"Chișinău și București, două inimi românești!"

Ciprian Rus
- Marș impresionant al tinerilor unioniști basarabeni în Capitală -

În urmă cu o săptămână, se strânseseră 30.000 de oameni în inima Chișinăului, într-unul din­tre cele mai impresionante mitinguri organi­zate după faimoasele mișcări de redeșteptare națio­nală din 1990. O mie dintre ei au luat-o apoi la drum, pe jos, într-un marș până la Bu­curești, pentru a duce me­sa­jul lor de unitate națio­na­lă. "România n-a avut gra­ni­ță la Prut!", au strigat ei pe bu­levardele Capitalei, în vre­me ce politicienii noștri și-au văzut, ca de obicei, de ale lor...

"Nu mai avem ce să oferim, decât pe noi înșine"

"Copiii înstrăinați ai nea­mului românesc, care își cau­tă drumul spre revenirea aca­să", s-au declarat cei o mie de tineri basarabeni, por­niți de la Chișinău către Bucu­rești, pe un traseu de sute de kilometri, pentru a duce în­flă­căratul mesaj de reîntre­gi­re a României, do­rința de uni­tate pe ambele maluri ale Prutului. "Copiii înstrăinați ai neamului ro­mâ­nesc, care își caută dru­mul spre reveni­rea acasă", au semnat și scri­soarea des­chisă trimisă, de pe drum, președintelui Klaus Io­hannis, după patru zile de mers prin arșița Basarabiei. "Suntem în toiul unei ac­țiuni grele, prin care am vrut să arătăm Țării cât de mult înseamnă ea pentru noi, și că setea noastră de reîn­tregire nu a fost oprită nici de sutele de mii de de­por­tări și crime din perioada sovietică, darămite acum, când avem dreptul la libera exprimare. Am mers spre Țară 20-30 de kilometri pe zi. Am mers în caniculă, pe temperaturi de 40 de grade, iar acum, când vă scriem această scrisoare, tocmai continuăm mar­șul pe furtună. Nu ne va împiedica nimic să ajun­gem la București. Știm că sunteți un om foarte ocupat, care are griji foarte mari pe cap, dar duminică ajun­gem la București pentru a vă transmite Dumnea­voas­tră, ca re­prezentant al poporului român, dorința de Unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Ma­rii A­du­nări Naționale din 5 iulie de la Chișinău, și me­sajele venite de la oamenii simpli din satele și ora­­șele Re­pu­blicii Mol­­dova, cu care ne-am întâl­nit în marșul nos­tru. Dru­mul nostru lung ne-a făcut feri­ciți. Nu ne așteptați ca pe niș­te oaspeți, noi nu mai avem ce să ofe­rim, de­cât pe noi în­șine, Maicii Ro­mânii. Știm că rigo­rile di­plo­ma­ti­ce nu vă per­mit mai multe, dar vă rugăm, dom­nu­le pre­șe­dinte, să ne primiți măcar cu o strângere de mâ­nă și un cuvânt bun, cum ați făcut-o când ne-am văzut la Chișinău".
Finalul apelului e deja cunoscut: venirea la Bucu­rești a celor o mie de temerari basarabeni l-a prins, iarăși, cu un "pas" în urmă pe președintele Iohannis, ocupat cu treburi mai importante (unde, dacă nu la Sibiu?), în pregătirea unei vizite oficiale în Spania. Un gest ratat, pe care exprimările diplomatice din răs­punsul trimis manifestanților, primirea lor de către funcționarii președinției sau deschiderea porților pala­tului pentru tinerii basarabeni nu l-au putut repara...

Pâine și sare, lacrimi și flori

În locul președintelui și al politicienilor de vârf din România, tinerii au fost așteptați în Piața Universității de populația Bucureștiului, oameni simpli care i-au întâmpinat cu cântece, cu pâine și sare, cu icoane și cu îmbrățișări. O manifestare plină de bucurie și de speranță, o recapitulare pe viu a frăției puse la po­prire atâta timp. "Aici mă simt acasă", răsună la micro­fon gla­sul pu­ternic și tâ­năr al unei fete. "Mă bucur că aud vorbin­du-se în jurul meu româ­neș­te, limba stră­mo­șilor mei". Pe fa­ta care vor­beș­te o chea­mă Olga Mus­teață și este absol­ven­tă de Filologie la Chi­șinău. Dezinvoltă și înflăcărată, li se adre­sea­ză cu patimă, de pe o sce­nă improvizată în fața Teatrului Național, miilor de oameni aflați în marea de steaguri tricolore. Aștept să coboare de la tribună, pentru un scurt in­ter­viu.
"Cel mai emoționant mo­ment a fost sâmbătă, când am ajuns cu marșul la Ungheni și am refăcut «Podul de flori». Credeți-mă că am vărsat lacrimi când am văzut că de cealaltă parte a Prutului, dincolo de gard, ne așteptau frații noștri, dornici să ne strângă în brațe. Am plâns cu toții! Abia am așteptat această zi și mă bucur că am ajuns la București. Aici mă simt acasă! În Basarabia auzi foarte des limba rusă, iar aici nu auzi un cuvânt rusesc, auzi doar limba ma­ternă, iar asta îți dă un sentiment pe care nu îl pot descrie în cuvinte".

