Răspuns pentru SANDU C. - Arad, F. AS nr. 1170 - "Vă rog să-mi recomandați un tratament pentru neuropatie idiopatică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

În primul rând, trebuie precizat că neuropatiile periferice pot avea la bază nume­roa­se cauze determinante. Unele dintre acestea sunt reprezentate de leziunile traumatice, presiunea exercitată asu­pra unui nerv și deteriorarea ner­voasă consecutivă unei boli auto­imune de tipul lupusului sau poli­artritei reumatoide. Și anumite boli hepatice, renale sau tiroidiene pot determina deteriorarea nervilor periferici. Micro­orga­nismele (viruși, bacterii, paraziți etc.), sub­stanțele toxice, inclusiv metalele grele, monoxidul de carbon, solvenții organici și chiar anumite medica­mente (antineoplazice) pot, la rândul lor, determina o dete­riorare nervoasă periferică. Totuși, cele mai obișnuite cauze ale neuropatiei pe­ri­ferice sunt diabetul și alcoolismul, asociat mal­nutriției și carenței de vitamine. Spre exemplu, în cazul persoanelor de­pendente de alcool, o die­tă inadec­vată, în spe­cial una defi­cientă în tia­mină, poate contribui la apariția neu­ropatiei peri­ferice. Mai mult decât atât, anemia pernicioasă - patologie care apare atunci când organismul prezintă ca­rențe de vita­mina B12 - determină creșterea ris­cu­lui insta­lă­rii neuropa­tiei periferice. Și lista ar putea continua, știut fiind faptul că au fost identificate peste 100 de patologii care stau la baza declanșării neuropatiei periferice.
În concluzie, o cauză exactă a acestei boli poate fi dificil și, uneori, imposibil de diagnosticat. De aceea, sunt de părere că în cazul dvs. (neuropatia idiopatică de etiologie necunoscută) se impun, pe lângă anali­zarea istoricului antecedentelor patologice, efec­tuarea de noi teste diagnostice, care pot fi teste san­guine, urinare, radiografie toracică, teste metabolice, teste funcționale tiroidiene, electromiogramă sau chiar o puncție lombară însoțită de o biopsie ner­voasă. Este foarte importantă precizarea etiologiei bolii, deoarece tratamentul vizează cauza neuropatiei periferice. Sigur, până la aflarea cauzei determinante exacte, rămâne să continuați tratamentul simptomatic recomandat de medicul dvs., cu toate că, deși medi­camentele pot ameliora simptomele dureroase, majo­ritatea generează efecte adverse, în special dacă sunt luate pe perioade lungi de timp. De la caz la caz, aceste medicamente sunt analgezicele, antidepre­sivele triciclice, anticonvulsivantele și, uneori, me­xiletina, un medicament folosit în tratamentul arit­miilor cardiace, care poate fi de folos în combaterea episoadelor dureroase acute. În același timp, puteți controla boala prin asocierea unui tratament naturist din care nu vor lipsi Resveratrolul, uleiul de Lu­minița-nopții, coenzima Q10, acidul gama amino­butiric (GABA), tablete de drojdie de bere (aport important de vitamine din complexul B), schinduful (important stimulator neuro-muscular) și Taurina-aminoacid semiesențial, cu rol important în conduc­tibilitatea impulsurilor nervoase și contracția muscu­lară.
Pentru controlul paresteziilor (amorțiri) puteți utiliza susanul (pulbere din semințe), care are efecte favorabile în nevritele degenerative, și uleiul de rozmarin, care se aplică prin masarea zonelor amorțite. Bune rezultate se pot obține și prin admi­nistrarea de Cortrosyn sau Synachta retard.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă tele­fonic!


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Vă rog dați-mi niște sfaturi bune pentru fata mea cu sindrom Asperger"
(Răspuns pentru A. J. - București, F. AS nr. 1166)


