TICĂ DARIE - Cercetaș - "Vara asta va fi pentru Roșia Montană cea mai frumoasă din ultimii 20 de ani. O vară a libertății"

Ion Longin Popescu
- E bucovinean, are 22 de ani, și a renunțat la anii de studenție din Danemarca, pentru Roșia Montană, pe care vrea s-o salveze cu orice chip. Și chiar reușește! Datorită lui, femeile din comună au început să-și vândă produsele artizanale, iar copiii, câți au rămas, au devenit cercetași. Inima greu încercatei așezări minerești, amenințată până mai ieri cu cianuri, începe iarăși să bată datorită unui adolescent inteligent și entuziast -

De multe ori sunt întrebat ce se mai întâmplă la Roșia Montană... S-au scurs 15 ani de campanie de presă neîntreruptă, timp în ca­re subsemnatul și revista "Formula AS" am trecut cu succes prin tribunale, ca urmare a intenției com­pa­niei RMGC, de a ne pedepsi cu amenzi uriașe pentru ar­ti­colele publicate în revistă! Nu e de mirare că după su­tele de interviuri și reportaje pe această temă, citi­torii noș­tri doresc să fie informați în continuare despre si­tuația de la Roșia... Sorin Jurca, unul dintre stâlpii re­zistenței locale, vicepreședinte al Fundației Cultu­rale Roșia Montană, ne-a oferit, la prima mână, câteva in­formații: "Ne simțim atât de bine, încât am și uitat că RMGC mai există pe lume... At­mos­fera ne amin­tește de vremurile bune «de dina­inte», deși răul făcut se ve­de, se simte lipsa roșienilor plecați... Zilele tre­cute, trei persoane nostalgice au venit să-și revadă ca­sele bă­trânești, vândute Goldului. Tot zilele trecute, bă­trâ­na Rozalia Gruber, mama unui fost director gol­dist, a fost înmormântată în Roșia. Nu e primul caz, deoa­rece capii bisericilor ortodoxe, reformate, uni­tariene și catolice au interzis dezhumările comandate și fi­nanțate de com­panie. Goldul era un stăpân al locului, ca­re își arăta mereu mușchii în public... Lu­crurile as­tea au început, slavă Domnului, să devină is­torie...". Tot de la Sorin Jurca aflăm că satul is­to­ric din Apuseni a început să atragă nu doar vizi­tatori, ci și... noi localnici. Între ei se află și tânărul întreprin­zător și regizor de filme documentare Tică Darie, adoptat ca fiu al satului de localnicii "re­zis­tenți", care l-au pro­tejat de violența goldiștilor și de șicanele primăriei. Povestea lui este neobișnuită.

"Mi-am urmat inima fără niciun regret"

- Înainte de a cere "cetățenie" la Roșia Montană, ai fost student în Danemarca, la Copenhaga. Ce te-a determinat să faci un schimb de locație așa de sur­prinzător?

- La Copenhaga m-am înscris la un program de multimedia design, care a durat doi ani, după care ur­ma să-mi continui studiile. Obținusem și o bursă de la sta­tul danez, începusem să colaborez cu o tele­vi­ziune lo­cală și la o platformă online și aveam planuri se­rioa­se și sprijin pentru a dezvolta ceva acolo. Dar Roșia Mon­tană m-a lovit din plin... Am simțit o che­mare, ceva îmi spunea că trebuie să vin aici și să mă implic în comunitate și mi-am urmat inima fără nici un regret.

- Cum ai ajuns prima oară la Roșia?

- În prima vacanță de vară, am hotărât să traversez Europa pe bicicletă. Pe atunci eram la curent cu ce se întâmplă în Roșia Montană, dar, în afară de a distribui pe internet diverse știri, nu contribuisem cu nimic pentru salvarea ei. Prima dată când am ajuns la Roșia a fost prin 2007 sau 2008. Auzind despre festivalul "FânFest", m-am hotărât să merg și eu acolo, cu niște prieteni. Am fost impresionat de manifestare, dar mai ales de oameni și de frumusețile locului, așa că am decis ca turul cu bicicleta să fie dedicat Roșiei Mon­tane, să povestesc tuturor oamenilor pe care îi întâl­nesc despre nedreptățile din localitate, despre proiec­tul de distrugere a comunei, și să-i încurajez pe români să-și deschidă mintea și inima și să fie alături de Roșia Montană. Pe 15 iulie 2012, eram călare pe bicicletă. N-am avut un plan, dar am avut o motivație: Roșia Mon­tană. Așa că toate momentele grele care au existat uneori, cum ar fi lipsa apei, lipsa mâncării, lipsa ba­nilor, lipsa unui loc cât de cât în regulă unde să pun cor­tul, am reușit să le trec gândindu-mă la Roșia. La întoarcere, am fost întâmpinat de roșieni, de turiști și de voluntari cu atâta căldură, încât am rămas fără cu­vin­te...

