație cu frun­ze de Lotus. 12 grame păducel, 12 gra­me frunze de lotus. Amestecul se fierbe o jumătate de oră în 300 ml apă. Se strecoară și se bea.
* Zeamă de ridiche albă. Se ob­ține în storcătorul de fructe. Se beau 30 ml, de două ori pe zi. În total, se consumă 60 ml pe zi, timp de 15 zile.
* Soia verde și alge - 100 g soia verde + 100 g alge. Se face ceai care se bea în fiecare zi.
* Ceai de păducel, goji și crizan­temă uscată. Păducel 50 g + goji 10 g + crizantemă 10 g. Din ames­tec se prepară 500 ml de ceai, care se bea timp de 3 săptămâni.
Recomandare: favorizați în alimentație ciupercile de orice soi. Mai mult: porumb, păducel, mere, ovăz, mei, cartofi dulci, topinambur, dovleac, spa­nac, mor­cov, țelină, pește și roșii.


Dr. ing. GHEORGHE NEAG - fitoterapeut, Poiana Horea, jud. Cluj, tel. 0729/66.81.08, e-mail: info@alimente-geriatrice.ro, www.alimente-geriatrice.ro


"Sufăr de parodontoză și nu știu ce să fac"
(Răspuns pentru NUȚI - Buzău, F. AS nr. 1169)


Faptul că sunteți afectată de parodontopatie la doar 27 de ani nu este un lucru obișnuit. Ar trebui să vă prezentați de urgență la medicul de familie, pentru o îndrumare de specialitate și pentru analize com­ple­te, în scopul de a înlătura suspiciunea unor afec­țiuni mai grave și pentru a identifica originea bolii. Eu vă recomand o metodă care stopează evoluția parodon­to­patiei, prin acțiunea cumulativă a două tratamente:
* Periajul dentar - folosind, în loc de pastă de dinți obișnuită, un amestec uscat, format din pulbere de ardei iute (70% din compoziție) și sare gemă fină (30% din compoziție). Nu se va folosi boia de ardei iute din comerț, deoarece este denaturată, prin tratare termică și adaos de aditivi. Proporțiile pot fi ajustate ușor de dumneavoastră, astfel încât gustul compozi­ției să nu vă deranjeze. Această pulbere are un efect pronunțat de vitalizare, întărire și curățare a dinților și gingiilor prin:
- blocarea activității microbilor din gură, ca ur­mare a modificării reacției mediului bucal;
- stimularea circulației sângelui la rădăcina din­ților;
- menținerea capacității de rezistență a mucoasei gurii;
- vindecarea rănilor și leziunilor din cavitatea bucală;
- stimularea secreției salivare, cu efect asupra eliminării toxinelor din organism.
Cum procedați? Introduceți în gură o linguriță din compoziția descrisă mai sus și încercați să o ames­tecați cu salivă. Umeziți cu apă periuța de dinți și începeți spălarea dinților, așa cum ați proceda cu o pastă de dinți normală. Frecați cu periuța atât dinții, cât și gingiile. Se recomandă ca spălarea dinților să dureze minimum 3 minute. Periajul dentar se va face dimineața, imediat după trezire, și după fiecare masă.
* Administrarea internă a unei pulberi de muguri de brad. Pentru combaterea parodon­topatiilor, ca să acționați asupra cauzei, vă recomand să folosiți zilnic, după ce ați mâncat și după ce v-ați spă­lat pe dinți, câte o linguriță de pulbere de muguri de brad. Puteți să o luați cu puțină apă și să o țineți mai întâi sub limbă, pentru înmuiere cu salivă, iar apoi să o "distribuiți" cu limba la rădăcina dinților. În gură se va forma o pastă lichidă, care după circa 10 minute se va înghiți cu un pahar de apă. Prin sub­stan­țele din compoziția sa, pulberea de muguri de brad determină o acțiune complexă, de reminera­lizare și sti­mulare a formării țesutului din dinți și oase, de asi­mi­lare și fixare a calciului, de stimulare a eritro­po­ie­zei. În plus, pulberea de muguri de brad este recu­nos­cută pentru acțiunea sa antiinflamatorie, anti­bac­teriană, antivirală, imunostimulatorie nespeci­fică și de precipitare a proteinelor din tubul digestiv. Pentru a vă întări convingerea să recurgeți la aceste trata­mente, vă mărturisesc că și eu m-am con­fruntat cu un început de parodonto­patie, în jurul vârstei de 45 de ani, și am reușit, cu aceste tratamente, să-mi păs­trez dinții și să nu mai am probleme den­tare. Am renunțat însă definitiv la pasta de dinți din comerț și folosesc pul­berea de ardei iute, cu sare gemă fină, alături de pulberea de muguri de brad. De ce atâta grijă pentru dinți? Mai multe studii demonstrează că afecțiunile dentare ne pot îmbătrâni repede, fiind aso­ciate cu bolile cardiovasculare, accidentele vascu­lare și deteriorarea sistemului imunitar. Urmare a acestei interdependențe nefaste, s-a ajuns la conclu­zia că bac­teriile care cauzează boala parodontală produc și o reacție imunitară ce duce la inflamarea arterelor.