Toată lumea o visează, dar nimeni nu știe ce este cu adevărat. Ce înseamnă, de fapt, fericirea? O casă de vacanță, un prunc în brațe, blugii în care izbutești să încapi, după o cură de slăbit? Greu de răspuns, deși visul de fericire ne este injectat fiecăruia, de la naștere. Și pentru că nu există om care să nu aspire la fericire, ea a fost cercetată prin mii de experimente. Și știința confirmă: fericirea există. E lângă tine. Totul e să știi s-o descoperi. Să prețuiești ce ai, fărâmele de bucurie ascunse în grijile vieții.
Nu există bani câți să cumpere fericirea
Așadar, cum putem ajunge în al șaptelea cer? Răspunsul specialiștilor este uluitor. "Nici banii, nici poziția socială și nici măcar sănătatea nu influențează vizibil starea de fericire a oamenilor." De pildă, sondajele de opinie efectuate de psihologii americani au pus în evidență faptul că, deși venitul mediu în această țară a crescut cu 16% în ultimii 30 de ani, americanii sunt mai puțin mulțumiți de viața lor. Dacă altădată, 36% din totalul celor chestionați se declarau fericiți, în prezent, doar 29% mai susțin acest lucru. Prin urmare, "averea nu fericește neapărat pe cineva, nici măcar atunci când ea se ivește peste noapte". Studiile au demonstrat că beneficiarii unui câștig la loto trec mai întâi printr-o fază de euforie, pentru ca, în final, să revină la starea lor de spirit anterioară. Din fericire, același principiu ne ferește și de perioade prea îndelungate de tristețe. S-a constatat, de pildă, că accidentații ce rămân paralizați parcurg la început o fază de depresie, dar în final își redobândesc capacitatea de a fi fericiți. Ei bine, dacă nici banii și nici sănătatea nu domină pe termen lung climatul nostru sufletesc, atunci în ce constă fericirea?
Corabia cu sentimente
"Fericirea e o sumă rezultată din ereditate + împrejurările vieții + voință", spun psihologii. Ce moștenim e cam 50%, restul se dobândește. Cum? Instalându-ne, pur și simplu, la cârma sentimentelor noastre. Trăgând cu ochiul la cei înzestrați cu talentul de a fi fericiți, la optimiștii înnăscuți, la înțelepții care își recapitulează viața cu recunoștință. Rezervați-vă zilnic câteva minute ca să așterneți pe hârtie lucrurile pentru care îi sunteți recunoscători vieții. De pildă: că în fiecare dimineață vedeți, prin fereastră, lumina soarelui; că sunteți îndrăgostiți; că aveți copii buni; că aveți o meserie care vă place; că v-ați umplut cămara de gemuri și de dulcețuri; că ați izbutit să vă lăsați de fumat; că ați dăruit o bucată de pâine unui sărac; că... Cine face aceasta va avea sub ochi, permanent, partea frumoasă a vieții, zona ei generatoare de bucurie și optimism. Testele dovedesc că după doar o săptămână de practicare a exercițiului, starea de spirit se îmbunătățește sensibil.
Cei mai fericiți dintre noi au ceva în comun: apropierea de oameni, de familie și de prieteni. "Relațiile interumane pozitive ne fac fericiți, prin ele descoperim un sens mai profund al vieții", spun psihologii. Sunteți legați afectiv de rude și prieteni? Perfect, acționați în consecință și petreceți cât mai mult timp împreună cu ei. Amintirea acestor clipe plăcute vă va fi de ajutor în zilele mai puțin senine.
Fiți cum v-a făcut Dumnezeu
Cea mai surprinzătoare teză formulată de psihologi este aceea că oamenii își dau prea multă osteneală să-și corecteze greșelile, în loc să fie fericiți pur și simplu, așa cum sunt. Desigur, toată admirația pentru un om care se luptă cu defectele sale, însă, chiar dacă ar reuși să-și îndrepte întrucâtva așa-zisele cusururi, probabil că asta nu i-ar aduce o satisfacție maximă. Fericirea adevărată o simțim mai ales atunci când folosim activ și integral talentele și calitățile cu care suntem dotați. Sunteți timizi? Acceptați-vă timiditatea. Vorbiți deschis despre ea, nu încercați să "luptați", schimbându-vă firea. Sunteți sentimentali? Excesul de sentimente, bine călăuzit, îndreptat către cineva care trebuie sprijinit, poate să devină o faptă bună, generatoare de bucurie. Deci, dacă doriți să lucrați asupra persoanei dvs., nu vă va împiedica nimeni, cu condiția să nu deveniți propriii dvs. dușmani. Să nu copiați modele care să vă înstrăineze de propria dvs. esență umană. Apreciați-vă corect, prețuiți ceea ce aveți și acceptați-vă așa cum sunteți. Cea mai mare greșeală este să vă impuneți tipare care vă strâng. Nu degeaba autenticitatea se regăsește pe lista însușirilor aducătoare de fericire, întocmită de psihologi.
