Din rețetele domnului farmacist Bobaru: COADA-ȘORICELULUI (Achillea millefolium)

Redactia
Puțină istorie

Marele botanist suedez Carl Linné, nașul de botez al tuturor plantelor medicinale, cărora - în afara numelui lor popular, le-a dat și un nume de familie latin, spunea că "Achillea" vine de la Achile, eroul războiului Troiei, cel rănit de sulița otrăvită a frumo­sului Paris. Vindecarea i-a venit de la centaurul Chi­ron, care l-a tămăduit cu o frunză de Coada-șorice­lului. Enumerată în primele scrieri antice dedicate plantelor medicinale, resturi de Coada-șoricelului au fost găsite în urmă cu 60.000 de ani, într-un mormânt din Shanidar, în Iraq. Planta îi însoțea pe morți pe ulti­mul drum. Primul care a descris puterea tămăduitoare a florilor de Coada-șoricelului a fost Diosco­ride. Mai târziu, Albertus Mag­nus a atras atenția asupra efec­tului ei rapid în închiderea răni­lor nevindecabile. Prima repre­zen­tare a plantei se află într-un Codex bizantin din sec. al VI-lea, iar cel care a "ne­murit-o" cu geniul său a fost ma­rele pictor Al­brecht Dürer.

Descrierea plantei

Este o specie ierboasă perenă, înaltă până la 80 cm, cu două feluri de tul­pini: tulpini florifere groa­­se, care poartă în vârf flori mici, de culoare albă sau roz-pal, grupate în in­florescențe tip umbrelă, și tulpini sterile, care poartă numai frunze lanceolate. Crește în toată Europa, pe pajiști, chiar și în goluri alpine, la 2500 de metri înălțime. Are un miros puternic, iute și ușor amărui, care îi recomandă virtuțile tămăduitoare. Foarte rezis­tentă la arșiță și la frig, când e cultivată în grădină, are nevoie de umezeală.

Recoltare și uscare

Coada-șoricelului se culege după orele dimineții, pe timp de soare. Se recoltează doar părțile superioare ale tulpinii cu inflorescențe (Herba millefolii), când florile sunt complet deschise. În acest interval, conți­nu­tul în principii active este maxim. Prin recoltare, plan­tele sunt stimulate a înflori din nou, deci până la sfârșitul ciclului biologic, în toamnă, apar noi inflo­res­­cențe și se poate face o nouă recoltare. Acum, vara, planta se culege în iulie și august. Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane). În concediu, în cazul când vă pa­sio­nează culesul plantelor, locul de uscare poate fi chiar autoturismul. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau pungi de rafie. Se păstrează până la momentul folosirii, ca plantă întreagă, pentru a-și păstra aromele integral.

Compoziția chimică

Părțile aeriene ale plantei conțin un ulei volatil asemănător cu cel din florile de mușețel, foarte bogat în camazulene, tanin, acid nico­tinic, acid ascorbic, câțiva acizi grași și aminoacizi.

Preparate din Coada-șoricelului

Infuzia
Mod de preparare:
2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.

Tinctura
Mod de preparare:
2 linguri de Coada-șoricelului uscată și mărunțită groscior se pun la macerat timp de 10 zile, în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la de­cantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o de­plină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de vala­bi­litate este de 2 ani de la data pre­parării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită fla­conul înainte de utilizare.

Unguentul
Mod de preparare:
100 ml tinc­tură de Coada-șoricelului ob­ținută după metoda prezentată mai sus se evaporă la foc mic, într-un vas emailat sau din inox, până se obține un extract siropos, de con­sistența mierii. Când este cald, se adaugă 50 de grame de untură to­pită, obținută din osânză de porc, 30 g margarină și aproxi­mativ 10 ml ulei de floa­rea-soarelui. Se dă pe foc mic și se continuă apoi omogenizarea, până la ră­cire. Un unguent de cali­tate superioară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de marga­rină cu 10 grame de lano­lină (aceasta se poate pro­cura din farmaciile care au laborator. Farmacia Faltis are lanolină pe stoc).


Uleiul terapeutic
Mod de preparare:
2 linguri de plantă uscată se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe bain marie, în flacoane de sticlă. Se lasă la macerat timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folosește extern, mai ales în bolile dermatologice.
Preparatele din Coada-șoricelului pot fi folosite ca terapii complementare pentru ameliorarea sau vindecarea unor boli, în special ale organelor din cavitatea abdominală (stomac, intestine, ficat, căile biliare, pancreas și rinichi). De aseme­nea, se obțin rezultate bune în afecțiunile aparatului urogenital și ane­xele acestuia, precum și în nume­roase boli de piele.

Tratamente interne

* Bolile stomacului - gastrite, ulcer gastric, dispepsii, regurgitații, colici stomacale, balonări, vărsături
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

* Bolile intestinelor - colon iritabil, meteorism, colici intestinale, diaree
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

* Bolile pancreasului - pancreatită acută
Este o urgență medicală, fiind provocată în proporție de peste 80% de afecțiunile biliare și de al­coolism. Tratamentul alopat ră­mâne cel de bază, folosirea preparatelor din Coada-șori­celului fiind o terapie complementară. Se folo­sește infuzia de Coada-șoricelului, câte trei căni pe zi, după masă, sau în locul apei, când se iau medi­camentele recomandate de medici pentru tratamentul pancreatitei.

