În primul rând, trebuie precizat că neuropatiile periferice pot avea la bază numeroase cauze determinante. Unele dintre acestea sunt reprezentate de leziunile traumatice, presiunea exercitată asupra unui nerv și deteriorarea nervoasă consecutivă unei boli autoimune de tipul lupusului sau poliartritei reumatoide. Și anumite boli hepatice, renale sau tiroidiene pot determina deteriorarea nervilor periferici. Microorganismele (viruși, bacterii, paraziți etc.), substanțele toxice, inclusiv metalele grele, monoxidul de carbon, solvenții organici și chiar anumite medicamente (antineoplazice) pot, la rândul lor, determina o deteriorare nervoasă periferică. Totuși, cele mai obișnuite cauze ale neuropatiei periferice sunt diabetul și alcoolismul, asociat malnutriției și carenței de vitamine. Spre exemplu, în cazul persoanelor dependente de alcool, o dietă inadecvată, în special una deficientă în tiamină, poate contribui la apariția neuropatiei periferice. Mai mult decât atât, anemia pernicioasă - patologie care apare atunci când organismul prezintă carențe de vitamina B12 - determină creșterea riscului instalării neuropatiei periferice. Și lista ar putea continua, știut fiind faptul că au fost identificate peste 100 de patologii care stau la baza declanșării neuropatiei periferice.
În concluzie, o cauză exactă a acestei boli poate fi dificil și, uneori, imposibil de diagnosticat. De aceea, sunt de părere că în cazul dvs. (neuropatia idiopatică de etiologie necunoscută) se impun, pe lângă analizarea istoricului antecedentelor patologice, efectuarea de noi teste diagnostice, care pot fi teste sanguine, urinare, radiografie toracică, teste metabolice, teste funcționale tiroidiene, electromiogramă sau chiar o puncție lombară însoțită de o biopsie nervoasă. Este foarte importantă precizarea etiologiei bolii, deoarece tratamentul vizează cauza neuropatiei periferice. Sigur, până la aflarea cauzei determinante exacte, rămâne să continuați tratamentul simptomatic recomandat de medicul dvs., cu toate că, deși medicamentele pot ameliora simptomele dureroase, majoritatea generează efecte adverse, în special dacă sunt luate pe perioade lungi de timp. De la caz la caz, aceste medicamente sunt analgezicele, antidepresivele triciclice, anticonvulsivantele și, uneori, mexiletina, un medicament folosit în tratamentul aritmiilor cardiace, care poate fi de folos în combaterea episoadelor dureroase acute. În același timp, puteți controla boala prin asocierea unui tratament naturist din care nu vor lipsi Resveratrolul, uleiul de Luminița-nopții, coenzima Q10, acidul gama aminobutiric (GABA), tablete de drojdie de bere (aport important de vitamine din complexul B), schinduful (important stimulator neuro-muscular) și Taurina-aminoacid semiesențial, cu rol important în conductibilitatea impulsurilor nervoase și contracția musculară.
Pentru controlul paresteziilor (amorțiri) puteți utiliza susanul (pulbere din semințe), care are efecte favorabile în nevritele degenerative, și uleiul de rozmarin, care se aplică prin masarea zonelor amorțite. Bune rezultate se pot obține și prin administrarea de Cortrosyn sau Synachta retard.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic!
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"Vă rog dați-mi niște sfaturi bune pentru fata mea cu sindrom Asperger"
(Răspuns pentru A. J. - București, F. AS nr. 1166)
Sindromul (tulburarea) Asperger este o afecțiune neurologică din categoria tulburărilor de spectru autist. Manifestările bolii se încadrează în ceea ce literatura de specialitate numește "triada de deficiențe": dificultăți de comunicare (ex.: dificultăți de a înțelege gesturile, expresiile feței, tonalitatea vocii, ironiile, glumele celor cu care intră în contact, greutatea de a iniția și încheia o discuție, folosirea unor cuvinte al căror sens nu îl înțeleg); dificultăți de interacțiune socială (ex.: lipsa de interes pentru socializare sau pentru găsirea unor prieteni, dificultate de a menține o prietenie, dificultatea privitului "ochi în ochi", înțelegerea cu greutate a unor reguli de comportament, lipsa empatiei (incapacitatea de a înțelege emoțiile și sentimentele celorlalți), absența dorinței de a împărtăși bucuria, necazurile, retragerea și dezinteresul față de restul lumii, tendința spre singurătate; dificultăți în planul comunicării non-verbale (ex.: greutatea de a înțelege și interpreta ceea ce gândesc, simt sau fac alte persoane, de a anticipa evoluția unei situații, comportamente, activități și preocupări ciudate pe care le repetă riguros). Alte manifestări ale S.A. pot fi: preocuparea de a nu se abate de la rutină (dorința de a desfășura o activitate în mod identic în fiecare zi, fără nici o abatere), dezvoltarea unei obsesii pentru un domeniu (ex.: geografia) sau pentru unele obiecte, reducerea sau intensificarea simțurilor (auz, văz, gust, miros, tactil), reducerea îndemânării și coordonării mișcărilor.
