Duminica tatălui

Cititor Formula AS
Barca vie

Sub puterea vântului stârnit din senin, barca prinse a se roti în jurul ei tot mai repede. Încropită din câteva crengi scurte și subțiri, cu o frunză de cas­tan pe post de velă, plutește, iar asta e totul. Andrei o privește fascinat de când am lansat-o la apă, așezat în genunchi și cu mâinile împreunate, ca pentru ru­gă­­ciune. Este prima jucărie pe care nu i-am cum­părat-o, ci i-am făcut-o eu, și încă sub ochii lui. Acum, că barca amenință să se scufunde într-un vâr­tej iscat de vânt, micuțul a sărit în picioare și apla­udă, râzând cu poftă. Pare că asta și-a dorit. Dar cred că, de fapt, prin râsul acela speră să scape de plânsul sălbatic, care s-a cuibărit în el, de când ne-am reîntâlnit.
Nu a vărsat nicio lacrimă când m-a văzut în ușă, ba s-a prefăcut că nici nu e prea interesat de vizita mea. Și-a găsit de lucru prin casă, până l-a pregătit maică-sa pentru a ieși în oraș, iar când a fost să plecăm, a acceptat să-l iau de mână, cuminte. Nu știe încă să numere săptămânile de când nu am mai venit la el, dar simte, sigur, că sunt multe. La fel cum și eu i-am simțit reproșul nerostit... Dar între timp, băr­cuța s-a răsturnat și Andrei izbucnește, deodată, într-un plâns spasmodic, nepotolit. Vreau să-l îmbrățișez și să-i șterg lacrimile, promițându-i că îi voi face altă barcă, mult mai trainică și mai fru­moa­să. Se smulge și aleargă pe aleea aglomerată a par­cului, căutând să se ascundă de privirile mele. "An­drei!" - îl strig, cu o voce pe care nu mi-o recunosc, tremurată. Se oprește, iar când mă apropii, mi se agață de piciorul drept, într-o îmbrățișare disperată.

Imagini suprapuse

Duminică, 17 Mai, Andrei, fiul meu, a împlinit trei ani. A suflat din tot sufletul în cele trei lumânări co­lo­rate ale tortului și cred că și-a pus și o dorință, așa cum l-am învățat. Probabil că n-a rostit-o cu glas tare, nu știu, că n-am fost de față. Silvia, fosta mea soție, nu m-a lăsat. "Nu accept un fals tablou de fa­mi­lie fericită, când noi suntem despărțiți deja de un an" - mi-a spus sec. Abia astăzi, la o săptămână dis­tan­ță, mi-a permis să îl văd. "Tată de duminică" - mi-am amintit numele unui film românesc. "Da, dar mă­car să fie în fiecare duminică", mi-am spus. Să nu mai treacă niciuna în care să nu-l țin în brațe, să nu-l învăț tot ce știu, să nu-l asigur că nu-l voi aban­dona ni­ciodată... Nu contează ce voi îndura pen­tru asta...
Gândul ăsta m-a umplut de energie și optimism. Am împachetat cu grijă cadourile pentru Andrei. Știam că nu o să-l intereseze prea mult ce-i aduc, că va fi prea emoționat de întâlnire, așa cum se întâmplă mereu. Totuși, nu m-am abținut să cheltui o bună parte din economiile mele modeste, pentru a-i cum­pă­ra cele mai frumoase hăinuțe, de la o renumită fir­mă franțu­zească, al cărei logo este o bărcuță cu ca­targ. Nimic mai nimerit, căci Andrei e sedus de tot ce ține de apă: bărci, plute, mori, pescuit, de parcă ar fi o făptură a apelor. În plus, tricourile, sacoul și pan­talonii aceia de inspirație marinărească se potrivesc de minune cu părul blond și cârlionțat și cu ochii lui verzi și mereu veseli.
Tot drumul mi l-am închipuit cum mă va întâm­pina. Îmi va sări de gât, râzând, așa cum numai el știe să râdă, cu fața lui micuță, luminată de bucurie? Dă, Doamne, fiindcă pe urmă totul va fi mai ușor. Dar dacă mă va ignora și va refuza să iasă în oraș, cum mai face uneori când e supărat? Foarte posibil. Atunci m-aș mul­țu­mi, cum am făcut și altă dată, să stau pe marginea canapelei și să-l urmăresc cum se joacă, până când i-ar trece necazul și mi-ar vorbi din nou, luându-mă tovarăș la aven­­tu­rile din micul său univers. O va­rian­tă grea, pentru mine, un fel lent de a mă lăsa otrăvit. Din pricina tă­cerii, dar mai ales pentru că mi-e foarte greu să o am pe Sil­via în preajmă, după cum îi este, fără-ndoială, și ei. Dacă nu reușesc să-l scot pe Andrei din casă, pen­tru a petrece un timp doar cu el, când plec, mă simt mai bă­trân cu o viață și cuprins de o sfârșeală din care cred că nu o să-mi mai revin.
Dragostea de odinioară, dintre mine și Silvia, a dispărut, de parcă n-ar fi fost niciodată, iar în locul ei s-a instalat o aversiune plină de dispreț. Am lăsat, amândoi, cuvintele să ne lovească. Acum, de dragul copilului, ne străduim să le ținem închise în piept, unde scurmă și rup totul, ca niște câini de luptă zăvorâți într-o cușcă prea strâmtă. Dar mai bine să ne prăbușim fiecare, pe dinăuntru, decât să riscăm ca ura să muște, fără voia noastră, și din Andrei...
Am intrat în casă, cu umerii strânși și zâmbind stingher. Andrei se juca pe covor, în sufragerie, cu un camion teleghidat. A întors capul spre mine, când m-a auzit, dar numai pentru o secundă, pentru ca apoi să con­tinue jocul, igno­rân­du-mă. Mi s-a făcut un gol în sto­mac, ca atunci când sunt într-un avion care trece prin turbulențe. Destul de re­pede, s-a ridicat totuși să vadă ce i-am adus. Și-a ales din pachet un tricou alb, în țesătura căruia, din loc în loc, se ivesc ancore în a­ceeași culoare, o pereche de pantaloni în dungi fine, bleumarin, și a cerut să le îm­­brace, pentru a ieși la plim­­bare. Se purta acum de parcă ne despărțisem de doar câteva ore. Ceea ce pu­tea să însemne că m-a iertat. Afară, mi-a spus, pe un ton serios: "Ce cadou frumos mi-ai făcut, tati!". (Oare în bucuria aceea intram și eu?)

