ROBBIE WILLIAMS, concert în București - "Viața e mai blândă cu mine acum"

Dana Ene
"Prăpăd" muzica

În miez de vară, pe 17 iulie, în Piața Constituției din Capitală, vine să cânte în premieră abso­lută copilul teribil al pop-rock-ului britanic din anii '90 - Robbie Williams, care include și țara noas­tră în turneul de promovare al ultimului său album lansat la finele anului trecut, "Under the Radar Vo­lume 1". Chiar dacă au trecut mai bine de 20 de ani de când băiatul rebel din Staffordshire își făcea debutul scenic cu trupa Take That și cucerea inima a sute de mii de adolescenți din întreaga lume, el nu și-a pier­dut încă nici șarmul și nici talentul de a lansa hit după hit. Până azi, a vândut peste 77 de milioane de albu­me, a câștigat zeci de premii răsunătoare, printre care 15 BRIT Awards, în țara lui natală, și 6 premii ECHO în Germania. În 2004, a fost inclus în "Galeria celebrităților muzicale din Marea Bri­tanie" (UK Music Hall of Fame), fiind votat drept "Cel mai bun artist al anilor '90". În 2006, a intrat în Cartea Recordurilor, de­oarece a vândut într-o singură zi mai mult de 1,6 mi­lioane de bilete pentru turneul său de atunci.

Take That

Robert Peter Williams, alintat "Robbie" s-a născut pe 13 februarie 1974, în orășelul Stoke-on-Trent din Staffordshire, Anglia, într-o fa­milie din pătura de mijloc britanică. A avut o copilărie fericită, în ciuda divorțului părin­ților, produs pe când el avea doar trei ani. Plin de viață și extrem de năzdrăvan, Robbie și-a arătat primele înclinații muzicale încă din anii de școală, unde a preferat ore suplimen­tare de muzică și actorie, în defavoarea celor de limbă engleză și matematică, o alegere ce s-a dovedit inspirată. Iar ideea de-a deveni un star i-a venit în vacanțele de vară, petrecute pe la bunici. "Între 8 și 13 ani, am stat mai mult pe la bu­nica mea, unde priveam zi de zi la tv emisiunea ei favorită - un serial de comedie. Atunci m-am hotărât că asta vreau să fac și eu în viață: să ajung să lucrez în showbiz", se confesa artistul într-un interviu. În liceu a reușit să se impună drept "băiatul rebel al școlii", titlu care i-a adus admirația colegilor, dar nu și pe cea a profe­so­rilor. La nici 16 ani, după ce a picat o serie de exa­me­ne, a trebuit să-și găsească ceva de lucru, așa că s-a apucat să vândă... termopane. Până în ziua când ma­ma lui, care credea în talentul cu care era înzestrat, a văzut un anunț într-un ziar, cum că o trupă nou înfiin­țată căuta compo­nenți. Formația respectivă urma să se numească Take That, iar Robbie, la cei 16 ani ai săi, a devenit cel mai tânăr membru al acesteia. Ală­turi de Gary Bar­low, Ho­ward Donald, Mark Owen și Jason Orange, Robbie avea să devi­nă un adevărat star, o glorie pentru care nu era însă com­plet pregătit. Prea crud pen­tru o viață în lumina amețitoare a reflectoarelor, cu bani și cele­britate, cu femei frumoase, droguri și al­cool, Robbie de­venise de nestă­pâ­nit, iar cer­turile în rândul trupei erau, și ele, ne­sfârșite. Se simțea su­fo­cat de colegi, dar și nea­pre­ciat la adevărata lui valoare. În 1995 părăsește formația și începe o carieră solo, după ce vânduse alături de Take That nu mai puțin de 25 de milioane de discuri.

