1001 virtuți
Sâmburii, miezul, coaja, zeama - toate părțile fructului își au importanța și utilitatea lor. Și chiar dacă e compusă din 90% apă (are, deci, calorii puține) și este săracă în zahăr (fructoză și glucoză), lămâia este una din campioanele incontestabile ale vitaminei C.
Vitamina C, dar nu numai
La modul general se poate afirma că toate citricele (portocalele, grapefruitul, mandarinele, lămâile) sunt bogate în vitamina C. Dar treapta cea mai înaltă a podiumului îi revine, fără nici o îndoială, lămâii, datorită conținutului mediu de 52 mg de vitamină C la 100 g de fruct. Este așa de bogată în vitamina C, încât numeroși nutriționiști și medici consideră că o singură lămâie poate acoperi necesarul nostru zilnic.
Sănătate și stare de bine
Afte
* Zeamă de lămâie * Apă
Afta este o mică ulcerație care apare spontan sau în urma unei leziuni ușoare, mai ales pe partea interioară a obrajilor sau pe limbă (mai rar, pe gingii). Și chiar dacă, în marea majoritate a cazurilor, dispare la fel de repede pe cât a apărut, se recomandă un tratament natural pe bază de lămâie, pentru a-i grăbi dispariția.
Preparați un amestec din 1/3 zeamă de lămâie și 2/3 apă călduță și folosiți-l pentru efectuarea unor spălături bucale clasice, ținând preparatul vreme de 30 de secunde în gură, înainte de a-l scuipa. Pentru mai multă eficiență, puteți repeta spălătura de câteva ori.
Bine de știut. Unii specialiști consideră că anumite alimente sunt mai susceptibile decât altele, să provoace apariția unei afte. Se pare că unul dintre acestea este ciocolata.
Recomandare. Dacă afta persistă și nu dă semne de dispariție, avizul medicului devine necesar.
Amigdale inflamate
* 2 lămâi * Bicarbonat de sodiu * Apă
Pentru a scăpa de această afecțiune, vă recomandăm următorul remediu natural și eficient: turnați zeama de la 2 lămâi într-un bol și încorporați în ea 5 g de bicarbonat de sodiu. Amestecați bine, până la dizolvarea completă a bicarbonatului, lăsați amestecul să se odihnească câteva minute, și adăugați apoi 2 linguri de apă. Amestecați din nou, după care faceți gargară cu preparatul astfel obținut. Dacă este necesar, nu ezitați să repetați procedeul de câteva ori, ajungând la 4-5 ședințe pe zi. Și nu uitați să vă clătiți ulterior gura, de fiecare dată, cu apă curată proaspătă. Continuați acest tratament simplu, până când veți constata o ameliorare sensibilă a stării dvs.
Recomandare. Atenție! Nu folosiți orice fel de apă, niciodată apă de la robinet. Pentru acest remediu este ideală apa minerală plată.
Angină
* 1 lămâie * Sare de mare (grunjoasă și gri) * Apă
Aveți frisoane în tot corpul, gâtul iritat și înghițiți greu, fără a simți o durere anume? Sunteți înfrigurați?
Nu există dubii: suferiți, mai mult ca sigur, de o angină. Pentru a calma simptomele principale și pentru a trata pe cale naturală această afecțiune, acordați-i toată încrederea lămâii, folosindu-i zeama pentru a face gargară.
Umpleți un pahar cu apă călduță și adăugați zeama unei lămâi și un vârf de cuțit de sare de mare. Amestecați bine și faceți gargară, "spălând" atât partea anterioară, cât și cea posterioară a gâtului (în spatele amigdalelor). Puteți repeta tratamentul de 3-4 ori pe zi, până ce veți constata o ameliorare sensibilă a stării dvs. de sănătate.
Recomandare: Pentru a fi realmente eficientă, gargara nu trebuie făcută în grabă, ci încet, vreme de câteva momente. Și, bineînțeles, nu trebuie înghițită, ci scuipată fără nici o ezitare!
Bine de știut. Angina este o boală foarte frecventă, care poate afecta pe absolut oricine, deși "predilecția" ei se orientează spre copiii între 5 și 15 ani. Chiar dacă poate fi, eventual, și de origine bacteriană, medicii estimează că este de origine virală în majoritatea cazurilor.
Balonări
* O lămâie * Flori uscate de mușețel * Apă
Dacă suferiți de balonări, această infuzie cu lămâie și mușețel vă poate fi de ajutor. Umpleți o ceașcă cu apă fierbinte și adăugați o lămâie tăiată felii și 5 g de flori uscate de mușețel. Lăsați preparatul să se infuzeze peste noapte, filtrați-l a doua zi dimineață și beți-l pe stomacul gol.
