Leacuri cu lămâie

Rodica Demian
- Este, probabil, prețul unui succes ieșit din comun: lămâia a devenit atât de obișnuită și de banală, încât nimeni nu-i mai remarcă valoarea nutritivă extraordinară, conținutul bogat în vitamine, nenumăratele virtuți și proprietățile de excepție -

1001 virtuți

Sâmburii, miezul, coaja, zeama - toate părțile fruc­tului își au importanța și utilitatea lor. Și chiar da­că e compusă din 90% apă (are, deci, calorii puține) și este săracă în zahăr (fructoză și glucoză), lămâia este una din campioanele incontestabile ale vitaminei C.

Vitamina C, dar nu numai

La modul general se poate afir­ma că toate citricele (portocalele, grapefruitul, mandarinele, lămâile) sunt bogate în vitamina C. Dar treap­ta cea mai înaltă a podiumului îi revine, fără nici o îndoială, lă­mâii, datorită conținutului mediu de 52 mg de vitamină C la 100 g de fruct. Este așa de bogată în vitami­na C, încât numeroși nutriționiști și medici consideră că o singură lă­mâie poate acoperi necesarul nostru zilnic.

Sănătate și stare de bine

Afte
* Zeamă de lămâie * Apă

Afta este o mică ulcerație care apare spontan sau în urma unei leziuni ușoare, mai ales pe partea interioară a obrajilor sau pe limbă (mai rar, pe gingii). Și chiar dacă, în marea majoritate a cazurilor, dispare la fel de repede pe cât a apărut, se recomandă un tratament natural pe bază de lămâie, pentru a-i grăbi dispariția.
Preparați un amestec din 1/3 zeamă de lămâie și 2/3 apă călduță și folosiți-l pentru efectuarea unor spă­lături bucale clasice, ținând preparatul vreme de 30 de secunde în gură, înainte de a-l scuipa. Pentru mai mul­tă eficiență, puteți repeta spălătura de câteva ori.
Bine de știut. Unii specialiști consideră că anumite alimente sunt mai susceptibile decât altele, să provoa­ce apariția unei afte. Se pare că unul dintre acestea este ciocolata.
Recomandare. Dacă afta persistă și nu dă semne de dispariție, avizul medicului devine necesar.

Amigdale inflamate
* 2 lămâi * Bicarbonat de sodiu * Apă

Pentru a scăpa de această afecțiune, vă recoman­dăm următorul remediu natural și eficient: turnați zeama de la 2 lămâi într-un bol și încorporați în ea 5 g de bicarbonat de sodiu. Amestecați bine, până la dizolvarea completă a bicarbonatului, lăsați ameste­cul să se odihnească câteva minute, și adăugați apoi 2 lin­guri de apă. Amestecați din nou, după care faceți gar­gară cu preparatul astfel obținut. Dacă este necesar, nu ezitați să repetați procedeul de câteva ori, ajungând la 4-5 ședințe pe zi. Și nu uitați să vă clătiți ulterior gura, de fiecare dată, cu apă curată proaspătă. Conti­nuați acest tratament simplu, până când veți constata o ameliorare sensibilă a stării dvs.
Recomandare. Atenție! Nu folosiți orice fel de apă, niciodată apă de la robinet. Pentru acest remediu este ideală apa minerală plată.

Angină
* 1 lămâie * Sare de mare (grunjoasă și gri) * Apă

Aveți frisoane în tot corpul, gâtul iritat și înghițiți greu, fără a simți o durere anume? Sunteți înfrigurați?
Nu există dubii: suferiți, mai mult ca sigur, de o angină. Pentru a calma simptomele prin­cipale și pentru a trata pe cale naturală această afecțiune, acordați-i toată încrederea lămâii, folosindu-i zeama pentru a face gargară.
Umpleți un pahar cu apă călduță și adău­gați zeama unei lămâi și un vârf de cuțit de sare de mare. Amestecați bine și faceți gar­ga­ră, "spălând" atât partea anterioară, cât și cea posterioară a gâtului (în spatele amigdalelor). Pu­teți repeta tratamentul de 3-4 ori pe zi, până ce veți con­stata o ameliorare sensibilă a stării dvs. de sănă­tate.
Recomandare: Pentru a fi realmente eficientă, gargara nu trebuie făcută în grabă, ci încet, vreme de câteva momente. Și, bineînțeles, nu trebuie înghițită, ci scuipată fără nici o ezitare!
Bine de știut. Angina este o boală foarte frecventă, care poate afecta pe absolut oricine, deși "pre­dilecția" ei se orientează spre copiii între 5 și 15 ani. Chiar dacă poate fi, eventual, și de origine bac­teriană, medicii estimează că este de origine virală în majori­tatea cazurilor.

