Mic tratat despre fericire

Redactia
- Fericirea există. E lângă tine. Descoper-o! -

Toată lumea o visează, dar nimeni nu știe ce este cu adevărat. Ce în­seam­­nă, de fapt, feri­cirea? O casă de va­canță, un prunc în brațe, blugii în care izbutești să încapi, după o cură de slăbit? Greu de răspuns, deși visul de feri­cire ne este injectat fiecă­ruia, de la naștere. Și pentru că nu există om care să nu aspire la fericire, ea a fost cer­ce­tată prin mii de ex­pe­ri­men­te. Și știința confirmă: feri­ci­rea există. E lângă tine. Totul e să știi s-o des­coperi. Să pre­­țuiești ce ai, fărâ­mele de bucu­rie as­cun­se în gri­jile vieții.

Nu există bani câți să cumpere fericirea

Așadar, cum putem ajunge în al șap­telea cer? Răspunsul specialiștilor este uluitor. "Nici banii, nici poziția so­­­cială și nici măcar sănătatea nu in­flu­­ențează vizibil starea de fe­ric­ire a oa­menilor." De pildă, sondajele de opi­nie efectuate de psi­ho­logii americani au pus în evidență fap­tul că, deși ve­ni­tul mediu în a­ceastă țară a crescut cu 16% în ultimii 30 de ani, americanii sunt mai puțin mulțumiți de viața lor. Dacă altădată, 36% din totalul celor chestionați se declarau fe­ri­ciți, în pre­zent, doar 29% mai sus­țin acest lucru. Prin ur­mare, "ave­rea nu fericește nea­părat pe cineva, nici măcar atunci când ea se ivește peste noap­te". Stu­diile au demon­strat că bene­fi­cia­rii unui câș­tig la loto trec mai întâi prin­tr-o fa­ză de euforie, pen­tru ca, în fi­nal, să revină la sta­rea lor de spirit ante­ri­oa­ră. Din fericire, același prin­­cipiu ne fe­rește și de pe­ri­oade prea înde­lun­gate de tris­tețe. S-a cons­ta­tat, de pil­dă, că acci­dentații ce ră­mân pa­ra­lizați par­curg la început o fa­ză de depresie, dar în final își re­do­bân­­desc capaci­tatea de a fi fericiți. Ei bine, da­că nici banii și nici sănătatea nu do­mi­nă pe ter­men lung cli­matul nostru sufletesc, atunci în ce constă fericirea?

Corabia cu sentimente

"Fericirea e o sumă rezultată din ereditate + îm­prejurările vieții + voin­ță", spun psihologii. Ce moștenim e cam 50%, restul se dobândește. Cum? Instalându-ne, pur și simplu, la cârma senti­men­telor noas­tre. Trăgând cu o­chiul la cei în­zestrați cu ta­len­tul de a fi fe­riciți, la opti­miș­tii înnăs­cuți, la înțelepții care își reca­pitulează viața cu recu­noș­tin­ță. Rezer­vați-vă zil­­­nic câteva minute ca să aș­ter­neți pe hâr­tie lucrurile pen­­­tru care îi sun­­­teți recu­nos­­cători vie­­­ții. De pildă: că în fiecare dimineață vedeți, prin fereastră, lumina soa­­relui; că sunteți în­dră­gostiți; că aveți copii buni; că aveți o meserie care vă place; că v-ați um­­plut cămara de ge­muri și de dul­cețuri; că ați izbutit să vă lăsați de fu­mat; că ați dăruit o bucată de pâine unui sărac; că... Cine face aceasta va avea sub ochi, perma­nent, partea fru­moasă a vie­ții, zona ei generatoare de bucurie și optimism. Testele dovedesc că după doar o săp­tă­mâ­nă de prac­­ti­care a exer­cițiului, sta­rea de spirit se îmbu­nă­­tățește sen­sibil.
Cei mai fericiți dintre noi au ceva în comun: apropierea de oameni, de familie și de prie­­teni. "Relațiile interumane pozi­tive ne fac fericiți, prin ele descoperim un sens mai profund al vieții", spun psi­ho­logii. Sun­teți legați afectiv de rude și pri­eteni? Perfect, acțio­nați în con­se­cință și petreceți cât mai mult timp îm­pre­ună cu ei. Amintirea acestor clipe plă­cute vă va fi de ajutor în zilele mai pu­țin senine.

Fiți cum v-a făcut Dumnezeu

Cea mai surprinzătoare teză for­mu­lată de psi­hologi este aceea că oa­me­nii își dau prea multă os­teneală să-și corecteze greșelile, în loc să fie fe­­riciți pur și simplu, așa cum sunt. De­sigur, toată admirația pentru un om care se lup­tă cu de­fec­­tele sale, însă, chiar dacă ar reuși să-și în­drepte în­trucâtva așa-zi­sele cu­su­­ruri, pro­ba­bil că asta nu i-ar aduce o sa­tis­fac­ție maxi­mă. Feri­ci­rea ade­vărată o simțim mai ales atunci când folosim activ și in­tegral ta­lentele și cali­tă­țile cu care sun­tem do­tați. Sun­teți ti­mizi? Ac­cep­tați-vă ti­mi­di­­tatea. Vor­biți des­chis des­pre ea, nu în­cer­cați să "lup­tați", schim­bându-vă fi­rea. Sun­teți senti­men­tali? Ex­ce­­sul de senti­men­te, bine călău­zit, în­drep­tat către cine­va care tre­buie spri­jinit, poa­te să devină o faptă bună, gene­ra­toare de bucurie. Deci, dacă doriți să lu­crați asupra persoa­nei dvs., nu vă va împiedica ni­­meni, cu con­diția să nu de­ve­niți propriii dvs. dușmani. Să nu copiați modele care să vă înstrăineze de propria dvs. esență umană. Apre­­ciați-vă co­rect, prețuiți ceea ce aveți și ac­cepta­ți-­vă așa cum sun­­teți. Cea mai mare greșeală este să vă impuneți tipare care vă strâng. Nu de­gea­ba au­ten­ti­ci­tatea se re­gă­sește pe lista în­su­șirilor adu­că­toa­re de feri­cire, întoc­mi­tă de psihologi.

