"Nu poți avea două iubiri în același timp"

Cititor Formula AS
(Scrisoare: "Unde și cum a murit dragostea dintre noi?", publicată în F. AS nr. 1171)

Nu obișnuiesc să dau sfaturi. A­tunci când mi se cer încerc să nu par atoate­­știu­tor, sau că opinia mea este sin­gu­ra vala­bilă. Totuși, pen­tru că situația voas­­­tră es­te foarte des în­tâl­nită în zi­ua de azi, am să vă spun pă­rerea mea, a unui om cu 42 de ani de căsă­to­rie.
În primul rând trebuie să realizați că nu puteți avea în același timp două iubiri. De aceea ar fi bine ca înainte de a ajunge în această si­tua­ție penibilă, să aveți fiecare o con­vor­bire cu propria conștiință și să hotărâți ce este mai important pentru voi: iu­birea față de parte­ner sau cariera. Nu vă amă­giți! Cu amân­do­uă nu veți reuși niciodată. Dra­gostea pre­­supune pasiune și sacrificiu, fie că le dă­­ruiești unei per­soa­ne, fie că le dă­ruiești unei ocupații, unei meserii. Pa­siunea în­seam­nă să dai totul către acea ale­gere pe care o faci. Ori iu­bești un om cu toată ființa ta, și atunci pen­tru carieră nu mai ră­mâne decât a în­cerca să-ți faci da­toria în mod corect, fără ambiții nea­pă­rat de mărire, ori îți iubești meseria mai mult decât orice și faci totul să te remarci, dar atunci în viața senti­men­tală va trebui să te mulțumești cu relații pasagere.
Nu condamn persoanele care aleg ca­rie­ra. Dar să nu se întrebe de ce în plan sen­timental nu sunt fericite. Ega­li­tatea între bărbați și fe­mei es­te o abe­ra­ție. Fie­ca­re sex are ca­litățile lui. Ni­cio­dată un bărbat nu va putea dărui ce poa­te dă­rui o fe­me­ie și in­vers. Par­­tea proas­tă este că astăzi, atât băr­ba­ții cât și femeile nu prea mai vor să dă­ru­ias­că, fiindcă majo­ri­tatea așteaptă nu­mai să primească. Dra­gos­te este atunci când credeți cu ade­vărat că nicio altă per­soană, chiar mult mai atră­gă­toa­re, nu vă poa­te oferi mai mult decât partenerul vos­tru.
Opriți-vă din ce faceți și îmbră­ți­șați-vă, fără un motiv anume. Stați așa câ­teva mi­nute. Ceea ce veți simți, dacă veți simți, vă va spune ce aveți de făcut. Nu este nevoie ca vreunul din voi să renunțe la serviciu, ci la orele suplimentare. Odată ajuns acasă nu trebuie să mai existe decât atenția acordată partenerului. Fiți sinceri unul cu altul, spuneți-vă ce așteptați de la celălalt, ce v-ar plăcea. Faceți-vă surprize plăcute. Dacă mai există ceva între voi este imposibil să nu reușiți. Cu stimă,

PAUL

P.S. Răspunsul meu este valabil și pentru Alexandra Ungureanu, vezi inter­viul "M-am săturat să sufăr și să-mi trans­pun tristețea în muzică", publicat în același număr din "Formula AS".

Reproduceri după picturi de Olga Morărescu Mărginean