Sindromul (tulburarea) Asperger este o afecțiune neurologică din categoria tulburărilor de spectru autist. Manifestările bolii se încadrează în ceea ce literatura de specialitate numește "triada de defici­ențe": dificultăți de comunicare (ex.: dificultăți de a înțelege gesturile, expresiile feței, tonalitatea vocii, ironiile, glumele celor cu care intră în contact, greu­tatea de a iniția și încheia o discuție, folosirea unor cuvinte al căror sens nu îl înțeleg); dificultăți de interacțiune socială (ex.: lipsa de interes pentru so­cia­lizare sau pentru găsirea unor prieteni, dificultate de a menține o prietenie, dificultatea privitului "ochi în ochi", înțelegerea cu greutate a unor reguli de com­portament, lipsa empatiei (incapacitatea de a înțelege emoțiile și sentimentele celorlalți), absența dorinței de a împărtăși bucuria, necazurile, retragerea și dezin­teresul față de restul lumii, tendința spre sin­gurătate; dificultăți în planul comunicării non-ver­bale (ex.: greu­tatea de a înțelege și interpreta ceea ce gândesc, simt sau fac alte persoane, de a anticipa evo­luția unei situații, comportamente, activi­tăți și preo­cupări ciudate pe care le repetă riguros). Alte manifestări ale S.A. pot fi: preocu­parea de a nu se abate de la rutină (dorin­ța de a des­­fă­șura o activitate în mod iden­tic în fie­care zi, fără nici o abatere), dez­vol­tarea unei obsesii pentru un dome­niu (ex.: geo­grafia) sau pentru unele obiecte, reducerea sau inten­sificarea sim­țu­rilor (auz, văz, gust, miros, tactil), re­du­cerea îndemânării și coordonării mișcă­rilor.
Spre deosebire de cei care suferă de autism, în sindromul Asperger limbajul este bun, deși, de multe ori, include multe stereo­tipii. Memorarea este uneori meca­nică, fixată pe un domeniu (astronomie, geografie, isto­rie, chimie, muzică etc.). Datele sunt învățate foarte ușor, dar auto­mat, fără a fi utile sau fără a cunoaște do­meniul respectiv. În multe cazuri, copiii cu S.A. au o imaginație excep­țională și pot inventa jocuri, cuvinte, perso­naje; mulți adulți cu S.A. sunt scriitori, artiști, muzi­cieni. Unii specialiști au sugerat că multe personalități ar fi putut avea sindromul Asperger, precum Mozart, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Thomas Jeffer­son și Marie Curie. Din punct de vedere intelectual copiii au o dezvoltare normală, pu­tând termina chiar studii su­perioare. Din păcate, sindro­mul poate evolua la depresie, tulburare de deficit de atenție, schizofrenie și tul­burare ob­sesiv-compul­sivă.
Tulburarea Asperger este extrem de rară, putând să apa­­ră la 3 din 10.000 de co­pii. Frecvența este mai mare la băieți decât la fete, în ma­joritatea cazurilor, debutul se situează între 3 și 4 ani. Cau­za S.A. este necunoscută. Factorii genetici sunt cei mai des incriminați, pe baza ob­ser­vației că boala se trans­mite la mai multe generații.
Caracteristicile sindromului Asperger variază de la o persoană la alta, diagnosticul fiind stabilit pe baza unor criterii științifice de către psiholog, psi­hiatru, pediatru.
Cu toate că nu există nici un tratament medica­mentos cunoscut, printr-o abordare holistică și cu ajutorul unor produse naturale de înaltă calitate, trata­mentele complementare pot îmbunătăți calitatea vieții unei persoane cu S.A.
Având la dispoziție peste 250 de tipuri de produse naturale premium și o experiență de peste 13 ani în domeniul fitoterapiei științifice și rezultate bune, pentru zeci de mii de pacienți, specialiștii Centrului de Medicină Integrativă SECOM vă pot ajuta cu tratamente naturale profesioniste, eficiente și per­sonalizate, respectând principiile fundamentale ale medicinei naturopate, precum și prin testarea stării de sănătate, prin ElectroScanare Interstițială. EIS este o investigație utilă și în screening-ul funcționării sistemului nervos, oferind informații despre nivelul neurotransmițătorilor (serotonina, dopamina, acetil­co­lina, noradrenalina), excitabilitatea neuronală, ni­velul oxigenării cerebrale și starea sistemului nervos vegetativ. Testarea permite urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute în urma admi­nistrării tratamentului natural adecvat. În cadrul Cen­trului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le putem trimi­te prin curierat rapid în termen de 24 de ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produselor din ma­gazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile lunare.


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Cum să scap de un chist ovarian de 7 cm?"
(Răspuns pentru BEATRIS STAN - Craiova, F. AS 1153)


Un chist ovarian este orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului (organ genital feminin si­tuat în pelvis, responsabil cu producerea de hormoni sexuali feminini).
Cele mai frecvente tipuri sunt:
* chistul funcțional (sau simplu), care este legat de ciclul menstrual și dispare de cele mai multe ori spontan, fără tratament.
* chistul endometriozic (sau endometriom) - care este determinat de endome­trioză.
* chistul dermoid (sau teratom), care poate conține componente so­lide, cum ar fi păr sau dinți.
Când dorim tratarea unui chist ovarian, trebuie să avem în vedere:
* reglarea hormonală: se admi­nistrează ceaiuri din mlădițe de zmeur, coada-șoricelului, mielărea, salvie, soia.
* combaterea procesului inflamator: se iau ceaiuri de coacăz-negru, gheara-diavolului și acizi grași tip omega.
* eliminarea chistului: ceai de năpraznic, preparate cu brome­laină.
Pentru ca tratamentul să fie eficient, trebuie să fie însoțit de o alimentație adecvată, în care să fie incluse uleiurile presate la rece, legumele, fructele, cerealele integrale, peștele, leguminoasele și rădăcinoasele. Se evită produsele procesate, prăjelile, uleiurile rafinate, margarina. Pe lângă alimentație, exercițiile fizice, miș­carea și activitatea fizică în natură ocupă un loc foarte important.
Pentru detalii suplimentare, contactați-mă pe adresa de e-mail!