Răspuns pentru ALEXANDRA GEORGESCU, F. AS nr. 1103 - "Doresc un tratament eficace pentru prurit anal nocturn"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Pruritul anal, adică mâncărimile la nivelul zonei anale, este o tulburare cronică, fiind un simptom și nu o boală ca atare, deși este atât de neplăcut încât poate afecta cali­tatea vieții, ducând la probleme psiho­logice, cum ar fi anxietate și depresie. Pruritul anal este cel mai des întâlnit între 40-60 de ani și pare să fie mai frec­vent la bărbați. Trebuie reținut fap­tul că zona anală este foarte sensibilă și, prin urmare, foarte ușor de iritat.
Cauzele pruritului anal includ:
* Unele boli de piele, cum ar fi psoriazisul, eczema, lichenul scleros.
* Iritarea zonei anale, produsă fie de o igienă necorespunzătoare, fie din cauza unui exces de su­doare sau păr în zona anusului.
* Excesul de curățire a zonei anale (utilizarea unor săpunuri sau șervețele parfumate, creme etc. ce pot irita pielea).
* Lenjerie intimă făcută din materiale sintetice și care este prea strâmtă sau care freacă zona anală.
* Infecții precum candida (o infecție fungică), in­fecții cu viermi intestinali (întâlnite adesea la copii). Candida este mai des întâlnită la bolnavii de diabet sau la persoanele care s-au tratat mult cu anti­biotice.
* Infecții transmise sexual (cum ar fi herpesul), veruci (negi) și scabie.
* Fisuri anale, mici crăpături prezente la orificiul anal pot fi dureroase și pot provoca prurit. Ele pot fi asociate cu hemoroizi și constipație.
* Unele alimente, precum citricele, roșiile, condimentele, cafeaua, laptele, berea ar putea provo­ca prurit, mai ales dacă sunt eliminate foarte repede din corp.
* Unele medicamente, precum antibioticele ar putea provoca prurit anal prin diareea pe care o pot cauza.
* Steroizii și citostaticele pot de­prima sistemul imun, provocând in­fecții în zona anală.
* Unele boli care cauzează mân­cărimi generalizate, cum ar fi cele de ficat, deficiență de fier, tulburări de tiroidă sau prezența unui limfom ar putea viza și zona anală.
Cu toate acestea, pruritul anal poa­te fi, în multe cazuri, idiopatic, adică fără o cauză cunoscută. Fiindcă pruri­tul poate fi semnul unei boli severe, este necesar să vă duceți la un medic, pentru a vă asigura că la baza acestuia nu există tul­burări grave (diabet, cancer, boli tiroidiene).
Recomandări:
* Evitați iritanții - ceea ce presupune eliminarea săpunurilor parfumate, a detergenților intimi, a sub­stanțelor parfumate adăugate în băi. (Prezervativele din latex pot fi, și ele, alergizante pentru unele per­soane.)
* Hârtia igienică - să fie simplă, neparfumată, fără coloranți, să fie moale și nu aspră.
* Medicamentele incriminate drept cauze (amin­tite mai sus) trebuie discutate cu medicul dumnea­voastră curant, pentru a se vedea dacă pot fi înlocuite.
* Alimentele care pot irita ar trebui consumate în cantități reduse.
* Îmbrăcămintea să fie lejeră, nu lipită pe corp; să fie din bumbac și să nu frece zona anală (chiloți tanga). Lenjeriile și hainele mai lejere permit un flux bun de aer în zona anală, eliminând astfel acumularea excesivă de umezeală.
* Igienă locală - spălarea zonei anale trebuie făcută zilnic, ideal după fiecare scaun. Dacă nu este posibil, folosiți hârtie umedă, moale, neparfumată. Este important ca după spălare să se usuce bine zona anală. (Se recomandă chiar folosirea unui foehn, la persoanele cu exces de păr în această zonă.)
* Mănuși de bumbac - purtarea lor ar putea fi de folos în cazul dumneavoastră, având în vedere fap­tul că aveți prurit anal nocturn. Mănușile, împre­ună cu tăierea scurtă a unghiilor, elimină posibilitatea de scărpinare involuntară nocturnă.
* Mișcarea, deși pare ciudat, le este recomandată celor care suferă de prurit anal, pentru a reduce ocluzia zonei anale produsă de îmbrăcăminte.
* Alimente - cum ar fi citricele și condimentele, alimente iritante, trebuie reduse în dieta zilnică, favo­rizându-se consumul de fructe și legume, care prin fibrele pe care le conțin, reduc riscul de constipație, care poate duce la fisuri anale. Fibrele absorb toxi­nele și deșeurile, astfel că ele nu se acumulează în corp. În plus, ele ajută la menținerea echilibrului mi­crobian în intestin.
* Alcoolul - consumul lui trebuie redus, căci folosit în exces ar putea irita direct anusul.
* Spălături locale cu ceai de mușețel și pelin - sunt de folos, atât ca un antiinflamator, cât și ca un antimicrobian; * Unguentele cu gălbenele și Aloe vera, precum și uleiul de Arbore de ceai (Tea tree oil - Melaleuca alternifolia), sunt antimicrobiene pu­ternice.
* Homeopatia - dă rezultate excelente în pruritul anal. Unele medicamente, cum ar fi Caladium segui­num (cunoscut mai mult pentru prurit în zona genitală), Radium bromatum, Sulphur, Zincum metal­licum, pot fi cumpărate de la farmaciile cu produse homeopatice, dar un medicament homeopat indivi­dualizat ar fi ideal.
* Acupunctura - este, și ea, extrem de eficientă. Echilibrează energiile organismului, elimină căldura intestinală, reglează tranzitul intestinal.
Vă urez succes!
(Răspunsul ar putea fi util și pentru ELENA MA­RIAN - Suceava, F. AS 1104, "Ajutați-mă să scap de eczemă și de fisuri anale)


Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

"Sunt la pat, doresc un leac contra pierderilor de urină"
(Răspuns pentru VIOREL MATEI- Brașov, F. AS 1169)


Este dificil de făcut o recomandare corectă pentru o persoană pe care nu o consulți, neștiind nimic despre alte suferințe și alte tratamente asociate. Orice tratament aduce cu el și unele riscuri, pe care le poți considera minime dacă consulți pa­cientul și dacă vezi și rezultatele unor analize. Nu se poate trata o pierdere de urină, dacă nu știi că urocultura este sterilă. Aceasta este o primă analiză ce trebuie făcută: urocultura. Dacă arată infecție, aceasta trebuie tratată, și acest fapt poate rezolva pierderea de urină. Apoi, un factor care poate agrava in­con­tinența de urină este constipația. Dacă o persoană are scaun doar la 3-4 zile, vezica nu are loc unde să se des­tindă și determină urinări dese și, une­ori, chiar pierderi de urină (incon­ti­nen­ță). Este situația cu care ne confruntăm când pierdem urină la tuse, la mișcare, sau în somn (care poate arăta o slăbire a sfincterului sau o retenție de urină, când vezica e plină și "dă pe afară"). O altă situație este cea în care aveți senzația normală de a urina, dar nu puteți să ajungeți în timp util la toaletă și pierdeți urină pe drum. Pentru prima situație, cea cu retenția, este necesară evacuarea vezicii cu o sondă, care nu este nevoie să fie permanentă, există și sondaje intermitente. Pentru a doua situație, există medicamente calman­te vezicale și alte metode, cum ar fi stimulările elec­trice pentru relaxarea vezicii. Pentru a înțelege situa­ția în care vă aflați este necesar să știu dacă vezica se golește. Lucrul acesta poate fi măsurat ecografic, se numește reziduu postmicțional. Cred că există și la Brașov servicii de ecografie la domiciliu. Cu analiza de urocultură, reziduul post micțional măsurat eco­grafic și cu măsurarea volumelor urinate pe două zile (fiecare urinare măsurată și notată ora la care a apă­rut), ca și cu istoricul afecțiunilor dumneavoastră, puteți să mă contactați pe mailul cabinetului EVO­MED, ca să vă sfătuiesc ce să faceți.