"Ce înseamnă să îți iubești țara"

O întreb pe Olga ce a reușit să țină viu focul ro­mâ­nismului în Basarabia. "Familia mea este genera­ția care a fost educată sub ruși, dar noi la școală am fost educați românește, am cântat cântece patriotice, am citit cărți, poezii. Întâi de toate, unirea se face prin cultură, și de-asta, în sufletul nostru, s-a păstrat acest grăunte al românismului pe care îl promovăm".
Pe nea Petrică Panduru (85 de ani) l-au adus în Piața Universității amintiri vechi, de peste șapte dece­nii. "Aveam 11 ani, în 1941, când învățătorul meu a venit la noi, școlarii, ne-a pus mâna pe cap la fiecare, și a plecat pe front, de unde nu s-a mai întors nicio­dată. Nu pot să uit nici azi... Pentru memoria învăță­torului meu am venit azi aici, pentru toți cei care au lup­tat pentru România Mare și pentru tinerii ăștia mi­nunați din Basarabia, care au venit atâta drum pe jos, ca să ne învețe, pe noi cei de aici, ce înseamnă să îți iubești țara", îmi spune nea Petrică, apoi fuge, într-un suflet, să fie în primul rând când sosesc basarabenii de la gară.
În fața crucii de piatră de la Universitate, îl găsesc apoi pe Andrei. Poartă mândru un tricou pe care scrie, mare, "UNIRE", peste conturul "României dodo­loațe". Andrei lucrează în Suedia și arată exact ca miile de tineri occidentalizați ai Bucureștiului, care sunt prea prinși cu ale lor, duminică la ora două după-amiaza, ca să le pese de unire, de Basarabia și de alte lu­cruri de genul acesta, care nu sunt "trendy". "Vin din Suedia, o țară în care trecutul și valorile s-au pierdut, o țară de cetățeni europeni care și-au uitat tra­dițiile. Asta se va întâmpla și cu noi, dacă nu ne trezim! Am fost și la Chișinău, săptă­mâ­na trecută, la Marea Adunare a celor 30.000 de unioniști, alături de un prieten, a cărui iubită e basarabeancă. Am fost real­mente impresionat de cum simt oamenii aco­lo. Eu cred că oricine își știe istoria ar trebui să fie aici, alături de cei o mie de basarabeni și alături de idealul României Mari".

"Bine ați venit acasă!"

Rumoare! Tinerii basarabeni intră în Pia­ța Universității. Bucureștenii îi aplaudă și scandează "Unire!", "România!", "Chi­și­­nău și București / două inimi românești!", "Bine ați venit acasă!", "Trăiască, trăiască, tră­ias­că­ și-nflorească / Moldova, Ardealul și Țara Românească". Manifestanții bucu­reș­teni fac un pod din flori, pe sub care trec ti­ne­rii basarabeni. Se cântă imnul "Deșteap­tă-te, române!", apoi manifestanții se prind în mici hore ale Unirii. Urmează un marș pe traseul Calea Victoriei - Palatul Parlamen­tu­lui - Palatul Cotroceni. Kilometri întregi de steaguri românești se întind prin centrul Bucureș­tiului, iar cântecele manifestanților umplu de viață orașul.
Din mijlocul coloanei, Laura și Daniel atrag ca un magnet focusul aparatului de fotografiat. Sunt tineri, se iubesc, iar când își zâmbesc, tricolorul vopsit pe obraji li se întinde ca un curcubeu peste pielea arsă în zilele de marș prin canicula Basarabiei. "A fost greu, dar suntem atât de fericiți! Am mers pe jos, am dormit pe jos, pe unde am putut, dar am ajuns acasă!". Ca ei sunt zeci și zeci de cu­pluri. Tineri frumoși, luminoși, care vorbesc fericiți des­pre acasă, despre Ro­mânia și despre vi­sul generației lor de-a nu mai fi "copiii în­străi­nați ai neamului ro­mânesc".
"Basarabia se în­toar­­ce acasă." "Inima Ro­mâ­­niei se reîntre­geș­te." "Fă, Doamne, să fie ade­vă­rat!"

Fotografiile autorului și imagini de pe pagina de Facebook "Basarabia pământ românesc"