Iasomia din curte
- Cum se explică proiectul vostru așa de generos și de special, dedicat cu precădere orașelor mici? Ai "obligații" familiale legate de ele? De unde vii?
- Sunt din Orăștie, oraș de la poalele Cetăților Dacice, singurul copil al părinților mei, și cea mai importantă rațiune pentru viața bunicilor. Ei sunt cei care mi-au descoperit sensibilitatea și m-au încurajat să mi-o creditez. Tot ei m-au deprins cu ideea că răgazul este un aspect necesar pentru viață, lăsându-mi libertatea de a greși și, astfel, de a învăța. Doar cei care au fost crescuți, la fel ca și mine, în inima bunicilor, cred că înțeleg pe deplin la ce mă refer, ce înseamnă să ai asemenea rădăcini. Îmi este tare dor de casă, și de multe ori, mă gândesc că mă voi reîntoarce la Orăștie. Am o locuință în Timișoara, dar mă bântuie dorul de energia cetăților vechi, de strada mea, pe care trec două mașini pe zi, de iasomia din curte. Îmi este dor de liniște. Poate mulți ne invidiază, atunci când ne privesc pe scenă. Avem o viață foarte frumoasă, este adevărat, însă dincolo de glanțul scenei, sunt multe zile și ani de muncă și eforturi. Programul nostru de lucru nu are 8 ore... ci 16, 17, uneori 20. E normal să tânjesc după liniște, deși somnul este cel mai mare dușman al meu. Așa a fost dintotdeauna. Dorm puțin, pentru că am senzația că trebuie să fac multe lucruri și că nu-mi ajunge viața ca să le pot termina. Așa am crescut. Bunicii mei mi-au dezvoltat acest simț transilvănean al muncii și al datoriei. Tot ceea ce am câștigat în această viață a venit ca urmare a unui efort.
Visul împlinit
- Am aflat cine ești, să aflăm acum și cine sau ce este Syncreto...
- Unii au spus că Syncreto este un fenomen unic, o bucurie pentru ceilalți. Pentru mine, Syncreto este cel mai frumos vis artistic pe care am izbutit să îl împlinesc. O să-ți fac o mărturisire: eu nu țin minte ceea ce visez. Mult timp am trăit cu senzația că nu visez nimic. Ei bine, de trei ani, visez Syncreto și, culmea, chiar pot povesti la nesfârșit despre el! E împlinirea mea majoră. Sunt ceea ce se numește în mod uzual membru fondator și, în același timp, sunt și actor. La unele momente scenice, realizez și regia. Unul dintre principiile fundamentale cu care am plecat la drum a fost acela potrivit căruia Syncreto va oferi spectacole de operă, operetă, dans contemporan, balet și teatru, orașelor care nu au operă, filarmonică sau teatru. Până acum, am fost extrem de consecvenți cu acest principiu. O altă dorință a fost să laicizăm scena. Cele mai multe dintre spectacolele noastre se desfășoară în mijlocul spectatorilor. Îi simțim cum respiră, cum tresar. Cred că și ei ne simt pe noi... Cert este că se petrece un schimb fantastic de energii acolo. Încercăm să vorbim direct cu publicul, fără cuvinte alambicate și pretins inteligente. Faptul că noi producem un spectacol nu ne face cu nimic mai speciali decât oricare dintre spectatori. Dimpotrivă! Pentru mine, ca și pentru colegii mei, este un privilegiu ENORM de a fi acolo, în fața lor! Mă și întreb de multe ori: ce am făcut să merit atâta onoare? Am infinit de multă recunoștință față de toți cei care vin la spectacolele noastre ca să viseze alături de noi...
Ploaie cu cer senin
- Se spune că nimeni nu e profet în țara lui. Cum au fost primite spectacolele voastre acasă, în Hunedoara?
- Am avut destul de multe spectacole în județul Hunedoara. Peste tot am fost primiți extraordinar. La Simeria, de exemplu, am susținut un spectacol în Parcul Dendrologic. A fost primul spectacol care a avut loc acolo, după vreo 300 de ani de existență a acelui paradis vegetal. Pentru noi a fost un eveniment pe care nu-l vom uita niciodată. Ploua torențial, și numai peste Parc trona un cer senin, fără nici un nor. Unii au spus că este un miracol. Eu cred că a fost ceva firesc. Norocul este de partea celor care cred în destinul lor și pășesc înainte, indiferent cât de anevoios le poate părea drumul la un moment dat.
- Cum rămâne cu "spiritul de provincie"? Nu l-ai simțit niciodată punându-ți piedici pe drumul tău cultural?