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"La doar doi ani, fetița mea are colită de fermentație"
(Răspuns pentru SIMONA - București, F. AS nr. 1167)


Afecțiunile digestive se vindecă foarte simplu și ușor, dacă se consumă argila "ALGO". Faptul că fiica dvs. are doar doi ani nu reprezintă nicio proble­mă. Această argilă poate fi consumată în orice canti­tate și la orice vârstă. Eu le-am administrat copiilor mei argila în biberon, la primul scaun diareic.
Pentru detalii, vă rog să mă con­tactați la tel. 0788/233.873.


Dr. LAURA PARASCHIVA PUIU - specialist geriatrie-gerontologie, competență apifitoaromaterapie, homeopatie, Botoșani, str. Cuza Vodă nr. 6, bl. C1, ap. 23, tel. 0745/001.411 (doar SMS), 0745/435.877 (pt. preluare mesaje)

"Caut tratament pentru sindrom de insuficiență circulatorie cerebrală"
(Răspuns pentru MARIAN - Sibiu, F.AS nr. 1167)


Pentru diagnosticul insuficiență circulatorie cere­brală ar fi necesar să efectuați următoarele: ecografie Doppler carotidiană, minime analize de laborator (hemoleucogramă, calcemie, magnezemie, sidere­mie, colesterol, trigliceride), radiografie coloană cervicală (față și profil) și monitorizarea valorilor tensiunii arteriale. De asemenea, dificultățile de concentrare și memorare trebuie evaluate fie de psi­holog, fie de geriatru, pentru a putea indica terapia cea mai adecvată.
În lipsa altor informații medicale, vă sugerez ur­mă­toarele:
* Alimentația recomandată: fructe și legume crude, cereale germinate, pește; foarte utile ar fi semințele de dovleac, in și floarea soarelui, migdale, nuci, nuci caju, curmale, smochine și stafide.
* Mierea de albine, lăptișorul de matcă, păstura precum și polenul crud sau uscat sunt veritabile ali­mente medicament pentru creier și nu numai; coctei­lurile apicole și cantitățile recomandate se indivi­dualizează în funcție de pacient. Energy Stem (produs de Herbagetica) are în formula sa o mare parte dintre aceste ingrediente.
* Suplimentele care conțin Omega 3-6-9, fie din uleiul de cânepă, fie din uleiul de pește;
* Ginkgo 120 Stem (produs de Herbagetica) va atenua senzația de amețeală și vă va îmbunătăți me­moria și concentrarea; produsul are mai multe avan­taje: pe lângă cea mai mare concentrație de Ginkgo Biloba (120 mg), asociază și ginsengul chinezesc, ginsengul siberian, ganoderma și celebra alga AFA, al doilea avantaj major fiind administrarea facilă, de o capsulă pe zi; vă recomand un tratament timp de 6 luni, pauză 1-2 luni și apoi reluați.
* Gemoderivat de muguri de stejar: 2 ml/zi (di­mi­­neața), plus gemoderivat de semințe de mesteacăn: 2 ml/zi (prânz), pentru o perioadă de 2 luni, apoi se poate asocia gemoderivat de mlădițe de sequoia: 2 ml/zi (dimineața) și gemoderivat de muguri de tei argintiu: 2 ml/zi (seara) timp de 2 luni.
* Aromaterapie cu uleiuri esențiale de busuioc, lămâie, mentă, rozmarin, care pot fi utile atât sub formă de aerosoli, cât și prin aplicare locală pe anu­mite puncte energetice.
* Kinetoterapia centrată pe coloana cervicală, sub îndrumarea unui kinetoterapeut cu experiență, vă poate aduce reale beneficii.
Schema propusă se va individualiza dacă vom avea mai multe date despre pacient. În speranța că recoman­dările vă vor fi de folos, vă doresc toate cele bune și Doamne ajută!