Răspunsul de față, urmare a întrebării cititorului Mihai Câmpeanu din Suceava, a cărui scrisoare a fost publicată în revista F. AS nr. 1166, se adresează, prin conținutul lui, categoriei, cu mult mai largi, a persoanelor ce suferă de boli autoimune, motiv pentru care vă solicit îngăduința de a-i acorda un spațiu mai larg.
"Oferiți mai multă atenție calității alimentelor"
Poliartrita reumatoidă este una din cele mai frecvente boli autoinflamatorii, care atacă, cel mai adesea, articulațiile. Ca majoritatea bolilor autoinflamatorii, cauza exactă nu se cunoaște. Ceea ce se știe este că sistemul imunitar, care are capacitatea de a recunoaște toate celulele propriului corp, "pierde'' această capacitate și nu își mai recunoaște anumite celule din articulații, pe care începe să le atace (la fel cum atacă o bacterie, în cazul unei infecții). Prin urmare, apare inflamația articulațiilor, cu durere, pierderea mobilității, tumefacție. Când e vorba de tratamente, majoritatea recomandărilor alunecă spre medicația alopată. Există însă și anumite studii care au demonstrat eficiența alimentației vegetariene sau preponderent vegetariene în cazul bolilor autoimune. Și chiar dacă ele nu se bucură de o aprobare majoritară în lumea științifică, atâta timp cât tratamentul propus nu expune pacientul niciunui pericol, merită să i se acorde o șansă, mai ales dacă alternativa este un tratament medicamentos, cu destul de multe efecte adverse. Un lucru important pentru sănătatea noastră, care devine EXTREM de important în cazul pacienților cu boli autoimune, este CALITATEA alimentației, care primează față de tipul alimentației. Adică, este mai puțin important ceea ce mâncăm (vegetarian sau nu), atâta timp cât mâncarea este de calitate. Prin calitate, mă refer la cât mai puține pesticide, hormoni, antibiotice, conservanți etc., deci o mâncare biologică. De ce este oare acest lucru atât de important? Pentru că substanțele enumerate anterior nu pot fi procesate de organism în mod corespunzător. Este ca și cum la vârsta de 60 de ani, după ce nu ai avut nici un contact cu tehnologia, vine nepotul și îți pune o tabletă electronică în mână zicându-ți să o folosești. Vei ști să faci acest lucru? Probabil că nu, dar este posibil ca după o perioadă de timp, cu ajutor din partea nepotului, să înveți să faci acest lucru. În acest timp însă, este posibil să mai faci greșeli, să apeși pe butoanele care nu trebuie. Același lucru se întâmplă și cu organismul nostru: pus în fața unor substanțe noi, introduse recent în alimentație, devine derutat, și începe un proces nou de învățare care durează timp îndelungat. Problema este că pe parcursul acestui proces o să apară frecvent greșeli. Una din aceste greșeli este această dezorientare a sistemului imunitar, deoarece și el trece prin acest proces de învățare. Și tocmai această dezorientare a sistemului imunitar duce la apariția acestor boli autoimune.
Evitați supermarketul
Prin urmare, încercați să oferiți mai multă atenție calității alimentației. S-ar putea să fie mai greu, dar nu imposibil. S-ar putea să fie mai scump, dar per ansamblu, MULT mai ieftin (plătești mai mult acum, dar rămâi sănătos, ceea ce este fără de preț). Încercați să ocoliți mâncarea din supermarket. Nu poate fi sănătoasă. Supermarketurile au nevoie de furnizori capabili să le ofere cantități mari de produse, și cum trăim în secolul competiției, acest lucru va face ca între furnizori să apară o goană după costuri mai mici de producție, chiar dacă aceasta este în detrimentul calității. Un exemplu concret: va putea un furnizor să ofere o cantitate suficientă de lapte, dacă vacile sale vor produce așa cum a lăsat natura, adică păscând pe pajiște? Nu! El va avea nevoie de eficientizare, adică de ferme în care vacile stau aglomerate într-o hală și nu fac nimic decât să mănânce toată ziua... cu siguranță, nu iarbă verde. Deci, cât de sănătos poate să fie laptele unei vaci sedentare, care nu mănâncă ceea ce a învățat de-a lungul evoluției, și care pe deasupra mai primește și antibiotice, pentru controlul unor posibile infecții devastatoare pentru ferma respectivă? Și exemplele pot continua la nesfârșit.
