Răspuns pentru MIODRAG STOIANOVICI - Arad, F. AS 1172 - "Am diagnosticul stenoză aortică strânsă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În mod obișnuit, când deschiderea unei valve este în­gustată astfel încât fluxul sanguin la nivelul ei să fie limitat, afecțiunea poartă denumirea de stenoză. O astfel de îngustare a valvei aortice face ca ventriculul stâng să pompeze mai greu pentru a menține un debit san­guin normal. Acest fenomen deter­mină adeseori îngroșarea mușchiului ventriculului stâng (hipertrofie ven­tri­culară stângă), pentru ca, în timp, acesta să devină mai puțin eficient (se mărește și devine flasc, slăbit). Un alt tip de problemă apare atunci când valva aor­tică nu se închide bine între contracții. Denumită și regurgitație aortică, acest tip de afectare permite sângelui să se scurgă înapoi în ventricul și, ca urmare, fluxul sanguin către res­tul corpului scade, iar inima tre­buie să pompeze mai tare în în­cercarea de a compensa debitul cardiac redus. În principiu, atât stenoza, cât și insuficiența aorti­că pot fi determinate de o ano­malie congenitală sau de o afec­tare a valvei aortice datorată reu­matismului articular acut.
Cel mai serios risc, în cazul problemelor valvei aortice, este reprezentat de suprasarcina ven­tri­culului stâng, caz în care pot avea loc manifestări de tipul an­ginei, insuficienței cardiace con­gestive sau sincopelor. Afecțiunile valvei cardiace aor­tice pot determina, de asemenea, anomalii ale rit­mului cardiac sau creșterea riscului de infecție a învelișului interior al inimii (endocardită). De aceea, ca o măsură de protecție, utilizarea preventivă a anti­bioticelor înainte de proceduri dentare sau de anu­mite intervenții chirurgicale este recomandată.
Problemele valvei aortice pot să apară și să pro­greseze fără simptome, până când ating un anumit prag, dar nici stenoza și nici insuficiența aortică nu înseamnă că trebuie să adoptați un stil de viață pasiv. Ar putea fi necesar să evitați activitățile fizice epui­zante, însă o activitate fizică rezonabilă este de obicei benefică.
Deoarece, așa cum aminteam, boala valvulară aor­tică poate reduce eficiența de pompă a inimii și poate determina insuficiența cardiacă, poate fi nece­sar să luați medicamente care să crească contracția ventriculilor, să controleze retenția de lichid sau să reducă sarcina inimii dvs. În cazul în care boala val­vulară aortică determină apariția tulburărilor de ritm cardiac (aritmii), este necesară administrarea de me­di­cație antiaritmică. Totodată, dacă boala este com­plicată de fibrilația atrială, insuficiența cardiacă sau formarea unor cheaguri sanguine, cu siguranță aveți nevoie de tratament anticoagulant, pentru a reduce riscul formării trombilor.
În sfârșit, dacă în cazul dvs. afectarea valvulară este severă, singura soluție pe termen lung poate fi re­pa­rarea ei chirurgicală sau înlocuirea (protezarea). Dacă încercați abordarea unui tratament naturist com­plementar, va trebui să o faceți cu precauție, ast­fel încât medicația alopată să nu vină în contradicție cu remediile naturiste.
Să auzim numai de bine!


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Caut soluții pentru tulburare bipolară"
(Răspuns pentru SIMONA - Bacău, F. AS nr. 1161)


Tulburarea bipolară (boala maniaco-depresivă sau depresia psihică maniacală) este o afecțiune psihică foarte complexă, caracterizată prin succesiunea epi­soa­delor depresive cu episoade maniacale, sau doar prin succesiunea mai multor episoade maniacale de intensități diferite.
Mania se manifestă prin euforie, grandomanie, vorbire rapidă cu voce tare, nevoie redusă de somn, agitație, gânduri iraționale, iritabilitate, agresivitate, hipersexualitate, asumare de riscuri iresponsabile (investiții sau cumpărături fără acoperire financiară), sentimentul de invincibilitate. Fără tratament, un episod maniacal poate dura săptămâni sau un an. Epi­soadele maniacale pot evolua cu consecințe grave pentru bolnav, dar și pentru persoanele din jur, de aceea spitalizarea este obligatorie. Faza maniacală poate debuta brusc sau poate fi "anunțată" de simp­tome cum ar fi indispoziție, tulburări digestive, tul­burări respiratorii.
Hipomania (mania moderată) se manifestă prin optimism, gândire și vorbire rapidă, nevoie limitată de somn, îndeplinirea corectă a sarcinilor, creativitate crescută sau, din contră, judecată slabă și iritabilitate, hipersexualitate, halucinații sau lipsa iluziilor. Boala poate fi confundată, în mod greșit, cu o stare de feri­cire. Fără tratament adecvat, hipomania se poate transforma în manie și chiar în depresie.