Balonări
* O lămâie * Flori uscate de mușețel * Apă

Dacă suferiți de balonări, aceas­tă infuzie cu lămâie și mușețel vă poate fi de ajutor. Umpleți o ceașcă cu apă fierbinte și adăugați o lămâie tăiată felii și 5 g de flori uscate de mu­șețel. Lăsați preparatul să se infu­zeze peste noapte, filtrați-l a doua zi dimineață și beți-l pe stomacul gol.
Bine de știut. Formarea de gaze face parte din procesul normal de digestie, pentru că hrana pe care o înghițim fermentează înainte de a fi evacuată prin scaun. În plus, se poate întâmpla să in­gerăm aer în timp ce mâncăm sau râdem, care se stochează în intestinele noastre, împreună cu gazul produs pe durata digestiei. De aici, acumularea exce­sivă de gaze, care provoacă acele balonări dezagrea­bile.
Pentru a limita aceste neplăceri, respectați urmă­toarele reguli:
* mâncați ușor și încet, pentru a mesteca bine alimentele
* concentrați-vă asupra mâncării (nu citiți și nu vă uitați la televizor)
* mâncați conform unui orar bine stabilit
* nu mestecați gumă.

Circulația sângelui
* Argilă pudră * Apă * Zeamă de lămâie

Dacă reușiți să beți în fiecare dimineață 2 pahare de apă cu argilă și zeamă de lămâie, circulația dvs. va funcționa mult mai bine. Și veți evita, astfel, numeroase ne­plăceri sau probleme de sănătate, pre­cum senzația de furnicături și de amor­țeală în picioare.
Bine de știut. Când este de calitate biologică certificată, lămâia posedă ne­numărate proprietăți ce țin de dome­niul sănătății. Are efect antireumatismal, ver­mifug, antiviral, bactericid, antiin­fec­­țios, cicatrizant, digestiv și antiseptic. Și pen­tru că fluidizează sângele, com­bate efi­cient numeroase tulburări circulatorii.

Constipație
* Zeamă de lămâie * Ulei de măsline * Sare fină

Dacă suferiți de o constipație ușoară, următorul remediu vă poate ajuta să o combateți: stoarceți o lă­mâie într-un pahar și adăugați 1 lingură de ulei de măs­line și 1 vârf de cuțit de sare fină. Amestecați bine ingredientele și beți preparatul în fiecare dimineață pe stomacul gol, până ce starea dvs. se va ameliora.
Precizare: Acest remediu este indicat doar pentru tratarea constipațiilor ușoare. Dacă sunt mai pronun­țate sau dacă durează prea mult, trebuie să consultați medicul de familie.
Bine de știut. Poate că vi se pare ciudat să beți ulei de măsline, dar oare știați că acesta se degustă exact la fel ca un vin bun? Și că degajă niște arome extrem de plăcute pentru cerul gurii?

Digestie dificilă
* Zeamă de lămâie * Apă

Dacă aveți ceea ce se numește o digestie dificilă, beți zeamă de lămâie diluată în puțină apă caldă, în fie­care dimineață, pe stomacul gol. Vă va ajuta să dige­rați mai ușor toate mâncărurile de peste zi.

Gută
* Apă * Zeamă de lămâie

Dacă ați avut de-a face cu această afecțiune, știți, firește, cât de dureroasă și de handicapantă poate fi o criză de gută. Și dacă suferiți, și în prezent, de această afecțiune, gândiți-vă la lămâie ca la un potențial reme­diu eficient. Beți - după fiecare masă - un pahar de apă cu zeamă de lămâie. Face extrem de bine!

Oboseală
* Zeamă de lămâie * Miere * Apă

Vă simțiți obosiți la acest început de vară? Oferi­ți-vă o scurtă cură cu zeamă de lămâie. Stoarceți o jumă­tate de lămâie într-un pahar, adăugați aceeași cantitate de apă rece și puțină miere, după gust. Ames­tecați bine și beți. Dar nu ezitați s-o faceți de mai mul­te ori pe zi. După câteva zile de tratament, veți con­stata o ameliorare agreabilă.
Recomandare. Pentru a obține un rezultat optim, acest tratament natural ar trebui însoțit de o igienă de viață corespunzătoare (este vorba mai ales de calitatea și durata somnului).

Poftă de mâncare
* Zeamă de lămâie

Vreți să vă moderați apetitul? Pentru a reuși, tre­buie să găsiți un remediu eficient care să vă taie foa­mea. Tot lămâia reprezintă soluția! Beți zeamă de lă­mâie diluată într-un pahar de apă rece, cu câteva mi­nute înainte de fiecare masă. Este naturală, super eco­nomică și mai ales hiper­efi­cientă.

Zgârieturi
* Zeamă de lămâie

Trebăluiți prin casă sau în grădină și vă alegeți cu o zgârietură sau o julitură ușoară? Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să dezinfectați rana. Și pentru asta, nimic nu e mai bun decât zeama de lămâie: sunt su­ficiente câteva picături turnate pe leziune și cu asta basta!
Precizare: În acest caz, zeama de lămâie are o ac­țiune dublă. Pe de-o parte, dezinfectează zgârie­tura, iar pe de altă parte favorizează o bună cicatri­zare. Un singur neajuns: pișcă!