"Filmul nostru a spart blocada mediatică"

- Pe internet se bucură de mare audiență un film căruia îi ești autor și care este legat de călătoria ta europeană cu bicicleta.

- Împreună cu Louisa Hoppe, o prietenă din Ger­ma­nia, pe care am cunoscut-o la FânFest, am ajuns la o idee comună: să traversăm Europa pe o bicicletă tan­dem (cu două locuri) și să ținem conferințe despre Roșia Montană în capitalele și orașele im­portante de pe traseu (Copenhaga, Hamburg, Berlin, Leipzig, Chemnitz, Dresda, Praga, Viena, Bratislava, Buda­pes­ta și Cluj-Napoca). În aceleași orașe am proiectat și filmul "Rosia Montana, Town on the brink" (Roșia Mon­tană, o așezare pe marginea pră­pas­tiei) de Fa­bian Daub, un documentar cutremurător, vi­zionat de sute de mii de oameni pe You Tube. În paralel cu turul nostru, alți prieteni, Radu Păltineanu - Ro­­mânia, Elena Vanica - Republica Moldova, Sophian Guidara - Ca­na­da, au pornit pe biciclete într-un tur prin Est (Co­penhaga - Stockholm - Helsinki - Moscova - Kiev - Roșia Montană). La întoarcere, am pornit într-un marș pe jos, timp de 5 zile, de la Cluj la Roșia, la festivalul FânFest din august 2013. După FânFest, am mai ră­mas câteva zile și am filmat ce s-a întâmplat acolo când a venit Comisia parlamentară UNESCO în vizită. Filmul, difuzat două zile mai târziu, a devenit viral pe internet, a fost preluat și de televiziuni; se vorbea de Roșia Montană, se vorbea foar­­te negativ despre Roșia Montană Gold Corpo­ra­tion, despre reclamele com­pa­niei de manipulare de la televizor; a fost filmul care a spart blocada me­dia­tică, așa cum spune Mihai Goțiu, în cartea sa "Afa­cerea Roșia Montană".

"Am fost amenințat, batjocorit și intimidat"

- Succesul filmului nu te-a scutit de riposta gol­diștilor de la Roșia și a colaboratorilor lor lo­cali, care te-au declarat persona non grata ...

- N-a fost ușor. Cel puțin o jumătate de an am fost amenințat și bat­jocorit, intimidat și în­jurat, am avut camera vi­deo lovită. Compania a încercat să facă tot po­sibilul pentru a mă des­cu­raja și a mă determina să plec din comună. E­ram din ce în ce mai ex­pus, anga­jații RMGC erau din ce în ce mai a­gre­sivi, familia mea, din ce în ce mai îngrijorată; jandarmeria era pre­zentă în fiecare zi și noap­te în Roșia, inti­mi­dările cu jeepurile com­pa­niei creș­­­teau. Oda­tă, când co­bo­ram cu bi­ci­cleta, un jeep a intrat pe contra-sens cu viteză, și doar în ul­timul moment a virat dreap­­ta, ca să nu mă cal­ce. În cele din urmă, m-am ho­tărât să iau ati­tu­dine și am în­ceput să le fac plângeri la poliție tu­turor celor care mă ame­nințau. Cu timpul, mare parte din ei s-au li­niștit, iar eu, în loc să plec, am decis să mă mut în Roșia definitiv, pe 20 septembrie 2013. Am venit cu gândul să în­fiin­țez un centru local de cer­cetași, pentru a con­tribui la dezvoltarea co­piilor și tinerilor, spre a deveni cetățeni respon­sabili în locul în care tră­iesc și în societate. Am ve­nit și pentru a do­cu­menta video ceea ce cred că-i ne­drept în Ro­șia Mon­tană. Am fost întâm­pinat cu bucurie de lo­calnicii cu care mă împrie­tenisem înainte și, în aceeași zi în care am ajuns, un localnic s-a oferit să mă găzduiască pe ter­men lung în casa lui. În urmă­toarea zi, am alergat, de Zi­ua Păcii, singur cu un steag în mâ­nă, vreo 21 km prin localitate, pentru a transmite puțină pace în su­fle­tele oamenilor.