Bine de știut. Formarea de gaze face parte din procesul normal de digestie, pentru că hrana pe care o înghițim fermentează înainte de a fi evacuată prin scaun. În plus, se poate întâmpla să ingerăm aer în timp ce mâncăm sau râdem, care se stochează în intestinele noastre, împreună cu gazul produs pe durata digestiei. De aici, acumularea excesivă de gaze, care provoacă acele balonări dezagreabile.
Pentru a limita aceste neplăceri, respectați următoarele reguli:
* mâncați ușor și încet, pentru a mesteca bine alimentele
* concentrați-vă asupra mâncării (nu citiți și nu vă uitați la televizor)
* mâncați conform unui orar bine stabilit
* nu mestecați gumă.
Circulația sângelui
* Argilă pudră * Apă * Zeamă de lămâie
Dacă reușiți să beți în fiecare dimineață 2 pahare de apă cu argilă și zeamă de lămâie, circulația dvs. va funcționa mult mai bine. Și veți evita, astfel, numeroase neplăceri sau probleme de sănătate, precum senzația de furnicături și de amorțeală în picioare.
Bine de știut. Când este de calitate biologică certificată, lămâia posedă nenumărate proprietăți ce țin de domeniul sănătății. Are efect antireumatismal, vermifug, antiviral, bactericid, antiinfecțios, cicatrizant, digestiv și antiseptic. Și pentru că fluidizează sângele, combate eficient numeroase tulburări circulatorii.
Constipație
* Zeamă de lămâie * Ulei de măsline * Sare fină
Dacă suferiți de o constipație ușoară, următorul remediu vă poate ajuta să o combateți: stoarceți o lămâie într-un pahar și adăugați 1 lingură de ulei de măsline și 1 vârf de cuțit de sare fină. Amestecați bine ingredientele și beți preparatul în fiecare dimineață pe stomacul gol, până ce starea dvs. se va ameliora.
Precizare: Acest remediu este indicat doar pentru tratarea constipațiilor ușoare. Dacă sunt mai pronunțate sau dacă durează prea mult, trebuie să consultați medicul de familie.
Bine de știut. Poate că vi se pare ciudat să beți ulei de măsline, dar oare știați că acesta se degustă exact la fel ca un vin bun? Și că degajă niște arome extrem de plăcute pentru cerul gurii?
Digestie dificilă
* Zeamă de lămâie * Apă
Dacă aveți ceea ce se numește o digestie dificilă, beți zeamă de lămâie diluată în puțină apă caldă, în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Vă va ajuta să digerați mai ușor toate mâncărurile de peste zi.
Gută
* Apă * Zeamă de lămâie
Dacă ați avut de-a face cu această afecțiune, știți, firește, cât de dureroasă și de handicapantă poate fi o criză de gută. Și dacă suferiți, și în prezent, de această afecțiune, gândiți-vă la lămâie ca la un potențial remediu eficient. Beți - după fiecare masă - un pahar de apă cu zeamă de lămâie. Face extrem de bine!
Oboseală
* Zeamă de lămâie * Miere * Apă
Vă simțiți obosiți la acest început de vară? Oferiți-vă o scurtă cură cu zeamă de lămâie. Stoarceți o jumătate de lămâie într-un pahar, adăugați aceeași cantitate de apă rece și puțină miere, după gust. Amestecați bine și beți. Dar nu ezitați s-o faceți de mai multe ori pe zi. După câteva zile de tratament, veți constata o ameliorare agreabilă.
Recomandare. Pentru a obține un rezultat optim, acest tratament natural ar trebui însoțit de o igienă de viață corespunzătoare (este vorba mai ales de calitatea și durata somnului).
Poftă de mâncare
* Zeamă de lămâie
Vreți să vă moderați apetitul? Pentru a reuși, trebuie să găsiți un remediu eficient care să vă taie foamea. Tot lămâia reprezintă soluția! Beți zeamă de lămâie diluată într-un pahar de apă rece, cu câteva minute înainte de fiecare masă. Este naturală, super economică și mai ales hipereficientă.
Zgârieturi
* Zeamă de lămâie
Trebăluiți prin casă sau în grădină și vă alegeți cu o zgârietură sau o julitură ușoară? Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să dezinfectați rana. Și pentru asta, nimic nu e mai bun decât zeama de lămâie: sunt suficiente câteva picături turnate pe leziune și cu asta basta!
Precizare: În acest caz, zeama de lămâie are o acțiune dublă. Pe de-o parte, dezinfectează zgârietura, iar pe de altă parte favorizează o bună cicatrizare. Un singur neajuns: pișcă!