Nu vă mai comparați
Să revenim la rețetele fericirii. Pe lista cu pricina mai figurează gândirea critică, disponibilitatea de a iubi, loialitatea, curiozitatea, perseverența, curajul de a-ți apăra convingerile, umorul. La fiecare om, cinci dintre aceste calități sunt puternic reliefate, ca niște semne distinctive ale personalității sale. Pe acestea ar trebui să le manifestăm, ori de câte ori avem prilejul. De altfel, e posibil ca dvs. să le cunoașteți de mult, chiar dacă numai intuitiv. Sunt acele însușiri pe care le folosiți cel mai adesea în profesie și care vă disting în viața particulară. Cele de care faceți uz cu ușurință și cu plăcere. Dezvoltați-le în continuare și construiți pe ele. Nesiguranța de sine și tendința de a ne compara în permanență cu alții se pun de-a curmezișul aspirației noastre spre fericire. Dacă observăm numai părțile negative din noi, vom face la fel și cu cei din jur, iar dispoziția noastră se va înscrie pe o spirală descendentă. Dimpotrivă, binele atrage bine. Cine zâmbește primește ca răspuns tot un zâmbet.
Faceți ce vă place dvs. și altora
Ca să evităm de la bun început neînțelegerile: în rândurile ce urmează, nu ne referim nici la gândirea pozitivă (mă simt bine, mă simt tot mai bine), nici la exersarea unui zâmbet în fața oglinzii. Și ele ajută, dar fericirea vine din altă parte, și anume, din exersarea calităților pe care le aveți, de care sunteți conștienți și pe care le îndrăgiți. Dacă, să zicem, aveți un simț ascuțit al dreptății ce vă împinge să reacționați față de nedreptate, căutați activități în care să vă puteți manifesta. Aderați la organizații ecologiste, faceți politică, căutați oameni care să vă accepte poziția de lider de grup. Alt exemplu: dacă aveți umor, sunteți un tip vesel și pus pe glume, amator de spus bancuri, evitați grupurile gomoase, în care nu vă puteți manifesta această dispoziție înnăscută. Căutați-vă prieteni la fel de veseli ca dvs., care să vă aprecieze felul de a fi. Starea dvs. de bine se va accentua. De câte ori apar asemenea situații, când un om face ceea ce îi place să facă și totodată le face plăcere și altora, viața lui se împlinește și capătă sens.
Iată, așadar, răspunsul la întrebarea: ce este fericirea? A găsi vieții tale un sens, a-i crea un rost împreună cu alții. Nu-i așa că este o veste bună?
TEME PENTRU ACASĂ
Fiecare din aceste exerciții vă va da un impuls pozitiv și vă va ajuta să vă simțiți bine pe termen lung.
* Alegeți o profesie care să vă placă cu adevărat. Veți traversa cu ea viața zâmbind.
* Dați o mână de ajutor cui are nevoie. Chiar și unui necunoscut.
* Mulțumiți-i cuiva care v-a ajutat într-o împrejurare. Și n-o faceți la telefon, ci în persoană.
* Petreceți mai mult timp cu prietenii și familia.
* Bucurați-vă de lucrurile mici din viața de zi cu zi.
* Gândiți-vă la viața dvs. de până acum și însemnați-vă într-un caiet pentru ce anume sunteți recunoscători.
* Oferiți-vă ceea ce vă priește: somn suficient, activitate fizică, mâncare, haine frumoase în care vă simțiți bine.
* În momentele dvs. de odihnă, faceți ceva care să vă placă atât de tare, încât să uitați timpul și spațiul. Televiziunea nu intră la socoteală.
* Iertați pe cineva care v-a jignit.
Dina Brad