- Grupul de copii cercetași funcționează cu toate pânzele sus. Cum i-ai convins pe cei mici să te ur­meze?

- Într-o lună de zile de la stabilirea mea în comună, am reușit să punem bazele centrului de cercetași. Pe 27 octombrie a avut loc prima întâlnire, la care au participat 20 de copii, care și-au arătat dorința să facă parte din viitorul centru. Și-au dat acordul și părinții, și am pregătit documentele pentru a deveni "Grup de Inițiativă al Organizației Naționale Cercetașii Ro­mâniei". A fost ceva ex­traor­dinar ca o mână de tineri să înființăm acest centru și să facem parte din cea mai mare organizație de tineret din România și din lume. M-am dedicat trup și suflet cercetașilor. Toți cei im­plicați, cinci la număr, suntem voluntari, iar multor localnici le-a venit greu să creadă că implicarea noas­tră este gratuită, că o facem pentru bi­nele copiilor lor, pentru binele comunității. Nimeni nu se aștepta să avem un grup atât de puternic de cercetași, într-o co­mună rămasă fără o mare parte a locuitorilor ei. Am reușit să avem activități pentru copii la fiecare sfârșit de săptămână a acestui an. Seri de film, drumeții, ex­cursii la schi, festivaluri, dintre care cel mai important este "Festivalul Luminii" - eveniment național ce se ți­ne în multe orașe. De curând, am orga­nizat Ziua Co­pilului (cursă cu obstacole pe jos și pe bicicletă) - o sărbă­toare uitată la Roșia Montană... Primăria a fost, desigur, total in­diferentă, nu s-a de­ranjat nici mă­car să ia lacătul de la por­țile sta­dio­nului local, deși i-am înștiințat de eve­ni­ment și le-am solicitat sprijinul.

"La Roșia Montană e liniște și pace"

- Ce se întâmplă astăzi în Ro­șia Montană?

- În prezent, în sat e liniște și pace. Te poți plimba în siguranță, turiștii care vin nu mai sunt ame­nin­țați de angajații companiei, de­oarece mare parte dintre aceștia au fost concediați. În liniștea creată, împreună cu 30 de femei din sat, am pus la punct o afacere lo­cală, sub numele "Made in Rosia Mon­tana". Am cum­părat lână de la Bra­șov și am început lucrul: împletit de ciorapi, inscripționați cu "Made in Roșia Mon­tana". Comenzile au fost foarte mari, cam o sută la două zile, astfel că am fost nevoit să îm­pa­chetez nopți întregi sute de pe­rechi. Următorul pas a fost să dau drumul unui ma­gazin online, cu di­ver­se produse din lâ­nă pre­lucrate manual (www. madeinrosiamontana.ro), care func­­țio­nează și am avut rezultate foarte bune. În timp, s-au adunat în jurul magazinului mai mulți pri­­eteni cu ex­periență în diferite domenii, pentru a dez­volta a­ceastă idee, și mă bucur că sun­tem o echipă de 13 oameni care ne im­pli­căm voluntar. Cre­dem foarte tare în po­tențialul aces­tei inițiative și vrem să adu­cem un ve­nit su­pli­men­tar, pe termen lung, familiilor din Roșia Mon­tană.

- Crezi că există un viitor pentru Roșia?

- Vara asta va fi pentru Roșia o vară a libertății, cea mai fru­moa­să din ultimii 20 de ani. În curând, vor veni arhitecții de la Asociația ARA și vor continua lucrările la casele care se află în proiectul de restaurare "Adoptă o Casă". Pe 25-26 iulie, va avea loc "Maratonul Re­cu­noștinței", orga­nizat de Asociația Pachamama, dar și o cursă de 2 kilometri pentru copii, în care Cercetașii din Roșia Montană sunt co-or­ganizatori. În fine, între 13-16 august, va avea loc a 10-a ediție a festivalului FânFest. Cam asta se în­tâm­plă în Roșia Montană. Se poate mai bine și va fi mai bine.

Lui Tică Darie îi puteți scrie la email: tica.darie@gmail.com