* Bolile ficatului - hepatita medicamentoasă
Se întâlnește frecvent la bolnavii cronici, care folosesc multe medicamente polipragmazie.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.

* Inapetență

Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se beau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
(Preparatele se iau cu cel puțin 15 minute înainte de masă.)

* Hematuria în bolile aparatului urinar
Prezența sângelui în urină se datorează adesea afec­țiunilor renale, vezicale, prostatice, sau poate fi cauzată de o tumoră vezicală sau renală. Dacă hema­turia este însoțită de durere de tip colică renală, este vorba de un calcul uretral.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, sau în locul apei, când se iau medicamentele recomandate de medic.
Tinctura: se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele sau în pu­țină apă.

* Bolile aparatului genital și ale anexelor acestuia - vulvovaginite, mastodinite
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
(Tratamentul intern se completează cu o utilizare externă a preparatelor din Coada-șoricelului sub formă de băi vaginale sau unguente.)

* Boli dermatologice - dermatite, dermatoze, infecții stafilococice și streptococice, fungice, dermatită seboreică, eczeme
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.

* Boli din sfera ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, epistaxis, faringite, laringite, traheite
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă sau ceai de salvie.

* Boli ale cavității bucale - afte, gingivite, micoze, extracții sau abcese dentare
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
În aceste afecțiuni se aplică și un tratament extern sub formă de gargară.

* Afecțiunile anusului și rectului - hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în puțină apă.
Tratamentul intern se completează cu cel extern.

* Boala de iradiere
Datorită conținutului în cama­zulene, pre­pa­ratele farma­ceu­tice din Coa­da-șoricelului, ca și cele de mu­­șețel sau din pelin, se recomandă a se folosi ca pro­tec­tor și curativ în peri­oa­da când se fac radio­terapii pen­tru tratamentul unor boli incura­bile sau când suntem expuși la radiațiile solare timp îndelungat, de exemplu vara, la plajă. Tinctura se folosește intern 1/2 de linguriță, de 2 ori pe zi, iar în cazul iradierii solare care se manifestă prin fenomene alergice la nivelul țesutului cutanat, se utilizează ex­tern uleiul te­rapeutic aplicat pe piele, după pla­jă. Când ira­di­e­rea solară este puternică și a­fec­tează integritatea pielii, se poate utili­za în plus o cremă emo­­lientă cicatrizantă, pe bază de extract moale de tescovină, gălbe­nele, mușețel și Coada-șoricelului. (Farmacia Faltis prepară o asemenea cremă.)
Notă: Durata tratamentelor cu preparate din Coada-șoricelului este:
* pentru bolile acute 10 zile,
* pentru bolile subacute 20 de zile
* pentru bolile cronice cel puțin 30 de zile.
(Fitoterapia este o terapie blândă, ale cărei efecte se observă mai târziu, dar este mult mai bine supor­tată de organism decât medicația alopată. Ar fi ideal să se folosească ca metodă de prevenție, dar, din păcate, acest lucru se practică destul de puțin.)

Tratamente externe

* Inhalații - afecțiunile nasului (rinite, rinosinuzite), care se manifestă prin nas înfundat sau rinoree
Rețetă: Într-un litru de fiertură de Coada-șorice­lului, obținută după metoda infuzării, se pun 10-15 picături de uleiuri esențiale de mentă, ienupăr, euca­lipt, făcându-se inhalații după metoda clasică. Dea­supra vasului cu infuzia fierbinte se apleacă capul acoperit cu un prosop și, timp de câteva minute, se inspiră și se expiră pe nas și gură vaporii calzi.

* Băi vaginale - se recomandă înainte de aplicarea unor unguente sau ovule, pentru bolile vaginului
Într-un litru de infuzie de Coada-șoricelului se adaugă bicarbonat de sodiu.

* Gargarisme - pentru boli ale cavității bucale: afte, gingivite, stomatite, hemoragii gingivale, abcese dentare
Se face gargară după fiecare ma­să, folosind o in­fuzie din ceai de Coa­da-șoricelului.

* Comprese umede - în afecțiunile uscate ale pielii și în bolile alergice
Se poate folosi orice material textil natural, care se umezește cu o fiertură obținută după metoda infuziei. După îndepărtarea compresei se aplică, pentru efec­tele sale emoliente, uleiul terapeutic de Coada-șori­celului.

* Aplicații locale - în bolile zemuinde ale pielii: ulcer varicos, escare de decubit
Se folosește unguentul de Coada-șoricelului, pre­parat după metoda de mai sus.
(Pentru toate afecțiunile specifice, Farmacia Faltis prepară un unguent pe bază de extract moale obținut din: gălbenele, castan, mușețel, hamamelis și Coada-șoricelului.)

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.