Când datornicii ajung la butoane

Cristian Curte
Grecia ține de mult timp Europa în șah.

După ce Alexis Tsipras a câștigat alegerile cu formațiunea sa de stânga, "Syriza", promițându-le elenilor că-i va scăpa de austeritate, el a început un joc de-a șoarecele și pisica. A început să-i refuze pe creditorii europeni ai țării sale, respingându-le reformele propuse, iar aceștia i-au blocat ultima tranșă, din uriașul împrumut de 240 de miliarde. Dar Grecia are nevoie de bani ca să-și restituie ratele la FMI. Singură nu poate și, probabil, nici nu va putea ceva timp de acum încolo. E silită să se împrumute ca să plătească alte împrumuturi. Și cum investitorii privați nu-i mai dau un sfanț, singura ei șansă e să întindă mâna la FMI și Uniunea Europeană. Asta știe și Alexis Tsipras, care îi amenință, însă, pe europeni, cu o nouă criză, care se va declanșa în toată Europa și, probabil, și în lume, dacă țara sa va da faliment. Boala datoriilor grecești s-ar putea întinde și la Portugalia, Spania sau, în cel mai rău caz, la Italia, țări mult prea mari pentru a fi salvate. Investitorii, speriați că și-au pierdut banii în Gre­cia, vor înceta să le mai finanțeze și îi vom vedea pe spanioli în situația grecilor. Vreți asta?, îi amenință mereu Tsipras pe oficialii de la Bruxelles. Dacă nu, atunci da­ți-ne bani în continuare! Mulți și, mai ales, fără condiții! Dar câți și până când, pare să spună Angela Merkel, știind că țara sa are de încasat de la greci împrumuturi de peste 35 de miliarde de euro. Iar Franța e în aceeași situație ca Germania. Din dilema asta se pare că europenii ies greu.
Au inventat, totuși, un soi de pompier în măsură să stingă incendiul. Banca Centrală Europeană a dat drumul unui program prin care vor tipări 1000 de miliarde de euro. Cu banii aceștia va cumpăra datoriile țărilor aflate în dificultate, care ar putea fi puse la grea încercare de un posibil faliment al statului grec. Și uite așa, șantajul premierului Alexis Tsipras și-a redus mult din putere. Ofi­cialii de la Bruxelles s-ar putea să-l urmărească liniștiți cum își trage ultimul glonț în cap, crezând că de fapt l-a trimis în inima Europei.
Dar, oricum se va termina această dramoletă a Greciei, care ba dă, ba nu dă faliment, un lucru e foarte sigur - construcția zonei euro e foarte bizară, dacă un stat mic și obraznic a ajuns să-și șantajeze creditorii, cerându-le me­reu bani de împrumut. Când o familie e la mâna puștiului ei răzgâiat ar trebui să se gândească la faptul că nu e, de fapt, o familie...