Nu vă mai comparați

Să revenim la rețetele feri­cirii. Pe lista cu pricina mai figurează gân­di­rea critică, disponibilitatea de a iu­bi, lo­ialitatea, curiozitatea, perse­ve­ren­ța, cu­rajul de a-ți apăra convin­ge­rile, umo­­­­rul. La fie­care om, cinci dintre aceste calități sunt puternic re­liefate, ca niște semne distinctive ale perso­na­li­tății sale. Pe acestea ar tre­bui să le ma­­­nifestăm, ori de câte ori avem pri­le­jul. De alt­fel, e posibil ca dvs. să le cu­noașteți de mult, chiar dacă numai intuitiv. Sunt acele în­su­șiri pe care le folosiți cel mai ade­sea în profesie și care vă disting în via­ța par­ticulară. Cele de care faceți uz cu ușu­rință și cu plăcere. Dez­vol­tați-le în con­tinuare și cons­tru­iți pe ele. Nesi­gu­ranța de sine și ten­dința de a ne com­pa­ra în per­ma­nen­ță cu alții se pun de-a curme­­zi­șul aspirației noastre spre fericire. Dacă observăm nu­mai pă­rțile ne­gative din noi, vom face la fel și cu cei din jur, iar dispoziția noastră se va înscrie pe o spirală descen­den­tă. Dimpo­tri­vă, binele atrage bine. Cine zâm­bește pri­mește ca răs­puns tot un zâmbet.

Faceți ce vă place dvs. și altora

Ca să evităm de la bun înce­put ne­înțelegerile: în rân­durile ce ur­mea­ză, nu ne referim nici la gân­direa pozitivă (mă simt bine, mă simt tot mai bine), nici la e­xer­sa­rea unui zâmbet în fața oglinzii. Și ele ajută, dar fericirea vine din al­tă parte, și anume, din exersa­rea cali­tă­ților pe care le aveți, de care sun­teți con­­știenți și pe care le îndrăgiți. Dacă, să zi­cem, aveți un simț as­cuțit al drep­­tății ce vă îm­pin­ge să reacționați fa­ță de nedrep­tate, căutați acti­vi­tăți în care să vă pu­­teți ma­ni­fes­ta. Ade­rați la or­ga­­ni­za­ții eco­lo­giste, fa­ceți poli­ti­că, căutați oa­meni care să vă ac­cepte poziția de li­der de grup. Alt exemplu: dacă aveți umor, sun­teți un tip ve­sel și pus pe glume, ama­­­tor de spus ban­curi, evitați gru­pu­rile go­moase, în care nu vă puteți ma­­ni­festa această dispo­zi­ție în­năs­cută. Cău­tați-vă prie­teni la fel de ve­seli ca dvs., care să vă apre­cieze felul de a fi. Sta­rea dvs. de bine se va ac­cen­tua. De câte ori apar ase­me­nea si­tua­ții, când un om face ceea ce îi pla­ce să facă și totodată le face plăcere și altora, via­ța lui se îm­plinește și ca­pătă sens.
Iată, așadar, răspunsul la între­ba­rea: ce este fericirea? A găsi vieții tale un sens, a-i crea un rost împreună cu alții. Nu-i așa că este o veste bu­nă?

­TEME PENTRU ACASĂ

Fiecare din aceste exerciții vă va da un im­puls po­zi­tiv și vă va ajuta să vă simțiți bi­ne pe termen lung.
* Alegeți o profesie care să vă placă cu adevărat. Veți traversa cu ea viața zâmbind.
* Dați o mână de ajutor cui are nevoie. Chiar și unui necunoscut.
* Mulțumiți-i cuiva care v-a ajutat într-o îm­pre­jurare. Și n-o faceți la telefon, ci în persoană.
* Petreceți mai mult timp cu pri­e­tenii și familia.
* Bucurați-vă de lucrurile mici din via­ța de zi cu zi.
* Gândiți-vă la viața dvs. de pâ­nă acum și în­sem­nați-vă într-un caiet pen­tru ce anume sunteți re­cunos­cători.
* Oferiți-vă ceea ce vă priește: somn suficient, activitate fizică, mân­care, hai­­ne frumoase în care vă simțiți bine.
* În momentele dvs. de odihnă, fa­ceți ceva care să vă placă atât de tare, încât să uitați timpul și spațiul. Tele­viziunea nu intră la socoteală.
* Iertați pe cineva care v-a jignit.

Dina Brad