Depresia se manifestă prin tristețe, lipsa unui scop în viață și a interesului față de activitățile plă­cute, letargie și dificultate de adormire, stimă de sine scăzută, dificultăți de concentrare, incapacitate de muncă, gânduri negative legate de viitor (moarte și sinucidere). În timpul ambelor episoade, pot fi sau nu prezente iluziile (ex.: comunicarea cu extratereștri sau deținerea de puteri supranaturale) ori halucinațiile (voci imaginare, "viziuni").
Melancolia este o altă manifes­tare a bolii, caracterizată prin tristețe, lipsa poftei de mâncare, vorbire șop­tită, monosilabică, neliniște, agitație, refuzul de a se mișca, de a comunica, acte impulsive bruște (bolnavii se automutilează, se dau cu capul de pereți, se pot chiar sinucide). Melan­colia este o mare urgență medicală psihiatrică.
Se disting două tipuri de tulburare afectivă bipolară, primul caracte­rizându-se prin cel puțin un episod de manie și unul sau mai multe de de­presie sau de hipomanie. Al doilea constă în alternarea episoadelor hi­pomaniacale cu episoade depresive. Ciclotimia este un tip particular al bolii, caracterizat prin episoade hipomaniacale cu perioade de depresie. Frecvența, durata și intensitatea episoadelor diferă chiar și la același individ. Episoadele maniacale și depre­sive ale fiecărui ciclu pot să apară la câteva zile, luni sau ani. Schimbări ale dispoziției pot surveni chiar și în decurs de câteva ore sau minute. Epi­soadele multiple produc leziuni cerebrale ("arderea" neuro­ni­lor) care reduc capacitatea cog­nitivă și de stabilire a relațiilor sociale normale, impactul depre­siei fiind mai pu­ternic decât al maniei.
Analizele prin RMN și PET evidențiază faptul că, la bolnavii cu o tulburare bipolară, creierul are o struc­tură diferită de cea a persoanelor sănătoase.
Depresia bipolară este însoțită frecvent de tulbu­rări de anxietate, atacuri de panică, fobie socială, alcoolism, consum de doguri, ceea ce afectează cali­tatea vieții pacientului și a familiei acestuia. Boa­la poate fi însoțită și de probleme ale glandei tiroide, tulburări cardiovasculare cauzate de hipercoles­tero­lemie, hiperglicemie și hipertensiune arterială.
Unele studii sugerează riscul crescut pentru can­cer la pacienții cu tulburare bipolară.
Boala debutează în jurul vârstei de 25 de ani, dar primele simptome de tip depre­siv pot fi prezente între 13 și 18 ani. Uneori boala poate să apa­ră mai târziu sau chiar la bă­trâ­nețe.
* Factorii de risc ai bolii sunt: ereditatea (peste două treimi din persoanele cu tulbu­rare bipolară au o rudă apro­piată cu tulburare bipolară sau cu depresie), traumele din copi­lărie, tulburările neurode­gene­rative (bolile Parkinson, Alz­heimer), neoplasmul cerebral, traumele cerebrovasculare, afecțiunile renale, tiroi­diene, cardiace, SIDA, diabetul, ateroscleroza, stre­sul, alergiile alimentare.
Deși toate simptomele nu pot fi complet eli­mi­nate, tratamentele pot stabiliza starea de spirit, astfel încât bolnavii să poată duce o viață normală.
* Medicamentele folosite pentru a trata episoa­dele acute sau în scop profilactic includ stabilizatori ai stării de spirit (timostabilizatoare), antipsihotice (neu­roleptice), antidepresive, anticonvulsivante. Tra­ta­mentele sunt de lungă durată, cu monitorizare aten­tă din partea medicului specialist.
* Tratamentele naturale pot fi un ajutor im­por­tant, prin îmbunătățirea structurii și a activității cere­brale, echilibrarea hormonilor și a neurotrans­mițăto­rilor și creșterea eficienței tratamentului medicamen­tos. Dar ele nu trebuie, în niciun caz, administrate la întâm­plare, ci numai după consultarea unui profe­sionist în acest domeniu care, la rândul lui, trebuie să cunoas­că în detaliu situația pacientului și a medicației urmate de acesta.
Având la dispoziție peste 250 de tipuri de produse importate de firma noastră de la producători inter­naționali de prestigiu, medicii Centrului de Medicină Integrativă SECOM pot elabora programe de trata­ment natural complexe, adaptate situației concrete a bolnavului și în perfectă compatibilitate cu medica­mentele administrare pacientului, respectând totodată indicațiile literaturii științifice de specialitate. Pentru o analiză holistică a pacientului, putem efectua o ElectroScanare Interstițială. Testarea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni neuro­logice, digestive, respiratorii, cardiovasculare, endo­crine, imunologice, genito-urinare, metabolice, înain­te ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea permite urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute în urma administrării tratamentului complementar natural adecvat.
În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate. Avantajele achiziționării produselor din magazinele Centrului sunt cardul de fidelitate și promoțiile ofe­rite lunar.