N-ai carte, dar ai parte

Cristian Curte
Meseria mea mă pune foarte des în contact cu oa­meni de generații, preocupări, și meserii foarte diverse.

Mi-a rămas în minte, și nu se va șterge niciodată, sur­priza pe care mi-a produs-o întâlnirea cu generația Ro­mâniei interbelice. Dacă în copilărie am iubit această generație prin bunicii mei, la maturitate am admirat-o, pentru că am avut ocazia să-i recunosc noblețea, felul elegant de a trece prin lume și, mai presus de toate, cultura. Fie că era vorba de simpli absolvenți de liceu sau de iluștri universitari, toți oamenii aceia aveau o cunoaștere solidă a lumii, un bagaj impre­sio­nant de lecturi și, ce raritate în zilele noastre!, o limbă română exemplară, lipsită de barbarisme. Dacă nu intrai în amănuntele specializărilor universitare, îți era greu să spui dacă omul din fața ta are doar o diplomă de bacalaureat sau o licență, eventual un doctorat. Pen­tru că în epoca dintre cele două războaie, în siajul marii culturi europene antebelice, tributare unei serioase instrucții umaniste, un absolvent de liceu îl depășea pe unul care astăzi are facultate. Și asta, pentru că, în trecut, românul știa că "Dacă ai carte, ai parte." Școala era calea sigură pentru a te ridica și un semn de recu­noaștere pentru cei din jur.
Astăzi, șmecheria, ignoranța, tupeul pot fi nu nu­mai "cool", ci și bănoase. Sau, cel puțin, asta este per­cepția elevilor, care cred că nu are rost să înveți dacă vrei să te căpătuiești, iar pentru îmbogățire nu este esențială absolvirea liceului, ci a "școlii vieții". Cine o are pe ultima e "băiat de băiat" și "le dă lecții la toți".
În realitate, după cum dovedesc și studiile Băncii Mondiale - accesul la învățământul de calitate este, cel puțin în România, singura soluție a ieșirii din sărăcie. În familiile unde școala e puțină, banii sunt și ei pe sponci. Dacă vă uitați la harta promovabilității la bacalaureat anul acesta, veți vedea că județele sărace, unde șomajul este și el în floare, au și o promo­va­bi­litate codașă - Giurgiu (36,06%), Ilfov (40,92%), Tele­or­man (42,73%), Mehedinți (51,9%), Gorj (53,5%), Harghita (54,4%). La polul opus, Clujul, unul dintre cele mai bogate județe ale României, are o promo­va­bilitate de 82,18%, urmat de Brașov, cu 78,74%, Ba­cău, cu 78,34% și Sibiu cu 76,81%. Se intră, astfel, în­tr-o spirală negativă, în care sărăcia duce la abandon școlar, iar abandonul școlar amplifică sărăcia.
Din păcate, e greu să le spui acestor copii că doar școala îi poate salva de la o viață la limita subzistenței, când ei văd la televizor că "spuma" țării, proaspătă și îmbogățită, e agramată, hoață și, mai presus de toate, mândră de ea. Deci, se poate să ai parte și fără carte. Doar DNA-ul va mai putea așeza, nădăjduiesc, ierar­hiile acestea zăpăcite de comunism și apoi de tranziție.