Superstarul

În 1997, Robbie Williams lansează primul album din cariera lui solo, intitulat "Life thru a Lens". Dis­cul a fost primit cu o oarecare reticență, deși melodia "Angels", editată ca single, s-a vândut în peste 800 de mii de exemplare și a stat timp de 3 luni în top 10. Au urmat alte trei albume cu succes din ce în ce mai mare la public, "I've Been Expecting You" (1998), "Sing When You're Win­ning" (2000) și "Swing When You're Winning" (2001). Cântărețul reușea să de­monstreze tuturor că Robbie Williams are nu doar carismă și ta­lent, ci și alt dar extrem de im­portant - instinct. Mu­zi­cianul britanic a străbătut lumea ca un uragan, răvă­șind fani și zdrobind inimi. Însă nu a renunțat la proas­tele lui obiceiuri: peste 60 de țigări pe zi, cocai­nă, Xanax, alcool și energi­zante, subterfugii ce reu­șeau să-l țină în formă pe su­perstarul care în spatele reflectoarelor ducea o luptă aprigă cu depresia și cu... America, țara ce nu se lăsa cucerită cu niciun chip de muzica lui. În 2006 s-a mutat în Los Angeles, sperând ca astfel să ia mai bine pulsul Noului Continent. Lucru care nu i-a reușit până azi, în ciuda celor două nominalizări (nefinalizate) la Grammy. În schimb, dacă în America nu a găsit succesul visat și-a găsit marea iubire.

O poveste cu final fericit

În 2006, Robbie o întâlnește pe actrița cu origini turco-americane, Ayda Field, o fată veselă, răbdătoare și inimoasă, care i-a redat echilibrul. La insistențele ei, în 2007, Robbie se lasă internat într-un centru de dezintoxicare din Tucson, Arizona. În semn de recu­noștință pentru devotamentul ei, Robbie o cere de nevastă în direct, la radio, în 2009. Căsă­toria s-a finalizat un an mai târziu, la vila artis­tului din Beverly Hills. "Dacă mă ajută Dumnezeu, voi rămâne cu Ayda până la adânci bătrâneți. Sper să fie așa, căci dacă aș ajunge iar de capul meu, nu știu ce aș face. Mi-e teamă că aș putea s-o iau de la capăt cu autodistrugerea. Sunt 8 ani de când am trecut prin clinica de dezintoxicare și sunt ok. Tră­iesc chiar o perioadă idilică", se confesa el într-un interviu acordat anul trecut unui post TV american. "Am fost domesticit. Ani buni m-am distrat... dar nu poți să trăiești pe buza prăpastiei pentru totdeauna. La un mo­ment dat, poți să cazi. Iar eu am avut no­rocul să cad în brațele unei femei deosebite. Acum am o soție superbă, care mă iubește necondițio­nat și pe care o iubesc la fel. Viața e mai blân­dă cu mine acum", spunea el în același interviu. Și pentru ca fericirea să le fie de­plină, Ayda i-a dăruit artistului doi copii. Theo­dora Rose are acum doi ani și jumă­tate, iar băiețelul, Charlton Valentine, a sosit pe lume anul trecut, în octombrie. Acestuia din urmă, talen­tatul său tată i-a cântat în direct, la naștere, și a filmat tot travaliul mamei, ca apoi să-l pună pe internet. Dar exhibiționistul Robbie, care adaugă aproape zilnic pe Twitter poze cu el, cu cățelul sau cu soția, este un adevărat cerber când vine vorba de imagini cu fetița lui: "Un individ ciudat s-a ascuns în tufișurile de pe proprietatea mea, ca să-mi pozeze copilul. Cât de bolnav trebuie să fii ca să faci așa ceva?", scria el acum câteva luni, pe aceeași pagină de socia­lizare.
Micuța Theodora, alintată de părinți "Teddy", a devenit principala lui sursă de inspirație. "De câte ori merg în studio și deschid gura să cânt, îmi iese un cântec despre ea. Cred că aș pu­tea să creez chiar o trilogie de albume adresate ei", mărturisea Robbie. Un vis concretizat deocamdată cu un singur cântec, "Go Gentle" (2013), pe care veți avea no­rocul să-l ascultați, pe lângă alte melodii de succes de-ale lui, în concertul de la Bucu­rești. Pe ultima sută de metri, mai puteți găsi bilete doar la Golden Circle, 464.40 lei și la tribuna 2, unde costă 680.40 lei, pe eventim.ro.