- Orăștie are un potențial cultural fenomenal. Un spirit al locului care îi conferă o lumină aparte. Acolo se trăiește cu o efervescență literară cum nu am mai întâlnit. În mare parte, acest lucru se întâmplă datorită inițiativei particulare, iar meritul este exclusiv al autorilor. Aceștia sunt cei care își finanțează propriile cărți sau chiar învață să și le promoveze și să le vândă. Așteptarea spirituală este enormă. M-ar bucura peste măsură ca pentru Orăștie să existe un program cultural și oficial. Sper ca într-o zi, să deschid site-ul primăriei de pe internet și să citesc ce evenimente culturale se întâmplă lunar în străvechiul oraș al Paliei. Pe de altă parte, de multe ori, realitatea socială îmi apare ca și în bancul acela tragi-comic, cu medicul care îl sună pe pacient ca să-l anunțe că are o veste bună și una proastă. Translatat la nivel societății românești, vestea proastă este că infrastructura este cvasi-inexistentă. Orașele mici și mijlocii nu au săli de spectacole, case de bilete sau manageri pregătiți. Vestea bună este că există o mulțime de oameni entuziaști și competenți, care sunt gata, oricând, să se implice voluntar în acțiuni culturale concrete, coerente și oneste.
- Cum v-ați descurcat cu un pământ așa de mișcător sub picioare?
- De-a lungul timpului, Syncreto a parcurs toată această sinusoidă de alternanțe de negru și alb, urmărind un traseu al adaptării continue. Am observat, de pildă, că în orașele mici, copiii sunt privați de manifestări culturale care să le ofere repere valorice. Mai mult, profesorii de muzică, nefiind integrați în niciun proiect extrașcolar, par să fie condamnați resemnării. Aceștia au fost, în linii mari, vectorii care ne-au determinat să demarăm, în primăvară, festivalul județean "Talentele Orăștiei". O acțiune care, deși are un buget infim, posedă, totuși, un patrimoniu de competențe umane uriaș. Cred că aici este cheia: să întâlnești oamenii potriviți și să ai puterea să-i convingi să se alăture proiectului tău. Astfel, în câteva luni, am reușit să stabilim în Orăștie cartierul general al unei școli alternative de muzică, în care ne-am propus să prelucrăm talente. Am înființat un spațiu unde tinerii din oraș deprind elemente de tehnică vocală, ritmică sau mișcare scenică. Pe de altă parte, cred că am reușit să redefinim ideea că profesorul nu este personajul scorțos și acru care utilizează catalogul ca pe o ghilotină, ci este prietenul mai mare al tinerilor. Geanina, Marius, Costel sau Sergiu, antrenorii celor 17 tineri selecționați, nu dau note și nici nu fac ierarhii. Ei nu au venit în proiectul acesta pe linie de partid și nici prin detașare de la serviciu, ci din pasiune și din dorința de a oferi, cele mai importante atribute ale unui nou tip de educație. O școală la care am visat mereu și la crearea căreia, iată, am avut șansa să contribui și eu.
Provincia ca stare de spirit
- Să înțeleg, deci, că provincia românească nu mai este "locul unde nu se întâmplă nimic"?
- Pentru mine, "provincia" și "provincialismul" nu se referă la un spațiu geografic, ci reprezintă, mai degrabă, o stare de spirit. Sentimentul lui "mai prejos". Suntem tari, demni, îndrăzneți, creativi, dar lucrurile stau, parcă, mai bine în Germania, ca să nu mai vorbim de Elveția, unde totul merge "ceas". Cu siguranță, mai avem multe de câștigat ca și nație și am fi nesăbuiți să credem că putem galopa prin Istorie. Cu toate astea, ceea ce ignorăm mereu este că UMANITATEA românului nu este diferită de cea a neamțului, a americanului, a egipteanului sau a japonezului. În mod analog, umanitatea ardeleanului nu diferă de cea a moldoveanului sau a bucureșteanului. În fața destinului, toți avem aceeași șansă, indiferent de accent, continent sau de culoarea pielii. Lacrimile tuturor sunt sărate, durerea din suflet este aceeași. Unul dintre aspectele care ne diferențiază esențial este capacitatea de a "ne lua în serios" și de a avea convingerea deplină că noi suntem SINGURII creatori ai destinului nostru. Prin urmare, cred că nu există alte limite în afara acelora pe care ni le trasăm noi înșine. Capitala, provincia, sub-provincia sunt doar stereotipuri prin care simt că încercăm să ne cosmetizăm slăbiciunea de a încerca sau teama de a reuși. De noi depinde să fim sau să nu fim provinciali, să fim sau să nu fim fericiți, motivați și activi, la maximul puterilor noastre sufletești și inteligente. Să trăim plenar fiecare clipă a vieții și să nu așteptăm Paștele sau Crăciunul, ca să ne simțim speciali. Fiecare clipă poate fi transformată în sărbătoare.
Foto: Arhiva Syncreto