Poveștile norilor

Cu o mână mă ține strâns de dreapta, în cealaltă are un rucsac mic, cu o sticlă de apă în el, un pachet de bis­cuiți, pentru cazul în care ni se face foame, batiste de hâr­tie, o lopățică, o găletușă și un excavator de plastic. Pri­ma oprire e musai la ni­sip. Iubește nisi­pul aproa­pe la fel de mult ca apa. Ar fi în stare să cons­truiască zile întregi "castele" și "dru­muri" de nisip, între visele lui. L-am întrebat unde vrea cel mai mult să meargă cu mine, ca și cum azi ar fi ziua lui. "În parc" - mi-a răspuns, fără să stea pe gânduri. Am in­sistat că ar fi mai interesant la "Zoo", să ne uităm la gi­ra­fe, lei și urși, sau să ne distrăm în noul "Oră­șel al copiilor", unde nu l-am dus încă și despre care se spune că e grozav. "Nu, în parc". "Păi, în parc mergem în zilele obiș­nuite", zic. "Nu, cu tine nu merg în zilele obiș­nuite". "Dar în care?". "În ce­lelalte".
Așa că iată-ne în Parcul Circului. Îl cunoaștem pe de rost. Nu este prea mare, dar e curat, are două spații de joacă, deci și nisip, scrâncioburi și tobogane, o ma­să de ping-pong - pentru când vom fi mai mari -, țâș­nitori de apă - la care e o plăcere să te uzi vara, dar mer­ge și-acum, căci s-a încălzit bine -, un lac cu rațe și alte păsări migratoare, tonete de înghețată - deja des­chise -, bănci pe care se odihnesc bătrâni singuri și puzderie de copii pe alei. Dar nu ne oprim la nisip. Andrei s-a răzgândit și vrea să mergem întâi la rațe, să le dăm binețe pe lac. Apoi vrea să mergem pe peluză. "Tati, am voie să calc pe iarbă?". "Da, puiu­le, sigur că ai" - îi răspund, gata să plătesc orice amen­dă ar exis­ta. Și ne afundăm în iarba înaltă, până aproape de pieptul lui. Pesemne, cei de la pri­mă­rie au uitat ori le-a fost lene s-o cosească. Dar ce bine e! Iarba este plină de flori de câmp și de fluturi, de fur­nici și de greieri, iar soarele de apus îi dă o strălucire aparte. Lui Andrei îi place să înoate prin "marea" verde și se scufundă, când și când, ca să-l caut, stri­gându-l, prefăcut îngrijorat. "Andrei, Andrei!". Și-atunci își ițește capul din fâneață, râzând. Când obo­sește, ne lungim amândoi pe spate și numărăm norii, apoi ne povestim ce ni se năzare în fiecare din ei. Lumina tot scade, iar cerul se limpezește, pentru spectacolul stelelor. Mai stăm așa o vreme, căci pă­mântul e cald și forfota din jur se stinge ușor. N-am mai pleca, dar genele ne devin grele și ar fi bine să ne prindă somnul în patul nos­­tru.
Îl urc pe umeri și por­nim către casă. "Ți-a plă­cut cum am petrecut de zi­ua ta?" - îl întreb, mai mult ca să-l țin de vorbă, să nu adoarmă. "Da, mi-a plăcut. Dar nu pleci. Nu mai pleci acasă la tine. Nu pleci deloc" spune, cu un început de plâns în glas. Tac și-mi înghit lacrimile. "Nu pleci" - repetă, îna­inte de a ațipi, cocoțat pe umerii mei.
Ajunși acasă, Silvia ne întâmpină fals voioasă. "Ei, cum a fost?" - îl în­treabă pe Andrei. "Am fost pe iarbă, dar tati nu mai pleacă aca­să la el". Mă aleg cu o privire mirată și mustrătoare, de genul: "Ai grijă ce-i spui!". "Nu mai pleacă", repeta Andrei.
Silvia schimbă vorba și îl ia în baie, să-l spele și să-l pregătească de cul­care. De mâncat, oricum nu-i mai arde, și e târziu. Aș vrea să ies din casă pe fu­riș, dar copilul îmi citeș­te gândurile. "Tati, nu pleci, vin acum, să dor­mim".
Mă așez în pat cu An­drei. Silvia își găsește de treabă prin bucătărie. Băiatul mă prinde cu putere de degetul mare, ca să fie sigur că rămân pentru tot­dea­una cu el. Adoarme zâmbind. Mă desprind ușor și o iau către ușă, în vârful picioarelor.

NICOLAE TESCANU