Spre deosebire de cei care suferă de autism, în sindromul Asperger limbajul este bun, deși, de multe ori, include multe stereotipii. Memorarea este uneori mecanică, fixată pe un domeniu (astronomie, geografie, istorie, chimie, muzică etc.). Datele sunt învățate foarte ușor, dar automat, fără a fi utile sau fără a cunoaște domeniul respectiv. În multe cazuri, copiii cu S.A. au o imaginație excepțională și pot inventa jocuri, cuvinte, personaje; mulți adulți cu S.A. sunt scriitori, artiști, muzicieni. Unii specialiști au sugerat că multe personalități ar fi putut avea sindromul Asperger, precum Mozart, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson și Marie Curie. Din punct de vedere intelectual copiii au o dezvoltare normală, putând termina chiar studii superioare. Din păcate, sindromul poate evolua la depresie, tulburare de deficit de atenție, schizofrenie și tulburare obsesiv-compulsivă.
Tulburarea Asperger este extrem de rară, putând să apară la 3 din 10.000 de copii. Frecvența este mai mare la băieți decât la fete, în majoritatea cazurilor, debutul se situează între 3 și 4 ani. Cauza S.A. este necunoscută. Factorii genetici sunt cei mai des incriminați, pe baza observației că boala se transmite la mai multe generații.
Caracteristicile sindromului Asperger variază de la o persoană la alta, diagnosticul fiind stabilit pe baza unor criterii științifice de către psiholog, psihiatru, pediatru.
Cu toate că nu există nici un tratament medicamentos cunoscut, printr-o abordare holistică și cu ajutorul unor produse naturale de înaltă calitate, tratamentele complementare pot îmbunătăți calitatea vieții unei persoane cu S.A.
Având la dispoziție peste 250 de tipuri de produse naturale premium și o experiență de peste 13 ani în domeniul fitoterapiei științifice și rezultate bune, pentru zeci de mii de pacienți, specialiștii Centrului de Medicină Integrativă SECOM vă pot ajuta cu tratamente naturale profesioniste, eficiente și personalizate, respectând principiile fundamentale ale medicinei naturopate, precum și prin testarea stării de sănătate, prin ElectroScanare Interstițială. EIS este o investigație utilă și în screening-ul funcționării sistemului nervos, oferind informații despre nivelul neurotransmițătorilor (serotonina, dopamina, acetilcolina, noradrenalina), excitabilitatea neuronală, nivelul oxigenării cerebrale și starea sistemului nervos vegetativ. Testarea permite urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute în urma administrării tratamentului natural adecvat. În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate sau vi le putem trimite prin curierat rapid în termen de 24 de ore (oriunde în țară). Avantajele achiziționării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM și promoțiile lunare.
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Cum să scap de un chist ovarian de 7 cm?"
(Răspuns pentru BEATRIS STAN - Craiova, F. AS 1153)
Un chist ovarian este orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului (organ genital feminin situat în pelvis, responsabil cu producerea de hormoni sexuali feminini).
Cele mai frecvente tipuri sunt:
* chistul funcțional (sau simplu), care este legat de ciclul menstrual și dispare de cele mai multe ori spontan, fără tratament.
* chistul endometriozic (sau endometriom) - care este determinat de endometrioză.
* chistul dermoid (sau teratom), care poate conține componente solide, cum ar fi păr sau dinți.
Când dorim tratarea unui chist ovarian, trebuie să avem în vedere:
* reglarea hormonală: se administrează ceaiuri din mlădițe de zmeur, coada-șoricelului, mielărea, salvie, soia.
* combaterea procesului inflamator: se iau ceaiuri de coacăz-negru, gheara-diavolului și acizi grași tip omega.
* eliminarea chistului: ceai de năpraznic, preparate cu bromelaină.
Pentru ca tratamentul să fie eficient, trebuie să fie însoțit de o alimentație adecvată, în care să fie incluse uleiurile presate la rece, legumele, fructele, cerealele integrale, peștele, leguminoasele și rădăcinoasele. Se evită produsele procesate, prăjelile, uleiurile rafinate, margarina. Pe lângă alimentație, exercițiile fizice, mișcarea și activitatea fizică în natură ocupă un loc foarte important.
Pentru detalii suplimentare, contactați-mă pe adresa de e-mail!