O alimentație de calitate înseamnă și mâncare cât mai puțin procesată, deoarece prin procesare se distruge o cantitate importantă din nutrienții din hrană. Și, de asemenea, trebuie să existe un echilibru între hrana vie, crudă, și cea preparată termic. În concluzie, încercați să vă procurați hrana de la mici producători, de la țăranul din piață, dar chiar și acolo, nu cumpărați de pe taraba unde toate merele sunt frumoase și identice, luați de acolo de unde sunt cu imperfecțiuni și variate ca formă.
Suplimente antiinflamatoare
Combaterea inflamației se mai poate face și prin suplimentarea alimentelor cu efecte antiinflamatoare, deoarece sunt aproape lipsite de efecte adverse și pot fi consumate pe termen lung, reducând nevoia de medicație. Unul din acestea, a cărui acțiune a fost dovedită în studii științifice, este turmericul. Un condiment indian, pe care putem să îl consumăm în amestec cu alte plante, pentru a-i crește biodisponibilitatea. Se amestecă părți egale de turmeric, cacao, scorțișoară, ulei extravirgin de măsline, iar la sfârșit, se presară și puțin piper negru măcinat. Se consumă o linguriță, două pe zi din acest amestec de pulberi. (Atenție crescută la persoanele care iau medicamente antitrombotice, deoarece turmericul poate potența acest efect. Discutați cu medicul dvs. înainte).
Mai mult potasiu
Modalitatea naturală prin care corpul nostru combate stările de inflamație excesive este prin eliberarea unui anumit hormon, denumit cortizol. Pe lângă efectul său antiinflamator, acest hormon mai are și alte efecte, unul din ele fiind eliminarea potasiului (K) din organism, prin creșterea excreției sale la nivelul rinichiului. Prin urmare, putem să mărim secreția de cortizol mărind cantitatea de potasiu din organism. Însă mare atenție, dezechilibrele acestui mineral duc la probleme grave de sănătate, cum ar fi aritmiile cardiace. Prin urmare, nu ne putem juca cu această substanță după bunul nostru plac. Ceea ce putem face este suplimentarea sa DOAR în cazul în care nivelul său din sânge este scăzut. Suplimentarea poate fi făcută fie prin medicamente, fie prin mărirea aportului alimentar. Metoda din urmă este preferabilă, deoarece posibilitatea creșterii excesive a nivelului de potasiu este aproape nulă, organismul având mecanisme foarte fine de reglare a absorbției sale din hrană.
Alimente bogate în potasiu sunt: cartofii, sucul de roșii, legumele de culoare verde închis, fasolea verde, iaurtul, prunele deshidratate, sucul de morcovi, peștele, soia, bananele, laptele. Prin urmare, dacă în urma analizelor de sânge se detectează un nivel scăzut de potasiu, se începe un tratament de suplimentare, prin consumarea acestor alimente.
Apelați la probiotice. De calitate!
Un alt capitol care merită atenție este microbiomul nostru (în intestinele noastre trăiesc o cantitate imensă de populații de microorganisme, fără de care viața nu ar fi posibilă, denumită microbiom). Rolul lor decisiv în evoluția diferitelor boli de-abia începe să fie descoperit de medicina modernă. Este demonstrat că în bolile autoimune, aceste populații sunt afectate, și există și studii de calitate, care au demonstrat că suplimentarea cu probiotice (care influențează microbiomul) influențează în mod pozitiv evoluția artritei reumatoide. Este important însă genul de probiotic care este folosit. În acest domeniu se fac cercetări, cu rezultate promițătoare la momentul actual.
Menținerea mobilității articulațiilor este și ea foarte importantă, și se poate face prin exerciții de kinetoterapie.
Toate cele enumerate mai sus nu au intenția de a exclude medicina clasică - tot timpul trebuie să existe relații de întrajutorare, între cele două ramuri, medicina alopată, respectiv cea alternativă.
Și să nu uităm ceea ce a spus părintele medicinei, Hipocrate, acum peste două mii de ani: "Lăsați mâncarea să vă fie medicament și medicamentul să vă fie mâncare".
DR. CĂTĂLIN MITRULESCU
medic specialist ortoped, Clinica Ortopedie 2 Timișoara, tel. 0723/35.68.00, www.durerecronica.ro, e-mail: ortoped.mitrulescu@gmail.com